3 beneficii ale ghimbirului demonstrate!

Ghimbirul este o planta erbacee care face parte din familia Zingiberaceae. Radacina de ghimbir este utilizata in toata lumea ca si condiment.

Aceasta nu da doar gust mancarurilor, ci are si foarte multe beneficii pentru sanatate. Din acest motiv vreau sa-ti spun cele 3 beneficii ale ghimbirului demonstrate de oamenii de stiinta.

Ghimbirul este un ingredient foarte frecvent utilizat in bucataria orientala si nu numai. Il putem consuma in stare proaspata sau uscata.

Se poate adauga in sucuri proaspete, shakeuri sau in diferite retete alimentare. Datorita substantelor active pe care le contine, ghimbirul are foarte multe proprietati terapeutice.

Sub ce forma poti cumpara ghimbir?

Sub ce forma poti cumpara ghimbir?

Datorita proprietatilor extraordinare pe care le are ghimbirul asupra sanatatii, oamenii au inceput sa-l consume sub mai multe feluri, nu doar ca si condiment.

Varianta cea mai indicata este sa cumperi radacina de ghimbir.

Totusi, nu toata lumea are timp sau posibilitatea sa-l "transforme" in alte produse, prin urmare poti apela cu incredere la magazinele naturiste care vand ghimbir si sub foarte multe forme.

De asemenea, combinat cu alte ingrediente (cum ar fi mierea, de exemplu), acesta isi creste si mai multe efectele pozitive asupra organismului.

Poti sa cumperi ghimbir si sub forma de:

  • ceai de ghimbir
  • ghimbir confiat
  • ghimbir pulbere
  • miere cu ghimbir
  • ceai de ghimbir cu turmeric
  • ghimbir maruntin in rasnita
  • bomboane cu ghimbir
  • capsule cu ghimbir
  • sirop de ghimbir
  • cafea verde cu ghimbir

Si lista poate continua, doarece gasesti chiar si bere cu ghimbir 🙂 . Asa ca nu ai nicio scuza ca sa nu incerci si tu acest remediu 100% natural si foarte sanatos.

Iar daca vrei sa vezi o lista cu foarte multe produse care contin ghimbir, inclusiv BIO, iti recomand sa accesezi acest link.

1. Efecte benefice asupra scaderii in greutate

Efecte benefice asupra scaderii in greutate

Oamenii de stiinta au facut un studiu sistematic de revizuire pentru a demonstra efectele benefice ale ghimbirului impotriva obezitatii.

Astfel, au revizuit toate articolele in limba engleza aparute din 1995 pana in mai 2017 pe PubMed, Scopus, Google Scholar si Science Direct, referitoare la efectul ghimbirului asupra scaderii in greutate.

Au fost incluse toate studiile relevante la om si la animale, precum si studiile in vitro. Eligibilitatea articolelor a fost evaluata de 3 revizori, care au si extras datele relevante.

Cei 3 revizori au verificat articolele individual. Au fost examinate 27 de articole: 6 studii in vitro, 17 la animale si 4 studii la om.

S-a constata ca majoritatea studiilor experimentale au demonstra ca ghimbirul poate avea efecte benefice asupra scaderii in greutate prin diferite mecanisme potentiale:

  • cresterea lipolizei
  • suprimarea lipogenezei
  • inhibarea absorbtiei intestinale a grasimilor
  • controlul apetitului

Acest studiu sistematic de revizuire ofera dovezi convingatoare care sustin eficacitatea ghimbirului in controlul obezitatii si demonstreaza importanta studiilor clinice viitoare.

2. Efecte farmacoterapeutice pentru tratarea tulburarilor neurologice

Efecte farmacoterapeutice pentru tratarea tulburarilor neurologice

Tulburarile neurologice, inclusiv bolile neurodegenerative, sunt tulburari care apar odata cu varsta.

Acestea sunt caracterizate de conditii neuropatologice ale sistemului nervos, cum ar fi dementa, boala Alzeheimer, neuroinfectiile, scleroza multipla, boala Parkinson, tulburari mentale.

