Ulei de cocos – beneficii si intrebuintari

S-au realizat nenumaratele studii de-a lungul timpului. Acestea demonstreaza faptul ca un consum constant de ulei de cocos are nenumarate beneficii asupra sanatatii. Si cu toate ca s-au scris foarte multe articole pe aceasta tema, cred ca prea putine sunt cele care ofera toate informatiile necesare.

Astfel a aparut ideea materialului de fata! Acesta isi propune sa stranga si sa iti ofere informatiile necesare despre consumul uleiului de cocos. Mai pe scurt, tot ceea ce trebuie sa stii despre uleiul de cocos.

Aici vei afla informatii importante despre intrebuintarile si beneficiile acestui ulei. Despre cum se obtine sau care este diferenta dintre uleiul de cocos virgin sau cel extravirgin. Sfaturi, idei de intrebuintare a acestui produs in cosmetica, in bucatarie si multe alte informatii utile. Pe toate le poti regasi citind articolul de fata!

Cum se obtine uleiul de cocos

Uleiul de cocos este un ulei vegetal extras din miezul nucii de cocos. Poate fi procesat fie prin metoda uda, fie prin metoda uscata. Dupa cum sugereaza si denumirea, metoda uda presupune utilizarea miezului de nuca in stare cruda. Pe cand metoda uscata inseamna prelucrarea miezului de nuca, uscat in prealabil.

Uleiul de cocos poate fi de mai multe tipuri:

  • nerafinat
  • rafinat
  • extravirgin
  • fractionat

Pastrat la temperatura camerei, uleiul rafinat este lichid. In timp ce uleiul virgin, care nu a trecut prin procesul de rafinare, este solid.

Dar despre aceste tipuri de ulei vom vorbi ceva mai incolo. Mai intai sa vedem ce contine acesta si sa vorbim despre beneficiile sale.

Ce contine uleiul de cocos?

In primul rand, acest superaliment contine cea mai mare concentratie de acid lauric, dupa laptele matern. Aproximativ 50% din grasimea uleiului de cocos, o reprezinta acest acid. In plus, in uleiul extras din nuca de cocos mai gasim si alti nutrient, precum:

  • acid capric
  • colina
  • acizi grasi omega 6
  • fitosteroli
  • grasimi saturate, mononesaturate si polinesaturate
  • vitaminele E, K
  • fier

Uleiul de cocos contine grasimi saturate. Iar acestea aduc un aport caloric destul de semnificativ pentru organism. Totusi trebuie precizat ca aceste grasimi nu sunt daunatoare, precum grasimile saturate din produsele alimentare nesanatoase. Aici ma refer la mancarea de tip fast-food, la prajeli, sucuri si alte dulciuri.

Dimpotriva, grasimile saturate din uleiul de cocos au rolul lor benefic asupra organismului. Grasimile saturate prezente in uleiulde cocos reprezinta acizi grasi cu lant mediu (acidul caprilic, capric, lauric, etc) si care pot face adevarate minuni pentru organismul nostru. In plus, acestea ajuta la intensificarea proceselor metabolice si la scaderea in greutate.

Ce ulei de cocos sa folosesc? Recomandari

Aici depinde mult si de scopul pentru care utilizezi uleiul de cocos. Astfel, pentru uz extern, ideale sunt uleiul de cocos extravirgin sau cel fractionat.

Insa pentru uzul intern, ca remediu in diverse afectiuni, cel mai util este uleiul de cocos nerafinat.

Recomandari pentru uz extern, in cosmetica

Pachet Ulei De Cocos Extra Virgin Ecologic/Bio 460g + 200g NIAVIS

Pachet Ulei De Cocos Extra Virgin EcologicBio 460g + 200g NIAVISEste un produs deosebit de util in cosmetica, datorita elementelor nutritive continute. Dar si concentratiei ridicate de acid lauric.

Acesta are o consistenta solida la temperaturi mai scazute, insa la temperatura camerei devine lichid. Este un produs vegan, fara gluten, fara alergeni. Prezinta un proces lent de oxidare si este rezistent la rancezire. Are si un termen indelungat de valabilitate, de pana la cativa ani.

Ulei de cocos Bioboom bio 500 ml extravirgin presat la rece

Ulei de cocos Bioboom bio 500 ml extravirgin presat la receEste un produs fara aditivi si fara alergeni, produs in Filipine. Este obtinut din cea mai calitativa pulpa de nuca de cocos, crescuta natural.

Reprezinta un bun antioxidant cu proprietati anti imbatranire. Reduce pierderea podoabei capilare si este ideal pentru prepararea diverselor produse cosmetice. Cele mai bune nuci de cocos sunt cele lasate sa cada in mod natural, iar uleiul de cocos de la Bioboom este preparat din aceste nuci si doar din continutul alb al fructului.

Recomandari pentru gatit

Ulei de cocos pentru gatit 1L, de la Herbavit

Ulei Cocos Pentru Gatit 1l HERBAVITEste un produs 100% natural ce nu contine aditivi. Este bogat in grasimi saturate si nu contine colesterol. Acest ulei de cocos este ideal pentru gatit deoarece nu se oxideaza pana la temperatura de 198 de grade Celsius. Are proprietati antibacteriene, antivirale si antimicotice. Nu are miros specific si are un gust neutru.

