Alimente Permise in Enterocolita

Alimente permise in enterocolita

Adoptarea unui regim alimentar adecvat este foarte important atunci cand vorbim de afectiuni gastrointestinale, precum enterocolita. De asemenea, trebuie sa stii ca exista doar anumite alimente permise in enterocolita.

Numarul acestora este relativ mic, dar este indicat sa te limitezi la alimentele a caror consum este permis. In acest fel asiguri refacerea organismului intr-un timp scurt, evitand posibilele complicatii.

In acest articol vei afla ce este de fapt enterocolita, dar si care sunt simptomele acestei afectiuni, pentru a sti cum sa actionezi. Nu in ultimul rand, vei afla si cum poate fi diagnosticata si tratata corect enterocolita.

Legat de tratarea enterocolitei, vei vedea ca alimentatia joaca un rol deosebit de important. In acest sens, iti voi dezvalui care sunt alimentele permise si interzise in caz de enterocolita.

Ce este enterocolita?

Ce este enterocolita?

Enterocolita este o afectiune gastrointestinala, care apare din cauza unor bacterii, ciuperci, virusuri sau paraziti intestinali.

Aceasta afectiune a tractului digestiv se caracterizeaza prin inflamarea intestinului subtire (enterita) si a intestinului gros (colita).

Boala este intalnita foarte frecvent, mai ales in mediile defavorizate, acolo unde conditiile de igiena sunt aproape inexistente.

Din acest motiv enterocolita se mai numeste si boala mainilor murdare.

Igiena precara nu este singura cauza de aparitiei a enterocolitei. Aceasta poate fi cauzata si de consumul unor alimente alterate sau care au fost pastrate in medii nefavorabile.

Totusi, principalele cauze ale aparitiei raman bacteriile, virusurile, ciupercile si parazitii.

Enterocolita se manifesta in principal in sezonul cald.

Acest lucru este cauzat de alterarea alimentelor in aceasta perioada sau de pastrarea lor in conditii neadecvate. Din acest motiv este extrem de important sa pastram alimentele in conditii optime.

Sigur ca si in sezonul rece pot sa apara cazuri de enterocolita. In aceasta perioada, responsabili de aparitia bolii sunt rotavirusurile si virusul Norwalk.

Simptomele enterocolitei

Indiferent de cauza declansatoare a afectiunii, enterocolita se manifesta prin aceleasi simptome:

  • crampe si dureri musculare (sunt printre primele simptome care apar)
  • stari de greata si varsaturi
  • diaree, balonare
  • febra, frisoane
  • lipsa apetitului
  • deshidratare acuta
  • stare generala de rau si de oboseala

Enterocolita nu este o afectiune care sa aiba urmari grave asupra organismului. Conditia este sa fie tratata corect si la timp.

Totusi, trebuie acordata o deosebita grija acestor simptome, deoarece in timp pot sa se agraveze, punand viata in pericol.

Complicatiile severe care pot sa apara includ deshidratarea organismului si tulburarea echilibrului electrolitic.

Aceasta din urma se manifesta prin cresterea sau scaderea semnificativa a nivelului unor nutrienti esentiali din sange (cum ar fi potasiu, magneziu, fier, etc).

Aceste complicatii duc la dereglarea unor functii de baza ale organismului. In aceasta situatie, pacientul necesita un tratament de lunga durata, care poate include si spitalizare.

Diagnosticare si tratament

Diagnosticare si tratament

Daca te confrunti cu oricare dintre simptomele de mai sus, primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa te adresezi medicului gastroenterolog.

Apeland la anamneza, medicul va putea sa stabileasca diagnosticul cu exactitate. Acest lucru este posibil mai ales in cazul in care simptomele se manifesta deja de cateva zile.

Anamneza nu este cea mai sigura modalitate de a diagnostica enterocolita. In astfel de cazuri, medicul va recomanda efectuarea unor examinari suplimentare.

Este vorba despre analiza de laborator a materiilor fecale sau prelevarea unei probe de voma.

In cazuri mai rare, atunci cand medicul suspecteaza si alte afectiuni, recomanda examinarea amanuntita a intestinului gros, recurgand la colonoscopie.

Cum poate fi tratata enterocolita?

