Ceai de Afine

Ceai de afine

In acest articol vreau sa-ti spun de ce ar trebui sa consumi ceai de afine si care sunt beneficiile acestuia. Chiar daca nu este un ceai foarte popular, acesta are extrem de multe beneficii pentru organismul nostru.

Este cunoscut faptul ca ceaiul de afine protejeaza chiar si impotriva cancerului. Insa asta nu e tot! Mai are actiuni benefice asupra sanatatii inimii, dar si a sistemului imunitar.

Lista de beneficii poate continua. Insa voi dezbate acest subiect mai pe larg, in randurile ce urmeaza.

Asa ca, daca-ti plac afinele, iti recomand sa citesti acest articol, pentru ca vei afla despre ceai de afine beneficii si contraindicatii.

Despre afin

Despre afin

Afinul (Vaccinium myrtillus) este un arbust mic, de culoare verde.

Este originar din America de Nord, dar a fost cultivat in Europa in urma cu aproape un secol si poate fi gasit acum in multe parti ale lumii.

In general, creste in regiunile muntoase, paduri montane, tufisuri, pajisti montane, pe stanci, paduri de conifere, dar nu mai sus de altitudinea de 2500 m.

Arbustul de afin produce flori alb-verzui sau rosiatice (infloreste in lunile ai si iunie) si fructe comestibile delicioase, toamna.

Fructele de afin sunt acide, dar delicioase. Gustul afinelor este acru, dar nu amar. Afinele sunt utilizate pe scara larga in productia de bauturi, compoturi, jeleuri sau chiar vin.

Popular, afinul se mai numeste si pomusoare sau afine negre.

Afinele crude sunt bogate in:

  • minerale: fier, crom, zinc, potasiu, mangan
  • vitamina C, E, K
  • alcool
  • acizi organici
  • uleiuri esentiale

Si frunzele de afin au proprietati foarte bune, mai ales cele care sunt culese primavara, inainte sa ajunga la maturitate.

In compozitia acestora gasim tanin, mirtilina, ericolina, arbutozid, acid chinic si derivati flavonici.

Afinele se pot consuma proaspete, uscate, sub forma de sucuri, smoothie-uri, congelate (se pot cumpara de la supermarket-uri) sau sub forma de pulbere.

Sub ce forma gasesti ceai de afine?

Sub ce forma gasesti ceai de afine

Ceaiul de afine se prepara din frunzele, dar si din fructele uscate ale arbustului.

Atat frunzele, cat si fructele de afin, au proprietati astringente, deoarece contin tanin.

Poti cumpara acest ceai din magazinele naturiste, farmacii, supermarketuri sau din magazinele online, sub forma de:

  • frunze sau fructe de afin uscate (produs brut)
  • pliculete cu frunze sau fructe de afin uscate

Daca ai posibilitatea, poti culege chiar tu frunzele si fructele de afin. Dupa ce sunt culese, acestea trebuie depozitate intr-un loc aerisit.

Mai gasesti ceai de afine si gata preparat, insa nu ti-l recomand. De cele mai multe ori contine conservanti, iar cantitatea de afin(e) este foarte mica.

Cum se prepara ceaiul de afine

Cum se prepara ceaiul de afine

Adauga o lingurita de frunze, afine uscate sau un pliculet, intr-o cana de apa clocotita (250 ml), apoi lasa la infuzat intre 7 – 10 minute.

Poti prepara si ceai de afin macerat la rece. Adauga o lingurita sau un pliculet intr-o cana cu apa rece, iar mai apoi se lasa la infuzat pana la 8 ore.

Pentru o concentratie mai mare poti sa folosesti chiar si o lingurita cu varf sau o lingurita si jumatate.

Incearca sa consumi ceaiul de afine fara zahar! Daca totusi doresti indulcirea lui (desi nu vad motivul), atunci foloseste mierea.

Se pot consuma pana la 3-4 cani pe zi, pe stomacul gol, inainte de masa.

Ceaiul de afine are foarte multe beneficii pentru sanatatea noastra. Ce este interesant este faptul ca are extrem de putine efecte secundare. Motivul principal este ca sunt foarte putine alergii la aceasta planta (arbust).

Totusi, s-a constatat ca un consum excesiv de ceai de afine poate provoca diaree. Prin urmare nu-ti recomand sa depasesti cantitatea recomandata.

Ceai de afine beneficii

Ceai de afine beneficii

Afinele au devenit foarte populare si cautate in ultimii ani. Asta deoarece s-a descoperit ca acestea contin un antioxidant foarte puternic.

Prin urmare, au un rol benefic asupra sanatatii si sistemului imunitar. Astfel, este indicat sa consumi si fructe proaspete.

