Ceai de anason

Anasonul (Pimpinella anisum) este o planta erbacee inrudita cu patrunjelul. In acest articol vreau sa-ti spun de ce ar trebui sa consumi ceai de anason si care sunt proprietatile acestuia.

Anasonul este aromat, prefera clima calda si creste pana la 50-80 cm. In popor mai este numit si anison, badean, chimen dulce, molotru sau secarea.

Despre anason

Planta are frunze putine si rare, iar fructele sunt mici, verzi si se culeg in general in lunile August si Septembrie.

Forma fructului de anason este foarte interesanta, semintele fiind distribuite in forma de stea. Ca produs alimentar anasonul este utilizat ca si condiment. Romanii il foloseau in trecut pentru condimenatrea unor prajituri.

Testele medicale au demonstrat si confirmat ca semintele de anason intensifica dorintele sexuale.

Ceai de anason proprietati

Proprietatile ceaiului de anasonConsumul de ceai de anason are efect diuretic. Din acest motiv este indicat a se utiliza in cazul bolilor de rinichi.

De asemenea, are efect antiseptic, fiind recomandat si in cazul problemelor respiratorii. Este foarte uttil si pentru ameliorarea simptomelor bronsitelor, astmului si sinuzitelor.

Chiar daca are foarte multe proprietati benefice, acesta nu trebuie consumat in curele de slabire. Ceaiul de anason creste pofta de mancare! Eventual il poti consuma daca vrei sa te ingrasi 🙂 .

Am vazut ca pe internet sunt prezentate tot felul de produse “miraculoase” care te vor ajuta sa slabesti. Evita-le pe cele care au in compozitie anason.

Cum prepari ceai de anason

Pentru infuzie, se prepara adaugand 1 lingurita de anason la o cana de apa clocotita (250 ml). Se lasa pentru aproximativ 15 minute.

A se consuma de preferat pe stomacul gol, dupa ce in prealabil a fost strecurat. Se pot consuma maxim 3 cani pe zi.

Pentru pulbere, planta se macina cu o rasnita si se consuma pana la 4 lingurite pe zi. Pulberea se tine sub limba 10 minute apoi se consuma cu apa.

Ceai de anason beneficii

In urma cu ceva ani s-a realizat un studiu la Universitatea Heidelburg (Germania). Ca rezultat s-a constata ca anasonul este extrem de eficient impotriva multor virusi. Aici trebuie mentionat si virusul herpetic, un virus extrem de puternic.

Conform cercetarilor, ceaiul de anason poate preveni si afectiunile virale. Toate aceste beneficii se datoreaza si acidului shikimic care se regaseste in anason.

Mai este recomandat si in cazul gripelor sau racelilor, dar si in tratarea altor diversi virusi.

Uz intern:

  • creste pofta de mancare
  • reducerea spasmelor si a balonarilor
  • colici intestinali si abdominali (inclusiv la sugari)
  • functionarea normala a sistemului digestiv
  • bronsita, tuse, astm si gripa
  • anorexie si astenie
  • mareste cantitatea de lapte la femeile care alapteaza

Uz extern:

  • apa de gura pe baza de anason
  • ca si condiment in mancare si muraturi (fructele macinate)

Contraindicatii:

  • nu se recomanda femeilor insarcinate
  • tumori mamare sau genitale
  • ulcer gastric
  • dupa ce preparati infuzia de anason, consumati-o in aceeasi zi
  • persoanele alergice la anason
  • consumat in cantitati mari, poate cauza insomnii
  • a nu se consuma pe perioade foarte lungi

Ce contine anasonul?

Ce contine anasonulInteresant de stiut este faptul ca anasonul se inrudeste cu patrunjelul. In comparatie cu acesta, de la anason se folosesc (in scop medicinal) fructele.

Cele mai multe cercetari arata ca anasonul s-a cultiva prima data in Egiptul Antic. In zilele noastre, acesta este raspandit in mai multe zone.

Fructele de anason (altii le mai numesc si seminte) sunt des folosite in tratarea anumitor afectiuni, pe care le-am mentionat si anterior.

Cel mai la indemana tratament cu anason este consumand ceai de anason.

Anasonul contine:

  • aproximativ 6% uleiuri esentiale
  • anetol (din uleiurile esentiale)
  • umarinele
  • substante grase
  • acizi polifenolcarboxilici
  • sterolii
  • flavonoidele