Unt de Shea – beneficii si proprietati

In acest articol vreau sa-ti spun ce proprietatia si beneficii poti sa obtii cand folosesti unt de shea pentru piele si par. Astfel, iti voi prezenta ce este untul de shea, ce contine acesta, dar si care sunt beneficiile lui pentru sanatatea noastra.

Iti voi da cateva sfaturi utile despre cum sa il folosesti pentru diferite afectiuni si ce unt de shea sa alegi. In magazine gasesti foarte multe produse, iar eu te voi ajuta sa alegi cel mai bun unt de shea.

In ultimii ani, untul de shea a capatat popularitate in lumea occidentala ca un remediu naturist benefic pentru diferite afectiuni ale pielii si parului. Drept dovada ca il regasim in tot mai multe produse cosmetice.

Se pare ca, inca din cele mai vechi timpuri, acest unt a fost renumit si folosit pentru proprietatile sale benefice. De ce sa nu profitam si noi de el?

Ce este untul de shea?

Ce este untul de shea?

Untul de shea este uleiul extras din samburele fructului produs de arborele de Karite.

Denumit stiintific Vitellaria paradoxa, arborele de Karite este originar din Africa de Vest.

Creste in salbaticie si poate ajunge pana la inaltimi de peste 15 m. Este un copac logeviv care poate sa reziste pana la 200 de ani.

Se spune ca in trecut din lemul arborelui de Karite se faceau sicriele regilor din Africa, acesta fiind considerat un copac sacru in regiune.

Semintele arborelui de Karite sunt recoltate, sortate, zdrobite, fierte si procesate pana rezulta untul de shea. Procesul de extragere al untului de shea este destul de indelungat si se face (jn general) manual.

De-a lungul timpului, au aparut procese tehnologice care extrag untul de shea prind metode diverse.

Cu toate acestea, in Burkina Faso untul de shea inca se extrage manual, folosind tehnici stravechi transmise din generatii in generatii. La aceasta activitate de fabricare a untului de shea participa doar femeile, fiind principala lor sursa de obtinere a veniturilor.

Tocmai de aceea, in Burkina Fasto, untul de shea se mai numeste si „aurul femeilor”.

Datorita proprietatilor sale, este foarte benefic pentru hidratarea si vindecarea multor afectiuni ale pielii, parului si sanatatii in general.

In trecut a fost utilizat pentru proprietatile sale benefice asupra pielii si parului. Se pare ca insasi Cleopatra si regina din Saba foloseau unt de shea, conform documentelor istorice africane.

In zilele noastre, regasim untul de shea intr-o varietate de produse cosmetice pentru hidratarea si vindecarea diferitelor afectiuni ale pielii si parului. 

Untul de shea este comestibil, insa iti recomand sa citesti si instructiunile de utilizare de pe cutie. In Africa este folosit traditional in scopuri culinare.

De altfel, in Nigeria este adesea amestecat cu untul de palmier si folosit la gatit. Avand similitudini cu alte uleiuri naturale, untul de shea se poate consuma ca atare.

Unt de shea nerafinat VS rafinat

Unt de shea nerafinat VS rafinat

Daca privesti din punctul de vedere al propietatilor benefice, se impune sa faci o distinctie intre untul de shea nerafinat si cel rafinat.

Aceasta distinctie este data de tehnica de extractie, de gardul de procesare al untului de shea si pastrarea proprietatilor naturale.

Untul de shea nerafinat este forma cea mai pura si naturala a untului de shea. Este extras manual si nu trece prin nici un alt mod de procesare.

Nu contine conservanti sau alte substante chimice adaugate. Astfel, untul de shea nerafinat isi pastreaza toate proprietatile naturale benefice.

Untul de shea nerafinat are culoarea galben si un miros usor neplacut. Este solid la temperatura camerei, dar se topeste in contact cu pielea si se absoarbe usor.

