Cirese

Cirese

Ciresele, aceste fructe varatice, rosii sau negre, sunt adevarate comori pentru sanatate. In acest articol iti voi dezvalui totul despre cirese, efectele lor benefice pentru sanatate, dar si contraindicatii daca sunt consumate in exces!

Din cauza pretului destul de ridicat, ciresele au devenit un lux pentru unii oameni in ultima vreme. Totusi, pe iubitorii de cirese nimic nu ii impiedica sa se bucure de gustul lor.

In plin sezon, gospodinele prepara delicioasa dulceata de cirese sau senzationala prajitura cu cirese, a caror retete ti le las mai jos.

Ciresele nu sunt doar gustoase. Le poti considera un remediu naturist pentru sanatate si un ajutor pentru organism.

Atunci cand sunt consumate regulat, ele pot fi adevarate „medicamente” care lupta impotriva stresului, bacteriilor, dar si a altor afectiuni.

Mi-am propus sa iti dezvalui totul despre cirese, inclusiv cateva curiozitati despre cirese pe care s-ar putea sa nu le stii.

Despre cires si cirese

Despre cires si cirese

Ciresul (Prunus avium) este un arbore cu o coroana circulara, care creste in general pana la o inaltime de 8 metri. Uneori insa poate atinge chiar si 10 metri sau mai mult.

Fructele ciresului (ciresele) sunt dulci si pot fi de culori diferite.

Chiar daca suntem obisnuiti sa spunem ca ciresele sunt rosii, acestea se mai gasesc si in nuante de galben sau chiar negru. In mijlocul fructului se afla un sambure rotund.

Avand un gust aromat si dulceag, ciresele pot suplini cu succes dulciurile, ciocolata si chiar bomboanele.

Acestea se pot consuma la orice ora din zi, inclusiv seara, deoarece au in compozitie melatonina.

Culoarea rosie a cireselor este data de antioxidantii puternici (pigmenti antocianici), iar acestea au un rol benefic pentru sanatatea noastra.

Pentru cai care nu stiu, trebuie sa mentionez ca si coditele de la cirese se folosesc. Nu sunt comestibile, insa se pate face ceai cu ajutorul acestora (ceai din cozi de cirese).

Valori nutritionale

Stiu ca majoritatea oamenilor consuma cirese pentru gustul lor dulce.

Totusi, ar fi bine sa stii ca atunci cand mananci cirese poti beneficia de o multime de vitamine, minerale si alte substante nutritive.

Toate acestea transforma ciresele in niste fructe-vedeta ale verii cu numeroase efecte benefice pentru organism.

Despre fiecare in parte urmeaza sa vorbim, insa este important sa cunoastem valorile nutritive, datorita carora ciresele ne ofera atat de multe beneficii.

In 100 de grame de cirese regasim:

  • calorii: 63 Kcal
  • carbohidrati: 16,1 g – 12% din DZR
  • proteine:1,06 g – 2% DZR
  • colesterol : 0 mg
  • fibre alimentare: 2,1 g – 5,5% DZR
  • acid folic – 1% DZR
  • vitamina C: 7 mg – 11% DZR
  • vitamina A: 640 IU – 21% DZR
  • vitamina E: 0,07 mg – 0,5% DZR
  • potasiu: 222 mg – 5 % DZR
  • calciu: 13 mg – 1,3% DZR
  • cupru : 0,060 mg – 7% DZR
  • fier: 0,36 mg – 4,5% DZR
  • magneziu: 11 mg – 3% DZR
  • fosfor: 21 mg – 3% DZR
  • mangan: 0,070 mg – 3 % DZR
  • beta-caroten: 38 mcg
  • luteina-zeaxantina: 85 mcg

Cirese beneficii

Datorita compusilor ce le contin, ciresele au in mare parte proprietati detoxifiante, dar in acelasi timp si actiuni depurative.


Antocianinele din compozitia cireselor au rol antioxidant si antiinflamator, iar acidul hidroxicinamic ajuta la protejarea mucoasei din stomac.

