Totul despre Curmale

Originare din Orientul Mijlociu, curmalele se bucura de o popularitate deosebit de mare in intreaga lume.

Fiind fructe exotice in Romania, curmalele sunt mai putin cunoscute si consumate. Totusi, acest lucru nu contesta din proprietatile si beneficiile pe care le au. Dimpotriva, incep sa fie din ce in ce mai consumate, tocmai datorita acestora.

In acest articol mi-am propus sa-ti dezvalui cele mai importante informatii despre curmale, prin intermediul carora sa le fac mai cunoscute.

In acelasi timp, tind sa cred ca afland toate aceste lucruri pe care ti le pun la dispozitie, vei incepe sa cumperi curmale periodic, mai ales ca nu sunt deloc scumpe.

Despre curmale

Despre curmale

Curmalele sunt fructe exotice produse de palmierul Phoenix dactylifera. Sunt fructe mici, de 3 – 7 centimetri lungime si 2 – 3 centimetri latime.

Au o forma ovala, cilindrica, iar culoare lor variaza, in functie de specie. Astfel, poti intalni curmale cu nuante diferite, de la rosu inchis si pana la galben.

Asa cum spuneam, curmalele sunt produse de un palmier, denumit curmal. Acesta prezinta ciorchini de foarte mari dimensiuni, pe care cresc curmalele.

Curmalul mai este cunoscut si sub denumirea de finic. In prezent este cultivat la scara larga in foarte multe zone din intreaga lume, in special in Africa de Nord.

Se estimeaza ca primele curmale au aparut in estul Peninsulei Arabe, cu mai bine de 8000 de ani in urma. Dovezile arheologice atesta insa faptul ca au aparut intre anii 7000 si 4000, inaintea erei noastre.

In Antichitate, egiptenii consumau curmalele crude, in timp ce le recoltau. Apoi au inceput sa faca din ele vin. Ulterior au fost inceput sa fie comercializate, negustorii raspandindu-le in mai multe zone ale lumii. In Europa curmalele si-au facut aparitia pentru prima data in Spania.

O informatie extrem de interesanta este legata de samanta curmalelor. Aceasta este foarte rezistenta. Spun asta deoarece cu o samanta de curmala s-a facut cea mai veche germinatie din istorie. Acest lucru inseamna ca in anul 2005 a rasarit un sambure de curmala, vechi de peste 2000 de ani.

Exista mai multe soiuri de curmale, insa cele mai intalnite sunt:

  • Medjool – cu originea in Maroc. A fost „adoptat” in special in Israel, Arabia Saudita, Statele Unite, Iordania si Africa de Sus
  • Deglet Noor – este un soi adaptat conditiilor din desertul algerian
  • Ajwa – este un soi cultivat intr-un oras arab, intalnit inclusiv in Coran

Curmalele pot fi pastrate chiar si o luna de zile, la temperatura camerei, in cutii inchise etans. Daca vrei sa le pastrezi pentru mai mult timp, le poti congela.

Valori nutritionale si proprietati

Curmalele fac parte din categoria fructelor cu cele mai importante proprietati si valori nutritionale, extrem de benefice pentru organism.

Curmalele sunt foarte dulci, datorita concentratie mare de zahar, de pana la 70%.  De asemenea, au un continut ridicat de calorii, la fel ca alte fructe uscate, precum smochinele sau stafidele.

Din totalul de calorii, majoritatea provin de la carbohidrati, o mica parte fiind de la proteine. Chiar si asa, curmalele contin foarte multe vitamine, minerale, fibre si alti nutrienti importanti.

In 100 de grame de curmale se regasesc:

  • calorii: 277 – 14% din DZR (doza zilnica recomandata)
  • carbohidrati: 75 g – 25% din DZR, din care zaharuri: 66,5 g
  • fibre: 6,7 g – 27 % din DZR
  • protein: 1,8 g – 4% din DZR
  • calciu: 64 mg – 6% din DZR
  • fier: 0,9 mg – 5% din DZR
  • magneziu: 54 mg – 14% din DZR
  • fosfor:  62 mg – 6% din DZR
  • potasiu: 696 mg – 20% din DZR
  • zinc: 0,4 mg – 3% din DZR
  • cupru: 0,4 mg – 18% din DZR
  • mangan: 0,3 mg – 15 din DZR
  • vitamina A – 3% din DZR
  • vitamina K – 3% din DZR
  • vitamina B6 – 12% din DZR
  • folati – 4% din DZR

Datorita acestor valori nutritionale, curmalele au urmatoarele proprietati:

  • nutritive
  • antioxidante
  • antiinflamatoare
  • antiinfectioase
  • antianemice
  • revitalizante
  • relaxante

Beneficiile consumului de curmale

Ai descoperit deja ce cantitati importante de nutrienti contin curmalele. Acestea le ofera o serie de beneficii asupra organismului.