Avand in vedere ca nu a fost deloc procesat, poate contine impuritati. In comert il mai regasesti si sub denumirea de Organic sau Bio.

Untul de shea rafinat este rezultatul prelucrarii suplimentare a untului de shea nerafinat. Acesta este supus unor procese de filtrare, indepartarea mirosului neplacut, decolorare si de aerisire.

De asemenea, in unele cazuri sunt adaugate anumite arome mai placute si substante chimice pentru a-i creste valabilitatea.

Pe masura ce este procesat, untul de shea isi pierde culoarea naturala si devine alb.

Insa, cel mai mai mare dezavantaj al prelucrarii untului de shea este ca acesta isi pierde aproape 95% din proprietatile sale benefice.

De unde sa cumperi unt de shea?

Gasesti unt de shea in magazinele naturiste, supermarket-uri, in farmacii sau online. De asemenea, poti cumpara produse cosmetice pentru piele si par care contin unt de shea.

Untul de shea se gaseste in variante diferite:

  • unt de shea nerafinat (link)
  • unt de shea rafinat (link)
  • crema reparatoare pentru maini cu unt de shea (link)
  • unt de shea dezodorizat (link)
  • sapun cu unt de shea (link)
  • tratament pentru piele uscata cu unt de shea (link)

Ce unt de shea sa alegi?

Avand in vedere cele spuse mai sus, te sfatuiesc sa ai mare atentie de unde cumperi untul de shea daca vrei sa ai rezultate in urma utilizarii lui.

Tine cont de urmatoarele sfaturi:

  • cumpara intotdeauna unt de shea nerafinat pentru a beneficia de toate proprietatile lui benefice. Untul de shea Bio, ecologic sau organic se refera la forma nerafinata
  • verifica culoarea untului. Daca are culoarea galbena, atunci este nerafinat. Daca are culoarea mult mai deschisa, atunci este rafinat
  • mirosul trebuie sa fie usor neplacut, pamantiu. Daca nu are miros, atunci este un unt de shea dezodorizat care a trecut prin procese de indepartare a mirosului
  • cumpara untul de shea de la producatori certificati ECOCERT, renumiti pentru calitatea produselor ca fiind organice si ecologice  
  • verifica lista de ingrediente. Asigura-te ca nu contine coloranti artificiali, conservanti, parabeni sau alte substante chimice suplimenatre

Pastreaza untul de shea intr-un loc racoros, ferit de lumina soarelui. Daca il pastrezi in conditii optime, untul de shea rezista pana la 2 ani.

Iti poti da seama ca untul de shea este expirat daca capata un miros de ranced.

Proprietati curative pentru par, piele si sanatate

Proprietati curative pentru par, piele si sanatate

Pentru a intelege de ce are untul de shea proprietati curative pentru piele, par si sanatate, trebuie sa afli ce contine acest super ulei.

Untul de shea este bogat in acizi grasi esentiali, grasimi nesaturate, vitaminele E, A, D, alantoina si fitosteroli.

Astfel, untul de shea pare sa fie un bun hidratant si emolient. De asemenea, protejeaza pielea si parul de soare si vant. Nu in ultimul rand, este foarte util pentru pielea uscata si parul deshidratat.

S-a dovedit ca untul de shea este antiinflamator si antioxidant. Prin urmare trateaza diferite afectiuni inflamatorii ale pielii. De altfel, este util pentru parul deteriorat.

Iata cum functioneaza fiecare componenta in parte:

Acizii grasi esentiali ii confera untului excelente proprietati de hidratare a pielii si parului. Untul de shea contine acid oleic, acid linolenic, acid stearic, acid palmitic si acid arahidonic.

Dintre toti acesti acizi, acidul steric si acidul oleic se regasesc in cea mai mare proportie in untul de shea.

Ei sunt responsabili pentru consistenta solida a untului de shea, dar si pentru faptul ca acesta se topeste in contact cu caldura corpului.

