Terapia Bowen

Terapia Bowen

Terapia Bowen a fost dezvoltata in Australia, in urma cu aproximativ 70 de ani. Terapeutii care o practica sustin ca principiul de baza al acesteia este puterea de vindecare se afla in fiecare dintre noi.

Acest principiu presupune ca de-a lungul timpului, organismul uman a gasit toate modalitatile prin care sa supravietuiasca.

Altfel spus, din punct de vedere biologic, organismul poate lupta impotriva bolilor si se poate apara de ele, cu conditia de a nu-i fi pusa in pericol activitatea normala.

Thomas Bowen a inceput sa practice aceasta terapie cu scopul de a-si ajuta prietenii, sportivi de performanta, fara insa sa aiba o pregatire de specialitate.

Cu timpul, ideea acestei terapii a prins amploare, ajungand sa aiba peste 13.000 de pacienti pe an. Astfel, a decis sa caute si sa aleaga cativa ucenici pe care sa ii invete tehnica, pentru a o putea duce mai departe.

Ce este terapia Bowen?

Ce este terapia Bowen?

Terapia Bowen mai este numita si terapia Bowtech.

Numele terapiei provine de la australianul Thomas Ambrose Bowen, cel care a pus bazele acestei tehnici de vindecare prin atingere si echilibrare.

Acesta a pornit de la ideea ca organismul se poate reface singur, daca i se acorda timpul necesar, daca adoptam un stil de viata sanatos si il ajutam sa se vindece pe cale naturala.

Terapia Bowen este o tehnica de vindecare holistica care se bazeaza pe forta de auto-vindecare a organismului uman atunci cand este relaxat.

Formula de reechilibrare neuro-musculara este una unica si se axeaza pe sistemul nervos, ajungand la sistemul osos si cel muscular.

Tratamentul este realizat de terapeut, cu ajutorul degetelor, a intregii maini sau chiar a altor parti ale corpului, prin miscari delicate, facand sa para mai mult un masaj de relaxare.

Atunci cand corpul se relaxeaza si sunt atinse anumite puncte, sistemul nervos primeste anumite semnale pe care le asociaza cu remediile pre-existente in memoria celulara, reactivand starile de bine, sanatate, echilibru si armonie.

Terapia Bowen nu este similara cu nicio alta modalitate de abordare fizica si este un concept nou in manipularea corporala deoarece:

  • nu se executa nicio deplasare a articulatiilor sau a oaselor, ca in cazul tratamentului chiropractic
  • nu se maseaza muschii, ca in masajul terapeutic, dar se elibereaza tensiunile musculare si se restabileste circuitul limfatic
  • tehnica in sine nu se aseamana cu acupunctura sau cu presopunctura, dar sunt restabilite meridianele energetice
  • pentru reusita nu se recurge la invocarea unui raspuns emotional, ca in cazul terapiilor mintii sau a corpului, insa se normalizeaza echilibrul psihic

Ce trateaza aceasta terapie?

Ce trateaza aceasta terapie?

Terapia Bowen trateaza cu succes afectiuni care vizeaza sistemul muscular, nervos si osos, dar si articulatiile.

Acestea sunt principalele afectiuni tratate prin intermediul terapiei Bowen.

Cele mai comune probleme musculare, osoase sau articulare sunt:

  • accidentari sportive
  • dureri de spate
  • luxatii ale gleznei
  • sciatica
  • gat intepenit
  • umar intepenit
  • probleme la genunchi
  • dureri articulare
  • diverse boli profesionale

In ceea ce priveste sistemul nervos, terapia Bowen are efecte multiple: calmeaza migrenele si durerile de cap, reduce stresul si oboseala (oferind o stare de relaxare), reduce inflamatia si procesele degenerative.

Totodata, este un bun adjuvant in recuperarea dupa un accident vascular cerebral.

Sigur ca aceasta tehnica mai trateaza si alte afectiuni, precum:

  • boli ale sistemului imunitar, alergii, rinite
  • dezechilibre hormonale si emotionale
  • afectiuni respiratorii, bronsite si astm
  • infertilitate, chisturi ovariene si fibroame uterine
  • afectiuni neurologice
  • enuresis – incontinenta nocturna la copii
  • afectiuni ale organelor interne: ficat, rinichi, vezica biliara, stomac, etc

Cum functioneaza terapia Bowen?