Fie ca le consumi intre mese sau preferi sa le incluzi in anumite retete de mancaruri propriu-zise, curmalele iti ofera aceleasi beneficii:

  • stimuleaza sistemul digestiv – avand o cantitate semnificativa de fibre, curmalele au un efect benefic asupra sistemului digestiv. In acest sens, contribuie la eliminarea constipatiei si ajuta la reglarea tranzitului intestinal. Vezi si alte remedii naturale pentru constipatie
  • tin sub control glicemia – curmalele au un indice glicemic mic, insa datorita continutului mare de zahar sunt des folosite ca inlocuitoare a zaharului. Se considera ca ar fi printre cei mai sanatosi indulcitori naturali
  • sunt nutritive – datorita continutului mare de vitamine variate, prin consumul zilnic de curmale nu vei mai avea nevoie de suplimente pe baza de vitamine. Pe de alta parte, avand in compozitia lor zaharuri naturale neprocesate, reprezinta gustarea ideala dintre mese. In acest fel, corpul tau primeste aportul necesar de energie, mai ales ca din 100 de grame de curmale obti aproape 15% din doza zilnica recomandata de calorii
  • protejeaza sistemul imunitar – curmalele sunt ideale in lupta organismului impotriva diferitelor boli si afectiuni
  • cantitatea mare de antioxidanti care se gaseste in curmale protejeaza organismul de actiunea radicalilor liberi
  • contribuie la protejarea organismului de boli precum Alzheimer si chiar anumite tipuri de cancer, datorita proprietatii anticancerigene
  • au o actiune benefica si in cazul afectiunilor oculare
  • mentin sanatatea oaselor – mineralele, precum fierul, fosforul si calciul, sunt responsabile de intarirea oaselor
  • ajuta la functionarea optima a sistemului nervos – curmalele contin o cantitate considerabila de potasiu. Acesta este responsabil cu imbunatatirea sistemului nervos, a reactiilor cerebrale si a vitezei cu care gandim
  • combat anemia – persoanele care sufera de anemie pot consuma cu regularitate curmale sau suplimente alimentare pe baza de curmale. Acestea pot fi de folos, deoarece fierul regasit in curmale contribuie la reducerea oboselii specifica persoanelor anemice si stimuleaza cresterea nivelului de energie
  • reduc riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare – consumul regulat de curmale contribuie semnificativ la reducerea riscului de aparitie a bolilor de inima si a accidentelor vasculare cerebrale. De asemenea, ajuta la scaderea colesterolului „rau”din sange
  • ajuta in caz de mahmureala – doar cateva curmale sunt necesare pentru a elimina starea generala de rau provocata de consumul excesiv de alcool

Beneficiile consumului de curmale in timpul sarcinii

Femeile insarcinate pot sa consume cu incredere curmale. Sunt chiar indicate in cazul unor sarcini care au depasit termenul limita. Asupra femeilor insarcinate curmalele au efecte de calmare si pot sa usureze nasterea, datorita efectului dilatator.

De-a lungul timpului s-au facut cercetari care sa arate beneficiile curmalelor asupra femeilor insarcinate. O astfel de cercetare a concluzionat ca femeile care consuma curmale cu aproximativ 4 saptamani inainte de nastere vor avea un travaliu mai scurt.

Continutul de tanini si alti compusi chimici din curmale stimuleaza aparitia contractiilor in timpul nasterii. Datorita zaharurilor si a caloriilor din curmale, nivelul de energie in timpul nasterii este mentinut.

Cum se consuma curmalele?

Cum se consuma curmalele?

Cel mai frecvent curmalele se consuma in stare proaspata sau deshidratate.

Daca facem insa referire la lumea araba, curmalele sunt extrem de versatile.

Acolo aceste fructe se consuma in foarte multe feluri: in budinci, in produsele de patiserie, sub forma de pasta pentru prajituri sau diverse siropuri.

La noi in tara curmalele se gasesc de obicei in varianta ambalate si uscate. Mai rar se pot achizitiona si la vrac.

Poti sa recurgi la anumite produse care au ca ingredient principal curmalele. Produsele de acest fel pot fi batoanele sau biscuitii cu bucati de curmale.

Pe langa acestea, curmalele mai pot fi folosite in diverse retete:

  • in salate – se pot taia bucati mici si adaugate in orice tip de salata
  • in smoothie-uri – amestecate in blender, alaturi de banane, lapte sau alte ingrediente
  • cu cereale si lapte – combinatia de cereale cu lapte este ideala pentru micul dejun. Adauga si cateva curmale, pentru a avea un plus de energie pe tot parcursul zilei
  • in diverse retete de deserturi

Sirop de curmale

Siropul de curmale este indulcitorul cel mai utilizat in bucataria israeliana. Pe langa faptul ca este natural, are o multime de beneficii asupra sanatatii si este mult mai sanatos decat zaharul.

Pentru a prepara sirop de curmale mai intai se indeparteaza samburii acestora. Fructele sunt presate si tratate termic, iar amestecul obtinut este filtrat.