Nu doar fructul de afin este sanatos, ci si frunzele acestuia. Contin antioxidanti si alte substante nutritive benefice.

Uz intern

  • antioxidant puternic
  • sustine sistemul imunitar si lupta impotriva infectiilor
  • detoxifierea tractului intestinal si adjuvant pentru colon iritabil
  • infectii urinare si insuficienta biliara
  • ulcer gastric si cronic
  • diabet, ajutand la diminuarea zaharului din sange
  • anorexie
  • hepatita
  • distruge viermii intestinali
  • mareste acuitatea vizuala datorita continutului bogat de vitamin A
  • ajuta la scaderea in greutate
  • scade colesterolul rau si creste coleserolul bun
  • reduce stresul
  • uneori ajuta si la tratarea unor afectiuni dermatologice

Uz extern

  • rani si arsuri
  • sub forma de masti, spalari sau comprese. Este foarte un bun antibacterian si ajuta in tratamentul ridurilor (nu este recomandat celor cu pielea uscata)
  • tratarea hemoroizilor si fisurilor anale
  • reduce disconfortul care apare la nivelul pielii

Retete delicioase cu ceai de afine

Retete delicioase cu ceai de afine

Ceaiul de afin are un gust delicios si poate fi baut sub multe forme si combinatii.

Iti propun doua retete de ceai de afine delicioase si concentrate.

1. Reteta cu ceai de afine, medicinal

Ingrediente:

  • 500 g de afine proaspete
  • 3 litri de apa
  • 2 cani de zahar
  • sucul de la 2 portocale
  • sucul de la 2 lamai
  • 12 cuisoare
  • 2 betisoare de scortisoara

Mod de preparare ceai de afine medicinal

Pune afinele si sucul de portocale si lamai intr-o oala. Fierbe amestecul, apoi adauga celelalte ingrediente. Mai lasa pe foc 30 de minute. Stinge focul si lasa la infuzat 1 ora.

Dupa ce s-a infuzat, incalzeste ceaiul si serveste-l cald.

Poti pastra amestecul de ceai de afine medicinal la frigider. Incalzeste-l de fiecare data inainte sa il bei!

2. Reteta cu ceai de afine si mere

Ingrediente:

  • 2 cani de afine
  • 6 felii de ghimbir
  • 6 cuisoare intregi
  • 2 betisoare de scortisoara
  • 4 cani de apa
  • 50 g de miere
  • 4 pliculete de ceai de afine
  • 4 cani de suc de mere

Mod de preparare ceai de afine cu mere

Combina afinele, ghimbirul, cuisoarele, scortisoara si apa intr-un vas mare. Fierbe la foc mic pana cand afinele se inmoaie.

Ia amestecul de pe foc, lasa-l sa se receasca un pic si adauga mierea. Adauga pliculetele de ceai, apoi lasa 5 minute la infuzat. Strecoara amestecul printr-o strecuratoare fina sau printr-un tifon umed.

Adauga si sucul de mere in oala. Incalzeste din nou si serveste-l fierbinte.

Poti pastra amestecul de ceai de afine cu suc de mere la frigider. Incalzeste-l de fiecare data inainte sa il bei!

Cum sa-ti scazi glicemia cu afine

Cum sa-ti scazi glicemia cu afine

Faptul ca afinele te ajuta sa-ti scazi glicemia nu este un mit. Cel putin daca ar fi sa ne luam dupa Asociatia Americana pentru Diabet.

Mai mult, acestia considera afinele un superaliment, asta deoarece acestea contin antioxidanti si fibre.

Acesti nutrienti sunt foarte importanti pentru persoanele care sufera de diabet zaharat, motiv care se recomanda consumul de afine in fiecare zi.

Neomirtilina, glucochinina si mirtilina contribuie la stabilizarea nivelului de zahar din sange. Si da, acesti trei compusi se afla si in fructele de afin.

Glucochinina, pe langa faptul ca reduce nivelul de zahar din sange, cercetatorii spun ca poate chiar reduce dependenta de insulina.

Exista foarte multe ceaiuri care sunt eficiente in lupta impotriva diabetului zaharat de tip 2, dar ceaiul din frunze de afin este unul din cele mai bune atunci cand vine vorba de scaderea glicemiei.

Contraindicatii

Desi are foarte multe beneficii pentru sanatate, exista si situatii cand ceaiul de afine trebuie evitat:

  • persoanele care sunt alergice la aspirina, deoarece afinele contin o cantitate mare de acid salicilic
  • poate provoca afectiuni stomacale, cum ar fi diaree
  • consumat in exces, poate provoca pietre la rinichi
  • nu este recomandat femeilor insarcinate sau care alapteaza
  • trebuie consultat medicul atunci cand se doreste a se folosi in paralel cu un medicament anticoagulant