Turmeric beneficii

Turmeric beneficii

Despre beneficiile turmericului se tot vorbeste in ultimul timp. Renumit pentru efectele sale terapeutice puternice, acesta a inceput sa starneasca din ce in ce mai mult interes.

Proprietatile curative ale turmericului sunt apreciate de Ayurveda si medicina traditionala chineza. In Asia, este folosit de secole ca leac pentru diverse afectiuni.

In ultimele decenii, cercetatorii au studiat intens efectele biologice ale turmericului. Astazi, este promovat ca supliment pentru promovarea sanatatii si prevenirea bolilor.

Afla din acest articol ce beneficii are turmericul, cum il poti introduce mai des in dieta, dar si ce contraindicatii are!

Turmeric: beneficii asupra sanatatii

Incetineste imbatranirea celulara

Turmericul este unul dintre cei mai puternici antioxidanti naturali.

Acesta ofera o protectie eficienta impotriva stresului oxidativ, un factor responsabil pentru imbatranirea celulara si dezvoltarea bolilor cronice.

Radicalii liberi, generati de procesele metabolice si de expunerea la poluanti, ataca membranele celulelor sanatoase.

Curcumina din turmeric actioneaza prin neutralizarea acestor radicali liberi, prevenind astfel degradarea celulara.

Pe langa aceasta actiune directa, turmericul stimuleaza producerea de enzime antioxidante proprii organismului, amplificand mecanismele naturale de aparare impotriva stresului oxidativ.

Reduce inflamatiile

Beneficiile antiinflamatoare ale turmericului deriva in mare parte din actiunea sa antioxidanta. Stresul oxidativ generat de radicalii liberi poate declansa si agrava procesele inflamatorii in organism.

Turmericul, actionand ca antioxidant, neutralizeaza acesti radicali liberi, reducand astfel stimulii inflamatori.

In plus, inhiba direct anumite molecule si enzime inflamatorii, care pot deteriora tesuturile sanatoase si pot duce la dezvoltarea bolilor cronice.

Astfel, efectele antioxidante si antiinflamatoare ale turmericului lucreaza impreuna pentru a proteja celulele si a preveni daunele cauzate de inflamatiile cronice.

Extractele de turmeric sunt recomandate pentru ameliorarea simptomelor osteoartritei si artritei reumatoide. De asemenea, pot calma durerile musculare.

Sprijina sanatatea inimii

Turmericul sprijina sanatatea inimii prin scaderea nivelului de colesterol „rau” (LDL), trigliceridelor si reducerea riscului de formare a placilor aterosclerotice.

Acesta imbunatateste si functia endoteliala, favorizand o circulatie sanguina sanatoasa si reducand riscul de atac de cord.

Turmericul ajuta la mentinerea elasticitatii arterelor, prevenind formarea cheagurilor de sange si protejand inima de afectiuni grave pe termen lung.

Protejeaza creierul si memoria

Turmericul protejeaza creierul prin efectul sau antioxidant puternic. Radicalii liberi pot deteriora neuronii, ducand in timp la pierderea functiilor cognitive.

Curcumina din turmeric actioneaza ca un scut pentru celulele creierului, neutralizand radicalii liberi care pot afecta structura neuronilor.

Astfel, turmericul poate ajuta la prevenirea declinului cognitiv, reducand riscul de boli neurodegenerative precum Alzheimer si Parkinson.

In plus, curcumina stimuleaza productia factorului neurotrofic derivat din creier (BDNF). Aceasta proteina sprijina cresterea, regenerarea si protejarea celulelor neuronale.

Prin cresterea nivelului de BDNF, turmericul contribuie la imbunatatirea memoriei si a capacitatii de concentrare.

Amelioreaza depresia

Turmericul poate avea un efect pozitiv in gestionarea simptomelor depresiei prin mai multe mecanisme.

Se pare ca acesta poate influenta nivelurile de serotonina si dopamina, doi neurotransmitatori esentiali pentru starea de bine si motivatia noastra.

Curcumina din turmeric poate creste sinteza acestor substante in creier, ajutand la reglarea emotiilor si la imbunatatirea starii de spirit.

De altfel, poate ajuta la reducerea nivelului de cortizol, hormonul stresului, care in cantitati mari poate agrava simptomele depresive si induce anxietatea.

Prin reducerea stresului oxidativ si echilibrarea raspunsului la stres, turmericul poate contribui la o stare mentala mai stabila.