Estompeaza durerile musculare

Ciresele pot sa estompeze si sa calmeze durerile musculare. Acest lucru a fost cercetat de-a lungul timpului, dovedindu-se eficienta lor.


Din acest motiv, sportivii si atletii, in general, consuma suc de cirese inainte de competitii si antrenamente.


Antioxidantii din cirese ajuta la scaderea inflamatiei din corp, astfel sportivii pot sa scape de durerea post-antrenament.

Te ajuta sa dormi mai bine

Melatonina este un hormon care ajuta la reglarea ciclului de odihna. In acelasi timp, melatonina scade temperatura corpului, inducand starea de somnolenta.


Ciresele sunt printre putinele fructe care au o cantitate considerabila de melatonina. Din acest motiv, sunt recomandate persoanelor care sufera de tulburari ale somnului.


Specialistii recomanda consumul de cirese cu cel putin o ora inainte de somn.


Daca nu este sezonul cireselor, poti apela la un sirop de cirese pe care il prepari cu apa. Se pare ca are acelasi efect, insa ai grija sa fie unul BIO si fara zahar adaugat!

Sunt benefice pentru creier

Datorita melatoninei, a polifenolilor si a antocianinelor, ciresele s-au dovedit utile asupra functiilor cerebrale.


In acest sens, celulele creierului sunt protejate de stresul oxidativ, iar cei trei compusi mentionati ajuta la prevenirea diferitelor tipuri de dementa.


Un alt remediu naturist impotriva dementei este si sucul de sfecla rosie.

De ajutor pentru inima si sistemul circulator

Datorita potasiului care se gaseste in cirese, acestea sunt utile pentru relaxarea vaselor de sange.


In acelasi timp, este reglata si tensiunea sistolica si diastolica, iar excesul de sodiu din organism este eliminat.


S-a dovedit ca polifenolii din cirese pot sa previna formarea cheagurilor de sange, iar antocianina protejeaza vasele de sange de stresul oxidativ.


De asemenea, se pare ca cercetarile de pana acum au aratat ca oamenii care au facut atac de cord aveau un nivel de melatonina scazut.


Acest lucru poate fi impiedicat prin consumul de cirese.

Intarzie semnele de imbatranire prematura

Ciresele contin o cantitate considerabila de betacaroten.


Acesta este un antioxidant cu efect anticancerigen, antiinflamator si anti-aging. In acelasi timp, are un rol extreme de util in protectia impotriva razelor solare.


Se stie despre cirese ca sunt fructele cu cei mai multi antioxidanti. Acestia lupta impotriva efectelor radicalilor liberi, responsabili de primele semne ale imbatranirii premature.


Potrivit cercetatorilor, consumul zilnic al unui pahar cu suc de cirese incetineste considerabil procesul de imbatranire.

Amelioreaza durerile

In compozitia cireselor se gasesc antocianine, despre care se crede ca au proprietati antiinflamatoare, actionand asemanator cu tratamentul medicamentos.


Prin urmare, consumul de cirese are capacitatea de a ameliora durerile si inflamatiile.


De exemplu, durerile articulare provocate de artrita sau gonartroza pot fi ameliorate prin consumul de cirese.


Mai exact, specialistii recomanda o cura cu suc de cirese, consumat de 2 ori pe zi, timp de trei saptamani.


Atacul de guta, o forma de artrita grava si extrem de dureroasa, s-a dovedit a fi tinut sub control prin consumul regulat de cirese.


De altfel, o cura cu ceai de cozi de cirese este un remediu natural pentru a ameliora reumatismul, guta si are beneficii asupra rinichilor si sistemului digestiv.


Tot antocianinele le confera cireselor proprietati anticancerigene si se pare ca sunt utile pentru diminuarea si distrugerea celulelor canceroase.


Concret, s-a dovedit ca ritmul de crestere a celulelor de cancer de colon a fost redus.

Utile in curele de slabire

Ciresele pot fi de un real folos pentru cei care vor sa piarda in greutate. Acest lucru se datoreaza continutului redus de calorii.


Pe langa acest lucru, ciresele au in compozitia lor peste 70% apa.


