Kaki – fructul divin

Kaki este un fruct exotic a carei aroma se aseamana cu cea a piersicii, ananasului, dar si a pepenelui galben. Forma fructului este asemanatoare cu forma unei rosii, iar culoarea variaza intre galben si portocaliu inchis (spre rosu).

Din punct de vedere etimologic, denumirea acestui fruct provine din limba greaca, de la cuvintele dios si pyros. Insusi pomul in care creste kaki se numeste Diospyros. Tradus din greaca antica, cuvantul semnifica fruct divin. Totodata, i s-a mai atribuit denumirea de fructul zeilor sau hrana lui Zeus.

La noi in tara kaki se gaseste in marile magazine, fiind importat de obicei din China, Japonia, Israel, sau Brazilia. Acestea sunt tarile care, conform unor statistici, se afla in topul tarilor cu cele mai mari productii de kaki.

In cele ce urmeaza te invit sa descoperi mai multe informatii despre kaki. Sigur te vor convinge sa il cumperi si sa-l gusti macar o data. Vei afla ca are numeroase beneficii pentru sanatate, datorita substantelor nutritive pe care le contine.

Iti voi spune cum se mananca kaki si iti voi dezvalui chiar si o reteta a unui delicios desert care contine acest fruct.

Ce este kaki?

Ce este kaki?

Kaki este un fruct care face parte din familia de arbori numita Ebenaceae, genul Diospyros.

Mai este intalnit cu denumirea de piersica japoneza sau persimona. Exista mai multe specii provenite din genul Diospyros, insa cea mai cunoscuta si cea comestibila este Diospyros kaki.

Aceasta specie poate fi gasita in doua varietati: Hachiya si Fuyu. Diferenta dintre cele doua consta in cantitatea de taninuri pe care o contine fiecare. Astfel, ele pot fi astringente sau non-astringente.

Despre kaki mai trebuie sa stii ca se culege toamna, din pomi care pot sa ajunga la o inaltime de 10 metri. Acestia cresc lent si incep sa dea roade abia dupa 6 – 8 ani. Frunzele sale au o forma ovala si sunt cazatoare.

Din cauza faptului ca in limba rusa si in turca se numeste hurma, in tarile vorbitoare a acestor limbi, kaki este confundat cu curmalele.

Hachiya

Este varietatea astringenta a persimonelor. Se caracterizeaza printr-o aroma delicata si foarte dulce atunci cand sunt bine coapte. Daca nu s-au copt suficient si vrei sa le mananci, iti vor face „gura punga”, din cauza continutului mare de taninuri.

Pentru a grabi procesul de coacere, poti sa pui kaki intr-o punga de plastic, impreuna cu un mar sau o banana. Aceasta combinatie va face ca fructul sa se coaca in doar cateva zile.

Dupa ce sunt coapte in totalitate, fructele kaki din aceasta varietate devin extrem de moi, astfel pot fi mancate doar cu lingurita. In acest fel, sunt ideale pentru gemuri si dulceturi.

Fuyu

Este varietatea non-astringenta a fructului kaki. Acest lucru nu inseamna ca nu contine tanini, ci inseamna ca gustul amarui este eliminat inainte ca fructul sa fie bine copt.

Astfel, poate fi mancat cand inca are o textura tare, la fel ca cea a unui mar. In acest caz nu este necesar sa astepti pana devine moale pentru a fi dulce.

Ce contine fructul kaki?

Ce contine fructul?

Kaki contine numeroase substante benefice pentru organism. Are in componenta sa multe vitamine, minerale si alti compusi organici. 

Datorita acestora, s-a dovedit ca kaki este unul dintre fructele cu cel mai bogat continut nutritional.

De asemenea, in urma unor studii a rezultat faptul ca un fruct kaki are de doua ori mai multe fibre decat un mar!

In componenta fructelor kaki exista:

  • vitamine: A, B, E, P, K si C
  • minerale: magneziu, seleniu,zinc, sodiu, potasiu, fier
  • proteine, betacaroten
  • taninuri, fibre
  • acizi organici
  • antioxidanti, luteina
  • compusi organici: catehine, acid betulinic, galocatehine

Kaki contine o cantitate de potasiu mai mare decat bananele si la fel de multi antioxidanti precum ceaiul verde.

Beneficiile fructului kaki

Consumul fructului kaki are o multime de beneficii asupra sanatatii, pe care oricine ar trebui sa le cunoasca. Acestea se datoreaza vitaminelor, mineralelor si a compusilor organici pe care ii contine.


Printre beneficiile consumului de kaki se numara:

Contribuie la functionarea optima a sistemului digestiv

O singura portie de kaki contine 20% din cantitatea de fibre necesare organismului intr-o zi. Acest continut mare de fibre ajuta la cresterea secretiilor gastrice si a sucurilor digestive si regleaza tranzitul intestinal.


In acest fel, simptomele constipatiei si/sau ale diareei sunt reduse. La fel si riscul aparitiei cancerului de colon.


De asemenea, fibrele din kaki ajuta organismul sa proceseze alimentele intr-un mod eficient, facandu-le sa circule mai usor in tractul digestiv.

Stimuleaza imunitatea

Continutul mare de vitamine, mai ales vitaminele A, C si E, ii ofera fructului kaki proprietati antioxidante. Acestea contribuie la intarirea sistemului imunitar


Globulele albe din sange sunt responsabile de apararea organismului. Ele sunt produse intr-un numar mult mai mare datorita vitaminei C, care se gaseste in abundenta in kaki.


