Ceai pentru Raceala si Gripa

Ceai pentru Raceala

Consumul de ceai pentru raceala si gripa reprezinta un mod natural prin care sa tratezi aceste afectiuni. Aceste ceaiuri te pot ajuta sa ameliorezi simptomele, dar si sa ajute organismul pentru a se vindeca de raceala si gripa.

Vestea buna este ca natura este darnica atunci cand vine vorba de remedii naturiste pentru tratarea diferitelor afectiuni, deci inclusiv in caz de raceala.

In aceasta situatie ni se pune la dispozitie o lista mare de plante care ajuta la tratarea si prevenirea racelii si a gripei.

Din aceste plante putem face ceaiuri medicinale foarte eficiente si care ne vor ajuta sa ne recuperam mai repede.

Desigur, in cazul in care nu se vad imbunatatiri ale starii de sanatate dupa cateva zile, cel mai indicat ar fi sa apelezi si la un medic. S-ar putea ca virusul pe care-l ai sa fie tratat si cu altceva, nu doar cu ceaiuri.

Ceai pentru raceala si gripa

Daca ma intrebi ce fel de ceai pentru raceala si gripa ar trebui sa bei, n-as putea sa iti zic unul anume. Exista foarte multe plante din care il poti prepara.


Voi face o lista cu cele mai importante ceaiuri care te pot ajuta in acest sens, urmand ca tu sa alegi ceea ce consideri ca iti este mai benefic sau care iti place mai mult ca si gust.

Ceaiul de tei

Ceaiul de tei este unul dintre cele mai consumate ceaiuri in Romania, iar acest lucru nu este intamplator.


Florile de tei infuzate te ajuta sa reduci intensitatea febrei si sa scapi de durerile din gat. Te pot ajuta sa ai un somn odihnitor si iti amelioreaza durerile de cap pe care le poti avea odata cu raceala sau gripa.

Ceaiul de musetel

Este indicat sa bei ceai de musetel atunci cand ai o raceala mai usoara sau la debutul acesteia, pentru a impiedica inrautatirea starii de sanatate.


Musetelul are puternice efecte antiinflamatorii, antibacteriene si induce o stare de calm. Poti avea un somn linistitor chiar si atunci cand in mod normal raceala si gripa nu te lasa sa te odihnesti.

Ceaiul de menta

Ceaiul de menta este un ceai pentru raceala si gripa extrem de eficient, deoarece in prima faza acesta te va ajuta sa respiri mai usor si sa scapi de durerile din gat. In acelasi timp, menta impiedica raspandirea virusurilor in corp.


Menta are proprietati antivirale, antiseptice, antimicrobiene si diuretice. Tocmai de aceea a fost utilizata inca de secole in scopuri medicinale.

Ceaiul de macese

Pe langa faptul ca macesele au un gust foarte bun, ceaiul facut din ele reprezinta un adevarat medicament impotriva racelii.


Macesele contin o cantitate mare de vitamina C, vitamina K si vitamine din complexul B. Te ajuta astfel sa-ti intaresti sistemul imunitar si au efecte antinflamatoare.

Ceaiul din flori de soc

Este util pentru tratarea racelii si gripei. Florile de soc au efecte antivirale, antiinflamatorii si antiseptice.


Florile de soc contin multe vitamine, printre care si vitamina C si complexul de vitamine B.

Ceaiul de salvie

Te ajuta sa calmezi tusea seaca, sa iti usurezi plamanii de secretiile de mucus si sa reduci inflamatiile sistemului respirator. Din acest motiv este recomandat sa consumi acest ceai pentru raceala si gripa.


Vei putea astfel sa respiri mai usor, sa scapi de durerile din gat sau de cap si sa reduci intensitatea tusei.

Ceaiul de ceapa

Este unul dintre cele mai vechi remedii naturiste pentru combaterea gripei si racelii, in special a tusei asociate acestor afectiuni.


Ceaiul de ceapa nu are un gust tocmai placut. Exista insa o solutie (sau poate mai multe). Dupa ce zdrobesti o ceapa de marime medie si o fierbi in aproximativ 300 ml de apa, poti adauga putina miere (dupa ce se raceste).

Combinatii de ceaiuri pentru raceala si gripa

Combinatii de ceaiuri pentru raceala si gripa

De multe ori poti combina placerea cu necesitatea, astfel incat iti poti prepara un ceai pentru raceala, dar si placut la gust.

Mai jos vei gasi o lista cu cele mai interesante si eficiente ceaiuri obtinute prin combinarea mai multor plante.

S-ar putea ca nu toate sa fie pe gustul tau, insa cu siguranta o sa gasesti si combinatia perfecta pentru tine.

Ceai din busuioc, lemongrass, musetel si lavanda

Te ajuta sa scapi de durerile de cap, dar in acelasi timp amelioreaza si simptomele asociate gripei si racelii.

Il poti prepara dintr-o cantitate egala de frunze de busuioc si lemongrass, peste care adaugi putin musetel si lavanda.

Ceai de lamaie, miere si usturoi

S-ar putea sa te ajute mai mult decat primul pentru a scapa de raceala. Evident, datorita proprietatilor usturoiului. Are avantajul ca il poti bea chiar si la doua zile dupa ce l-ai preparat.

Pentru a-l prepara ai nevoie sa fierbi trei capatani de usturoi, taiate pe jumatate, intr-un vas in care torni trei cani de apa.

Dupa ce opresti focul, peste apa fiarta cu usturoi trebuie sa torni jumatate de cana de miere si inca o jumatate de cana de suc de lamaie.

Ceai de mar verde si alte plante

Combinand marul verde cu alte cateva ingrediente poti obtine un ceai tonic care sa combata raceala si gripa.

Langa marul verde pe care il vei fierbe intr-un litru de apa, mai trebuie sa adaugi:

  • doua batoane de scortisoara
  • 1 lingura de praf de turmeric
  • 2 linguri de ulei de cocos
  • un varf de lingurita de piper de Cayenne
  • o jumatate de lingura de esenta de vanilie

Dupa ce apa da in clocot, trebuie sa dai focul foarte incet si sa astepti o jumatate de ora pentru a-l opri. Apoi adauga 2 lingurite de zeama de lamaie si 2 lingurite de miere.

Alte sfaturi utile

Pe langa consumarea ceaiurilor, pentru a scapa de raceala nu uita sa-ti aerisesti camera din cat mai des, pentru a scapa de virusurile din aer.

De asemenea, poti sa cresti umiditatea aerului din camera si sa faci dusuri repetate cu apa calda pentru ca aburii te ajuta sa-ti desfunzi caile respiratorii.

Este indicat sa faci dus inainte de a te culca pentru ca acest lucru te va calma si vei avea un somn mai linistit.

Acest lucru va ajuta si sistemul imunitar sa se intareasca si sa lupte mai eficient impotriva gripei si racelii.