Mure

Cu o culoare intensa de negru-violet, murele sunt fructe gustoase, carnoase si zemoase. Datorita gustului lor dulce-acrisor, gospodinele le adauga in prajituri, le folosesc pentru a prepara dulceata de mure, siropuri, sosuri si diverse creme.

Murele au fost aperciate inca din cele mai vechi timpuri pentru beneficiile pe care le-ar putea aduce sanatatii. Pe langa gustul lor delicios, acestea sunt bogate in vitamine, minerale si antioxidanti.

Consumate ca atare, in stare proaspata, murele pot face parte cu usurinta dintr-o alimentatie sanatoasa. Contribuie la completarea aportului de nutrienti, putand ajuta la mentinerea si imbunatatirea starii de sanatate.

Citeste mai departe pentru a afla cat mai multe informatii despre mure, beneficii, valori nutritionale si contraindicatii. Afla cum poti sa le integrezi mai des in alimentatia ta si daca se recomanda consumul de mure la bebelusi.

Despre mure

Despre mure

Murele sunt fructele comestibile ale unui arbust care face parte din familia Rosaceae, cunoscut sub denumirea de mur (Rubus fruticosus L.). Murul este raspandit peste tot pe la noi prin tara, fiind intalnit crescand spontan la marginile padurilor, raurilor, in poieni si tufisuri.

Murul arata ca o tufa cu sau fara spini, in functie de specie. Tulpinile cresc pana la o inaltime de aproximativ 3-4 metri, sunt lungi, ascendente, cu tendinta de arcurire si uneori taratoare. Pe tulpini, murul dezvolta mai multi lastari.

De regula, murul infloreste in luna iunie. Dezvolta flori grupate in inflorescente, de culoare alb spre roz deschis si au un miros imbietor.

Fructele (murele) sunt compuse din mai multe drupe mici (polidrupa) adunate pe un receptacul. Cand sunt coapte, murele au culoare negru-violet, sunt dulci-acrisoare, gustoase si extrem de apreciate.

Plantarea si intretinerea murelor

Avand in vedere ca delicioasele mure sunt la mare cautare, culturile de mur de gradina au crescut. Murul de gradina poate fi cultivat primavara devreme sau toamna, dupa sau inainte de inghet, cand temperatura depaseste 5 grade C.  

Murul de cultura se cultiva pe solurile argiloase, fertile, afanate si bine drenate. Murul de gradina se dezvolta la temperaturi cuprinse intre 14-28 grade C, in locuri luminate, ferite de vant si curentii de aer rece.

Lastarii de mur se planteaza in gropi adanci de 40 de cm, lasand o distanta de aproximativ 2 m intre plante si aproximativ 3-4 metri intre randuri.

Pentru a evita uscarea plantei si a nu compromite recolta de mure, cultura de mur de gradina trebuie irigata in caz de seceta. Pe de alta parte, nu suporta nici umiditatea excesiva.

De altfel, pentru o dezvoltare aromnioasa, culturile de mur au nevoie de un sistem de sprijin pe spalier de care se va agata planta pentru a evita lasare ramurilor la pamant.

Recoltarea si pastrarea murelor

Murele se coc incepand din luna iulie si pana in octombrie, perioada proprice pentru recoltarea lor. Se culeg dimineata, manual si etapizat, pe masura ce fructele se coc.

Atunci cand sunt bine coapte, murele sunt moi si foarte sensibile. Se culege intrega polidrupa cu tot cu receptacul care se desprinde usor de pe lastari.  

Murele au perisabilitate ridicata, asa ca cel mai bine ar fi sa le cosumi cat mai repede dupa recoltare. Insa, pastrate nespalate in frigider pot rezista pana la 5 zile.

De altfel, ele pot fi spalate, depozitate in pungi sau caserole si pastrate in congelator unde rezista mai mult timp.

In cazul in care, nu ai posibilitatea sa recoltezi mure din propria gardina, le poti gasi in magazine sau piete. Murele se vand ambalate in caserole pentru ca sunt foarte sensibile la manipulare.

Aunci cand le cumperi, verifica textura si culoarea murelor. Alege mure proaspete si organice pentru a te bucura de calitatea si beneficiile pe care ti le pot aduce aceste fructe.

Desi cele mai apreciate sunt fructele, trebuie sa stii ca si frunzele de mur pot fi recoltate cand ajung la maturitate. Pe parcursul verii, frunzele de mur pot fi culese, puse la uscat si folosite pentru a prepara ceai de mur, care poate avea numeroase proprietati benefice pentru sanatate.

Ceaiul de mur este recomandat pentru afectiunile cavitaii bucale, renale, colite, psorizis si poate fi unul dintre cele mai bune leacuri batranesti pentru diaree.