Acizii grasi esentiali si grasimile nesaturate fac ca untul de shea sa fie o alternativa mai buna pentru gatit decat untul sau uleiul de masline.

Fitosterolii confera untului de shea proprietatea de a scadea colesterolul. Il poti folosi la gatit, il poti adauga in smoothi-uri sau sa il poti unge pe paine prajita sau in sandwich-uri ca pe un unt normal.

Vitamina E (tocoferolul ) are proprietati antiinflamatoare, antioxidante si de regenerarea. Hidrateaza intens pielea uscata si deteriorata.

Datorita acestui lucru, untul de shea este extrem de benefic pentru pielea matura si imbatranita. Vitamina E ii confera proprietatea de a proteja pielea si parul de factorii de mediu.

De asemenea, calmeaza pielea dupa expunerea la soare.

Vitamina A are si ea proprietati antiimbatranire, antioxidante, dar si de regenerare celulara. Tocmai de aceea, untul de shea stimuleaza productia de colagen, redand elasticitate pielii.

Are proprietati de reiinoire celulara, tratand diferite afectiuni ale pielii, cum ar fi eczemele, dermatitele, psoriazisul, etc.

De asemenea, reface, hidrateaza si reda vitalitate parului deteriorat.

Unt de shea beneficii

Avand in vedere continutul sau, untul de shea are foarte multe beneficii pentru piele, par si sanatatea organismului nostru. Haide sa vedem care sunt acestea!

1. Beneficiile untului de shea pentru piele

Acest unt se poate folosi pentru orice tip de piele, mai cu sema pentru pielea uscata si sensibila. In cele ce urmeaza iti voi prezenta beneficiile untului de shea pentru piele.

Hidrateaza intens pielea uscata si crapata

Este un bun emolient pentru pielea uscata si crapata. Datorita continutului sau de acizi grasi, inmoaie si hidrateaza pielea uscata si crapata.

Se absoarbe rapid in piele, hranind-o intens. Nu infunda porii si pastreaza pielea uscata si hidratata pentru un timp indelungat.

Foloseste untul de shea pe calcaiele crapate, pielea uscata de pe coate sau pentru hidratarea mainilor.

De altfel, foloseste untul de shea pentru a reface pielea descuamata in urma expunerii la soare.

Vindeca inflamatiile cutanate

Dupa cum am mai spus si mai sus, untul de shea are proprietati antiinflamatorii si antioxidante. Acest lucru il face eficient pentru a vindeca multe afectiuni ale pielii.

Stimuleaza reiinoirea celulara, reducand inflamatiile cutanate. Tarteaza dermatita, eczemele, psoriazisul, rozaceea, acneea, arsurile si orice alte eruptii cutanate.

Reduce ridurile si previne imbatranirea

Proprietatile antioxidante fac ca untul de shea sa fie un bun emolient pentru pielea matura, ridata si imbatranita. Dupa cum spuneam, vitaminele A si E au beneficii de antiimbatranire.

Asftel, untul de shea stimuleaza productia de colagen, redand suplete si elasticitate pielii mature. Ridurile se vor reduce, iar pielea isi va recapata stralucirea.

Nu in tultimul rand, untul de shea previne imbatranirea pielii.

Reduce ridurile si previne imbatranirea

Proprietatile antioxidante fac ca untul de shea sa fie un bun emolient pentru pielea matura, ridata si imbatranita. Dupa cum spuneam, vitaminele A si E au beneficii de antiimbatranire.

Asftel, untul de shea stimuleaza productia de colagen, redand suplete si elasticitate pielii mature. Ridurile se vor reduce, iar pielea isi va recapata stralucirea.

Nu in ultimul rand, untul de shea previne imbatranirea pielii.

Reduce ridurile si previne imbatranirea

Vergeturile apar ca urmare a ruperii fibrelor de colagen atunci cand pielea se intinde brusc. Acestea au un aspect neplacut pe piele.

