Este sanatos sa bem tuica?
Este sanatos sa bem tuica? Sau dimpotriva, este un obicei cat se poate de nesanatos? Bunicii nostri duceau un stil de viata simplu, dar mult mai apropiat de natura si mai sanatos decat al omului modern.
Fara E-uri, fara poluare, fara laptop-uri, fara sedentarism (dadeau cu sapa de dimineata si pana seara, de unde atata sedentarism!).
La pranz cate un paharel de tuica, alaturi de o bucata rece de mamaliga cu ceapa, eventual si un castron de fasole.
Painea? Painea era precum cozonacul. Cam asta era viata bunicilor nostri.
Este sanatos sa bem tuica?
Si totusi, pentru noi oamenii moderni, cu un stil de viata total diferit, este sau nu este sanatos sa bem tuica?
Ei bine, s-a constatat faptul ca daca tuica este suta la suta naturala, de tara cum se spune, si daca bei cate un paharel mic (mic!) inainte de masa (masa de pranz, nu dimineata si de preferat nici seara), atunci da!
Tot la fel cum un pahar de vin, de asemenea natural si fara adaos de zahar, poate fi de ajutor.
Pentru cei care nu stiu, diferenta dintre tuica si palinca este ca cea dintai se produce doar din prune. Pe cand palinca se face si din diverse alte fructe.
De ce este sanatos sa bem tuica?
Inainte de a aduce argumente in acest sens, inca o data tin sa specific. Vorbim despre tuica curata, naturala! Si mai ales, bauta cu moderatie.
Ce inseamna moderatie? Vom vorbi si despre asta imediat, in randurile ce urmeaza. Dar sa vedem in primul rand, ce este tuica.
Pe scurt, aceasta este o bautura alcoolica obtinuta prin fermentarea si apoi distilarea prunelor. Insa ce beneficii are daca o consumam?
Tuica arde grasimea de pe vasele de sange
S-a constat ca tuica de prune contine o enzima care ajuta la arderea grasimilor si la diminuarea nivelului de colesterol.
Cantitatea recomandata este de cel mult 30 de ml.
De ajutor impotriva racelilor usoare
Un paharel mic de tuica fiarta (30-40 ml) cu 3-4 boabe de piper si cateva cuisoare, eventual si putina scortisoara, poate fi de ajutor atunci cand esti racit.
Daca o bei calda (nu fierbinte), vei pune sangele in miscare. Te vei incalzi si vei reduce simptomele neplacute ale racelii.
Tuica ajuta la digestie
Daca te pregatesti de un pranz copios, atunci este bine sa bei un paharel de tuica. Cantitatea recomandata este de 30-40 de ml pentru barbati si 15-20 ml pentru femei.
Aceasta va ajuta la digestie, insa de retinut: tuica nu se bea dimineata, pe stomacul gol. Dar nici dupa ce ai terminat de servit cina.
Tuica regleaza functiile hepatice
Aceasta bautura contine vitamine precum A, B, C, D1, D2, care sunt usor de asimilat si ajuta la reglarea functiilor hepatice.
Astfel, daca suferi de dischinezie biliara sau de disfunctii ale ficatului datorate unei slabe irigari cu sange, atunci cate un paharel mic de tuica, poate fi de ajutor.
Tuica, de ajutor impotriva anemiilor
Deoarece aceasta are un continut ridicat de fier, un paharel mic de tuica poate fi de ajutor impotriva anemiilor. Atentie insa, aceasta nu poate inlocui o alimentatie diversificata si echilibrata.
Atentionari!
Asa cum am mai spus, tuica trebuie sa fie curata, de tara, suta la suta naturala. NU contrafacuta. Asadar, mare atentie de unde o achizitionezi.
Nu exista terapie cu tuica! Aceasta se bea ocazional si in cantitati mici. Obisnuinta de a bea tuica si alte bauturi alcoolice are efecte devastatoare!
Alcoolismul este o boala grava in care se poate aluneca mai usor decat crezi. Este o boala ce iti distruge sanatatea si ii afecteaza negativ pe cei din jur, dragi tie.
Consumul frecvent de alcool duce la ciroza. Specialistii afirma ca in mod inevitabil, consumul de alcool duce la ciroza dupa un anumit numar de ani. Asta in functie de frecventa si de cantitatea consumata.