Infectia cu Helicobacter Pylori

Helicobacter Pylori este o bacterie care poate provoca infectii la nivelul stomacului si a partii superioare a intestinului subtire (duoden). Aceasta specie microbiana este caracterizata printr-o forma ovala sau spiralata si se adapteaza la mediul acid.

Bacteria se poate transmite cu usurinta de la o persoana la alta, pe cale orala. Din acest motiv o foarte mare parte a populatiei din intreaga lume a fost infectata.

Exista cazuri in care infectia cu Helicobacter Pylori nu are simptome, de aceea nu se intervine cu un tratament adecvat. Totusi, pe termen lung poate produce afectiuni grave.

Din acest motiv este foarte important sa stii care sunt cauzele si simptomele infectiei, cum se transmite aceasta, cum se poate trata si care sunt cele mai adecvate metode de preventie ale infectiei cu Helicobacter Pylori.

Ce este Helicobacter Pylori?

Ce este Helicobacter Pylori?

Helicobacter Pylori este o bacterie care patrunde in organism si produce infectii la nivelul tractului digestiv.

In foarte multe cazuri, bacteria este inofensiva si nu produce simptome, motiv pentru care poate sa traiasca in organism ani la rand.

In schimb, o data cu trecerea timpului, poate cauza afectiuni grave sau foarte grave. Printre acestea se numara gastrita, ulcer peptic si, in cazurile cele mai grave, cancer de stomac.

Conform unor studii, Helicobacter Pylori a fost descoperita in anul 1982. Medicii credeau ca fumatul, stresul si alimentele picante sunt cauzele aparitiei ulcerului gastric.

Totusi, ulterior oamenii de stiinta au descoperit ca bacteria Helicobacter Pylori este principala cauza a majoritatii cazurilor de ulcer.

Cele mai frecvente infectii provocate de Helicobacter Pylori au loc in copilarie, insa bacteria poate afecta mai mult de jumatate din populatia adulta.

Cele mai multe persoane nici macar nu stiu ca bacteria este "instalata" in organismul lor, pentru ca, asa cum spuneam, nu intotdeauna are simptome.

Daca simptomele apar totusi, medicii recomanda testarea pentru Helicobacter Pylori si in urma rezultatelor vor prescrie tratamentul medicamentos adecvat.

Legat de caracteristicile bacteriei, trebuie sa stii ca aceasta are o forma spiralata, ceea ce ii da si numele de heliko (cuvant provenit din limba greaca), care inseamna spirala.

Celulele sistemului imunitar nu o pot distruge tocmai din cauza formei spiralate, care ii permite sa patrunda in mucoasa stomacului si sa se protejeze de restul celulelor.

In ceea ce priveste manifestarile bacteriei Helicobacter Pylori, aceasta poate sa traiasca pentru mult timp in stomac, deoarece mediul acid al stomacului este locul in care se dezvolta cel mai bine.

Helicobacter Pylori creeaza cele mai bune conditii de aparitie a problemelor la nivelul stomacului. Acesta este protejat, in mod normal, de o mucoasa. Atunci cand Helicobacter Pylori patrunde in interiorul mucoasei, aceasta nu mai poate sa ii ofere protectie stomacului.

El devine vulnerabil in fata acidului gastric, ceea ce va contribui la aparitia gastritei, ulcerului sau tulburari ale procesului digestiv.

Cauze si cum se transmite

Cauze si cum se transmite

Dupa cum spuneam, copiii sunt cel mai frecvent infectati cu Helicobacter Pylori. Asta deoarece ei "incalca" cel mai des regulile de igiena.

Infectia cu Helicobacter Pylori se transmite prin apa contaminata sau alte alimente contaminate. Dar si prin contact direct, prin intermediul salivei.

De asemenea, aceasta bacterie poate fi raspandita si prin contaminarea cu fecale. In acest fel se explica de ce infectiile sunt atat de frecvente in tarile sarace sau in comunitatile aglomerate, cu conditii sanitare precare si lipsa apei curente potabile.

Convietuirea cu o persoana infectata este, fara indoiala, o cauza sigura a infectiei cu Helicobacter Pylori.

