Ceai de Anason

Ceai de anason

Anasonul (Pimpinella anisum) este o planta erbacee inrudita cu patrunjelul. Chiar daca are mai multe intrebuintari in bucatarie, in acest articol vreau sa-ti spun de ce ar trebui sa consumi ceai de anason si care sunt proprietatile acestuia.

Anasonul este aromat, prefera clima calda si creste pana la 50-80 cm. In popor mai este numit si anison, badean, chimen dulce, molotru sau secarea.

Ca produs alimentar, acesta este utilizat ca si condiment. Romanii il foloseau in trecut pentru condimentarea unor prajituri, dar si diverse alte mancaruri.

Despre anason

Despre anason

In Europa, anasonul a fost adus de catre romani, acestia numindu-l anes.

Mai tarziu, adica prin secolul al 12-lea, acesta a inceput sa fie cultivat de catre spanioli. Nici englezii nu au stat deoparte, iar cu 5 secole mai tarziu au aparut culturile si in insula.

Anasonul are frunze putine si rare, iar fructele sunt mici, verzi si se culeg in general in lunile august si septembrie.

Forma fructului de anason este foarte interesanta, semintele fiind distribuite in forma de stea.

Testele medicale au demonstrat si confirmat ca semintele de anason intensifica dorintele sexuale. Mit sau adevar? Te las sa le incerci 🙂 .

Ca planta medicinala, anasonul are multe beneficii pentru sanatate, insa nu toate au fost confirmate prin studii si cercetari.

In cele mai multe din cazuri, acesta este folosit pentru tratarea afectiunilor respiratorii si digestive, dar si ca laxativ.

In zilele noastre rareori mai este folosit in bucatarie. Chiar si asa, ceaiul de anason ramane destul de apreciat si cautat de cei care urmeaza remedii naturiste.

Ce contine anasonul?

Ce contine anasonul?

Interesant de stiut este faptul ca anasonul se inrudeste cu patrunjelul.

Totusi, in comparatie cu acesta, de la anason se folosesc (in scop medicinal) fructele.

Fructele de anason (altii le mai numesc si seminte) sunt des folosite in tratarea anumitor afectiuni.

Acest lucru este posibila datorita continutului pe care il are anasonul, in special al uleiului volatil.

Cel mai la indemana tratament cu anason este consumand ceai de anason.

Anasonul contine:

  • aproximativ 6% uleiuri esentiale
  • anetol (din uleiurile esentiale)
  • substante grase
  • acizi polifenolcarboxilici
  • sterolii
  • flavonoidele

Uleiul din anason si fructele acestuia se folosesc in industria farmaceutica si alimentara, parfumerii, dar si pentru producerea de sapunuri.

Cum prepari ceai de anason

Cum prepari ceai de anason

Infuzia (ceaiul) se prepara adaugand o lingurita de anason la o cana de apa fierbinte (250 ml).

Apoi se lasa la infuzat pentru aproximativ 15 minute.

Este recomandat a se consuma pe stomacul gol, dupa ce in prealabil a fost strecurat. Se pot consuma maxim 3 cani pe zi.

Daca cumperi ceaiul de anason la pliculet, atunci repeti procesul de mai sus, doar ca vei folosi un pliculet la 200 ml de apa fierbinte.

Indiferent de modul in care vrei sa pregatesti acest ceai, cel mai indicat este sa citesti modul de administrare de pe cutia produsului.

Pentru pulbere, planta se macina cu o rasnita si se consuma pana la 4 lingurite pe zi. Pulberea se tine sub limba 10 minute apoi se consuma cu apa.

Proprietatile ceaiului de anason

Proprietatile ceaiului de anason

Consumul de ceai de anason are si efect diuretic. Din acest motiv este indicat a se utiliza in cazul bolilor de rinichi.

De asemenea, are efect antiseptic, fiind recomandat si in cazul problemelor respiratorii.

Este foarte util si pentru ameliorarea simptomelor bronsitelor, astmului si sinuzitelor.

Chiar daca are foarte multe proprietati benefice, acesta nu trebuie consumat in curele de slabire. Ceaiul de anason creste pofta de mancare!

Eventual il poti consuma daca vrei sa te ingrasi. 🙂

Am vazut ca pe internet sunt prezentate tot felul de produse "miraculoase" care te vor ajuta sa slabesti. Evita-le pe cele care au in compozitie anason.

Ceai de anason beneficii

Cu cativa ani in urma s-a realizat un studiu la Universitatea Heidelburg din Germania.


Ca rezultat s-a constata ca anasonul este extrem de eficient impotriva multor virusi. Aici trebuie mentionat si virusul herpetic, un virus extrem de puternic.


Conform cercetarilor, ceaiul de anason poate preveni si afectiunile virale. Toate aceste beneficii se datoreaza si acidului shikimic, care se regaseste in anason.


Mai este recomandat si in cazul gripelor sau racelilor, dar si contra altor afectiuni.

Uz intern

  • creste pofta de mancare
  • reducerea spasmelor si a balonarilor
  • colici intestinali si abdominali (inclusiv la sugari)
  • functionarea normala a sistemului digestiv
  • bronsita, tuse, astm si gripa
  • anorexie si astenie
  • mareste cantitatea de lapte la femeile care alapteaza

Uz extern

  • apa de gura pe baza de anason
  • ca si condiment in mancare si muraturi (fructele macinate)

Contraindicatii

  • nu se recomanda femeilor insarcinate
  • tumori mamare sau genitale
  • ulcer gastric
  • dupa ce prepari infuzia de anason, a se consuma in aceeasi zi
  • persoanele alergice la anason
  • consumat in cantitati mari, poate cauza insomnii
  • a nu se consuma pe perioade foarte lungi