Mai multe remedii naturale pentru depresie gasesti in acest articol.

Imbunatateste digestia

Turmericul este un remediu pentru balonare si alteproblemele digestive. Calmeaza iritatiile mucoasei intestinale, reducand inflamatia si disconfortul de la nivelul stomacului.

De altfel, turmericul stimuleaza productia de bila, facilitand descompunerea grasimilor si absorbtia nutrientilor. Aceasta actiune contribuie la o digestie mai eficienta.

Asa ca, daca ai senzatia de disconfort dupa mese, o cana cu ceai de turmeric te poate ajuta.

Suport pentru ficat

Turmericul sprijina detoxifierea ficatului si sustine regenerarea celulelor hepatice.

Ficatul este responsabil de filtrarea si eliminarea toxinelor din organism. Curcumina, cu proprietatile sale antioxidante puternice, ajuta la protejarea acestui organ.

In plus, turmericul stimuleaza functia hepatica, crescand capacitatea acesteia de a descompune si elimina substantele daunatoare.

Prin reducerea acumularii de toxine si grasimi in ficat, turmericul poate preveni afectiuni precum steatoza hepatica (ficatul gras).

Mentine pielea sanatoasa si radianta

Turmericul ofera beneficii chiar si pentru sanatatea pielii.

Proprietatile sale antioxidante si antiinflamatorii il fac sa fie un remediu natural pentru ingrijirea tenului si corpului.

Radicalii liberi pot deteriora celulele pielii, accelerand procesul de imbatranire si provocand inflamatii.

Curcumina din turmeric neutralizeaza acesti radicali liberi, reducand impactul lor asupra pielii si protejand colagenul, proteina responsabila pentru elasticitatea si fermitatea acesteia.

De asemenea, efectul antiinflamator al turmericului ajuta la calmarea iritatiilor, reducand roseata si iritatiile cauzate de acnee sau alte afectiuni inflamatorii ale pielii.

Curcumina poate contribui si la uniformizarea nuantei pielii, diminuand petele pigmentare si semnele de imbatranire.

Prin aceste efecte combinate, turmericul ajuta la mentinerea unui ten sanatos, cu un aspect luminos si revitalizat.

Daca vrei sa incerci produsele cosmetice cu turmeric, consulta acest magazin online.

Ajuta la slabit

Turmericul poate fi un aliat in dietele de slabit.

Acesta ajuta la reducerea inflamatiei si imbunatateste sensibilitatea la insulina, ceea ce poate preveni acumularea de grasimi.

In plus, turmericul stimuleaza termogeneza, un proces care accelereaza arderea caloriilor si metabolismul grasimilor.

De asemenea, poate ajuta la reglarea apetitului, contribuind la un control mai eficient al poftei de mancare.

Totusi, efectele sunt subtile, iar turmericul functioneaza cel mai bine atunci cand este inclus intr-un stil de viata sanatos, alaturi de o dieta echilibrata si miscare.

Ce este turmericul?

Ce este turmericul?

Turmericul este un condiment obtinut din radacina plantei Curcuma Longa.

Aceasta planta apartine genului Curcuma, din familia Zingiberaceae, din care face parte si ghimbirul.

Speciile de plante Curcuma sunt originare din Asia de Sud-Est. Pentru a prospera, au nevoie de precipitatii abundente si temperaturi moderate.

Turmericul este o planta erbacee perena cu frunze alungite si lungi. Creste pana la 1 m inaltime la temperaturi cuprinse intre 20-30 grade C.

Nu suporta seceta, astfel are nevoie de ploi abundente pentru a se dezvolta. Anual, se recolteaza rizomul (radacina) plantei din care deriva condimentul.

Radacina de turmeric are culoarea maroniu-galbuie la exterior si portocaliu la interior.

Este alungita si poate ajunge la o lungime de pana la 5-6 cm. Are coaja aspra si tuberculi mici ramificati de-a lungul ei.

Dupa ce este recoltata, radacina se fierbe pentru a i se indeparta mirosul, apoi este scoasa din apa si uscata la soare.

Dupa uscare, aceasta poate fi vanduta ca atare sau macinata intr-o pulbere fina.

Turmericul are un gust amar si usor iute, aducand subtil cu gustul ghimbirului. Cel mai adesea, se foloseste ca si condiment sub forma de pudra.

Turmericul da o aroma si culoare specifica preparatelor, fiind utilizat cel mai frecvent in gastronomia asiatica.