Daca te confrunti cu vergeturi, te sfatuiesc sa apelezi la untul de shea. Foloseste-l zilnic pe zonele afectate; va stimula productia de colagen si va reduce vergeturile.

De altfel, foloseste unt de shea ca o lotiune de corp pentru a preveni aparitia vergeturilor. Acest lucru este valabil mai ales pentru femeile insarcinate.

Un bun emolient pentru buzele uscate

Acest unt patrunde usor in buzele uscate, hidratand si tratand intens. Foloseste-l ca pe un balsam de buze, mai ales in sezonul rece.

Alte beneficii ale untului de shea pentru piele

  • trateaza si previne acneea
  • reda elasticitatea pielii
  • calmeaza pielea iritata
  • reduce mancarimile de la nivelul pielii
  • vindeca cicatricile lasate de eruptiile cutanate
  • calmeaza pielea iritata a bebelusilor
  • previne iritatiile dupa barberit
  • netezeste pielea si parul inainte de barberit

2. Beneficiile untului de shea pentru par

Untul de shea este potrivit pentru orice tip de par: fragil, uscat, cret. Desi este un ulei, este potrivit chair si pentru parul gras.

Iata beneficiile untului de shea pentru par!

Hidrateaza parul uscat si deteriorat

Exista foarte multe motive care deterioreaza si usuca parul. Expunerea la soare, aparatele termice pentru coafarea parului, vopsirea, precum si factorii de mediu.

Foloseste untul de shea ca pe un tratament natural pentru parul uscat. Datorita vitaminelor A si E, are capacitatea de a hidrata profund, reparand structura firului de par. Astfel, parul isi recapata stralucirea si aspectul sanatos.

Untul de shea indeparteaza radicalii liberi, protejand parul de factorii de mediu. Deoarece are un factor de protectie (SPF) intre 3 si 6, untul de shea previne deteriorarea parului in urma expunerii la soare.

Previne si trateaza matreata

Este un foarte bun emolient si pentru pielea uscata a scalpului. Astfel, daca ai probleme cu matreata, aplica pe pielea scalpului unt de shea.

Datorita propietatilor sale antiinflamatorii, va hidrata intens scalpul si va reduce mancarimile.

Repara varfurile despicate si previne ruperea parului

Untul de shea este eficient ca tratament pentru parul fragil si care se rupe usor. Hidrateaza si revitalizeaza intens parul, astfel incat reface textura acestuia.

Utilizat regulat, va intari firul de par predispus la rupere si va repara varfurile despicate.

Foloseste-l ca pe un balsam de par de cel putin doua ori pe saptamana. Nu ingrasa parul si va regla excesul de sebum.

3. Beneficiile untului de shea pentru sanatate

Avand proprietati antiinflamatoare si antioxidante, untul de shea poate fi utilizat pentru a trata anumite afectiuni de sanatate, cum ar fi:

  • scade colesterolul
  • amelioreaza durerile musculare
  • calmeaza durerile provocate de artrita
  • reduce inflamatiile nazale
  • trateaza diareea
  • este un bun unguent pentru reumatism

Sfaturi utile cum sa folosesti untul de shea

Sfaturi utile cum sa folosesti untul de shea

Pentru a avea rezultate bune, iata cateva sfaturi utile despre cum sa folosesti untul de shea pentru piele si par!

Cum sa folosesti unt de shea pe piele?

Dupa cum am scris si anterior, untul de shea este solid la temperatura camerei, dar se topeste in contact cu pielea. Astfel, aplica untul de shea ca atare pe piele.

Pentru rezultate si mai bune il poti combina cu alte uleiuri in functie de afectiunea pe care vrei sa o tratezi. Tot ce trebuie sa faci este sa incalzesti putin untul de shea intr-un recipient din sticla termorezistenta, apoi adauga celelalte uleiuri.