Trebuie sa stii ca o persoana care ia tratament (antibiotice) pentru aceasta infectie, ramane contagioasa pana analizele confirma disparitia acesteia.

Printre cei mai importanti factori de risc de infectie se numara lipsa apei potabile, comunitatile nedezvoltate unde igiena este precara, convietuirea cu o persoana infectata.

Helicobacter Pylori simptome si diagnostic

Helicobacter Pylori simptome si diagnostic

Initial, cele mai multe persoane infectate cu Helicobacter Pylori nu prezinta simptome. Cu timpul bacteria poate produce ulcer si gastrita. 

Atunci incep sa apara simptomele, cand stomacul persoanei infectate a suferit deja leziuni.

In acest caz, simptomele generale care sunt asociate cu infectia cu Helicobacter Pylori pot fi: durere abdominala (insotita de arsuri), balonare, febra, senzatie de greata, pierdere in greutate nejustificata, lipsa poftei de mancare.

Ulcerul se manifesta prin dureri abdominale, care de obicei apar noaptea, atunci cand stomacul este gol sau la cateva ore dupa masa.

Durerile abdominale pot deveni insuportabile, motiv pentru care consultarea unui medic este cea mai buna metoda de a le combate, mai ales atunci cand apar:

 • dificultati la inghitire
 • scaun cu sange
 • voma cu sange
 • anemie

Toate aceste simptome pot fi intalnite si in cazul aparitiei altor boli, deci ele nu sunt specifice exclusiv infectiei cu Helicobacter Pylori. Din acest motiv, pentru un diagnostic sigur, adreseaza-te medicului.

Diagnosticare

Pentru a se stabili diagnosticul corect, medicul va recurge mai intai la anamneza. Aceasta presupune ca va culege de la pacient informatii cu privire la istoricului medical al acestuia, starea actuala de sanatate, simptomele pe care le are, dar si alte date care ii pot fi de folos.

Urmatorul pas in stabilirea diagnosticului consta in efectuarea unei examinari fizice. Prin intermediul acesteia, medicul cauta sa depisteze eventuale semne de balonare sau dureri la palpare.

In urma examinarii, medicul ii va recomanda pacientului sa efectueze, sau nu, analize medicale suplimentare.

Acesta poate sa recurga si la metode invazive sau metode noninvazive pentru a diagnostica infectia cu Helicobacter Pylori.

Metodele invazive

Se aplica in urma unei endoscopii digestive superioare cu prelevare de biopsie din mucoasa gastrica. Acestea produc pacientilor un disconfort semnificativ, de aceea multi refuza endoscopia, mai ales cea de control.

Endoscopia, cunoscuta si sub numele de examen de endoscopie superioara, presupune introducerea unui endoscop (tub flexibil, lung, prevazut cu o mica camera video) in gat, esofag, stomac si duoden.

Prin acest instrument, medicul va putea sa vizualizeze neregulile de orice fel din tractul digestiv superior si sa preia mostre de biopsie.

Metodele invazive presupun:

 • diagnostic bacteriologic – depisteaza bacteria la nivelul tractului digestiv.
 • testul rapid al ureazei – pentru realizarea acestui test este necesar sa se recolteze probe de tesut obtinute in urma gastroscopiei pacientului
 • examenul histopatologic -  este cea mai sensibila metoda invaziva, deoarece acesta descrie in plus si starea mucoasei biopsiate

Testarea invaziva este indicata mai ales:

 • pentru pacientii care au peste 55 de ani
 • pentru pacientii care au antecedente ulceroase sau rude de gradul I cu cancer gastric
 • pentru urmarirea unei gastrite atrofice sau metaplazii intestinale

Metodele noninvazive

Aceste metode de diagnosticare a infectiei cu Helicobacter Pylori nu necesita anestezie si nu creeaza disconfort pacientilor.

Testul respirator -  se realizeaza cu ajutorul unui aparat care este conectat la un tub indicator sensibil al amoniacului (din respiratie) si aspira respiratia. Testarea se face in doua etape:

Testul respirator este o metoda simpla de depistare a infectiei cu Helicobacter Pylori si este recomandat tuturor, fara restrictii, inclusiv femeilor insarcinate si copiilor de peste 3 ani.

