Ce este otita seroasa?

Sezonul rece vine la pachet (din nefericire) cu o serie de afectiuni care sunt cauzate direct sau sunt favorizate intr-o mare masura de temperaturile scazute ori de schimbarile bruste ale vremii. Otita seroasa este una dintre ele.

Aceasta e mult mai prezenta la cei mici, insa te poate afecta si pe tine. Chiar daca durerile nu sunt insuportabile, iti vor da un disconfort pe care cu siguranta nu il doresti.

Ce este, la ce varsta apare, care sunt simptomele ei si cum o poti trata, vei afla in randurile de mai jos.

Ce este otita seroasa?

Otita seroasa

Otita seroasa este o afectiune a urechii medii provocata de anumite bacterii, precum Streptococul Pneumonia.

Frigul de afara nu reprezinta o cauza directa de aparitie a otitei seroase, dar creeaza mediul propice pentru dezvoltarea acesteia.

Afectiunea tulbura ventilatia si drenajul in urechea medie, adica in spatele timpanului. Acest lucru se intampla prin infundarea trompei lui Eustachio, legatura dintre nas si urechea medie.

Otita seroasa sau medie (exista si alte tipuri de otite) poate fi provocata si de acumularea apei in ureche. Ca atare, aparitia acesteia nu este dependenta de sezon.

La ce varsta apare otita seroasa?

Fiind cauzata de slaba ventilatie a urechii medie, otita seroasa poate aparea la orice varsta.

Cu toate acestea, este mult mai frecventa la copiii mici, in sezonul rece, deoarece acestia nu au tendinta de a lua toate masurile pentru a isi proteja urechiile, iar urechea are un mecanism biologic de a se proteja de frig.

Urechea secreta o substanta vascoasa, care are rolul de a proteja timpanul de temperaturile scazute. Acea substanta poate infunda la un moment dat urechea medie.

In general se intampla acest lucru din neglijenta. De exemplu prin folosirea incorecta a betisoarelor de urechi.

De asemenea, copiii mici sunt mai predispusi la otite seroase deoarece au un sistem imunitar mai slab. Trompa lui Eustachio este mai scurta decat la adulti, astfel ca bacteriile patrund mai usor.

Sansele de a se bloca sunt mai mari deoarece canalul amintit este mai ingust.

Simptomele otitei seroase

Ce simptome are otita seroasa?

Iti poti da seama daca ai otita seroasa fara a consulta un medic, insa cel mai indicat ar fi sa faci acest pas. Simptomele sunt uneori clare si te pot conduce imediat la cauza lor.

Daca simti disconfort in ureche si auzul e putin mai slab decat de obicei, atunci e posibil sa suferi de otita seroasa. Aceasta poate conduce la o pierde a auzului de cel putin 20 de decibeli.

Explicatia e simpla. Timpanul este afectat si impiedicat, in acelasi timp, sa capteze si sa transmita informatia la fel ca inainte.

Urechea joaca un rol important in pastrarea echilibrului. Iti poti da seama ca poti suferi de otita seroasa atunci cand iti pierzi echilibrul sau cand ai senzatia de vertij. De asemenea, otita seroasa poate conduce la o crestere a presiunii in urechea afectata.

Durerea urechii poate fi un alt semn al prezentei acestei afectiuni. De asemenea, secretia unei substante purulente poate indica instalarea ei. Atentie insa, uneori otita seroasa este asimptomatica, astfel incat e indicat sa fie consultat medicul.

Tratament si recomandari

Tratament si recomandari

Tratarea otitei seroase este obligatorie. In caz contrar poti suferi o pierdere partiala a auzului.

De asemenea, exista riscul unei pareze faciale. Riscul e mic, dar el exista si nu trebuie sa il tratezi cu superficialitate.

In prima faza poti incerca si cateva trucuri populare care cel putin iti vor ameliora durerile. Daca dupa cateva zile acestea nu dau rezultate, e obligatoriu sa te prezinti la doctor pentru a-ti prescrie un tratament adecvat.

Cel mai cunoscut tratament naturist pentru calmarea durerilor provocate de otita seroasa este acela de a pune o punga cu sare incalzita peste ureche. Nu va trata otita seroasa, dar ar putea calma durerile. Obligatoriu trebuie sa te asiguri ca ai nasul desfundat si respiri corect.

Poti scapa de nasul infundat cu ajutorul aerosolilor sau a aburilor fierbinti de ceai. Incearca ceaiul de musetel, care are si proprietati antiinflamatorii.

Trebuie sa iei si anumite masuri pentru a facilita vindecarea urechii fara tratament medicamentos. Spre exemplu, este indicat sa te feresti de fumul de tigara si sa eviti factorii alergeni care pot fi o cauza de aparitie a otitei seroase.

De asemenea, o igiena corecta a urechii este necesara. In cazul copiilor mici e indicata alaptarea, daca acest lucru mai este posibil.

Daca problemele nu se amelioreaza, nu ezita sa ceri sfatul unui medic specialist. Acesta iti poate sugera sa iei cateva picaturi nazale de tip decongestionant sau corticosteroizi.

In cazul in care resimti dureri mari, iti pot fi prescrise cateva analgezice uzuale, cum ar fi ibuprofenul sau paracetamolul.

In mod normal ar trebui sa scapi de otita seroasa in cateva zile sau cel mult in cateva saptamani. Daca acest lucru nu se intampla, va trebui sa consulti din nou medicul. Acesta va decide daca este nevoie de interventie chirurgicala sau de schimbarea tratamentului.

Modalitati de prevenire

Pentru a nu ajunge in situatia unei interventii chirurgicale, cel mai bine ar fi sa previ aparitia otitei seroase. Acesta lucru se poate face simplu, printr-o igiena corecta a urechii.

Uneori poate fi nevoie sa tratezi la timp obstructiile nazale si rinofaringiene, adica acele deviatii care impiedica ventilatia urechii medii.

Vaccinarea antipneumococica este una dintre metodele sigure prin care poti preveni otita seroasa. Vaccinul te poate proteja de bacteriile care pot provoca aceasta afectiune.

Daca ai suferit de otita seroase si ai scapat de ea, dar dupa multe zile in care ai avut dureri mari, e indicat sa iti faci un consult ORL si sa iti testezi capacitatea de auz.

In concluzie, de cele mai multe ori otita seroasa poate fi tratata si fara medicamente, chiar daca provoaca dureri.

Alteori este nevoie sa apelezi la tratamente, fie ele naturiste ori medicamentoase. Netratata insa, poate provoca pierderea partiala a auzului.