Gripa si Raceala

Ce este gripa?

Gripa este o afectiune respiratorie contagioasa, provocata de virusurile gripale, care poate determina aparitia de epidemii sporadice diferite ca severitate cu manifestare in principal in sezonul rece (lunile noiembrie-martie).

Gripa este o infectie virala care se raspandeste cu usurinta de la omul bolnav la cel sanatos, pe cale aeriana (tuse, stranut) sau prin contact direct sau indirect (batista, prosop, vesela) cu secretiile respiratorii ale persoanelor infectate (care se afla pe mainile acestora sau pe suprafetele contaminate). Suprafetele atinse de persoana bolnava raman contagioase de la 2 pana la 8 ore.

Persoana infectata este contagioasa cu 2 zile inainte de aparitia primelor simptome si 5 zile dupa debutul bolii.

Simptomele gripei sunt:

  • febra sau stare febrila (frisoane)
  • slabiciune generala
  • dureri musculare
  • tuse
  • durere de gat
  • nas infundat sau rinoree
  • dureri musculare
  • dureri de cap

Gripa poate provoca exacerbarea bolilor cronice preexistente si are probabilitate crescuta de aparitie a complicatiilor usoare pana la severe precum bronsita, otita, sinusita,pneumonie, meningita, miocardita, encefalita etc.

Cel mai eficace mod de a preveni gripa este vaccinarea. Dar ce sa faci cand esti deja bolnav? In conditiile date se recomanda sa va adresati  medicului dumneavoastra, pentru prescrierea unui tratament corect al gripei si prevenirea aparitiei complicatiilor.

In acest caz, medicamente raceala si gripa pot ajuta la scurtarea duratei bolii si la prevenirea complicatiilor. Gripa poate fi cauzata de 3 tipuri de virusuri: A, B, C.

Cele mai usoare simptome ale gripei sunt cauzate de tipul de virus C. Tot in cazul tipului C nu apar complicatii ale bolii, dar el se intalneste mai rar. Pe de alta parte, tipurile A si B de virus dau o forma de boala mult mai severa si pot afecta anual in jur de 20% din populatie.

Virusurile de tip B si C sunt specifice omului. In timp ce virusul de tip A poate suferi mutatii si dobandeste capacitatea de a infecta atat omul cat si gazde animale (pasari sau mamifere), drept exemplu servind gripa procina si aviara (tulpini ale virusului de tip A). Anume din aceasta cauza anual sunt produse vaccine noi.

Aceste tipuri de virusi afecteaza caile respiratorii si anume mucoasa acestora. In asa mod, bacteriile patrund cu usurinta in organismul uman, atunci cand bariera protectiva este afectata. Din aceasta cauza virusul gripal poate provoca complicatii bacteriene.

Gripa vs Raceala

Gripa vs raceala

De multe ori, gripa este confundata cu raceala si invers. Raceala si gripa sunt tipuri de infectii localizate la nivelul cailor respiratorii superioare, ambele cauzate de virusi.

Pana aici cele doua afectiuni seamana, desi in profunzime cele doua sunt total diferite. Raceala este o infectie virala provocata de peste 200 de virusuri  care afecteaza mucoasa nazala, sinusurile, faringele si caile respiratorii si are debut lent.

Pe de alta parte, gripa este mult mai agresiva ca manifestare, cu debut brusc, fiind provocata de virusul gripal, care se poate manifesta ca o infectie a plamanilor si a cailor respiratorii.

Prin urmare tratamentul gripei si racelii trebuie sa fie corect administrat.