Mararul – ce beneficii are asupra sanatatii

Mararul este folosit inca din cele mai vechi timpuri in bucataria europeana. Este un ingredient folosit pentru a da aroma si gust diferitelor supe, tocanite si salate.

Nu este doar un simplu condiment! El este folosit chiar si in scopuri medicinale.

Dar haide sa vedem ce beneficii are consumul de marar are aspura sanatatii noastre.

Datorita numerosilor nutrienti pe care ii contine, mararul este un bun antiseptic si antioxidant. Are propretati digestive, carminative, aduce beneficii sanatatii si previne aparitia unor boli.

Despre marar

Despre marar

Mararul (Anethum graveolens) este o planta perena anuala, originara din estul Europei si vestul Asiei.

Face parte din familia Apiaceae din care mai fac parte si telina, parunjelul, chimenul, feniculul, etc.

Tulpina de marar creste in inaltime pana la 1-2 metri.

Frunzele de marar sunt subtiri, de culoare verde inchis, ramnificate pe tulpina intr-un manunchi bogat cu aspect de pene. Au o textura moale, aroma bogata, gust dulce, fiind asemanator la gust cu anansonul.

Infloreste vara cand clima este calda, iar solul este fertil si drenat. Florile sunt mici, de culoare galbena.

Semintele de marar au forma ovala si plata, de culoare maro deschis. Sunt folosite adesea ca si condiment in mancare, datorita aromei foarte intense. Gustul este dulce, usor amar, similiar gustului semintelor de chimen.

Atat frunzele, cat si semnitele de marar, sunt utilizate ca si condiment in diferite bucatarii din lumea intreaga. Tari europene precum: Grecia, Polonia, Germania, Norvegia, Finlanda, Romania, Rusia, dar si din Asia Centrala, il folosesc in diferite preparate culinare.

In Roma antica, mararul era considerat un simbol al norocului. Grecii considerau mararul un semn al bogatiei. In Egiptul antic, mararul era utilizat pentru a indeparta blestemele si a creste libidoul.

Frunzele si semintele de marar contin substante fitochimice, avand astfel proprietati farmacologice.

Planta este folosita in mod traditional pentru probleme digestive, diuretice, stomacale, flatulenta, spasme intestinale. Semintele de marar dau prospetime respiratiei si ajuta chiar la dizolvarea caliculilor biliari. 

De afltfel, uleiul de marar este utilizat adesea in produsele cosmetice pentru ingrijirea pielii, dar si pentru ingrijirea dintilor si a gingiilor.

Cum se cultiva mararul?

Cum se cultiva mararul?

http://growyourmint.com/how-to-grow-dill/how-to-grow-dill-what-is-garden-harvest/

Poti cultiva marar acasa foarte usor. Plantarea mararului nu este deloc dificila, trebuie doar sa tii cont de cateva reguli de baza.

Mararul se cultiva primavara, dupa ce a trecut perioada inghetului. Desi este rezistent la vreme rece, solul ar trebui sa aiba temperatura cuprinsa intre 15-21 grade C atunci cand cultivi marar.

De asemenea, trebuie sa fie bogat in materie organica, bine drenat, permanat umed si cu Ph neutru si usor acid.

Semintele de marar se seamana direct in pamant la o adancime de 2-3 centimetri si o distanta de 18 cm intre ele. Vor incolti destul de repede si au nevoie de pana la 7 ore pe zi de lumina directa a soarelui.

In maxim doua saptamani planta de marar va iesi la suprafata solului. Cand ating 10 cm inaltime, plantele de marar se mai pot rari daca nu este suficient spatiu intre ele.

Daca vrei sa ai rezultate bune, tine cont de urmatoarele sfaturi atunci cand vrei sa cultivi marar:

  • nu planta mararul intr-un loc umbros. Pentru a incolti, semintele de marar au nevoie sa fie expuse la soare
  • avand in vedere ca planta creste pana la 2 m inaltime, cultiva mararul intr-o zona in care sa il protejezi de bataia vantului
  • pentru o aprovizionare constanta, poti planta marar la fiecare doua saptamani pana la mijlocul verii
  • poti sa plantezi marar langa varza si ceapa, insa nu langa morcovi
  • mararul este sensibil la transplantare, asa ca cel mai bine este sa il cultivi direct in gradina

Poti sa-l plantezi chiar si in ghiveci, daca stai intr-un apartament.