Cantitatea mare de apa si de potasiu fac ca ciresele sa actioneze ca un aliment diuretic, ajutand la eliminarea retentiei de apa din organism.


Proprietatile detoxifiante favorizeaza eliminarea toxinelor din organism si stimuleaza metabolismul.


Cantitatile semnificative de vitamine sustin intarirea metabolismului, aspect extrem de important atunci cand ai deficit caloric.

Ajuta in tratarea depresiei

Deoarece ciresele contin magneziu, acestea alunga stari precum anxietatea, stresul sau chiar depresia.


Nu trebuie sa uitam nici de melatonina, pentru ca acest hormon te va ajuta sa ai un somn mult mai odihnitor.

Imbunatatesc vederea

Deoarece ciresele sunt bogate in provitamina A, acestea sunt foarte utile in buna functionare a vederii.


Asta nu inseamna ca daca o sa mananci cateva cirese o sa ai o acuitate vizuala mai buna. Insa vitamina A te poate ajuta in aces proces.

Curiozitati despre cirese

Curiozitati despre cirese

Ciresele, pe langa faptul ca sunt foarte gustoase si sanatoase, au si cateva lucruri mai putin cunoscute.

De exemplu, aceste fructe pot ajuta la albirea dintilor. Ca sa poti profita de acest beneficiu, trebuie sa le consumi dupa masa, ca si desert.

Cozile de cirese, daca sunt folosite pentru ceai, au un puternic efect diuretic. Se pot folosi ca si adjuvant pentru infectiile urinare, dar si al litiazei renale. Subliniez, adjuvant!

Stiai ca Romania se afla in topul producatorilor de cirese? In 2012 tara noastra a ocupat locul 8 la productia de cirese. Totusi, cred ca lucrurile s-au schimbat putin intre timp (din pacate).

Nu in ultimul rand, in comuna Miroslava exista o statiune de cercetare si dezvoltare in pomicultura.

Acolo s-au creat peste 500 de soiuri de cires. Exista un soi la care perioada de recoltare este in luna Octombrie! 

Reteta dulceata de cirese

Reteta dulceata de cirese

Dulceata de cirese nu ar trebui sa lipseasca din nicio camara. 🙂

Oricum, gospodinele incep sa se gandeasca la proviziile pentru iarna, inca din plina vara. Asa ca poti lua in considerare ideea de a face dulceata de cirese, mai ales daca esti in sezonul lor.

In cele ce urmeaza mi-am propus sa iti dezvalui o reteta de dulceata de cirese foarte veche care nu necesita conservanti.

Aceasta iti ofera garantia ca fructele vor ramane intregi si dulceata ta va fi suficient de suculenta.

Mentionez ca, la fel ca orice dulceata, este posibil sa iti cam dea de lucru, mai ales ca fructele trebuie pregatite de seara, iar dulceata propriu-zisa o faci a doua zi.

Nu mai amintesc de faptul ca o poti pune in borcane abia in ziua urmatoare.

Desi iti ia mai mult timp sa o pregatesti, trebuie remarcat faptul ca dulceata pregatita acasa este 100% naturala.

Ingrediente

  • 2 kg cirese fara samburi
  • 1 kg zahar
  • 200 ml apa rece
  • zeama de la o lamaie

Mod de preparare

Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa speli ciresele si sa le iei coditele, in caz ca le mai au. Poti chiar sa schimbi de 2 – 3 ori apa in care le speli.

In acest fel vei stii sigur ca nu mai au nicio urma de praf sau alte impuritati. Urmeaza sa le scurgi de apa si sa le scoti samburii.

Atentie, niciodata nu spala ciresele dupa ce le-ai scos samburii! In acest fel se imbiba cu apa si risti sa pierzi mult din pulpa lor.

Urmatorul pas presupune sa pui ciresele in strecuratoare, sub care sa asezi vase potrivite.

Acolo se va scurge tot sucul de pe cirese. La fel si apa care este posibil sa mai fi ramas pe ele. Lasa-le peste noapte in frigider sau intr-un loc racoros si uscat.