Valori nutritionale mure

Murele sunt printre cele mai sanatose fructe, deoarece contin numeroase substante esentiale pentru buna functionare a organismului. Murele sunt sarace in calorii, grasimi si carbohidrati, ceea ce le face ideale de inclus intr-o dieta echilibrata si sanatoasa.

In plus, fac parte din categoria fructelor cu un indice glicemic mic, de doar 25. Pe langa faptul ca mentin constanta glicemia in sange, murele pot fi o optiune excelenta in dietele de slabit, fapt pentru care sunt incluse pe lista de alimente permise in dieta Montignac.

Murele sunt surse excelente de fibre, vitamina C, vitamina K, mangan, potasiu, dar si multe alte vitamine si minerale. De asemenea, contin flavonoide si alte substante active care le confera proprietati antioxidante si potentiale beneficii pentru sanatate.

Ca sa iti faci o idee mai clara, iata ce valori nutritionale contin 100 g de mure proaspete conform USDA:

  • calorii: 43 kcal
  • proteine: 1,39 g
  • lipide: 0,49 g
  • glucide: 9,61 g
  • fibre: 5,3 g
  • calciu: 29 mg
  • fier: 0.62 mg
  • magneziu: 20 mg
  • fosfor: 22 mg
  • potasiu: 162 mg
  • sodiu: 1 mg
  • zinc: 0,53 mg
  • cupru: 0,165 mg
  • mangan: 0,646 mg
  • seleniu 0,4 µg
  • vitamina C: 21 mg
  • vitamina A: 11 µg
  • vtamina E: 1,17 mg
  • vitamina K: 19,8 µg
  • colina: 8,5 mg
  • folati: 25 µg
  • beta caroten: 128 µg

Mure beneficii

Ca toate celelelate fructe de padure, consumul de mure, alaturi de o alimentatie variata si echilibrata, poate contribui la mentinerea unei stari optime de sanatate. Iata cum iti poate aduce consumul de mure beneficii pentru sanatate.

Contribuie la intarirea imunitatii

Murele sunt surse excelente de vitamina C, fapt pentru care ar putea contribui la intarirea sistemului imunitar.


Includerea lor mai des in alimentatie ar putea ajuta la completarea aportului de vitamina C, esentiala pentru cresterea imunitatii.


Vitamina C are un rol important pentru mentinerea unei stari bune de santatea. Este o vitamina hirosolubila care nu poate fi produsa de catre organism, de aceea aportul ei din alimentatie este esential.


Consumul de alimente bogate in vitamina C, cum sunt si murele, confera rezistenta organismului si il protejeaza de infectii virale si bacteriene.


Aportul adecvat de vitamina C poate fi eficient pentru a preveni gripa, dar si pentru a reduce simptomele asociate cu aceasta.


Pe langa intarirea imunitatii, vitamina C are actiune antioxidanta, stimuleaza productia de colagen, accelereaza vindecarea ranilor si contribuie la mentinerea sanatatii pielii.


De altfel, vitamina C favorizeaza absortia fierului in organism, un mineral care intra in structura hemoglobinei, previne anemia si creste rezistenta organismului la infectii.

Pot reduce riscul de boli cronice

Murele sunt foarte bogate in antioxidanti. Pe langa vitamina C, contin concentratii mari de antociani, pigmentul care le da culoarea violet, regasiti si in afine.


Antociani sunt cunsocuti ca antioxidanti puternici si sunt legati de numeroase potentiale beneficii pentru sanatate. Antioxidantii contribuie la eliminarea radicalilor liberi din organism si previn degradarea celulara provocata de stresul oxidatic.


Astfel, consumul de mure si alte alimente cu proprietati antioxidante, cum este si cartoful mov, pot preveni imbatranirea prematura, contribuind la mentinerea si imbunatatirea starii de santate.


Fiind bogate in antociani, vitamina C si potasiu, consumul de mure ar putea reduce riscul de aparitie a inflamatiilor, prevenind bolile cardiovasculare si alte afectiuni cronice.


De asemenea, consumul de mure ar putea contribui la eliminarea acidului uric din sange, putand fi benefice pentru a preveni si combate guta.

Previn tulburarile digestive

Murele sunt alimente bogate in fibre, atat solubile, cat si insolubile. Chiar daca nu au valoare nutritionala, aportul adecvat de fibre ajuta la mentinerea unei stari bune de sanatate.


Fibrele insolubile au un rol vital pentru buna functionare a sistemului digestiv. Ajuta la curatarea si eliminarea toxinelor din intestine, iar o dieta bogata in fibre poate fi un tratament pentru colonul iritabil.


Stimuleaza tranzitul intestinal, contribuie la formarea bolului fecal si favorizeaza eliminarea lui prin excretiei, contribuind la combaterea constipatiei si balonarii.


