Ceai de Hibiscus

Ceai de Hibiscus

Civilizatiile antice au folosit ceai de hibiscus aproape instinctiv, iar doar cercetarile ulterioare au dovedit importanta acestuia pentru sanatate.

Egiptenii consumau ceai de hibiscus pentru a preveni bolile cardiovasculare. In China era folosit pentru a reduce simptomele unor afectiuni ale pielii, printre care si Zona Zoster.

Desi sunt multi oameni care nu prea cunosc informatii despre el, ceaiul de hibiscus se incadreaza in categoria celor mai consumate ceaiuri din lume.

Sunt multe tari in care chiar si in zilele noastre ceaiul de hibiscus este mai mult decat apreciat. In Egipt si Sudan, se consuma in mod traditional la nunti.

Mai mult decat atat, in Senegal, un sortiment de ceai de hibiscus este considerat bautura nationala.

In acest articol mi-am propus sa-ti dezvalui cele mai importante informatii despre hibiscus si mai ales despre ceaiul de hibiscus.

Datorita lor cred ca vei aprecia mai mult aceasta planta si nu o vei admira doar pentru frumusetea florilor sale.

Despre hibiscus si ceaiul de hibiscus

Despre hibiscus si ceaiul de hibiscus

Hibiscusul este o planta care face parte din familia Malvaceae, fiind inrudita cu arborele de bumbac si cel de cacao.

Planta este originara din Africa si Asia de Sus-Est si se face remarcata datorita florilor sale mari.

Denumirea plantei provine din limba greaca si este un derivat al cuvantului „hibiskos”, care inseamna „nalba mare”. Aceasta denumire este utilizata pentru toate cele peste 200 de specii de hibiscus.

Cel mai cunoscut este insa Hibiscus sabdariffa. Acesta are flori rosii si dintre toate speciile este cel folosit in scop medicinal, la prepararea ceaiurilor si a suplimentelor alimentare.

In regiunile tropicale si subtropicale, mai ales in Sudan, China, Thailanda, Mexic sau Egipt, exista numeroase culturi de hibiscus.

Planta poate sa aiba inaltimi de pana la 5 metri, crescand sub forma de copac sau de tufa.

In Romania, hibiscusul creste atat in interior, cat si in exterior. Nu este o planta prea pretentioasa, mai ales ca poate sa creasca atat in zonele muntoase, cat si in rest.

Poate sa ajunga la inaltimi de cel mult 4 metri, are frunze mari, lobate, cu o nuanta de verde inchis.

Florile sale pot avea nuante de rosu, alb, portocaliu sau galben si pot fi apreciate de la inceputul verii, pana toamna.

O floare de hibiscus are o durata de viata de cel mult doua zile. Insa o tufa sau un copacel de hibiscus este foarte productiv in ceea ce priveste florile, mai ales daca mediul ii prieste.

Abia toamna, cand lumina nu mai este atat de puternica, productia de flori este redusa.

Ceaiul de hibiscus se prepara din florile si frunzele uscate ale plantei, la care se adauga si caliciul acesteia.

Datorita faptului ca pentru ceai se folosesc cu precadere florile rosii de hibiscus, acesta are o culoare rosie accentuata.

Este consumat cu regularitate, atat cald, cat si rece, in Egipt, Mexic, Jamaica, Sudan, India, Thailanda si Insulele din Oceanul Pacific.

La noi in tara, ceaiul de hibiscus incepe sa fie din ce in ce mai consumat.

Totusi, necunoscatorii il confunda deseori cu ceaiul de merisor sau ceaiul de afine, datorita gustului acrisor.

Proprietatile ceaiului de hibiscus

Proprietatile ceaiului de hibiscus

Bogat in vitamine, minerale si proprietati antioxidanti, ceaiul de hibiscus este recomandat pentru o dieta sanatoasa.

Totodata, este foarte important de mentionat faptul ca ceaiul de hibiscus nu are prea multe calorii si nici cafeina.

Conform unor studii, ceaiul de hibiscus contine o cantitate mai mare de antioxidanti, decat ceaiul verde sau ceaiul matcha.

De asemenea, ceaiul de hibiscus contine acid malic, acid tartric si acid citric in proportie de pana la 30%.

Valorile nutritionale pentru 100 grame:

  • vitamina C – 18,4 mg
  • vitamina A – 296 IU
  • calciu – 8 mg
  • fier – 0,08 mg
  • magneziu – 3 mg
  • mangan – 0,477 mg
  • fosfor – 1 mg
  • potasiu – 20 mg
  • sodiu – 4 mg
  • zinc – 0,04 mg
  • acid folic – 1 mg

Ceai de hibiscus beneficii

Fiind bogat in antioxidanti si avand foarte multe proprietati terapeutice, acest ceai ajuta la tratarea mai multor afectiuni:

