Sumac

Sumac

Pudra de sumac este un condiment foarte popular in bucataria arabeasca si libaneza.

Cum incet, incet, devine cunoscut si pe la noi, poate vrei sa afli mai multe despre ce este sumacul si cum poti sa il folosesti.

Sumacul macinat are culoarea rosu inchis si o textura granulata.

Este un condiment apreciat pentru aroma sa citrica si gustul usor acrisor, oarecum asemanator cu cel al lamaii.

Sumacul adauga un strop de aciditate, culoare si potenteaza gustul mancarurilor.

Aroma lui caracteristica il face un condiment unic si versatil care se potriveste in foarte multe preparate.

Pe langa intrebuintarea lui culinara, se pare ca sumacul detine si cateva proprietati benefice pentru sanatate.

Haide sa vedem ce este sumacul si cum poti sa il folosesti!

Ce beneficii pentru sanatate ti-ar putea aduce consumul de sumac, dar si ce contraindicatii are acest condiment!

Ce este sumacul?

Ce este sumacul

Sumacul este un arbust care apartine genului Rhus, familia Anacardiaceae, aceeasi din care fac parte mango, caju si fisticul.

Exista o varietate de specii de arbori din genul Rhus care poarta numele de sumac, insa cel care este folosit in scopuri culinare este arbustul Rhus coriaria.

Sumacul (Rhus coriaria) este originar din sudul Europei si vestul Asiei. Astazi creste peste tot in lume, in zonele cu climat temperat si subtropical.

Cel mai frecvent, este intalnit in jurul Mediteranei, in special, in Sicilia si Turcia. De altfel, sumacul creste in Iran, precum si in alte parti ale Asiei si Africii.

Rhus coriaria este un arbore dioic, relativ mic, care poate sa cresc pana la 3 metri inaltime.

Prospera pe soluri stancoase si bine drenate. Are frunze verzi care, pe masura ce se maturizeaza, capata o frumoasa culoare rosiatica.

Arbustul sumac produce flori galbui din care se dezvolta fructele mici si globuloase.

Fructele de sumac sunt, de fapt, niste drupe. Au marimea unui bob de mazare, miez subtire si o membrana exterioara acoperita cu pori.

Fructele de sumac se dezvolta in ciorchini foarte desi, mari si verticali.

Au aspect catifelat si culoarea rosie. Fructele complet coapte, uscate si macinate sunt transformate intr-o pudra.

Sumacul macinat este folosit ca si condiment, fiind un ingredient esential in bucataria Orientului Mijlociu.

In ultimul timp, acest condiment a inceput sa isi faca loc in bucatariile din intreaga lume.

Pana nu demult, la noi in tara, sumacul era disponibil doar in magazinele cu specific arabesc.

Astazi, sumacul macinat se poate gasi pe rafturile multor supermarketuri sau poti sa il comenzi online (link produs).

La ce se foloseste sumacul

La ce se foloseste sumacul

Sumacul macinat se foloseste ca si condiment intr-o varietate de preparate culinare.

Se adauga ca atare in mancaruri pentru a le conferi o aroma citrica, un gust acrisor si un plus de culoare.

Desi sumacul nu este foarte popular pe la noi, exista multe moduri in care poti sa il folosesti. Este un condiment versatil si are numeroase intrebuintari culinare.

Adauga un plus de savoare atunci cand este presarat peste preparate, inainte de servire, dar poate fi folosit si la gatit.

Sumacul poate fi amestecat cu alte condimente si se potriveste perfect cu cimbru, oregano, coriandru, patrunjel, boia de ardei, pudra de chilli, chimen si altele.

De altfel, este un ingredient inclus in Za'atar, un mix de condimente folosit frecvent in preparatele cu specific arabesc.

Asadar, iata la ce se foloseste sumacul:

  • este ideal presarat peste hummus sau traditionala iahnie de fasole
  • presara-l peste salata de vinete sau baba ghanouj (salata de vinete orientala)
  • adauga-l intr-un ghiveci de legume, tocana de ciuperci sau alte mancaruri pentru a le potenta aroma si gustul
  • combina sumac cu alte condimente si presara amestecul peste carnea de miel, porc, pui, rata sau orice alt tip de carne pentru aromatizarea fripturilor
  • este un ingredient de baza in delicioasa salata fattoush, dar il poti adauga in orice alt tip de salata
  • unge o lipie sau felie de paine prajita cu sumac amestecat cu ulei de masline si serveste ca atare
  • marineaza carnea intr-un amestec de sumac cu ulei de masline si suc de lamaie
  • foloseste-l pentru a condimenta pestele la gratar, frigaruile, pulpele de pui la gratar
  • adauga sumac intr-o vinegreta sau diverse sosuri pentru salate
  • foloseste sumacul ca ingredient atunci cand prepari chiftele, kebab sau shaorma de casa
  • presara-l peste pilaful de orez, cuscus, paste sau cartofi
  • sumac se potriveste chiar si in deserturi, presara-l peste inghetata, adauga-l in compozitia de briose, chec sau alte prajituri

Sumac beneficii

Dincolo de faptul ca este un excelent aditiv alimentar, sumacul este un condiment natural si poate sa ofere cateva beneficii.