Planteaza semintele primavara, in ghiveci. Depoziteaza ghiveciul intr-un loc calduros si expus la lumina soarelui. Uda-l in fiecare zi, astfel incat pamantul sa fie mereu umed. Nu exagera cu udatul pentru ca risti sa ii putrezeasca radacina.

In maxim doua saptamani, mararul va incolti.

Cand se recolteaza mararul?

La doua saptamani dupa ce incoltesc, frunzele de marar pot atinge inaltimea de 15-20 cm. In acest moment, frunzele de marar pot fi recoltate.

Rupe-le cu mana sau poti sa le tai cu o foarfeca.

La sfarsitul verii, se pot recolta si semintele de marar.

Dupa recoltare, se usuca la soare si se depoziteaza in borcane inchise. Semintele astfel recoltate, pot fi cultivate anul urmator.

Cum se pastreaza mararul?

1. Cum sa pastrezi mararul proaspat mai mult timp?

Pentru a te bucura la maxim de aroma mararului, cel mai indicat este sa il folosesti proaspat. Insa, frunzele prospete de marar se ofilesc destul de repede.

Daca sunt pastrate corect, acestea isi pot prelungi durata de "valabilitate" pana la o saptamana.

Cum se pastreazi mararul proaspat pentru a rezista mai mult timp? Iata cateva sfaturi:

  • trece mararul printr-un jet de apa
  • pune-l intr-o puga de hartie
  • infasoara apoi punga de hartie intr-o alta punga de plastic, inchisa etans
  • depoziteaza punga cu mararul in frigider, in serarul de legume

De asemenea, te poti bucura si mai mult de frunzele prospete de marar daca le congelezi:

  • spala bine mararul
  • scurge-l de apa in exces
  • pune-l intr-o punga de plastic inchisa etans
  • depoziteaza-l la congelator

Astfel, poti pastra mararul pana la 6 luni. Foloseste-l de fiecare data cand ai nevoie de el.

Mararul congelat nu necesita decongelare pentru a fi adaugat in mancare.

2. Cum sa pastrezi mararul uscat?

Frunzele de marar se mai pot pastra foarte bine daca sunt uscate:

  • pune frunzele proaspete de marar rasfirate pe o hartie
  • alege un loc rascoros, bine aerisit si departe de lumina soarelui
  • lasa-le acolo pana se usuca bine
  • dupa ce s-au uscat, depoziteaza frunzele de marar fie in pungi de hartie, fie in borcane inchise ermetic

In acest fel, frunzele de marar pot fi pastrate pana la 1 an.

In acelasi mod ca frunzele uscate de marar, se vor pastra si semintele de marar.

Pentru a nu pierde aroma, adauga intotdeauna frunzele prospete in mancare imediat dupa ce ai stins focul.

Semintele de marar, in schimb, este indicat sa fie adaugate cand gatesti la inceput, deoarece sunt mai aromate daca sunt incalzite.

Ce contine mararul?

Mararul are un continut scazut de calorii si este o sursa bogata de vitamine si minerale.

Contine vitamina A, C, complexul de B-uri, precum si magneziu, calciu, fosfor, mangan, cupru, potasiu, zinc.

Datorita continutului sau de nutrienti esentiali, mararul este o planta benefica pentru sanatate.

Are toate caracteristicile necesare pentru a fi considerat unul dintre cele mai sanatoase condimente.

In tabelul de mai jos vei vedea cantitatea de nutrienti esentiali pe care o contin 100g de marar proaspat. De asemenea, necesarul zilnic recomandat din acei nutrienti.