Cum functioneaza terapia Bowen?

Tratamentul Bowen presupune, inainte de toate, miscari delicate, care nu implica intepaturi, bruscari sau aplicarea unor creme.

Terapeutii se bazeaza pe puterea de auto-vindecare a pacientilor.

Pentru ca fiecare om este diferit, asa si fiecare afectiune este diferita, iar din acest motiv tratamentul prin terapie Bowen este personalizat.

Corpul reactioneaza in ritmul propriu, conform memoriei celulare si a fortei sistemului imunitar.

Terapia nu face altceva decat sa il „trezeasca”, activandu-i propriile resurse, reflexe si simtul de auto-conservare.

Ceea ce este important de facut este sa ii transmitem corpului mesaje corecte, pentru a putea apoi sa ii cerem sa recurga la vindecare.

Astfel, organismul se „reformateaza”, revenind la starea lui optima de sanatate, armonie si echilibru.

Un alt aspect care trebuie retinut este ca atingerea anumitor puncte sensibile ale corpului declanseaza procesul de prelucrare a mesajelor transmise prin intermediul neurotransmitatorilor.

Aceste atingeri trebuie sa fie delicate si sa existe pauze de cateva minute intre miscari.

Cine poate beneficia de terapia Bowen?

Cine poate beneficia de terapia Bowen

Pentru ca este o practica noninvaziva, terapia Bowen este recomandata oricui.

Astfel ca inclusiv nou-nascutii sau persoanele de varsta a treia pot sa beneficieze de efectele acestei terapii.

Totusi, este important sa se tina cont de cateva lucruri atunci cand cineva doreste sa apeleze la terapia Bowen pentru a se trata.

De asemenea, recomandat ar fi sa ceri si sfatul medicului de familie.

  • hidratarea zilnica trebuie sa fie nelipsita, recomandandu-se macar 2 litri de apa / zi
  • miscarea este foarte importanta; se recomanda 30 de minute miscare pe zi
  • evitarea bailor fierbinti sau prea reci
  • renuntarea in totalitate la masaje, acupunctura sau alte tehnici in timpul tratamentului

O sedinta poate sa dureze intre 30 de minute si maximum o ora si jumatate. Terapeutii nu recomanda mai mult de o sedinta saptamanala, indiferent de afectiunea pacientului.

Principiul limitarii numarului de sedinte saptamanale prevede faptul ca perioada de vindecare a corpului variaza intre 5 si 10 zile, cel mult. De aceea sedinta este recomandata o data pe saptamana.

Sigur ca atunci cand afectiunile se amelioreaza, sedintele se pot rari, adica nu mai este necesara terapia saptamanala.

Un aspect foarte interesant legat de terapia Bowen este ca nu trebuie neaparat sa ai vreo afectiune pe care sa vrei sa o tratezi prin intermediul acestei terapii.

Te poti bucura oricum de efectele sale, care se adreseaza tuturor nivelurilor organismului: fizic, psihic, emotional.

Ceea ce va face terapeutul in acest caz, va fi sa se axeze pe o anumita zona sau sa se adreseze organismului ca un intreg.

Indiferent de caz, pacientii relateaza ca au avut parte de relaxare si o stare generala de bine, de usurare.

Cat costa o sedinta terapia bowen?

Terapia Bowen pret

In ceea ce priveste pretul unei sedinte de terapie Bowen, acesta difera de la un centru medical la altul.

Fiecare centru medical in care se practica terapia Bowen isi stabileste propriul pret, in functie de terapeuti si experienta acestora.

Totusi, ca sa-ti faci o idee in caz ca esti interesat(a), nu exista diferente foarte mari intre preturi. Acestea variaza astfel:

  • 50 - 60 lei o sedinta pentru copii
  • 70 – 80 lei o sedinta pentru adulti

Pretul poate sa ajunga si pana la 100 lei in cazul persoanelor care sufera de diverse boli cornice si doresc sa isi imbunatateasca rezultatele anterioare, punand un accent deosebit pe relatia minte-corp.

Exista si centre medicale care ofera diverse „pachete personalizate”, care de obicei contin in plus consultatia initiala gratuita sau reevaluarea periodica, tot gratuita.

Cum sa-ti alegi terapeutul Bowen?

Cum sa iti alegi terapeutul Bowen?

