Ceai de Catina

Ceai de catina

Consumul de ceai de catina este un remediu natural de care organismul nostru are mare nevoie. Abundenta antioxidantilor, vitaminelor si flavonoidelor din catina ajuta la tratarea multor afectiuni, dar si la cresterea nivelului de energie.

Mai mult decat atat, ceaiul de catina este un excelent aliat in sezonul rece. Asta deoarece contine vitamina C, care te ajuta sa-ti intaresti sistemul imunitar si sa te feresti de raceli.

Ce este catina?

Ce este catina?

Catina (Hippophae Rhamnoides) este un arbust spinos care creste in zonele nisipoase si mlastinoase din Asia Centrala si Europa.

In general ajunge la o inaltime de 3 pana la 5 metri.

Catina are ramurile spinoase, frunzele inguste, iar fructele sunt portocalii si mici.

Fructele de catina sunt bogate in antioxidanti. Au un gust dulce-acrisor si pot fi consumate ca atare. Ele mai sunt adesea folosite in prepararea smoothie-urilor, sucurilor, siropurilor, prajiturilor sau gemurilor.

Frunzele plantei contin flavonoide. Pe langa fructe, frunzele uscate pot fi si ele folosite la prepararea ceaiului de catina.

Datorita proprietatilor antioxidante si antiinflamatorii, catina este folosita adesea in medicina traditionala. Ea reprezinta un adevarat energizant pentru organism.

Consumul de ceai de catina poate ajuta la tratarea bolilor de cancer, hepatice, gastrice, ale sistemului nervos, dar si previne aparitia acestora.

De asemenea, catina este folosita si in industria cosmetica, la prepararea diferitelor creme.

Uleiul de catina, obtinut din semintele plantei are efect emolient si antioxidant. Ajuta la mentinerea supletii pielii si previne imbatranirea acesteia. El este inclus, adesea, in creme si sapunuri.

Ce contine catina?

Ce contine catina?

Poate te intrebi de ce catina este atat de benefica?

De ce foarte multe produse alimentare o au in compozitie?

In primul rand, dupa cum am mentionat si anterior, este bogata in vitamina C si antioxidanti.

Insa lista compusilor este mult mai lunga, pe aceasta regasindu-se si alte vitamine, minerale sau compusi esentiali pentru sanatatea organismului nostru.

In catina mai gasim:

  • vitamina A – mentine functionarea intregului organism, intareste sistemul osos, unghiile si mentine sanatatea pielii
  • vitamina B12 - ajuta la formarea globulelor rosii din sange si confera energie organismului
  • vitamina C – intareste sistemul imunitar, favorizeaza vindecarea ranilor si ajuta la intretinerea aspectului pielii
  • vitamina E – are rol de antioxidant, sustine functiile reproductive si mentine sanatatea pielii (epiderma)
  • vitamina K – foarte importanta pentru rolul sau de coagulare a sangelui
  • licopen - un antioxidant puternic care sustine sanatatea sistemului cardiovascular
  • potasiu - necesar pentru echilibrul apei din organism, regleaza tensiunea arteriala si functia musculara
  • calciul – sustine sistemul osos, dintii si unghiile
  • magneziu - necesar pentru buna functionare a sistemul nervos si imunitar
  • fier - necesar pentru a transporta oxigenul in corp
  • fosfor - mentine pH-ul corpului si buna functionarea a unor functii vitale din organism
  • flavonoide - lupta impotriva radicalilor liberi din organism, inlaturand stresul oxidativ
  • acizi grasi: palmitic, oleic si linoleic

Cum sa usuci catina acasa

Cum sa usuci catina acasa

Pentru a te bucura de proprietatile ceaiului de catina, incerca sa cumperi ceaiul de la producatori renumiti pentru calitatea produselor.

Este important ca producatorul sa fi respectat standardele de calitate!

De asemenea, catina nu trebuie sa fi fost supusa unui proces chimic sau termic, pentru ca proprietatile sale sa nu fie alterate. Daca gasesti, iti recomanda sa cumperi catina BIO.

Ideal ar fi sa usuci chiar tu fructele de catina. Daca ai posibilitatea, culege catina toamna dupa ce a cazut prima bruma.

Atunci, fructele au ajuns la maturitate si sunt pline de vitamine si minerale. Proprietatile medicinale ale ceaiului vor fi uimitoare.

Ai grija ca fructele de catina nu rezista in stare proaspata mai mult de 3 zile. Astfel, ai doua variante: le congelezi sau le usuci.

Ca sa usuci catina acasa cel mai indicat ar fi sa folosesti un deshidrator de legume si fructe. In acest caz, temperatura este controlata si nu ai prea multe batai de cap.

Insa, daca nu ai unul, usuca catina in cuptor. Temperatura cuptorului trebuie sa fie mica si trebuie sa lasi usa deschisa.

Mai poti usca catina la aer, insa procesul este indelungat si anevoios.