Ce contine mararul - tabel nutritional

Semintele de marar au si ele beneficii nutritive. Astfel ca, 7 grame de seminte de marar furnizeaza:

  • 8% din doza zilnica recomandata de calciu
  • 6% din doza zilnica recomandata de fier
  • pana la 5% din doza zilnica recomandata de magneziu, fier, fosfor, mangan si potasiu

Sub ce forma il gasim?

Sub ce forma il gasim?

Este un ingredient foarte des folosit in diverse preparate traditionale de la noi.

Se gaseste pe tot parcursul anului, astfel:

  • marar proaspat gasesti in piete, in magazinele de fructe si legume sau in supermarketuri
  • frunzele uscate de marar se gasesc usor pe rafturile din supermarketuri la raionul de condimente
  • seminte de marar condiment poti cumpara din supermarketuri sau online
  • seminte de marar pentru a le cultiva gasesti in magazinele specializate pentru casa si gradina sau online

Din pacate, cantitatea de marar folosita pentru a condimenta preparatele culinare este destul de mica.

Prin alimentatie, organismul asimileaza o cantitate mica din nutrientii esentiali pe care ii contine mararul.

Pe langa alimentatie, organismul poate asimila o cantitate mai mare de nutrienti esentiali, administrand mararul astfel:

Tinctura de marar

Este o solutie hidroalcolica obtinuta din semintele de marar.


Tinctura de marar este folosita intern si este foarte usor asimilata de organism, iar beneficiile se vad foarte repede.


Se administreaza 2 lingurite de tinctura de marar diluata in 100 ml de apa, de 3 ori pe zi, cu 30 de minute inainte de masele principale.


Este indicata pentru ameliorarea problemelor digestive, reglarea hormonala la femei, ameliorarea simptomelor la menopauza, reglarea nivelului de estrogeni.

Ulei esential de marar

Este extras din semintele uscate de marar care sunt bogate in uleiuri volatile.


Are proprietati antispasmice, carminative, antiseptice, antioxidante, digestive si antibacteriene.


Este destinat pentru uz extern pentru ingirijirea gingiilor si a dintilor, a tumorilor, surditatii, desfundarea canalelor sanilor.

Ceai de marar

Se poate administra intern sub forma de infuzie sau macerat la rece.


Este benefic pentru imbunatatirea digestiei, reglarea hormonala si a ciclului menstrual si pentru sustinerea aparatului reproductiv feminin.

Beneficiile mararului asupra sanatatii

Conform studiilor efectuate de-a lungul timpului, s-a dovedit ca mararul are proprietati antioxidante, antihiperlipidemice, cardioprotectoare, antistres, antihipercolesterolemie.


Cercetarile au subliniat capacitatea acestei plante de a vindeca si reduce riscul aparitiei unor afectiuni.

1.

Detoxifiaza organismul


Frunzele si semintele de marar sunt bogate in nutrienti cu prorietati antioxidante pentru organism. Datorita acestora, mararul protejeaza celulele impotriva deteriorarilor provocate de radicalii liberi.


Mararul proaspat este o sursa bogata de vitamina C cunoscuta pentru efectele sale antioxidante si de intarire a sistemul imunitar.

2.

Amelioreaza problemele digestive


Datorita proprietatilor carminative, inca din cele mai vechi timpuri, mararul a fost folosit pentru tratarea problemelor digestive.


Amelioreaza colicii la sugari, calmeaza constipatia si flatulenta.

3.

Sustine sanatatea inimii


S-a dovedit ca flavonoizii din marar pot sustine sanatatea inimii, datorita proprietatilor lor antiinflamatorii, dar si antioxidante.


In plus, mararul contine potasiu si magneziu. Acestea sunt componente esentiale care ajuta la controlul ritmului cardiac si al tensiunii arteriale.

4.

Reduce riscul aparitiei diabetului zaharat


Datorita continutului de eugenol, uleiul esential de marar ajuta la scaderea nivelului glicemiei din sange.


Eugenolul este un compus organic regasit in uleiurile volatile ale unor plante. Un nivel ridicat al nivelului de zahar in sange creste riscul aparitiei diabetului si rezistentei la insulina.

5.

Scade colesterolul din sange


Mararul este bogat in antioxidanti, vitaminele de tip B ca niacina, piridoxina, tiamina si fibre.