Iata cateva idei:

  • adauga in untul de shea cateva picaturi de ulei esential de tea tree sau lavanda pentru a trata anumite leziuni cutanate
  • uleiul de germeni de grau cu untul de shea imbunatateste elasticitatea pielii, tratand si prevenind vergeturile
  • cateva picaturi de ulei de catina adaugate in untul de shea va ajuta la reducerea ridurilor si repararea pielii imbatranite
  • combina ulei de caise cu unt de shea pentru a hidrata intens pielea uscata
  • adauga in untul de shea ulei de aloe vera pentru a trata iritatiile bebelusilor, arsurile solare sau pielea deteriorata
  • uleiul de neem in combinatie cu untul de shea trateaza eczemele, psoriazisul, acneea, micozele si alte afectiuni fungice
  • aplica ulei de argan cu unt de shea pe calcaiele crapate
  • untul de shea, combinat cu ulei de migdale, are rezultate emoliente excelente. Acelasi efect il are si daca il combini cu ulei de cocos

Cum sa folosesti unt de shea pe par?

Incalzeste pentru cateva secunde untul de shea intr-un recipient din sticla termorezistenta. Umezeste usor parul si aplica untul de shea pe toata lungimea lui.

Daca ai scalpul uscat, poti sa il aplici si pe scalp. Acopera capul cu o casca de dus sau o punga de plastic. Lasa sa actioneze cel putin 30 de minute.

Apoi spala-te pe par cum o faci de obicei. Repeta acest procedeu de cel putin doua ori pe saptamana.

Bineinteles, ca il poti combina cu alte uleiuri pentru rezultate si mai bune:

  • adauga in untul de shea ulei de neem pentru a trata matreata si a hidrata scalpul uscat
  • uleiul de argan cu untul de shea va hidrata intens parul uscat
  • aplica ulei de ricin cu unt de shea pentru a regenera parul deteriorat si a reface varfurile despicate

Lotiune de corp cu unt de shea (homemade)

Lotiune de corp cu unt de shea (homemade)

Pentru hidratarea corpului si parului meu, prefer sa folosesc produse homemade.

Nu dureaza mult sa le pregatesc, stiu ce ingrediente contin si dau rezultate foarte bune!

Mai jos o sa-ti arat cum sa iti prepari usor o lotine de corp hidratanta cu unt de shea (reteta homemade).

Ingrediente:

  • 100 g de unt de shea
  • 50 g de ulei de cocos
  • 50 g de unlei de migdale
  • cateva picaturi de vitamina E

Mod de preparare:

  1. topeste untul de shea si uleiul de cocos intr-un recipient termorezistent. Iti recomand sa nu le pui direct pe foc, topeste-le la aburi. Ai grija sa nu fiarba, doar sa se incalzesca 
  2. dupa ce s-au topit, adauga uleiul de migdale
  3. pune uleiurile la frigider pana se racesc. Le poti pune chiar in congelator, dar ai grija sa nu inghete
  4. dupa ce s-au racit, adauga cateva picaturi de vitamina E. Pe langa efectele sale benefice, aceasta prelungeste valabilitatea produsului si previne rancezirea lui
  5. mixeaza bine uleiurile cu un mixer pana capata consistenta cremoasa
  6. toarna amestecul intr-un borcan din sticla inchis etans

Cat de usor poate fi! 🙂 Pastreaza lotiune de corp hidratanta cu unt de shea intr-un loc racoros, ferita de lumina soarelui.

Foloseste aceasta lotiune de corp hidratanta zilnic, iar pielea ta va deveni mai elastica, supla si fara vergeturi. Iti propun sa incerci si aceste retete homemade cu unt de shea:

Reactii adverse

Nu exista studii, pana in acest moment, care sa arate ca untul de shea are efecte adverse pentru piele, par sau sanatatea organismului.

Cu toate acestea, daca utilizezi pentru prima data unt de shea, iti recomand sa faci un test inainte. Aplica untul pe o mica portiune de piele. Urmareste sa vezi daca iti provoaca vreo alergie.