Acest fruct are unul dintre cele mai mari concentratii de vitamina C. Astfel, un singur kaki contine aproximativ 75 – 80% din necesarul zilnic de vitamina C.

Poate ajuta la prevenirea cancerului

Antioxidantii si substantele anti-cancerigene care se gasesc in kaki ajuta organismul sa se apere de actiunile radicalilor liberi. Acestia sunt direct responsabili de transformarea celulelor sanatoase in celule cancerigene.


S-a demonstrat faptul ca persoanele care consuma zilnic cate un kaki detin o mai buna protectie a organismului impotriva aparitiei diferitelor tipuri de cancer.

Este un bun energizant natural

Kaki are un continut de zaharuri ideal pentru a mentine nivelul optim de energie al organismului. Din acest motiv, persoanele care nu agreeaza cafeaua sau bauturile energizante, pot sa le inlocuiasca cu un kaki.

Ajuta la mentinerea sanatatii inimii

Continutul de potasiu din kaki poate sa scada tensiunea arteriala, stimuland circulatia sangelui.


Totodata, avand tensiunea arteriala in limite normale, sunt reduse riscurile de aparitie a bolilor de inima.

Impotriva depresiei si oboselii

Pe langa alte roluri si beneficii, antioxidantii din kaki previn si combat starile depresive si de anxietate. De asemenea, ajuta la reducerea stresului si a oboselii.

Previne imbatranirea prematura

Vitaminele din fructele kaki, in special cele din gama vitaminelor B si vitamina A, au rol antioxidant. In acest fel, reduc semnele imbatranirii premature, precum ridurile si aparitia petelor pigmentare.


Oboseala, simptomele bolii Alzheimer si problemele musculare sunt si ele combatute prin consumul frecvent al acestor fructe.

Cum se mananca kaki?

Cum se mananca kaki?

Kaki este un fruct relativ nou pe piata din Romania. Pe langa acest aspect, mai este si un fruct exotic.

Acestea sunt motivele pentru care este posibil ca unele persoane sa nu stie cum se mananca kaki.

Aroma sa controversata, confundata deseori cu cea a ananasului, a piersicilor sau a pepenelui galben, poate fi regasita inclusiv in diverse preparate. Astfel, kaki poate fi inclus in salate de fructe, piureuri sau alte deserturi delicioase.

De asemenea, cand este foarte bine copt, zemos si dulce, din kaki se pot prepara dulceturi si gemuri.

Desigur, nu uitam ca cel mai simplu mod de a-l consuma este in stare proaspata. Se recomanda consumul in acest mod pentru a putea beneficia de toate vitaminele si mineralele pe care le contine.

Cum se curata kaki?

Primul lucru pe care trebuie sa il faci atunci cand vrei sa mananci un fruct kaki este sa il speli foarte bine. Apoi trebuie sa il tai in jumatate.

Urmatorul pas consta in indepartarea partii lemnoase de sus, acolo unde a avut codita.Se indeparteaza cu grija coaja, iar apoi miezul poate fi savurat.

Atunci cand este foarte copt, kaki poate fi mancat cu lingurita, scobind miezul, fara a indeparta coaja. Aceasta poate fi mancata si ea.

Totusi, nu este recomandat sa mananci coaja de la kaki. Pentru a rezista conditiilor de transport si depozitare, cel mai probabil fructele au fost stropite cu antifungice. Aceste substante pot fi daunatoare organismului, in ciuda spalarii fructelor inainte de consum.

Reteta cu fructul divin

Asa cum am promis la inceputul articolului, in cele ce urmeaza iti dezvalui o reteta de prajitura cu kaki.

Ai nevoie de:

  • 2 oua
  • 300 g faina
  • 120 g zahar
  • 50 g unt
  • 3 fructe kaki
  • esenta de vanilie
  • fulgi de ciocolata
  • 1 praf de copt
  • 1 praf de sare

Mod de preparare:

Mai intai trebuie sa bati bine ouale, impreuna cu sarea. Adaugi apoi zaharul si omogenizezi, astfel incat sa rezulte o crema pufoasa.

Untul trebuie topit si racit, apoi adaugat in compozitia pregatita anterior.

Urmatoarea etapa presupune maruntirea miezului de la 2 kaki si adaugarea lui in compozitie, impreuna cu esenta de vanilie si fulgii de ciocolata.

Praful de copt se amesteca cu faina, apoi se toarna peste compozitie, amestecand pana se omogenizeaza.

Cuptorul se preincalzeste la temperatura maxima, pentru aproximativ 10 minute. Intre timp, aluatul se asaza intr-o tava, tapetata cu faina. Pentru a se coace, prajitura are nevoie de 40 de minute, la foc mediu.

Dupa ce se raceste, se pudreaza cu zahar si se poate orna cu bucati subtiri de kaki.

Contraindicatii si atentionari speciale

Desi are atat de multe beneficii asupra organismului, consumul fructelor kaki nu este recomandat persoanelor care sufera de diabet sau de obstructie intestinala.

Consumul unui kaki pe stomacul gol poate provoca indigestie. Din acest motiv, ar fi bine ca inainte de a manca un fruct kaki, sa mananci mancare gatita.