Cand se pune aparat dentar la copii

Cand se pune aparat dentar la copii

Nu mai este niciun secret ca aparatele dentare au devenit o adevarata moda decat o necesitate medicala. Lucru bun, pentru ca in acest fel tot mai multe persoane isi pot rezolva problemele de ortodontie. Insa ce facem cu cei mici? Cand se pune aparat dentar la copii?

Tratamentul ortodontic se poate face oricarei persona, nu conteaza varsta. Fie ca vorbim de copii, fie de adulti. Conditia este ca parodontiul (osul si gingia) sa fie sanatos.

Totusi, chiar si in aceste conditii, este foarte indicat sa avem grija de sanatatea dintilor inca de la o varsta frageda. In acest fel putem preveni afectiunile gastrice, imperfectiuni de proinuntie si chiar aparitia cariilor.

Ce este ortodontia?

Pe intelesul tuturor, ortodontia este o ramura din medicina care se ocupa cu indreptarea si corectarea pozitiei dintilor. Cand vorbim despre ortodontie ne referim si la procesele de prevenire si diagnosticare.

Aparatele dentare au rolul de a corecta anomaliile prin modificarea pozitiiei dintilor si a maxilarelor.

Urmand un tratament ortodontic nu rezolvi doar problemele de estetica (dinti strambi, inghesuiti, distanti). Se pot obtine chiar si modificari ale zambetului. Mai mult, iti vei imbunatati sanatatea orala si vei prevenii foarte multe afectiuni.

Cand se pune aparat dentar la copii

Conform ultimelor studii efectuate in acest gen, aproximativ 65% dintre copii cu varsta intre 9 si 14 ani au nevoie de un aparat dentar.

Din acest motiv este recomandat un consult ortodontic cand copiii au implinit varsta de 7 sau 8 ani. Un consult nu inseamna obligatoriu si necesitatea unui aparat dentar. Insa este foarte important pentru prevenirea anomaliilor dento-maxilare.

Prin urmare, ca sa raspund si la intrebarea cand se pune aparat dentar la copii, raspunsul este ca doctorul v-a decide in urma unui consult. Insa investigatiile trebuie facute la o varsta frageda, nu in adolescenta.

Daca ne referim la adulti, atunci un consult ortodontic se poate face la orice varsta. Asta pentru ca dintii se pot misca toata viata.

Cand trebuie sa verificam muscaturile deficitare la copii

Verificarea eruptiilor dintilor la copii este extrem de importanta. Fiecare grup de dinti temporari are o anumita perioada de eruptie.

Nu trebuie copilul sa ajunga la o anumita varsta neaparat ca sa realizezi ca are nevoie de un control ortodontic. Poti sa urmaresti si tu urmatoarele simptome:

  • dificultati in masticatie
  • dintii cresc inghesuiti, strambi sau sunt blocati
  • pierderea dintelui temporar mult mai repede
  • zgomote in zona urechii
  • sugerea degetului chiar si dupa varsta de 3 sau 4 ani
  • dintii de sus nu se aliniaza cu cei de jos
  • spatii foarte mari intre dinti, chiar dupa ce au aparut caninii permanenti

Care sunt beneficiile unui tratament facut la timp

Care sunt beneficiile unui tratament facut la timp

Cu totii stim ca este mai bine sa prevenim decat sa tratam. Acelasi lucru se poate spune si despre un tratament precoce, in cazul unor anomalii dento-maxilare.

Daca alegem sa facem un consult de rutina, iar mai apoi sa urmam un tratament inca dupa primele semne, beneficiile sunt nenumarate:

  • ajustarea dintilor permanenti in pozitia corecta
  • corecteaza precoce obiceiurile vicioase, neplacute
  • reducerea riscului ca dintii permanenti sa erupa stramb
  • ajustarea spatiului dintre dinti
  • prevenirea afectiunilor gastrice
  • un tratament facut la timp inseamna o corectare mult mai usoara

Dintii strambi se pot caria mult mai usor, pentru ca nu-i putem igieniza corect. De asemenea, acestia se pot rupe mult mai usor.

Insa nu doar acestia au de suferit, ci si gingiile, digestia si, per total, sanatatea generala. Fara un tratament facut in stadiul incipient problemele se pot agrava. In final acestea pot duce chiar si la parodontoza.

Multa sanatate si ai grija de dintii tai si ai coplilului tau!

Sursa foto: https://lakeviewdentalgimli.ca/dental-services/orthodontics/braces-for-kids/