Ghimbirul este un condiment popular cu o istorie lunga de utilizare in medicina traditionala pentru tratarea diferitelor simptome. Inca din cele mai vechi timpuri oamenii cunoasteau beneficiile acestuia pentru sanatate.

Cu toate acestea, oamenii de stiinta au reevaluat constituientii ghimbirului si efectele acestora asupra tulburarilor neurologice.

Ghimbirul contine:

  • 6-gingerol
  • 6-shogaol
  • 6-paradol
  • zingeron
  • dehidrozingerona
  • zerumbona
  • terpenoizi
  • flavonoide

Acestia sunt compusi activi eficienti pentru ameliorarea simptomelor neurologice si a starilor patologice ale tulburarilor neurologice prin regenerarea celulelor nervoase moarte.

Datorita continutului de fitochimicale, oamenii de stiinta au concluzionat ca ghimbirul poate fi utilizat pentru a ameliora tulburarile neurologice aparute odata cu varsta.

3. Ameliorarea greturilor din primul trimestru de sarcina

Ameliorarea greturilor din primul trimestru de sarcina

Greata si varsaturile sunt cele mai frecvente simptome din perioada de inceput a unei sarcini.

Sunt neplacute si deranjante pentru orice femeie.

Oamenii de stiinta au vrut sa afle care sunt efectele ghimbirului asupra acestor simptome. Astfel ca, au comparat efectele ghimbirului, vitaminei B6 si a unui produs placebo pentru a trata greata si varsaturile.

Studiul s-a efectuat pe 77 de femei gravide intre 6 si 16 saptamani cu simptome de greata si varsaturi. Femeile care au participat la acest studiu nu au avut diferente semnificative de varsta, severitatea simptomelor, starea educationala si luna de gestatie.

Acestea au fost impartite in 3 grupuri. Apoi li s-au administrat tratament fara ca ele sa stie ce tip de medicamente iau. Astfel ca:

  • la 28 dintre femei li s-a administrat 500 mg de ghimbir, de doua ori pe zi
  • la 26 de femei li s-a administrat 40 mg de vitamina B6, de doua ori pe zi
  • la 23 dintre femei li s-a administart placebo de doua ori pe zi

Tratamentul s-a administrat timp de 4 zile fiecarui grup de femei. Severitatea greturilor si varsaturilor a fost evaluata cu 24 de ore inainte de studiu si pana la 4 zile dupa utilizarea tratamentului. Apoi au fost comparate rezultatele dintre cele trei grupuri.

In urma tratamentului, "scorul" total a scazut semnificativ pentru toate cele trei grupuri, atat pentru simptomele de greata, cat si pentru varsaturi. Ghimbirul si vitamina B6 au fost mai eficiente decat placebo.

Acest studiu a demonstrat ca nu exista diferente semnificative intre ghimbir si vitamina B6, insa ghimbirul a fost mai eficient pentru ameliorarea greturilor si varsaturilor.

Recomandari si contraindicatii

Pana in acest moment nu se cunosc efecte negative ale consumului de ghimbir pe termen lung, in cazul in care se respecta doza recomandata.

Chiar daca studiile au demonstrat ca este benefic a se consuma ghimbir in primul trimestru de sarcina, este indicat sa ceri sfatul medicului.

Ca si orice alt tratament, fie el si naturist, ce e prea mult poate sa faca mai mult rau decat bine. Prin urmare, nu abuza de aceasta planta, chiar daca are foarte multe beneficii pentru sanatate.

Nu exista inca studii care sa arate ca se poate consuma in perioada alaptarii sau de catre copii. De asemenea, nu este indicat consumul de ghimbir (fara a cere sfatul medicului) in cazul in care suferi de o boala cronica.

Se recomanda consumul a 0,5 pana la 1 g de ghimbir proaspat, de trei ori pe zi, sau pana la 0,5 g de ghimbir uscat de doua-patru ori pe zi. In cazul produselor care contin ghimbir, se recomanda a se citi doza recomandata de pe cutie sau prospect.