Ceaiul de anason

Anasonul (Pimpinella anisum) este o planta erbacee inrudita cu patrunjelul; este aromata, prefera clima calda si creste pana la 50-80 cm. In popor anasonul mai este numit si anison, badean, chimen dulce, molotru sau secarea. Planta are frunze putine si rare iar fructele sunt mici si verzi si se culeg in general in lunile August si Septembrie. Forma fructului de anason este foarte interesanta, semintele fiind distribuite in forma de stea. Ca produs alimentar anasonul este utilizat ca si condiment (romanii il foloseau in trecut pentru condimenatrea unor prajituri); testele medicale au demonstrat si confirmat ca semintele de anason intensifica dorintele sexuale.

Mod de preparare: pentru infuzie, se prepara adaugand 2 lingurite la o cana de apa clocotita (250 ml) si se lasa pentru aproximativ 15 minute. Se consuma de preferat pe stomacul gol, dupa ce in prealabil a fost strecurat; se pot consuma maxim 3 cani pe zi. Pentru pulbere, planta se macina cu o rasnita si se consuma pana la 4 lingurite pe zi (pulberea se tine sub limba 10 minute apoi se consuma cu apa).

Uz intern:

  • Creste pofta de mancare
  • Reducerea spasmelor si a balonarilor
  • Colici intestinali si abdominali (inclusiv la sugari)
  • Functionarea normala a sistemului digestiv
  • Bronsita, tuse, astm si gripa
  • Anorexie si astenie
  • Mareste cantitatea de lapte la femeile care alapteaza

Uz extern:

  • Apa de gura pe baza de anason
  • Ca si condiment in mancare si muraturi (fructele macinate)

Contraindicatii:

  • Nu se recomanda femeilor insarcinate
  • Tumori mamare sau genitale
  • Ulcer gastric
  • Dupa ce preparati infuzia de anason, consumati-o in aceeasi zi
  • Persoanele alergice la anason
  • Consumat in cantitati mari, poate cauza insomnii
  • A nu se consuma pe perioade foarte lungi
error: Content is protected !!