Preparare ceai de catina (reteta)

Ceai de catina preparare

Poti sa prepari ceai de catina din fructele de catina uscate sau proaspete.

Poti folosi chiar si pliculete cu ceai, daca iti este mai comod asa.

Insa, iti recomand totusi fructele in starea lor bruta. Astfel, esti sigur de calitatea ceaiului.

Mod de preparare

Intr-o cana cu apa fierbinte, adauga 1 pliculet sau 1 lingurita de fructe (uscate sau proaspete). Acopera cana cu un capac sau o farfurie mica.

Lasa la infuzat, la temperatura camerei, timp de aproximativ 10 minute. Strecoara apoi ceaiul de catina si consuma-l fierbinte.

Daca preferi ceaiul indulcit, adauga o lingurita de zahar sau miere. Atentie: nu adauga mierea cand ceaiul este fierbinte!

Ceaiul de catina se mai poate prepara macerat la rece. Adauga o lingura de fructe de catina uscate sau proaspete intr-o cana cu apa.

Lasa-l la temperatura camerei timp de 6 ore. Strecoara-l si consuma maxim 3 cani pe zi.

Unde gasesti ceai de catina?

Gasesti fructe de catina proaspete in pietele locale sau in supermarketuri. De asemenea, in supermarketuri gasesti fructe de catina congelate. Sunt la fel de bune!

Daca sunt congelate imediat dupa ce au fost culese, acestea isi pastreaza intacte toate proprietatile.

Ceai de catina poti gasi in magazinele naturiste sau online, sub mai multe forme:

Te sfatuiesc sa citesti intotdeauna cu atentie lista ingredientelor pe care le contine ceaiului de catina inainte de a-l cumpara.

Asigura-te ca nu au fost adaugate alte ingrediente, precum conservanti, coloranti sau alte substante chimice nocive.

Ceai de catina beneficii

Catina trateaza sau amelioreaza un spectru larg de afectiuni. Acest lucru se datoreaza complexului de vitamine si minerale din compozitie.


Insa ce o face si mai speciala este Vitamina C. In catina gasim de 10 ori mai multa Vitamina C decat in citrice. Un motiv in plus ca sa o consumam in sezonul rece.


Catina si ceaiul de catina nu se folosesc doar pentru uz intern, ci si pentru cel extern.

Uz intern

  • este benefic in curele de slabit si scade pofta de mancare
  • ofera organismului necesarul zilnic de vitamine
  • confera energie organismului; poate inlocui cu succes cafeaua de dimineata
  • trateaza anemiile, asteniile, bolile digestive, gastrice si oculare
  • ajuta la tratarea racelilor, datorita continutului bogat de vitamin C
  • ajuta la mentinerea sanatatii psihice, tratand anxietatea si depresia
  • are rol detoxifiant
  • trateaza colitele, diareea si previne diabetul
  • un bun aliat in caz de artrita
  • scade tensiunea arteriala
  • trateaza inflamatiile
  • previne cancerul, datorita antioxidantilor pe care ii contine
  • un bun stimulator al sistemului imunitar
  • adjuvant in tratarea afectiunilor ficatului: hepatite, ciroze  si boli ale splinei
  • are proprietati afrodisiace
  • ajuta la intinerirea pielii si previne imbatranirea acesteia
  • intareste unghiile si parul

Uz extern

  • ajuta la tratarea tenul acneic - tamponeaza fata cu un disc demachiant inmuiat in ceai de catina (concentrat)
  • trateaza afectiuni ale pielii, precum psoriazis, rozacee sau alte eczeme - tamponari cu ceai  de catina pe zonele afectate
  • trateaza raia si arsurile, in special uleiul de catina

Doze recomandate

Nu exista o recomandare clara referitoare la doza eficienta a consumului de ceai de catina. Doza poate varia de la o persoana la alta, in functie de starea de sanatate, de varsta, chiar si de sex.


Totusi, nu se recomanda sa consumi mai mult de 3 cani de ceai pe zi.


Avand in vedere efectul de energizant al ceaiului de catina, evita sa il consumi seara, inainte de culcare.


De asemnea, se recomanda consumul cu jumatate de ora inainte de masa.

Contraindicatii

Chiar daca are foarte multe beneficii pentru sanatate, exista situatii cand este indicat sa eviti consumul acestui ceai.

Consulta medicul inainte de a consuma ceai de catina, daca:

  • esti gravida sau alaptezi
  • suferi de astm bronsic, diaree sau pancreatita
  • ai tensiunea arteriala mica
  • urmeaza sa fii supus unei interventii chirurgicale sau ai tulburari de sangerare

Ceaiul de catina poate sa interactioneze cu anumite medicamente, cum ar fi cele pentru diluarea sangelui sau de tensiune arteriala.

Inca nu exista suficiente dovezi pentru a sti efectele adverse la copii.