Totul despre Afine

Aceste fructe mici si inchise la culoare numite afine, par sa inmagazineze in ele toata bogatia soarelui si a verii. Deoarece oamenii de stiinta au descoperit foarte multe beneficii pentru organismul nostru, acestia au numit afinele "superaliment".

O bogatie de vitamine, minerale si multe alte substante nutritive atat de necesare organismului, ne stau la dispozitie ca un adevarat dar al naturii.

Din pacate insa, un dar insuficient cunoscut si utilizat in scop terapeutic. Asta deoarece suntem obisnuiti sa apelam imediat la tratamentele medicamentoase chir si atunci cand nu este necesar.

Asadar, in randurile ce urmeaza poti afla totul despre afine, informatii cat mai complete despre beneficii, proprietati, calorii si alte informatii utile.

Ce contin afinele?

Ce contin afinele?

Aceste fructe inchise la culoare, sunt adevarate comori ale naturii ce ascund in ele o multime de vitamine si minerale.

Nu trebuie sa te sperii de contitatea de carbohidrati din afine. Cei mai multi dintre acestia sunt dati de glucoza si fructoza.

Chiar si asa, indicele glicemic al acestor fructe este foarte mic, iar din acest motiv afinele pot fi consumate (cu moderatie) si de catre persoanele care sufera de diabet.

Compusii care fac din afine un "superaliment" sunt antioxidantii (in special resveratrol si quercitina) si antocianinele.

Ca sa-ti faci o idee mai buna despre ce contin afinele, iti las mai jos o lista:

  • vitaminele A, B1, B2, C, E, F, K, PP
  • resveratrol
  • antocianina
  • tanin
  • zinc
  • fosfor
  • fibre dietetice
  • mirtilina (echivalentul insulinei)
  • fier
  • cupru
  • seleniu
  • acid pantotenic
  • magneziu

Proprietatile si caloriile afinelor

Un aspect minunat este faptul ca pe langa bogatia de vitamine si minerale, afinele sunt foarte sarace in calorii. De exemplu, 100 grame de afine contin:

  • 43 de calorii
  • 5 grame de fibre
  • 25% din doza zilnica recomandata de vitamina C

Fibrele sunt extrem de importante pentru un sistem digestiv sanatos!

Datorita continutului lor de vitamine si minerale, afinele au foarte multe proprietati. Interesant este faptul ca foarte multe dintre acestea se mentin chiar si dupa ce fructele sunt uscate.

Printre cele mai importante proprietati ale acestor mici fructe trebuie mentionat:

  • antibacteriene
  • antivirale
  • antiseptice
  • astringente
  • diuretice

Ce beneficii au afinele?


Avand in vedere compozitia afinelor, bogatia de vitamine si minerale din micile bobite, nici nu este de mirare ca acestea sunt de ajutor pentru o serie intreaga lista de afectiuni.


Mai jos regasesti cele mai comune boli si afectiuni ce pot fi prevenite sau chiar tratate (in unele cazuri) cu ajutorul afinelor.

1.

Previn bolile neurodegenerative


Studii efectuate in acest sens au demonstrat ca un consum constant de afine previne afectiuni neurologice, precum Alzheimer.


Mai mult, aceste fructe ajuta la pastrarea functiilor cognitive si motorii, prevenind imbatranirea sistemului nervos.

2.

Ajuta la regenerarea vaselor de sange


Afinele ajuta la regenerarea vaselor de sange si la mentinerea sanatatii acestora.


Inclusiv vasele de sange din creier sunt protejate si este prevenita dementa vasculara.

3.

Mentin sanatatea ochilor


Cate 15 grame de pulbere de afine pe zi, in cure de cate 6 saptamani, te vor ajuta sa combati oboseala oculara si scaderea acuitatii vizuale.

4.

Regleaza nivelul colesterolului


Un consum de aproximativ 400 de grame de afine de 4-5 ori pe saptamana te ajuta sa reduci nivelul colesterolului si al trigliceridelor din sange.

5.

Normalizeaza glicemia


Atat fructele, cat si frunzele de afin au efect hipoglicemiant, adica reduc nivelul de zahar din organism.

6.

Combate infeciile intestinale


Afinele sunt benefice in afectiuni ale tranzitului intestinal, atat in caz de constipatie cat si de diaree.


Pentru a combate constipatia, se consuma afine proaspete, cate 250 de grame dimineata, cu 30 de minute inainte de a manca.


In caz de diaree, se recomanda afine uscate, cate 20 de grame zilnic.

7.

Protejeaza organismul contra radioactivitatii


Pigmentii care dau nuanta de albastru-inchis afinelor, sunt cei care protejeaza organismul in fata radioactivitatii.


Cu un puternic efect antioxidant, acesti pigmenti joaca un rol important si in reglarea anumitor procese imunitare.

8.

Previn formarea de tumori canceroase


Afinele sunt bogate in acid elagic, o substanta cu un puternic efect antioxidant.


S-a constatat ca aceasta impiedica aparitia mutatiilor si malignizarea celulelor din organism.

9.

Mentin sanatatea sistemului cardiovascular


Afinele sunt bogate in resveratrol, o substanta-minune pentru inima si pentru sanatate, in general.


Afinele previn afectiuni precum infarctul miocardic, cardiopatia ischemica, etc.

10.

Imbunatatesc memoria


Pigmentii care dau afinelor culoarea albastru-inchis, sunt excelenti pentru imbunatatirea memoriei si pentru cresterea capacitatii de concentrare.

