Ce sunt protezele dentare?

Daca in trecut oamenii nu considerau neaparat necesar inlocuirea dintilor lipsa, intre timp lucrurile s-au schimbat. In societatea moderna in care traim se acorda o importanta deosebita aspectului si sanatatii danturii. Astfel ca, oamenii sunt interesati sa stie cat mai multe despre ce sunt protezele dentare si cum pot beneficia de ele.

Sigur ne amintim cu totii de acele proteze dentare clasice, pe care le denumim placi dentare. Bunicii nostri le purtau in gura pe timpul zilei, iar noaptea le puneau intr-un pahar cu apa.

Ei bine, intre timp tehnica a mai avansat. Astazi exita mai multe tipuri de proteze dentare, menite sa-ti imite intocmai dintii naturali si sa raspunda cat mai bine la necesitatile tale. 

Lipsa totala sau partiala a dintilor iti schimba foarte mult aspecul fizic. Poate sa duca la excludere sociala si la pierderea increderii in sine.

Totusi, problemele nu sunt doar de natura estetica si sociala. In timp, lipsa dintilor iti poate crea probleme serioase de sanatate.

Daca te cofrunti cu lipsa dintilor, te sfatuiesc sa iei masuri! Din fericire, protezele dentare pot fi solutia de care ai nevoie. Fa-ti o programare la un cabinet stomatologic, iar medicul dentist va sti cum sa te ajute.

Ce sunt protezele dentare?

Proteze dentare

Protezele dentare reprezinta dinti si gingii artificiali. Sunt proiectate de tehnicieni dentari, la solicitarea medicului dentist, menite sa inlocuiasca dintii naturali pierduti.

Aceste lucrari dentare sunt personalizate, fiind concepute in functie de nevoile specifice ale fiecarui pacient in parte.

Ele trebuie sa se potriveasca perfect in gura si sa fie confortabile pentru a-ti oferi aceleasi beneficii ca dintii tai naturali. 

In urma unui consult, medicul dentist iti va evalua dantura pentru a sti exact care tip de proteza dentara este potrivita pentru tine. Iti va lua o amprenta dupa arcada dentara pe care o va trimite unui tehnician pentru realizarea protezei.  

Crearea protezei dentare poate sa dureze ceva timp. Este posibili sa fie nevoie de mai multe probe si ajustari ale protezei, pana cand aceasta se va potrivi perfect in gura.

Chiar daca acest lucru pare a fi frustrant, merita efortul! Pana la urma, este important ca proteza dentara sa imite perfect dintii tai naturali si sa nu iti creeze probleme ulterior.

Daca in trecut, protezele dentare erau confectionate din plastic sau portelan, intre timp lucrurile au evoluat. Astfel ca, in zilele noastre protezele dentare sunt confectionate din materiale rezistente, durabile, confortabile si estetice, care imita foarte bine dintii naturali.

Materialele difera in functie de tipul protezei dentare si de bugetul pacientului. Pentru realizarea protezelor se pot folosi materiale precum: ceramica, zirconiu, acrilic sau compozit.

Baza protezei care imita gingiile este confectionata dintr-un material flexibil care se pliaza perfect pe gingii. De regula, se foloseste rasina acrilica sau material polimerice.

Pretul pentru protezele dentare difera si el in functie de tipul protezei, de materialul folosit, costul manoperei, etc.

Tipuri de proteze dentare

Spuneam ca protezele dentare sunt personalizate pentru fiecare pacient in parte, dupa necesitatile acestuia. Astfel ca, exista doua tipuri de proteze dentare:

Proteze dentare totale

Protezele dentare totale sunt folosite in cazul pierderii totale a dintilor naturali din diferite motive. Ele inlocuiesc toti dintii din partea superioara (maxilarul) sau din partea inferioara a gurii (mandibula).


Baza protezei superioare care sustine dintii artificiali se fixeaza atat pe gingii, cat si pe cerul gurii, acordandu-i o mai mare stabilitate. Baza protezei mandibulare se pliaza doar pe gingii.


In timp, acest lucru poate fi un inconvenient din cauza miscarii obrajilor (cand mesteci) si a limbii.

Proteze dentare partiale

In cazul in care vrei sa inlocuiesti unul sau doi dinti lipsa, atunci protezele dentare partiale pot fi solutia potrivita. Pentru a putea apela la proteze dentare partiale este nevoie ca restul dintilor sa fie sanatosi si sa nu suferi de afectiuni gingivale


Protezele dentare partiale reprezinta dinti artificiali realizati dintr-un material asemanator ca aspect si culoare cu dintii naturali. Ele se ataseaza de dintii sanatosi invecinati prin diferite metode metalice de fixare.


Un dezavantaj, in cazul acestui tip de proteze dentare, ar fi faptul ca pot sa afecteaze dintii sanatosi de care sunt atasate. In timp, acestia sunt mai predispusi la carii si parodontoza.

Beneficiile protezelor dentare

Lipsa dintilor poate provoca o serie de inconveniente, atat estetice, cat si de sanatate in general.

Prin urmare, inlocuirea dintilor cu proteze dentare aduce beneficii seminifiactive, precum:

 • restabilesc fizionomia fetei
 • pari mai tanar, deoarece pierderea dintilor te fac sa arati mai in varsta
 • ridica muschii fetei, restabilind structura gurii si a obrajilor
 • zambetul este mai frumos
 • creste increderea in sine
 • iti imbunatatesc vorbirea (lipsa danturii duce la ingreunarea articularii cuvintelor)
 • poti mesteca mai usor
 • imita perfect dintii naturali
 • reprezinta o alternativa viabila si estetica de inlocuire a dintilor nesanatosi
 • te ajuta sa ai o buna sanatate orala
 • te scapa de dureri si probleme dentare

Cum se ingrijesc protezele dentare

Pentru a beneficia cat mai mult timp de protezele dentare, trebuie sa acorzi atentie deosebita ingrijirii adecvate a acestora, astfel:

 • practica o buna igiena dentara
 • curata protezele dentare zilnic la fel ca dintii naturali, deoarece ele sunt predispuse la tartru si bacterii
 • scoate proteza din gura si trece-o printr-un jet de apa rece pentru a indeparta resturile alimentare
 • periaza dintii artificiali cu o periuta moale si cu produse specifice pentru proteze dentare
 • nu folosi pasta de dinti obisnuita, periute electrice sau produse abrazive pentru a nu zgaria proteza
 • inainte de a pune proteza inapoi in gura, periaza-ti gingiile, cerul gurii si limba pentru a indeparta bacteriile
 • ai grija sa nu scapi proteza, deoarece se poate sparge sau crapa foarte usor
 • cand nu porti proteza este important sa o pui in apa rece

Cu toate acestea, protezele dentare sunt supuse uzurii normale in timp. Odata cu varsta, in cavitatea bucala intervin o serie de modificari.

Astfel protezele isi pierd stabilitatea si trebuie refacute, captusite sau rebazate. Este recomandat sa mergi la un consult macar o data pe an!