Continutul de apa se lasa sa scada pana cand se obtine concentratia dorita. La sfarsitul intregului proces rezulta un nectar, care nu are niciun adaos de aditivi si conservanti.

Siropul de curmale poate fi folosit pentru indulcirea cafelei, a ceaiului si a altor bauturi. De asemenea, mai poate fi folosit la prepararea unor deserturi, in loc de zahar.

Retete care contin curmale

Retete care contin curmale

Stiam ca majoritatea persoanelor consuma curmalele ca atare.

Asa ca, daca ti-am prezentat atat de multe informatii despre curmale, am presupus ca vei dori sa le consumi mai des.

Cum altfel, daca nu si incluzandu-le in retete culinare?

1. Batoane din curmale

Ingrediente:

  • 30 de curmale deshidratate
  • o jumatate de cana cu apa
  • o ceasca cu migdale
  • o ceasca de nuci caju
  • 2 linguri de ulei de nuca de cocos
  • sare

Mod de preparare:

Pentru aceasta reteta curmalele trebuie sa fie rehidratate. Poti sa faci acest lucru daca le lasi in apa rece timp de aproximativ o ora, intr-un vas cu capac.

Cand sunt rehidratate, se strecoara de apa si li se scot samburii. Se pun in blender impreuna cu o jumatate de cana cu apa.

Poti folosi apa in care ai pus curmalele sa se rehidrateze. Dupa ce se mixeaza, vei obtine o pasta, pe care trebuie sa o pui intr-un alt vas.

In blender vei adauga apoi nucile caju, migdalele, uleiul de nuca de cocos si sarea. Mixeaza-le pana cand totul se transforma intr-o pasta lipicioasa.

Aseaza jumatate din aceasta compozitie intr-un vas din sticla si pune deasupra amestecul obtinut din curmale. La final, presare si cealalta jumatate din ultima compozitie. Lasa totul la frigider timp de 3 – 4 ore, apoi taie continutul in batoane.

2. Prajitura cu curmale

Ingrediente:

  • 180 g faina
  • 130 g fulgi de ovaz
  • 150 g zahar
  • 120 g unt moale
  • o jumatate de lingurita de praf de copt
  • sare

Pentru umplutura:

  • 500 g curmale
  • 250 ml apa
  • 100 g zahar
  • 10 g unt pentru uns tava
  • esenta de vanilie

Mod de preparare:

In primul rand, trebuie sa incepi cu prepararea umpluturii. In acest sens, curmalele se curata de samburi si se pun la foc cu zaharul si apa. Se lasa sa fiarba 10 minute, dupa care se lasa la racit. Cand s-a racit complet, se mixeaza impreuna cu vanilia.

Se mixeaza fulgii de ovaz, faina, zaharul, untul, praful de copt si sarea. Cand toata compozitia este omogenizata, se poate intinde jumatate din ea intr-o tava tapetata cu unt.

Peste ea se pune umplutura de curmale, apoi deasupra se intinde cealalta jumatate din amestecul de fulgi.

Se baga la cuptor pentru aproximativ 20 de minute, iar apoi se lasa la racit. Prajitura trebuie sa fie rece in totalitate inainte de a fi servita.

Curiozitati despre curmale

  • arhaism al curmalului, finicul, se regaseste notat in Biblie de peste 30 de ori
  • curmalul, palmierul care produce curmale, poate sa traiasca chiar si 100 de ani. In unele cazuri, poate depasi 30 de metri inaltime
  • ciorchinele in care cresc curmalele sunt atat de mari incat pot sa aiba peste 1500 de fructe
  • curmalul matur poate sa produca pe sezon aproape 200 kilograme de fructe
  • in Antichitate, in Mesopotamia, se credea despre curmale ca sunt afrodisiace. Reprezentau simbolul zeitei Ishtar. Aceasta este considerata echivalentul zeitei Afrodita sau Venus
  • in intreaga lume se cunosc peste 200 de soiuri de curmal. Totusi, cel mai dificil de cultivat si cel mai scump este soiul Medjool. Acesta are cel mai mare fruct, iar gustul sau poate fi asemanat cu cel al caramelului
  • procentual, 3% din terenul agricol de pe Terra este cultivat in momentul de fata cu palmieri producatori de curmale. Anual recolta de fructe poate sa depaseasca 5 - 6 milioane de tone
  • siropul de curmale este mentionat in scrierile antice din Mesopotamia, deoarece pe vremea aceea era principalul indulcitor folosit in alimentatie

Contraindicatii

Persoanele care sufera de diabet sau care trebuie sa tina sub control nivelul de zaharuri, nu ar trebui sa consume curmale prea des. Acest lucru este din cauza continutului mare de zaharuri pe care curmalele il au.

Daca sunt consumate cu moderatie, curmalele nu prezinta un pericol asupra nivelului glicemiei, mai ales ca aceste fructe au un indice glicemic redus.