Testul serologic (sau testul de sange) – detecteaza anticorpii din sange care au aparut o data cu infectia cu Helicobacter Pylori. Se realizeaza prin recoltarea unei cantitati mici de sange de la pacient care se detecteaza in ser printr-o tehnica numita ELISA (imunoglobulinele G anti-Helicobacter Pylori).

Prezenta in sange a acestor imunoglobuline indica faptul ca pacientul este infectat cu Helicobacter Pylori. Acest test poate prezenta si dovezi ale unei infectii anterioare.

Desi acest test este cel mai folosit si cel mai accesibil, din punct de vedere financiar, poate fi aplicat doar persoanelor care nu au urma niciodata un tratament impotriva infectiei cu Helicobacter Pylori.

Testul din materii fecale – trebuie sa stii ca acesta este cel mai sigur test pentru depistarea infectiei. Acesta presupune determinarea antigenului Helicobacter Pylori din scaun.

Acest test nu prezinta riscuri sau complicatii. Cu toate acestea, pentru evitarea raspandirii infectiei, se recomanda spalarea mainilor imediat dupa recoltarea mostrei.

Testul molecular – presupune analiza salivei, a sucului gastric, a materiilor fecale sau a unor fragmente de biopsie mucoasa pentru a depista ADN-ul bacteriei.

Despre acest test trebuie sa stii ca este destul de costisitor si un alt dezavantaj este ca poate determina numeroase rezultate fals pozitive.

Tratament infectie cu Helicobacter Pylori

Tratament infectie cu Helicobacter Pylori

Pentru a trata infectia cu Helicobacter Pylori, medicul va prescrie pacientului un tratament cu antibiotice (in cele mai multe cazuri).

Este important de stiut ca eradicarea infectiei este un proces dificil si, de obicei, necesita combinarea a unu sau doua antibiotice cu unul sau doua medicamente non-antibiotice.

Durata tratamentului poate fi de 7, 10 sau 14 zile, cu mentiunea ca regimul alimentar timp de 14 zile este foarte eficient.

Tratamentul poate fi compus din:

 • dubla terapie – un antibiotic + un non-antibiotic, timp de 14 zile
 • tripla terapie – 2 antibiotice + un non-antibiotic, timp de 10 zile
 • cvadrupla terapie – 2 antibiotice + 2 non-antibiotice, timp de cel putin 7 zile

Eliminarea infectiei presupune absenta bacteriei la 4 saptamani dupa terminarea tratamentului (atunci cand de obicei se recurge la efectuarea endoscopiei de control).

Este bine de stiut ca tratamentul cu protectoare gastrice influenteaza rezultatele testelor, motiv pentru care se recomanda intreruperea lor cu cel putin 7 zile inainte de efectuarea testelor ce urmaresc prezenta infectiei.

Pentru tratarea infectiei cu Helicobacter Pylori, medicul va prescrie cateva tipuri diferite de medicamente.

Optiunile includ antibiotice (de exemplu amoxicilina, claritromicina metronidazol, tetraciclina), medicamente care reduc cantitatea de acid din stomac, inhibitorii pompei de protoni (aceste medicamente impiedica producerea acidului in stomac), subsalicilat de bismut (acesta actioneaza prin acoperirea ulcerului si protejarea lui de acidul gastric), antihistaminice, etc.

Indiferent de medicamentele administrate, pentru a se asigura ca infectia a disparut, cel mai probabil medicul iti va cere refacerea testelor. Chiar si la 1-2 saptamani dupa finalizarea tratamentului.

Toate tratamentele a infectiei prezinta anumite posibile reactii adverse, precum greata sau gust amar. Daca pe parcursul acestuia apar varsaturi, diaree sau eruptii cutanate, trebuie sa te adresezi de urgenta medicului.

ATENTIE! Este extrem de important sa iei toate medicamentele pe care ti le-a prescris medicul si sa respecti instructiunile acestuia. In caz contrar, bacteriile din corp pot deveni rezistente la antibiotice, ceea ce va face ca infectia sa fie mult mai greu de tratat.

Aceste informatii sunt cu caracter informativ. Pentru un diagnostic corect si un tratament corespunzator, te rog sa consulti un medic!