Fibrele solubile se dizolva in apa, fermenteaza si au efect prebiotic pentru bacteriile bune din intestin. Pe langa faptul ca mentin flora intestinala sanatoasa, fibrele solubile mentin constante valorile glicemiei si scad colesterolul rau (LDL).


Prin urmare, includerea murelor mai des in alimentatie poate imbunatati digestia, previne aparitia diabetului si a bolilor de inima.

Utile in curele de slabire

Avand in vedere continutul bogat in zahar, majoritatea fructelor sunt evitate in curele de slabire. Insa, acesta nu este si cazul murelor.


Pe langa faptul ca iti potolesc pofta de dulce, murele au proprietati detoxifiante, fiind indicate chiar si atunci cand vrei sa slabesti.


Consumul de mure furnizeaza vitaminele si mineralele de care, de multe ori, organismul este privat intr-o dieta de slabit. Murele sunt bogate in fibre care confera senzatia de satietate, determinandu-te sa mananci mai putin.


Fiind mai sarace in carbohidrati, consumul de mure apare pe lista de alimente permise intr-o dieta low carb.

Sustin sanatatatea sistemului osos

Fiind bogate in mangan si vitamina K, consumul de mure ar putea sustine sanatatea sistemului osos.


Manganul este un mineral care contribuie la dezvoltarea si mentinerea structurii normale a oaselor. Impreuna cu vitamina C, manganul ajuta la sinteza de colagen si scade riscul de aparitie a afectiunilor sistemului osos.


Pe langa rolul de coagulare a sangelui, vitamina K mentine densitatea osoasa, previne fragilitatea oaselor, fracturile si osteoporoza, la care sunt predispuse in special femeile aflate la menopauza.

Mentin buna functionare a creierului

Un alt potential beneficiu pe care il are consumul de mure este si acela ca poate contribui la buna functinare a creierului.


Acest fapt se datoreaza continutului bogat in polifenoli si vitamina C, substante antioxidante care pot reduce inflamatiile si pot proteja santatea creierului.


Consumul de mure ar putea ajuta la imbunatatirea functiei cognitive si motorii, scazand riscul de dementa ce poate sa apara odata cu inaintarea in varsta.


In plus, murele pot contribui la combaterea carentelor de mangan, un mineral esential pentru sistemul nervos. Deficitul de mangan poate provoca irascibilitate, pierderi de memorie, convulsii si pierderea echilibrului. 

Cum se consuma murele

Cum se consuma murele

Atunci cand sunt bine coapte, murele sunt dulci-acrisoare si extrem de gustoase. Sunt foarte versatile si pot fi incluse cu usurinta in alimentatie.

Gospodinele prepara dulceata de mure, care este un adevarat deliciu. Murele sunt frecvent adaugate si in retetele de prajituri.

De altfel, sunt adesea folosite ca atare sau sub forma de jeleu ca decor pentru deserturi.

Sosul de mure poate fi servit ca topping pentru inghetata, budinci, dar poate la fel de bine sa insoteasca o friptura sau un aperitiv. Merita sa incerci si siropul de mure, dar si murata.

Insa, pentru a obtine din consumul de mure beneficii pentru sanatate cel mai bine ar fi sa le consumi proaspete. Mananca mure ca atare sau adauga-le intr-o salata de fructe.

Le poti consuma la micul dejun adugate in iaurt, bolul cu ceareale sau un terci de ovaz. De altfel, poti sa prepari un delicios smoothie din fructe de padure, in care poti sa adaugi mure, zmeura si afine.

Contraindicatii

In general, consumul de mure nu prezinta contraindicatii, cu exceptia cazurilor in care suferi de alergii la acidul salicilic.

Desi cazurile sunt rare, prezenta acestei substante in mure poate provoca unele reactii alergice care se manifesta astfel: umflarea limbii si a buzelor, dureri de cap, rinita alergica, eruptii cutanate, eczeme sau urticarei, soc anafilactic.

In ceea ce priveste consumul de mure la bebelusi, poate fi inclus cu precautie dupa ce a implinit varsta de 6 luni.

Murele trebuie incluse treptat in alimentatia diversificata a celui mic, cu pauze de patru zile, urmarind daca ii provoaca alergii.

De altfel, murele trebuie pasate bine deoarece exista pericolul ca bebelusul sa se inece cu samburi. Din acest motiv unii specialisti nu recomanda consumul de mure la bebelusii mai mici de un an.

Totusi, pentru a te asigura de beneficiile si siguranta consumului de mure la bebelusi, te sfatuiesc sa intrebi medicul pediatru inainte.

Acesta va sti sa te indrume cu privire la daca si cum poti include consumul de mure in alimentatia bebelusului tau.