Totul despre Afine

Afinele, aceste fructe mici si inchise la culoare, par sa inmagazineze in ele toata bogatia soarelui si a verii.

O bogatie de vitamine, minerale si alte substante nutritive atat de necesare organismului, ne stau la dispozitie ca un adevarat dar al naturii.

Din pacate insa, un dar insuficient cunoscut si utilizat in scop terapeutic.

Asadar, in randurile ce urmeaza poti afla totul despre afine, informatii cat mai complete despre beneficii, proprietati, calorii si alte informatii utile.

Ce contin afinele?

Ce contin afinele?

Aceste fructe inchise la culoare, sunt adevarate comori ale naturii, ce ascund in ele o multitudine de vitamine si minerale.

Dintre cei mai importanti nutrienti ce se afla in compozitia afinelor, enumar:

  • vitaminele A, B1, B2, C, E, F, K, PP
  • resveratrol
  • antocianina
  • tanin
  • zinc
  • fosfor
  • fibre dietetice
  • mirtilina (echivalentul vegetal al insulinei)
  • fier
  • cupru
  • seleniu
  • acid pantotenic
  • magneziu

Cate calorii contin?

Un aspect minunat este faptul ca pe langa bogatia de vitamine si minerale, afinele sunt foarte sarace in calorii.

De exemplu, 100 grame de afine contin:

  • 43 de calorii
  • 5 grame de fibre
  • 25% din doza zilnica recomandata de vitamina C

Fibrele sunt extrem de importante pentru un sistem digestiv sanatos!

Ce proprietati au afinele?

Datorita continutului lor de vitamine si minerale, afinele au foarte multe proprietati.

Interesant este faptul ca toate aceste proprietati se mentin chiar si dupa ce fructele sunt uscate.

Cele mai importante proprietati sunt:

  • antibacteriene
  • antivirale
  • antiseptice
  • astringente
  • diuretice

Afine - beneficii pentru sanatate

Avand in vedere compozitia afinelor, bogatia de vitamine si minerale din micile bobite, nici nu este de mirare ca acestea sunt benefice pentru o serie intreaga de afectiuni.


Mai jos regasesti cele mai comune boli ce pot fi prevenite sau chiar combatute cu ajutorul afinelor:

1.

Previn bolile neurodegenerative


Studii efectuate in acest sens au demonstrat ca un consum constant de afine previne afectiuni neurologice, precum Alzheimer.


Mai mult, aceste fructe ajuta la pastrarea functiilor cognitive si motorii, prevenind imbatranirea sistemului nervos.

2.

Ajuta la regenerarea vaselor de sange


Afinele ajuta la regenerarea vaselor de sange si la mentinerea sanatatii acestora.


Inclusiv vasele de sange din creier sunt protejate si este prevenita dementa vasculara.

3.

Mentin sanatatea vederii


Cate 15 grame de pulbere de afine pe zi, in cure de cate 6 saptamani, te vor ajuta sa combati oboseala oculara si scaderea acuitatii vizuale.

4.

Regleaza nivelul colesterolului


Un consum de aproximativ 400 de grame de afine de 4-5 ori pe saptamana te ajuta sa reduci nivelul colesterolului si al trigliceridelor din sange.

5.

Normalizeaza glicemia


Atat fructele, cat si frunzele de afin au efect hipoglicemiant, adica reduc nivelul de zahar din organism.

6.

Combate infeciile intestinale


Afinele sunt benefice in afectiuni ale tranzitului intestinal, atat in caz de constipatie cat si de diaree.


Pentru a combate constipatia, se consuma afine proaspete, cate 250 de grame dimineata, cu 30 de minute inainte de a manca.


In caz de diaree, se recomanda afine uscate, cate 20 de grame zilnic.

7.

Protejeaza organismul contra radioactivitatii


Pigmentii care dau nuanta de albastru-inchis afinelor, sunt cei care protejeaza organismul in fata radioactivitatii.


Cu un puternic efect antioxidant, acesti pigmenti joaca un rol important si in reglarea anumitor procese imunitare.

8.

Previn formarea de tumori canceroase


Afinele sunt bogate in acid elagic, o substanta cu un puternic efect antioxidant.


S-a constatat ca aceasta impiedica aparitia mutatiilor si malignizarea celulelor din organism.

9.

Mentin sanatatea sistemului cardiovascular


Afinele sunt bogate in resveratrol, o substanta-minune pentru inima si pentru sanatate, in general.


Afinele previn afectiuni precum infarctul miocardic, cardiopatia ischemica, etc.

10.

Imbunatatesc memoria


Pigmentii care dau afinelor culoarea albastru-inchis, sunt excelenti pentru imbunatatirea memoriei si pentru cresterea capacitatii de concentrare.

11.

Imbunatatesc circulatia sanguina


Afinele ajuta la prevenirea formarii varicelor si sunt benefice in cazuri de hemoroizi.