Remedii naturiste impotriva Helicobacter Pylori

Remedii naturiste impotriva Helicobacter Pylori

In paralel cu tratamentului medicamentos, poti apela si la un tratament complementar cu remedii naturiste.

Acestea pot contribui la ameliorarea simptomelor neplacute.

Recomandarea este ca sa anunti si medicul de acest lucru, ca sa eviti cazul in care tratamentul medicamentos poate sa interfereze cu aceste remedii naturiste. Subliniez faptul ca aceste remedii se utilizeaza ca si adjuvante.

In acest sens, poti sa folosesti:

 • ceai de lemn dulce
 • ceai verde
 • probiotice, adica "bacterii bune", pe care le gasesti in chefir sau muraturi
 • propolis, deoarece este un puternic antibiotic natural

Se recomanda si acordarea unei griji deosebite igienei personale, evitarea fumatului si a consumului de alcool, evitarea alimentelor iuti, acide sau acre, a grasimilor alimentare, a bauturilor carbogazoase, etc.

Importanta regimului alimentar

Importanta regimului alimentar

In timpul tratamentului impotriva infectiei cu Helicobacter Pylori, dar si in perioada imediat urmatoare dupa finalizarea acestuia, sistemul digestiv are nevoie de sustinere, pentru a se reface complet.

Din acest motiv, pacientului ii este recomandat sa adopte o dieta  sanatoasa, care sa contina alimente prin care stomacul sa nu fie afectat si care sa ajute la ameliorarea simptomelor care produc disconfort.

Trebuie sa stii ca anumite alimente, dar si modul lor de preparare, pot fi de un real folos atunci cand sistemul digestiv se lupta cu eliminarea infectiei.

Poti consuma salate de fructe, legume si fructe decojite si/sau usor preparate termic, fierbere sau la cuptor, carne slaba, peste fiert si condimente foarte putine.

In ceea ce priveste pestele, se recomanda sa fie unul cat mai slab, precum: pastravul, salaul, platica sau calcanul, gatit la cuptor.

In aceasta perioada trebuie sa scoti din alimentatie sosurile gata preparate de la magazin. De asemenea, se recomanda a se evita alimentele prajite, grase, produsele alimentare preparate sau semi-preparate, produsele de patiserie, frisca, ciocolata, prajiturile cu crema, biscuitii si pateurile.

Din categoria branzeturilor, trebuie sa eviti cascavalul, gouda, preparatele din branza cu mucegai. Nu este permis a se consuma carne grasa si fibroasa, precum carnea de porc, de oaie, de gasca, carnea de vanat, jumari, untura, pestele cu carne tare (hering, macrou).

Un aspect foarte important de care sa tii cont este ca regimul alimentar prevede evitarea preparatelor prea reci sau prea calde.

In acest sens, va trebui sa eviti inghetata sau bauturile fierbinti si supele de carne si peste. Acestea din urma pot provoca, pe langa suferinta gastrica, durere in hipocondrul drept, diaree si stare de rau.

Posibile complicatii

Dupa cum spuneam, daca nu este descoperita sau tratata la timp, infectia cu Helicobacter Pylori poate provoca mari probleme asupra organismului.


Ea poate evolua spre tulburari digestive si complicatii precum gastrita, ulcer gastric, si in cazurile extrem de grave, dar si rare, cancer gastric.


In randurile de mai jos, vei descoperi cateva informatii suplimentare despre fiecare boala in parte.

Gastrita

Aceasta afectiune poate fi acuta, atunci cand apare ca urmare a consumului excesiv de alcool, sau cronica, cand este cauzata de bacteria Helicobacter Pylori.

Ulcer gastric

Ulcerul gastric apare atunci cand bacteria Helicobacter Pylori provoaca leziuni ale mucoasei stomacului si ale duodenului. In acest fel acidul gastric poate ataca tesutul.

Cancer gastric (de stomac)

Infectia cu Helicobacter Pylori poate duce la aparitia cancerului gastric. Acest lucru se petrece mai rar, insa este bine de stiut pentru a putea preveni aparitia bolii prin tratarea corespunzatoare a infectiei.


Primele manifestari ale aparitiei cancerului gastric sunt sub forma de arsuri stomacale, apoi odata cu evolutia sa, apar alte simptome, precum lipsa apetitului, dureri, senzatie de satietate dupa consumarea unei cantitati mici de mancare, stari de voma sau greata.