In ziua urmatoare vei vedea ca in vasele de sub cirese s-a adunat o cantitate considerabila de suc. Daca vrei, o poti folosi la dulceata, dar acest lucru este optional.

In caz contrar, se poate bea pur si simplu. Te asigur ca este cel mai sanatos si natural suc, pe care il poti consuma cu incredere.

Este momentul sa incepi sa pregatesti dulceata.

Pune zaharul intr-o oala incapatoare si adauga peste el apa si zeama de lamaie.

Lasa siropul pe foc, pana ajunge la 110-115 grade Celsius, apoi fa o proba simpla pentru a vedea daca siropul este suficient de legat.

Tot ce trebuie sa faci este sa pui cateva picaturi pe o farfurie. Daca acesta isi pastreaza forma bombata, inseamna ca siropul este legat si poti sa adaugi in el ciresele.

Amesteca-le usor cu o lingura de lemn, pana se omogenizeaza bine cu siropul.

Lasa dulceata la fiert, la foc mare, timp de 10 – 15 minute, pana cand ciresele isi schimba culoarea si devin sticloase.

Din cand in cand va fi nevoie sa iei spuma care se formeaza deasupra si sa amesteci usor.

Dupa ce stingi focul, acopera oala cu un prosop de bucatarie umezit si lasa dulceata acolo pana a doua zi.

Intre timp, poti pregati borcanele, care trebuie spalate si uscate bine. A doua zi, dulceata poate fi pusa in borcane, a caror capace trebuie infiletate imediat dupa umplere.

Reteta prajitura cu cirese

Reteta prajitura cu cirese

Imagine cu titlu reprezentativ

Daca dispui doar de cateva cirese si te-ai saturat sa le mananci crude, incearca o prajitura cu cirese proaspete.

Te asigur ca toata familia iti va multumi! 🙂

Reteta pe care urmeaza sa ti-o prezint este una extrem de simpla.

Te asigur ca iti va lua mai mult timp sa scoti samburii din cirese, decat sa faci prajitura in sine. Aceasta reteta de prajitura  este una dintre cele mai simple retete de prajitura pe care o cunosc.

Daca consideri ca nu te pricepi prea bine la pregatirea unui desert, te asigur ca aceasta prajitura nu iti va da deloc batai de cap. Asa ca te indemn sa o incerci!

Ingrediente

  • 6 oua
  • 500 g cirese fara samburi
  • 200 g zahar
  • 300 g faina + 2 linguri de faina pentru tapetat fructele
  • 150 ml ulei
  • un praf de copt
  • un varf de cutit de sare
  • 1 lingura zahar pudra pentru decor

Mod de preparare

Mai intai iti recomand sa preincalzesti cuptorul la 180 grade Celsius. Apoi te poti ocupa de pregatirea prajiturii.

Separa ouale si mixeaza albusurile cu sarea, la viteza mare. Treptat adauga zaharul si continua sa mixezi pana cand spuma este asemanatoare cu cea pentru bezea.

Urmeaza sa adaugi galbenusurile, unul cate unul, amestecand usor cu o lingura de lemn sau cu o spatula. Adauga apoi uleiul, dupa care faina, treptat.

Ultima data poti sa pui praful de copt. Amesteca pana cand toate ingredientele sunt complet omogenizate.

Dupa ce blatul este gata, tapeteaza o tava cu hartie de copt si toarna-l in ea. Scoate samburii din cirese si tapeteaza-le cu faina, una cate una. Aseaza-le peste blat cu partea tapetata in jos.

Prajitura necesita aproximativ 45 – 50 de minute de coacere sau pana trece testul cu scobitoarea. Dupa ce se raceste putin, se poate decora cu zahar pudra.

Contraindicatii

Consumul de cirese nu prezinta contraindicatii. Totusi, este bine de stiut ca pot sa apara unele efecte adverse, in caz de consum in exces.

Este vorba despre: balonare, greata, insotita de varsaturi, arsuri ale stomacului.

De asemenea, la persoanele cu o structura sensibila a pielii, consumul excesiv de cirese poate sa provoace reactii alergice.