De asemenea, imbunatatesc circulatia sanguina si ajuta la vindecarea echimozelor produse de fragilitatea capilara. Se consuma cate 7-8 lingurite cu pulbere pe zi, sau 2-3 cani cu macerat la rece, inaintea meselor principale.

12.

Intaresc imunitatea


Afinele, atat de bogate in vitamine, ajuta la intarirea imunitatii.


Acestea sunt utile si in cazuri de raceli sau gripe, si ajuta organismul sa se refaca mai rapid. La 3 lingurite de pulbere, adauga o lingurita de miere de albine si consuma acest amestec cu inghitituri mici.

13.

Alunga kilogramele in plus


Datorita proprietatilor diuretice, afinele ajuta la eliminarea toxinelor din organism.


De asemenea, antioxidantii si celelalte substante din continutul afinelor, ajuta organismul sa metabolizeze mai rapid si sa arda depozietele de grasime pe care le are deja.


In acest fel, este eliminta grasimea exact din locurile in care aceasta se depune cel mai repede: pe abdomen si coapse.

14.

Combat anemia


Multitudinea de vitamine si continutul de fier fac din afine un bun aliat in cazuri de anemie.


Acestea ajuta organismul si sa se refaca mai repede in urma bolilor.

Care este cantitatea de afine recomandata?

Cand vorbim despre afine si in general despre fructele de padure, cantitatea aproximativa recomandata unui adult este de 150 de grame pe zi.

Aceasta cantitate are rol profilactic si se refera la persoanele adulte, sanatoase.

Desigur, asta nu inseamna ca daca mananci doar 50 de grame pe zi nu este sanatos.

Daca vorbim insa despre anumite afectiuni, atunci aceasta cantitate ar trebui sa fie mai mare. Daca vrei sa combati anumite boli sau afectiuni, atunci ar trebui sa consumi aproximativ 300-400 de grame pe zi.

Cum putem consuma afine?

In stare naturala

Desigur, aceasta este metoda cea mai indicata. Asta deoarece fructul proaspat are cea mai mare cantitate de antioxidanti.

Sub forma de afine uscate

De asemenea, este o modalitate prin care fructul isi pastreaza valorile sale nutritive. Afinele uscate se gasesc in comert si in magazinele cu profil naturist.


Daca vrei sa le usuci chiar tu, atunci este bine de stiut ca cel mai bine este sa folosesti un cuptor electric. Temperatura trebuie sa fie de cel mult 50 de grade.


Prin uscare fructul isi pierde cantitatea de apa si capata aspectul unei stafide. Fructele uscate se pastreaza in locuri ferite de umezeala, de preferat in pungi de hartie.


Daca vrei sa comanzi online, o poti face de pe ACEST LINK.

Sub forma de pulbere

Pulberea de afine se obtine prin macinarea fructelor uscate.


Se consuma ca atare, aproximativ 3-6 lingurite pe zi, sau amestecate cu putina miere de albine.

Sub forma de macerat

In 300ml de apa (la temperatura camerei) se pun 2-3 lingurite cu pulbere de afine.


Se acopera si se lasa la macerat peste noapte (minim 7 ore). Se bea indulcit cu miere de albine, de preferat fara sa strecori pulberea depusa in cana.

Congelate

In acest fel afinele isi mai pierd din bogatia de vitamine si antioxidanti, dar inca reprezinta o portie zdravana de sanatate.


In aceasta stare afinele isi pastreaza aproximativ 90% din substantele nutritive.

Sub alte forme

Afinele mai pot fi consumate si sub forma de gem sau dulceata, in prajituri sau ca afinata (o bautura alcoolica).


O bunatate de dulceata fara zahar am gasit pe Vegis.ro. Daca vrei sa arunci o privire, viziteaza ACEST LINK.


Sau daca preferi siropul, iti las mai jos un link util in acest sens. Mie imi place in mod special pentru ca este sirop de afine cu miere de albine, fara zahar (LINK).

Atentionari si sfaturi utile

Evita cumpararea afinelor din import

Acestea sunt mai mari si aratoase, dar nu la fel de gustoase si pline de vitamine.

Pentru a tine mai mult, sunt culese inainte de a fi coapte complet si cel mai probabil sunt tratae cu tot felul soiul de chimicale. Asta nu inseamna ca toate afinele din import nu sunt sanatoase!

Cel mai bine este sa cumperi afine romanesti, ceva mai mici, dar pline de vitamine.

Ai grija daca esti alergic

In mod obisnuit, afinele nu au contraindicatii.

Insa este posibil sa fii alergic. Asa ca daca observi reactii negative in urma consumului de afine, consulta medicul.

Uleiul de afine si supradozajul

Preparat din semintele acestor fructe, uleiul de afine utilizat in doze prea mari, poate cauza efecte adverse nedorite, precum: stari de greata, diaree, dureri de cap.

Sanatatea si vitalitatea sunt o consecinta directa a unui stil de viata echilibrat, care trebuie sa includa o alimentatie variata si echilibrata. Fructele si legumele, in general, si afinele in special, reprezinta o conditie de baza pentru o sanatate de invidiat.