  • ajuta la scaderea tensiunii arteriale – proprietatile antihipertensive ale ceaiului de hibiscus ajuta la scaderea tensiunii arteriale sistolice si diastolice. Stiai ca si ceaiul de urzica scade tensiunea?
  • ajuta la reducerea colesterolului – ceaiul de hibiscus are proprietati hipolipemiante, calmante si hipoglicemice, reducand considerabil colesterolul „rau” din sange. In acelasi timp, previne distrugerea vaselor de sange si aparitia bolilor cardiovasculare
  • intareste sistemul imunitar – datorita concentratiei mare de vitamina C, ceaiul de hibiscus sustine sistemul imunitar, il protejeaza si il intareste
  • imbunatateste digestia – ceaiul de hibiscus are un usor efect laxativ. Datorita acestuia ajuta la functionarea eficienta la sistemului gastro-intestinal si trateaza constipatia
  • combate anxietatea – avand proprietati calmante, ceaiul de hibiscus incurajeaza relaxarea mintii, mai ales in momentele tensionate. Mai mult decat atat, hibiscusul contine flavonoide, care contribuie la stimularea endorfinelor. Acestea din urma sunt „responsabile” de senzatia de fericire pe care o simtim
  • combate simptomele racelii – datorita continutului bogat de vitamina C, ceaiul de hibiscus imbunatateste functiile de autoprotectie ale organismului, protejandu-te de boli precum raceala. Vezi si alte ceaiuri pentru raceala si gripa
  • mentine sanatatea ficatului – unele studii au aratat ca ceaiul de hibiscus poate ajuta ficatul sa functioneze eficient. Antioxidantii regasiti in ceaiul de hibiscus ajuta ficatul sa filtreze substantele nocive, ceea ce inseamna ca organismul este detoxifiat
  • efect antioxidant si antiinflamator – fiind bogat in antioxidanti, ceaiul de hibiscus protejeaza organismul de efectele negative ale radicalilor liberi, fiind unul dintre ceaiurile antiinflamatoare
  • extractul de hibiscus poate elimina bacteria E.coli

Ceai de hibiscus pentru slabit

Ceai de hibiscus pentru slabit

Ceaiul de hibiscus este util si pentru persoanele care vor sa slabeasca.

Contribuind la scaderea colesterolului si a trigliceridelor din organism, ceaiul de hibiscus poate fi consumat in timpul dietelor de slabire.

In ciuda consumului de carbohidrati, poate sa reduca productia de zaharuri. Acest lucru se datoreaza unei enzimei numita phaseolamin, care se gaseste in hibiscus.

Hibiscusul are capacitatea de a inhiba absorbtia de glucoza si amidon din alimentele pe baza de carbohidrati pe care le consumi. In acest fel, te ajuta sa nu iei in greutate.

Inca din cele mai vechi timpuri, ceaiul de hibiscus a fost apreciat pentru proprietatile sale antiadipoase.

In acest sens, cele mai importante caracteristici ale ceaiului de hibiscus sunt:

  • nu contine calorii – din acest motiv este aliatul perfect al curelor de slabire, fiind un bun inlocuitor al bauturilor din comert, care contin mult zahar
  • are efect diuretic – acest efect contribuie la eliminarea excesului de apa din organism, care se resimte si asupra aspectului fizic. Vezi si alte alimente diuretice
  • reduce absorbtia de carbohidrati – ceaiul de hibiscus are acest efect datorita unei enzime numita fazeolamina, care contribuie la scaderea in greutate si mentinerea greutatii corporale
  • confera senzatie de satietate – este indicat sa consumi ceai de hibiscus ori de cate ori simti senzatia de foame sau in timpul unei mese usoare, deoarece ajuta organismul sa ajunga la senzatia de satietate, fara sa consumi calorii in plus

Cum se prepara ceaiul de hibiscus?

Ceaiul de hibiscus se gaseste atat sub forma de pliculete, cat si vrac. Poti verifica acest link sa vezi cat costa in magazinele online.

Daca preferi sa prepari ceai de hibiscus folosind pliculete prefabricate, acestea trebuie imbibate in apa fierbinte.

Dupa ce pliculetul este indepartat, ceaiul poate fi savurat.

In cazul in care vrei sa folosesti planta uscata, ai nevoie de o lingura cu flori de hibiscus, peste care torni apa clocotita.

Lasi ceaiul la infuzat cateva minute, dupa care il strecori si il poti servi, cald sau rece.

Daca ti se pare ca este prea acru, il poti indulci cu putina miere, de preferat de miere de Manuka sau stevia.

Cantitatea zilnica recomandata este de cel mult trei cani cu ceai de hibiscus.

Contraindicatii

In ciuda multiplelor beneficii pe care le are pentru sanatate, ceaiul de hibiscus prezinta cateva contraindicatii si posibile efecte adverse.

In primul rand, trebuie mentionat ca atunci cand este consumat in exces, poate sa aiba efect de reducere a fertilitatii.

Apoi, consumul de ceai de hibiscus in cazul femeilor insarcinate este interzis. Acest ceai poate sa stimuleze aparitia menstruatiei, provocand avort spontan.

Nici femeile care alapteaza nu ar trebui sa consume ceai de hibiscus fara acordul medicului.

De asemenea, ceaiul de hibiscus contribuie la scaderea tensiunii arteriale, asa ca nu trebuie consumat de persoanele care au tensiunea arteriala scazuta.

Se recomanda a fi consumat cu prudenta, deoarece excesul de ceai de hibiscus poate sa aiba efecte halucinogene.

Trebuie avut in vedere faptul ca acest ceai poate inhiba actiunea anumitor medicamente. Din acest motiv este indicat sa consulti un medic inainte de a consuma ceai de hibiscus.

Surse:

  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21314460
  • https://www.organicfacts.net/health-benefits/beverage/hibiscus-tea.html
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3593772/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24549255/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23749748/