11.

Imbunatatesc circulatia sanguina


Afinele ajuta la prevenirea formarii varicelor si sunt benefice in cazuri de hemoroizi.


De asemenea, imbunatatesc circulatia sanguina si ajuta la vindecarea echimozelor produse de fragilitatea capilara. Se consuma cate 7-8 lingurite cu pulbere pe zi, sau 2-3 cani cu macerat la rece, inaintea meselor principale.

12.

Intaresc imunitatea


Afinele, atat de bogate in vitamine, ajuta la intarirea sistemului imunitar.


Acestea sunt utile si in cazuri de raceli sau gripe, si ajuta organismul sa se refaca mai rapid. La 3 lingurite de pulbere, adauga o lingurita de miere de albine si consuma acest amestec cu inghitituri mici.

13.

Alunga kilogramele in plus


Datorita proprietatilor diuretice, afinele ajuta la eliminarea toxinelor din organism.


De asemenea, antioxidantii si celelalte substante din continutul afinelor, ajuta organismul sa metabolizeze mai rapid si sa arda depozietele de grasime pe care le are deja.


In acest fel, este eliminta grasimea exact din locurile in care aceasta se depune cel mai repede: pe abdomen si coapse.

14.

Combat anemia


Multitudinea de vitamine, dar in special continutul de fier, fac din afine un bun aliat in cazuri de anemie.


Acestea ajuta organismul si sa se refaca mai repede in urma bolilor.

Cantitatea recomandata de afine

Cand vorbim despre afine si in general despre fructele de padure, cantitatea aproximativa recomandata unui adult este de 150 de grame pe zi.

Aceasta cantitate are rol profilactic si se refera la persoanele adulte, sanatoase. Desigur, asta nu inseamna ca daca mananci doar 50 de grame pe zi nu este sanatos.

Daca vorbim insa despre anumite afectiuni, atunci aceasta cantitate ar trebui sa fie mai mare. Daca vrei sa combati anumite boli sau afectiuni, atunci ar trebui sa consumi aproximativ 300-400 de grame pe zi sau conform indicatiilor medicului.

Cum putem consuma afine?

In stare naturala

Desigur, aceasta este metoda cea mai indicata. Asta deoarece fructul proaspat are cea mai mare cantitate de antioxidanti.

Afine uscate

De asemenea, este o modalitate prin care fructul isi pastreaza valorile sale nutritive. Afinele uscate se gasesc in comert si in magazinele cu profil naturist.


Daca vrei sa le usuci chiar tu, atunci este bine de stiut ca cel mai bine este sa folosesti un cuptor electric. Temperatura trebuie sa fie de cel mult 50 de grade.


Prin uscare fructul isi pierde cantitatea de apa si capata aspectul unei stafide. Fructele uscate se pastreaza in locuri ferite de umezeala, de preferat in pungi de hartie.


Daca vrei sa comanzi online, o poti face de pe ACEST LINK.

Sub forma de pulbere

Pulberea de afine se obtine prin macinarea fructelor uscate.


Se consuma ca atare (aproximativ 3-6 lingurite pe zi sau conform indicatiilor de pe produs) sau amestecate cu putina miere de albine.

Sub forma de macerat

In 300 ml de apa (la temperatura camerei) se pun 2-3 lingurite cu pulbere de afine.


Se acopera si se lasa la macerat peste noapte (minim 7 ore). Se bea indulcit cu miere de albine, de preferat fara sa strecori pulberea din cana.

Congelate

In acest fel afinele isi mai pierd din bogatia de vitamine si antioxidanti, dar inca reprezinta o portie zdravana de sanatate.


In aceasta stare afinele isi pastreaza aproximativ 90% din substantele nutritive.

Sub alte forme

Afinele mai pot fi consumate si sub forma de gem sau dulceata, in prajituri sau ca afinata (o bautura alcoolica).


O bunatate de dulceata fara zahar am gasit pe Vegis.ro. Daca vrei sa arunci o privire, viziteaza ACEST LINK.


Daca preferi siropul, iti las mai jos un link util. Mie imi place in mod special pentru ca este sirop de afine salbatice cu miere de albine, fara zahar (LINK).

Contraindicatii si sfaturi utile

Evita pe cat posibil cumpararea afinelor din import

Acestea sunt mai mari si aratoase, dar nu la fel de gustoase si pline de vitamine.

Pentru a tine mai mult, sunt culese inainte de a fi coapte complet si cel mai probabil sunt tratate cu tot felul de substante. Asta nu inseamna ca toate afinele din import nu sunt sanatoase!

Cel mai indicat ar fi sa cumperi afine romanesti, ceva mai mici, dar pline de vitamine si foarte aromate.

Ai grija daca esti alergic

In mod obisnuit, afinele nu au contraindicatii.

Insa este posibil sa fii alergic. Asa ca daca observi reactii adverse in urma consumului de afine, consulta medicul imediat.

Uleiul de afine si supradozajul

Preparat din semintele acestor fructe, uleiul de afine utilizat in doze prea mari poate cauza efecte adverse nedorite, precum stari de greata, diaree, dureri de cap.

Sanatatea si vitalitatea sunt o consecinta directa a unui stil de viata echilibrat, care trebuie sa includa o alimentatie variata si echilibrata. Fructele si legumele, in general, si afinele in special, reprezinta o conditie de baza pentru o sanatate de invidiat.