Acesta este unul dintre ingredientele de baza din pudra de curry, alaturi de fenicul, chimen, schinduf si alte condimente.

Cum poate fi introdus turmericul in alimentatie?

Cum poate fi introdus turmericul in alimentatie?

Poti introduce turmericul in alimentatie, adaugandu-l ca si condiment in diverse preparate. Pentru a beneficia de proprietatile acestuia, incearca sa-l incluzi regulat in alimentatie.

Una dintre provocarile turmericului este biodisponibilitatea scazuta a curcuminei, adica este absorbita in cantitati foarte mici in sange dupa ingestie.

Procesul digestiv o descompune rapid si o elimina, limitandu-i astfel efectele terapeutice.

Poti ajuta organismul sa absoarba mai eficient curcumina combinand turmericul cu piper negru. Acesta contine piperina, un compus care sporeste semnificativ biodisponibilitatea curcuminei.

De asemenea, poate ajuta sa adaugi turmeric in preparate care contin grasimi.  

Iata cateva idei prin care poti introduce mai des turmericul in dieta:

  • adauga-l in supe, ciorbe, tocanite, pilaf de orez, hummus, linte, curry, fripturi. Aroma sa se potriveste bine in multe retete
  • pune o lingurita de turmeric in sucuri sau in smoothie-uri. Adauga si piper negru pentru a creste absorbtia curcuminei
  • amesteca o lingurita de turmeric intr-un pahar cu lapte incalzit. Adauga piper negru, scortisoara si miere. Aceasta bautura traditional indiana, cunoscuta precum „laptele de aur”, este foarte eficienta pentru intarirea organismului
  • poti sa presari putin turmeric peste legumele coapte
  • turmericul poate fi adaugat in sosurile pentru salata. Combinat cu ulei de masline sau alte uleiuri vegetale, va fi mai bine absorbit datorita grasimilor

Suplimentele cu turmeric

Suplimentele cu turmeric pot fi de asemenea o optiune. Acestea ofera o concentratie mult mai mare de curcumina si sunt de obicei formulate pentru a asigura absortia optima a subtantelor active.

Suplimentele cu turmeric sunt in general considerate a fi bine tolerate si sigure, exceptie facand situatiile enumerate mai sus, la contraindicatii.

Acestea se pot cumpara din magazinele naturiste sau online, iti recomand acest magazin.

Totusi, inainte de a incepe o cura cu sumplimente, este bine sa consulti un medic, mai ales daca ai afectiuni sau iei medicamente.

Turmeric contraindicatii

Contraindicatiile turmericului nu sunt multe, fiind considerat sigur pentru majoritatea oamenilor fara probleme de sanatate.

Totusi, exista cateva atentionari de care este bine sa tii cont, mai ales in cazul administrarii de suplimente.

Iata principalele contraindicatii ale turmericului:

  • excesul poate provoca greata, diaree, scaun galben, dureri de cap si eruptii cutanate
  • daca ai pietre la fiere sau obstructie biliara ar trebui sa eviti turmericul. Acesta stimuleaza productia de bila si poate agrava simptomele
  • turmericul are un usor efect anticoagulant, deci poate interfera cu medicamentele care subtiaza sangele, crescand riscul de sangerare
  • curcumina poate reduce nivelul zaharului din sange, ceea ce poate crea dezechilibre la persoanele care iau medicamente pentru diabet. Este recomandat sa monitorizezi glicemia daca introduci suplimente cu turmeric in dieta
  • turmericul poate reduce absorbtia fierului, deci ar trebui sa il consumi cu moderatie daca ai anemie sau deficit de fier
  • suplimentele cu turmeric nu sunt recomandate femeilor insarcinate sau care alapteaza, deoarece nu exista suficiente date despre efectele acestora asupra fatului sau bebelusului alaptat. Totusi, consumul ocazional de turmeric ca si condiment nu provoaca efecte adverse
  • in unele cazuri, turmericul poate agrava simptomele de reflux gastroesofagian, provocand arsuri la stomac sau disconfort gastric

Daca te regasesti intr-una dintre aceste situatii sau iei medicamente, este recomandat sa discuti cu medicul inainte de a consuma turmeric in cantitati mari sau sub forma de suplimente.

Alte surse de informare:

  • https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5664031/
  • https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/turmeric-benefits-a-look-at-the-evidence
  • https://www.nccih.nih.gov/health/turmeric
  • https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-turmeric
  • https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/turmeric-benefits