Consumat alaturi de alte alimente sanatoase, sumacul poate sa sustina buna functionare a organismului.


Cu toate acestea, dovezile stiintifice cu privire la eficienta sumacului asupra organismului uman sunt putine si limitate.


Totusi, conform unui studiu, acest condiment contine compusi care ii confera proprietati antioxidante, antibacteriene si antifungice.


Prin urmare, iata cateva dintre beneficiile pentru sanatate pe care le poate avea sumacul.

1. Mentine o stare buna de sanatate

Introducerea sumacului mai des in alimentatie poate sa mentina o stare buna de sanatate.


Se pare ca acest condiment contine numerosi antioxidanti, cum ar fi flavonoide, taninuri si antociani.


Se crede ca acesti polifenoli ar fi responsabili pentru potentialele beneficii ale sumacului.


Antioxidantii combat actiunea nociva a radicalilor liberi. Acestia din urma declanseaza stresul oxidativ care provoaca degradarea celulara si aparitia unor boli.


Astfel, pentru buna functionare a organismului este necesar sa existe un echilibru intre antioxidanti si radicalii liberi.


Prin urmare, consumul de alimente care contin antioxidanti, inclusiv sumac, pot sa scada riscul de imbolnavire si mentin o stare buna de sanatate.

2. Previne bolile de inima

Se pare ca antioxidantii pot sa aiba chiar si o actiune antiinflamatoare.


Datorita proprietatilor sale antioxidante, sumacul ar putea sa reduca inflamatiile si sa previna dezvoltarea bolilor.


Mai mult decat atat, se crede ca sumacul ar putea sa aiba un impact pozitiv asupra colesterolului si sanatatii inimii.


Un nivel ridicat al colesterolului rau (LDL) este un factor de risc major pentru aparitia bolilor cardiovasculare.


Colesterolul se depune pe peretii din interiorul arterelor. Vasele de sange se ingusteaza si devin mai rigide ceea ce ingreuneaza circulatia sanguina prin artere.


Desi studiile sunt limitate doar la animale, consumul de sumac ar putea sa scada colesterolul rau (LDL) si chiar trigliceridele.


Se pare ca efectul sau ar putea fi mai puternic atunci cand este combinat cu ghimbir.

3. Regleaza glicemia

Se crede ca sumacul ar putea sa contribuie la reglarea nivelului glucozei in sange.


Mai mult decat atat, o lingurita (3 g) de sumac pe zi  ar putea fi eficient pentru imbunatatirea valorilor glicemiei la adultii cu diabet zaharat de tip 2.


Acest condiment ar putea sa aiba un efect pozitiv asupra rezistentei la insulina si sa fie util in gestionarea diabetului.


Cu toate acestea, studiile sunt limitate, fiind necesare mai multe cercetari cu privire la eficienta sumacului in acest sens.

4. Amelioreaza durerile musculare

Probabil ca macar o data in viata te-ai confruntat cu dureri musculare.


Sunt multe cauze care le determina, dar cel mai frecvent, acestea sunt induse de suprasolicitarea musculaturii in timpul unei activitati fizice intense.


Atunci cand faci sport, consumul de sumac ti-ar putea fi util pentru ameliorarea mai rapida a durerilor musculare.


Datorita proprietatilor antioxidante, se pare ca acest condiment reduce inflamatia si ajuta la atenuarea disconfortului muscular.

5. Ajuta la digestie

Ameliorarea tulburarilor digestive este una dintre cele mai vechi intrebuintari terapeutice ale sumacului.


Din cele mai vechi timpuri, oamenii au apelat la acest condiment pentru reglarea tranzitului intestinal si imbunatatirea digestiei.


In plus, se pare ca sumacul ar putea sa stimuleze peristaltismul intestinal si poate fi un remediu naturist pentru constipatie.


Pe langa reglarea miscarilor intestinale, se crede ca acest condiment ar putea fi util ca leacuri batranesti pentru aciditate.

Contraindicatii

In general, consumul de sumac nu provoaca efecte adverse si este bine tolerat de majoritatea oamenilor.

Totusi, trebuie sa iei in considerare faptul ca se inrudeste cu caju, fistic si mango.

Daca esti alergic la unul dintre aceste alimente sau la oricare altele din familia Anacardiaceae, este posibil sa dezvolti o alergie si la sumac.

Asa ca, daca stii ca esti intr-o astfel de situatie, evita sa il consumi pana te consulti cu un medic.

Femeile insarcinate ar trebui sa fie precaute atunci cand consuma sumac si sa ceara permisiunea medicului inainte.

Sumacul ar putea sa interactioneze cu medicamentele pentru scaderea glicemiei si colesterolului.

Daca urmezi vreun astfel de tratament, consuma-l cu moderatie si discuta cu medicul!

Dincolo de a fi un remediu naturist, sumacul este un condiment excelent.

Trateaza-l ca atare si consuma-l cu moderatie, ca parte dintr-o alimentatie sanatoasa si variata!

Surse:

  • https://www.jardineriaon.com/ro/rhus-coriaria.html
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Rhus_coriaria
  • https://www.healthline.com/nutrition/sumac-benefits-uses-and-forms
  • https://draxe.com/nutrition/sumac-spice/
  • https://www.healthbenefitstimes.com/sumac/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22312707/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28160334/