3 beneficii ale ghimbirului demonstrate!

Ghimbirul este o planta erbacee care face parte din familia Zingiberaceae. Radacina de ghimbir este utilizata in toata lumea ca si condiment. Insa nu da doar gust mancarurilor! Din acest motiv vreau sa va spun cele 3 beneficii ale ghimbirului demonstrate de oamenii de stiinta.

Ghimbirul este un ingredient foarte frecvent utilizat in bucataria orientala si nu numai. Il putem consuma in stare proaspata sau uscata.

Se poate adauga in sucuri proaspete, shakeuri sau in diferite retete alimentare. Datorita substantelor active pe care le contine, ghimbirul are foarte multe proprietati terapeutice.

S-au constata cel putin 3 beneficii terapeutice ale ghimbirului. Nu sunt vorbe din popor! Chiar au fost demonstrate de oamenii de stiinta!

3 beneficii ale ghimbirului

Efecte benefice asupra scaderii in greutate

Efecte benefice asupra scaderii in greutateOamenii de stiinta au facut un studiu sistematic de revizuire pentru a demonstra efectele benefice ale ghimbirului impotriva obezitatii.

Astfel, au revizuit toate articolele in limba engleza aparute din 1995 pana in mai 2017 pe PubMed, Scopus, Google scholar și Science Direct referitoare la efectul ghimbirului asupra scaderii in greutate.

Au fost incluse toate studiile relevante la om și la animale, precum si studiile in vitro. Eligibilitatea articolelor a fost evaluata de 3 revizori, care au si extras datele relevante.

Cei 3 revizori au verificat articolele individual. Au fost examinate douazeci si sapte de articole:

 • 6 studii in vitro
 • 17 la animale
 • 4 studii la om

S-a constata ca majoritatea studiilor experimentale au demonstra ca ghimbirul poate avea efecte benefice asupra scaderii in greutate prin diferite mecanisme potentiale:

 • cresterea lipolizei
 • suprimarea lipogenezei
 • inhibarea absorbtiei intestinale a grasimilor
 • controlul apetitului

Acest studiu sistematic de revizuire ofera unele dovezi convingatoare care sustin eficacitatea ghimbirului in controlul obezitatii si demonstreaza importanta studiilor clinice viitoare.

Efecte farmacoterapeutice pentru tratarea tulburarilor neurologice

Efecte farmacoterapeutice pentru tratarea tulburarilor neurologiceTulburarile neurologice, inclusiv bolile neurodegenerative, sunt tulburari care apar odata cu varsta.

Acestea sunt caracterizate de conditii neuropatologice ale sistemului nervos, cum ar fi dementa, boala Alzeheimer, neuroinfectiile, scleroza multipla, boala Parkinson, tulburari mentale.

Ghimbirul este un condiment popular cu o istorie lunga de utilizare in medicina traditionala pentru tratarea diferitelor simptome. Oamenii de stiinta au evaluat constituientii ghimbirului si efectele acestora asupra tulburarilor neurologice.

Ghimbirul contine:

 • 6-gingerol
 • 6-shogaol
 • 6-paradol
 • zingeron
 • dehidrozingerona
 • zerumbona
 • terpenoizi
 • flavonoide

Acestia sunt compusi activi eficienti pentru ameliorarea simptomelor neurologice și a starilor patologice ale tulburarilor neurologice prin regenerarea celulelor nervoase moarte.

Datorita continutului sau de fitochimicale, oamenii de stiinta au concluzionat ca ghimbirul poate fi utilizat pentru a ameliora tulburarile neurologice aparute odata cu varsta.

Ameliorarea greturilor (varsaturilor) din primul trimestru de sarcina

Ameliorarea greturilor (varsaturilor) din primul trimestru de sarcinaGreata si varsaturile sunt cele mai frecvente simptome din perioada de inceput a unei sarcini. Sunt neplacute si deranjante pentru orice femeie.

Oamenii de stiinta au vrut sa afle care sunt efectele ghimbirului asupra acestor simptome. Astfel ca, au comparat efectele ghimbirului, vitaminei B6 si placebo pentru a trata greata si varsaturile.

Studiul s-a efectuat pe 77 de femei gravide intre 6 si 16 saptamani cu simptome de greata si varsaturi. Femeile care au participat la acest studiu nu au avut diferente semnificative de varsta, severitatea simptomelor, starea educationala si luna de gestatie.

Acestea au fost impartite in 3 grupuri. Apoi li s-au administrat tratament fara ca ele sa stie ce tip de medicamente iau. Astfel ca:

 • la 28 dintre femei li s-a administrat 500 mg de ghimbir, de doua ori pe zi
 • la 26 de femei li s-a administrat 40 mg de vitamina B6, de doua ori pe zi
 • la 23 dintre femei li s-a administart placebo de doua ori pe zi

Tratamentul s-a administrat timp de 4 zile fiecarui grup de femei. Severitatea greturilor si varsaturilor a fost evaluata cu 24 de ore inainte de studiu si pana la 4 zile dupa utilizarea tratamentului. Apoi au fost comparate rezultatele dintre cele trei grupuri.

In urma tratamentului, scorul total a scazut semnificativ pentru toate cele trei grupuri, atat pentru greata, cat si pentru varsaturi. Ghimbirul si vitamina B6 au fost mai eficiente decat placebo.

Acest studiu a demonstrat ca nu exista diferente semnificative intre ghimbir si vitamina B6, insa ghimbirul a fost mai eficient pentru ameliorarea intensitatii greturilor si varsaturilor.

Nu se cunosc efecte negative ale consumului de ghimbir pe termen lung. Totusi, avand in vedere beneficiile terapeutice ale ghimbirului, este indicat consumul acestuia pe termen scurt.

Se recomanda consumul a 0,5 pana la 1 g de ghimbir proaspat, de trei ori pe zi, sau pana la 0,5 g de ghimbir uscat de doua-patru ori pe zi.