Acestea ajuta la controlul nivelului de colesterol din sange.

6.

Sustine sanatatea cavitatii bucala


Datorita proprietatilor sale antimicrobiene, mararul ajuta la prevenirea infectiilor din cavitatea bucala. Mesteca seminte de marar pentru o respiratie prospata.


De asemenea, uleiul esential de marar ajuta la ingrijirea dintilor si gingiilor.

7.

Sustine sistemul osos


Mararul este o sursa bogata in minerale precum: calciu, magneziu, fosfor.


Toate aceste minerale sunt foarte importante pentru sustinerea sistemului osos.

8.

Amelioreaza problemele menstruale


Mararul ajuta la ameliorarea durerilor menstruale, induce ciclul mentrual si regleaza hormonii.


Datorita continutului de fitoestrogeni, acesta ajuta la ameliorarea simtomelor menopauzei.

Alte beneficii asupra sanatatii

  • previne aparitia cancerului
  • sustine sanatatea sistemului imunitar
  • mentine buna functionare a vederii
  • creste libidoul
  • regleaza problemele aparatului de reproducere feminin si masculin
  • vindeca ranile
  • ajuta la formarea oaselor
  • intareste metabolismul
  • sustine functionarea normala a sistemului nervos si a creierului
  • amelioreaza spasmele musculare
  • trateaza problemele hepatice
  • dizolva caliculii biliari
  • amelioreaza afectiunile tractului urinar

Contraindicatii ale consumului de marar

In general, nu exista contraindicatii pentru consumul mararului ca aliment.

Uneori insa, exista situatii in care mararul este contraindicat. Cum ar fi:

  • daca esti alergic la plantele din familia Apiaceae din care fac parte mararul, morcovul, telina, parunjelul, chimenul, feniculul
  • sucul proaspat de marar poate face ca pielea sa devina foarte sensibila la soare. Creste riscul de arsuri solare si de cancer de piele
  • nu administra tinctura de marar daca esti insarcinata. Aceasta are proprietatea de a induce menstruatia si poate provoca un avort spontan
  • tinctura de marar poate afecta gustul laptelui matern. Evita administrarea ei daca alaptezi
  • evita tinctura de marar daca ai probleme ginecologice: chisturi ovariene, tumori genitale, fibrom uterin
  • uleiul esential de marar poate provoca iritatii daca este aplicat direct pe piele
  • nu mai lua tinctura de marar inainte cu doua saptamani de o interventie chirurgicala programata

Doza recomandata

In acest moment nu exista o doza adecvata recomandata pentru marar.

Aceasta depinde de varsta si de afectiunile de care suferi. Desi sunt naturale, dozele produselor naturiste sunt foarte importante pentru sanatate.

Atunci cand vrei sa apelezi la tratamente cu marar respecta intotdeauna indicatiile si dozele specificate pe eticheta produselor.

Iti recomand sa consulti medicul / farmacistul inainte de a administra tratamente cu marar.

Reteta smoothie verde cu marar

Reteta Smoothie verde cu marar

Imagine cu titlu ilustrativ

Acest smoothie verde cu marar este o metoda delicioasa si sanatoasa de a consuma o cantitate mai mare de marar proaspat.

Astfel, vei asimila o cantitate mai mare de nutrienti benefici pentru sanatatea ta.

Ingrediente:

  • o cana de frunze de marar proaspat
  • sucul de la o lamaie
  • ¾ cana suc de portocale
  • o banana
  • jumatate de ceasca de bucati de mango congelat ( il poti inlocui cu orice alt fruct iti place)

Mod de preparare

  • adauga toate ingredientele intr-un blender si amesteca bine
  • poti sa mai adaugi suc de portocale pentru a ajunge la consistenta pe care o doresti
  • toarna amestecul in pahar si bea-l prospat dimineata

Aceast smoothie verde cu marar este un bun detoxifiant si iti va da energia de care vei avea nevoie pe tot parcursul zilei. Incerca si alte sucuri naturale pentru detoxifiere!