Pentru a beneficia de cele mai bune rezultate atunci cand vrei sa incepi un tratament prin terapia Bowen, este absolut necesar sa te adresezi unui terapeut cu experienta.

Pe langa faptul ca este o persoana calificata, acesta trebuie sa fie si "om", sa-ti inteleaga nevoile si problemele.

Daca ai probleme in a face alegerea corecta, atunci iti dau cateva sfaturi utile.

Cabinetul terapeutului sa inspire calm si relaxare, sa fie primitor si curat. Inainte de prima sedinta, terapeutul iti va explica ce este terapia Bowen, cum functioneaza si de ce este important sa se faca pauze in timpul sedintei.

Tot inainte de prima sedinta, terapeutul iti va cere sa ii dai cateva informatii legate de problemele de sanatate, istoric medical, daca ai mai primit alte tratamente/terapii sau chiar sedinte de terapie Bowen. In acest fel iti va personaliza terapia.

Inainte sedintelor, acesta iti va face o reevaluare a evolutiei, pentru a vedea, cu aproximatie, cam de cate sedinte mai ai nevoie.

Niciodata un terapeut nu iti va spune de la inceput cate sedinte iti trebuie pentru vindecare completa, pentru ca fiecare persoana este unica si fiecare corp raspunde la tratament diferit.

Un aspect deosebit de important pe care trebuie sa il ai in vedere atunci cand iti alegi terapeutul este sa acorzi atentie si cabinetului acestuia sau camerelor de tratament.

Acestea trebuie sa fie individuale sau cu spatii delimitate.

In timpul sedintelor, terapeutul nu utilizeaza betisoare sau lumanari parfumate, uleiuri volatile si nici muzica ambientala sau de relaxare.

Se asigura in permanenta ca pacientul are o pozitie confortabila, asezat fie pe pat, fie pe scaun, in functie de miscarile care urmeaza sa i se aplice.

la sfarsitul sedintei, ajuta pacientul sa se ridice de pe pat si ii da indicatiile necesare pentru perioada urmatoare, stabilind totodata urmatoarea sedinta, daca este cazul.

Instruire in terapia Bowen

Instruire in terapia Bowen

Daca informatiile despre terapia Bowen pe care le-ai aflat din acest articol te-au pus pe ganduri si vrei sa incepi o cariera ca terapeut, iata ce trebuie sa faci.

Academia de Terapie Bowen din Australia ofera programe de instruire recunoscute si acreditate de Guvernul Australian in multe tari.

Printre acestea mentionez Marea Britanie, Germania, Austria, Canada, state din SUA, etc.

Exista foarte multi terapeuti Bowen in Romania care s-au instruit in cadrul academiei A.T.B.A, asa ca nu mai sta pe ganduri si aplica pentru un curs de instruire.

Se parcurg 4 cursuri de instruire, a cate 4 zile fiecare, de la modulul introductiv, pana la obtinerea acreditarii.

De retinut faptul ca aceste cursuri se fac in sistem modular si chiar si dupa absolvire, academia ofera instruire prin cursuri Bowen avansate.

Cele 4 cursuri se organizeaza, de obicei, la interval de aproximativ 3 luni.

Este necesara aceasta perioada intre cursuri pentru ca studentul sa practice ceea ce a invatat si sa se acomodeze cu aplicarea procedurilor.

Cursurile sunt sustinute de instructor acreditati in terapia Bowen si pot fi predate in limba romana sau in limba engleza.

Cursantii primesc manuale cu informatii suplimentare, fotografii si note explicative, traduse in limbile tuturor tarilor in care se organizeaza cursul.

Primele 3 cursuri cuprind fiecare cate 2 module, iar ultimul curs, un singur modul.

Acesta se desfasoara la aproximativ 12 luni de la inceperea cursului de instruire si prevede recapitularea tuturor modulelor parcurse, precum si examinarea scrisa si practica, in urma careia se obtine calificarea.

Riscuri si contraindicatii

In terapia Bowen nu exista riscuri, contraindicatii sau efecte neplacute.

Se cere doar ca atunci cand incepi un astfel de tratament, sa renunti la orice alt tip de terapie fizica.

Acest lucru este impus datorita faptului ca orice interventie prin medicina alopata sau alte tehnici de medicina alternative pot sa perturbe echilibrul necesar pentru tratamentul prin terapia Bowen.