Enterocolita este una dintre afectiunile care se pot trata cu usurinta, intr-un timp relativ scurt (aproximativ o saptamana).

In tot acest timp trebuie actionat astfel incat sa nu se ajunga la deshidratarea acuta a organismului. Dupa cum am mentionat deja, acest lucru poate provoca grave complicatii.

Pentru a trata enterocolita, antibioticele nu sunt intotdeauna cea mai buna varianta. Atunci cand afectiunea este cauzata de bacterii, antibioticele reprezinta totusi prima optiune de tratament pe care ti-o va prescrie medicul.

Exista si cazuri in care pacientul nu trebuie sa ia sub nicio forma antibiotice pentru a trata enterocolita.

Acestea pot sa afecteze mai mult flora intestinala, asadar medicul va recurge la alta schema de tratament.

De mentionat faptul ca indiferent de simptome, nu trebuie sa te auto tratezi. Medicul este cel care pune diagnosticul corect si iti recomanda tratamentul adecvat.

Acesta trebuie respectat intocmai, pentru ca rezultatele sa apara cat mai repede si pentru a evita posibilele complicatii.

Alimente permise in enterocolita

Pentru tratarea enterocolitei adoptarea unui regim alimentar adecvat este de un real folos.

Este foarte important ca acest regim alimentar sa fie urmat inca cateva zile dupa ce simptomele au disparut.

In acest fel, ai garantia ca tractul intestinal este refacut in totalitate si nu mai exista riscul reaparițiilor unor simptome.

Pe tot parcursul tratamentului este indicat sa consumi multe lichide, in special apa si ceaiuri, pentru a evita deshidratarea.

De asemenea, pentru calmarea stomacului, se recomanda alimente usoare si naturale.

In conditiile in care diareea si starile de greata sunt persistente, regimul alimentar este destul de strict.

Din pacate in primele 2 -3 zile poti consuma doar cateva alimente: carne de pui slaba (fiarta), branzeturi fara grasime, orez fiert, zeama de orez, supe de zarzavaturi, mere.

Dupa aceste zile ar trebui sa apara primele semne de imbunatatire a starii generale si o reducere considerabila a simptomelor.

Astfel ca poti sa diversifici regimul alimentar, introducand alte alimente, precum paine prajita, banane si legume fierte (morcov, dovlecel, patrunjel, telina).

Alimente interzise in enterocolita

Pe tot parcursul tratamentului, dar si dupa terminarea acestuia, este foarte important sa elimini din alimentatie o serie de preparate.

Acestea sunt extrem de daunatoare, deoarece unele pot provoca balonare si stari de greata, iar altele pot intensifica manifestarile diareei.

Cu alte cuvinte, toate irita stomacul si intestinele, favorizand in continuare manifestarea enterocolitei.

Asadar, nu sunt recomandate alimentele grele, prajite, grase, picante, bauturile alcoolice, carbogazoase sau care contin cofeina.

Urmatoarele categorii de alimente sunt, de asemenea, complet interzise:

  • varza, usturoi, fasole, linte, broccoli, mazare, ceapa, cartofi, rosii, conopida
  • carne grasa
  • alimente uleioase
  • cascaval, smantana si alte produse lactate grase
  • dulciuri
  • sare sau alte condimente

Modalitati de prevenire

Medicii recomanda mereu sa incercam sa prevenim aparitia bolilor si a afectiunilor, decat sa le tratam.

Ei considera ca este mult mai usor sa recurgem la masuri de preventie, decat la tratament.

In cazul enterocolitei, cea mai eficienta metoda de prevenire vizeaza respectarea unor norme de igiena corespunzatoare:

  • spalarea mainilor inainte si dupa utilizarea toaletei
  • spalarea mainilor inainte de fiecare masa
  • pastrarea curateniei in spatiile in care iti petreci o mare parte din zi

Pe langa masurile de igiena, mai poti preveni aparitia enterocolitei daca:

  • consumi alimente pregatite termic la o temperatura ridicata, care favorizeaza eliminarea bacteriilor
  • depozitarea alimentelor in locuri sigure, curate, la temperaturi potrivite, care sa nu favorizeze aparitia bacteriilor si a parazitilor
  • cumpararea produselor alimentare din surse sigure si igienice