Ce sunt produsele BIO?

Ne-am obisnuit in ultimii ani sa auzim tot mai des acest cuvant, BIO. Mancare BIO, cosmetice BIO, ba chiar imbracaminte BIO. Dar de fapt ce sunt produsele BIO?

In plus, exista diferenta intre termenii BIO, organic, eco si natural? Si daca da, care ar fi aceste diferente? Si inca o intrebare care se impune: un produs etichetat ca fiind BIO, eco sau organic, este el neaparat si sanatos?

Sunt intrebari legitime pentru cineva care plateste o suma frumusica de bani in incercarea de a duce un stil de viata cat mai sanatos. Asadar, hai sa raspundem pe rand acestor nelamuriri.

Ce sunt produsele BIO?

Ce sunt produsele certificate BIO?

In primul rand, pentru ca un produs sa fie BIO, acesta trebuie sa fie absolut curat.

Mai exact, sa nu contina nici o substanta chimica. Indiferent ca vorbim de pesticide, fertilizatori sau aditivi alimentari (de exemplu agenti de ingrosare, coloranti, etc).

In acest sens, un fermier care de exemplu doreste sa-si deschida o ferma BIO, trebuie sa treaca mai intai printr-o perioda de cativa ani in care solul sa se curete de orice substanta chimica.

De asemenea, mai trebuie spus ca acesti termeni BIO, organic si ecologic sunt oarecum sinonime. Produsele etichetate cu unul dintre aceste cuvinte inseamna (sau ar trebui sa insemne) doar produse provenite dintr-o agricultura facuta 100% ecologic.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aceste produse BIO sau organice (indiferent ca vorbim despre alimente, produse cosmetice sau de menaj), au fost fabricate doar prin procedee traditionale si eco-friendly. Fara agenti chimici sau modificatii genetice.

Pentru ca un produs sa fie BIO, acesta trebuie sa dispuna de un certificat de calitate, iar acesta se obtine in urma unor controale riguroase.

BIO, eco, organic si natural

Diferenta dintre BIO, eco, organic si natural

Acum ca ne-am lamurit ce sunt produsele BIO, hai sa vedem diferenta dintre acest e denumiri.

Dupa cum am scris si mai sus, cuvintele BIO, eco si organic sunt oarecum sinonime.

Insa atentie! Termenul natural nu inseamna acelasi lucru. Natural semnifica oul de la tanti Florica sau laptele de la vacuta Joitica din capatul satului. Natural poate sa insemne rosiile cumparate de pe marginea drumului sau din piata de la agricultori.

Din acest motiv multi oameni se muta la tara. Ca sa puna in mancare o rosie, un ardei gras, o ceapa verde, culese direct din gradina. Dar asta nu inseamna ca mananca BIO.

Intr-adevar, mananca cu siguranta mai sanatos si mai gustos decat daca ar cumpara aceste produse din magazine. Insa, asa cum am spus, aceste produse nu sunt BIO.

De ce? Pentru ca solul nu a fost curatat in prealabil de chimicalele folosite initial ca ingrasamant. Pentru ca rosiile au fost stropite cu solutie contra manei sau a altor probleme (ca altfel se stricau inainte sa se coaca). Si asa mai departe.

Revin la fermierul care ar dori sa isi deschida o ferma eco. Acesta ar trebui sa stie ca o astfel de afacere impune si multe restrictii. Spre exemplu, tratamentele administrate animalelor sunt mult restrictive.

Cum recunoastem produsele BIO?

Cum recunoastem produsele BIO?

In primul rand, produsele etichetate ca fiind BIO trebuie sa aiba acel logo denumit floarea europeana, creat de UE din anul 1992. Atat produsele BIO, cat si producatorii acestora, sunt supusi unui sistem strict de certificare de catre asociatii (companii) acreditate in acest sens.

Cu toate acestea, exista din pacate unele produsele aflate la raft si etichetate BIO sau organic ce contin substante care ne pot afecta grav sanatatea (in cazul inc are sunt consumate regulat, pentru o perioada mai lunga de timp).

Astfel, la o citire mai atenta a etichetelor, vei vedea ca exista produse BIO, dar care nu sunt tocmai BIO. De exemplu alimente care contin E251, un aditiv alimentar ce poate favoriza (in timp) aparitia cancerului.

Nutritionistii avertizeaza ca un copil nu ar trebui sa consume deloc acest aditiv. Alte alimente au trecute pe eticheta E252, de asemenea un aditiv nerecomandat copiilor.

Sfatul este sa citesti cu mare atentie etichetele acestor produse! In cazul in care vezi denumiri de ingrediente pe care nu le cunosti sau care par a fi obtinute pe cale chimica, nu le cumpara. Eventual intereseaza-te exact ce anume inseamna acei termeni.

Asadar, am vazut ca termenii BIO, eco sau organic sunt sinonime. Am vazut ce inseamna produsele BIO si ca produsele etichetate astfel sunt calitativ superioare celorlalte produse. Dar in acelasi timp, am aflat si ca nu toate produsele sunt cu adevarat BIO.

Inainte de a le cumpara, citeste cu atentie eticheta pentru a fi sigur ca ceea ce consumi este cu adevarat un produs ecologic. Sanatate multa!