Alte complicatii

 • sangerari interne
 • obstructie – alimentele sunt blocate si nu pot iesi din stomac
 • perforare – ulcerul perforeaza peretele stomacului
 • peritonita – infectie a peritoneului, membrane care captusesc peretele abdomenului
 • deficit de vitamin B12 – poate duce la anemie megaloblastica

Prevenirea infectiei cu Helicobacter Pylori

Cea mai importanta metoda de prevenire a infectiei cu Helicobacter Pylori este reprezentata de respectarea regulilor de igiena personala.

In aceasta categorie a igienei includem spalarea pe maini inainte si dupa folosirea toaletei, inainte de a lua masa sau inainte de a pregati mancarea.

Regimul alimentar este foarte important pentru a preveni infectia. Este absolut necesar sa gatesti corect alimentele si sa ai grija ca locul lor de depozitare sa fie unul curat, care sa nu prezinte riscuri pentru sanatate.

De asemenea, la fel de important este sa cunosti sursa de provenienta a apei si a alimentelor pe care le consumi.

Un alt aspect prin care putem preveni infectia cu Helicobacter Pylori este sa nu intram in contact cu o persoana despre care stim ca este infectata. Persoana infectata este contagioasa pana in momentul in care analizele confirma lipsa infectiei.

O metoda interesanta de prevenire a bolii, intalnita des in tarile in care infectia cu Helicobacter Pylori este frecventa, prevede testarea oamenilor care nu prezinta simptome.

Intrebari frecvente...

Helicobacter Pylori este o bacterie care patrunde in organism, iar dupa ce ajunge nivelul tractului digestive, ataca "captuseala" stomacului, infectandu-l.

Desi in multe cazuri este inofensiva si nu prezinta simptome, infectia cu Helicobacter Pylori este responsabila de aparitia majoritatii ulcerelor si gastritelor.

Cea mai frecventa cauza a infectiei cu Helicobacter Pylori este reprezentata de nerespectarea regulilor de igiena personala.

La aceasta se adauga conditiile precare de trai, lipsa accesului la surse de apa curenta potabila, convietuirea alaturi de o persoana infectata si impartirea unui spatiu restrains de catre mai multi oameni.

In mai mult de jumatate dintre cazurile de infectie cu Helicobacter Pylori, simptomele nu sunt vizibile.

Insa, atunci cand apar, acestea se manifesta prin balonare, dureri in partea superioara a abdomenului, senzatie de plenitudine dupa ingestia unor cantitati mici de mancare, varsaturi, greata sau lipsa apetitului.

In cazurile mai grave, pot sa apara complicatii, manifestate prin sangerari gastrointestinale.

Pentru a diagnostica infectia cu Helicobacter Pylori, se apeleaza la o serie de metode invazive si noninvazive. Cele mai frecvente si mai accesibile sunt metodele noninvazive care implica testul respirator, testul de sange, testul din materii fecale.

Sigur ca nici metodele invazive nu sunt mai putin eficiente, insa acestea produc anumite disconforturi pacientilor, deoarece se aplica doar in urma efectuarii unei endoscopii. Aceste metode invazive presupun diagnosticul bacteriologic, testul rapid al ureazei si examenul histopatologic.

De obicei, pentru a trata infectia cu Helicobacter Pylori, se aplica o combinatie de medicamente antibiotice si non-antibiotice.

Acestea se administreaza timp de maximum 14 zile. Este foarte important ca pe parcursul tratamentului sa se adopte un regim alimentar adecvat.

Pentru mai multe informatii referitoare la tratament, te rugam sa consulti un medic.

Daca nu este descoperita si tratata la timp, infectia cu Helicobacter Pylori poate evolua si poate produce boli precum gastrita, ulcer gastric si, in cazuri exceptionale, cancer gastric (de stomac).

Surse:

 • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/h-pylori/symptoms-causes/syc-20356171
 • https://bioclinica.ro/pentru-pacienti/informatii-analize/despre-infectia-cu-helicobacter-pylori-cauze-test-simptome-si-tratament
 • https://www.healthline.com/health/helicobacter-pylori