Ulei de cocos pentru gatit (cuisine), fara miros, bio 875 ml

Ulei pentru gatit (cuisine), fara miros, bio 875 mlEste un ulei usor procesat si deodorizat, astfel incat aroma alimentelor preparate nu va fi schimbata cu nimic. Are un gust neutru si este ideal atat pentru coacere, cat si pentru prajire.

Recomandari pentru uz intern, ca remediu impotriva diverselor afectiuni

Ulei de cocos Bio nefiltrat 2,5 litri

Cococs BIO nefiltrat 2.5 litriAcest ulei se caracterizeaza printr-un miros si gust tipic de nuca de cocos. In comparatie cu versiunea rafinata, de exemplu. Este ideal pentru o alimentatie echilibrata si sanatoasa.

Nu contine, coloranti, conservanti sau arome artificiale, iar concentratia de acid lauric este de 45%. Este un produs provenit din agricultura ecologica si este deosebit de benefic pentru sustinerea sanatatii.

Ulei Cocos Virgin 250ml HERBAVIT

Ulei Cocos Virgin 250ml HERBAVITAcest ulei este obtinut din fructele proaspete de nuca de cocos, este 100% natural, pur, fara aditivi. Nu contine colesterol si prezinta o concentratie ridicata de acid lauric. Este ideal pentru uzul intern, reprezinta un puternic imunostimulent si ajuta la absorbtia rapida a substantelor nutritive din alimente.

Uleiul de cocos si beneficiile sale pentru sanatatii

Beneficiile uleiului de cocos pentru sanatate

De ajutor in procesul de digestie

Uleiul de cocos are dublu rol ca sa spunem asa, in procesul de digestie. Pe de o parte ajuta in acest proces datorita concentratiei mari de grasimi benefice. Pe de alta parte, ajuta in combaterea si in vindecarea mai rapida a posibilelor iritatii si infectii ce se pot localiza la nivelul intestinului subtire. Asta datorita proprietatilor antimicrobiene ale acestui ulei.

Mentine sanatatea cavitatii bucale

Asa cum am spus, uleiul de cocos are un puternic efect antimicrobian si ajuta la combaterea inmultirii bacteriilor din cavitatea bucala. Previne si ajuta la vindecarea mai rapida a aftelor bucale. La prevenirea gingivitei si a altor afectiuni ce pot sa apara.

Ajuta la imbunatatirea memoriei

Studiile efectuate in acest sens au demonstrat ca uleiul de cocos ajuta la imbunatatirea memoriei si a puterii de concentrare. Efectul antioxidant previne degradarea neuronala a creierului.

Alunga stresul si anxietatea

Folosit atat intern, cat si extern, pentru efectuarea unui masaj antistres, uleiul de cocos are efecte benefice asupra psihicului uman. Reducand sau chiar eliminand starile de stres si de anxietate.

Intareste sistemul imunitar

Uleiul de cocos este un bun aliat al sistemului imunitar, ajutand organismul sa lupte mai usor impotriva bacteriilor si a infectiilor.

Scade colesterolul

Datorita acidului lauric continut, uleiul de cocos reduce colesterolul si echilibreaza presiunea sangelui. Mentine flexibilitatea arterelor si protejeaza impotriva arterosclerozei.

De mare ajutor in cazuri de raceli si gripe

Uleiul de cocos are proprietati antibacteriene si antimicrobiene. In acest fel ajuta organismul sa se refaca mai repede in cazuri de raceli si gripe. Este foarte eficient pentru estomparea durerilor de gat.

Combate osteoporoza

Consumand ulei de cocos, acesta va ajuta la absorbtia mai rapida a calciului si magneziului in organism. Intarind astfel sistemul osos si prevenind eficient osteoporoza.

De ajutor in cazuri de artrita

Datorita proprietatilor antiinflamatorii, uleiul de cocos este de ajutor in cazurile de artrita.

Intareste dentitia

S-a dovedit faptul ca uleiul de cocos ajuta la remineralizarea si intarirea dintilor.

Reprezinta o sursa ideala de energie si vitalitate

Grasimile din uleiul de cocos nu se depun! Ci ele furnizeaza imediat energie, totodata grabind procesele metabolice.

S-a constatat ca un consum regulat de ulei de cocos nu ingrasa. Ci dimpotriva, este eficient in lupta cu kilogramele in plus. Astfel, acesta ar putea sa inlocuiasca cu succes energizantele artificiale, atat de daunatoare pentru organism.

Benefic impotriva cancerului

Desi studiile efectuate in acest sens nu sunt inca suficiente, totusi s-a constatat ca un consum regulat de ulei de cocos reduce dezvoltarea de tumori canceroase.

Imbunatateste circulatia sangelui

Uleiul de cocos este foarte util pentru persoanele care au circulatia sanguina periferica deficitara.

Diminueaza efectele alergiilor

In acest sens se consuma ulei de cocos, dar poate fi aplicat si extern pe nas, prin masaj usor.

De ajutor pentru viitoarele mamici

Uleiul de cocos este util femeilor insarcinate. Datorita substantelor nutritive continute, acesta ajuta la dezvoltarea armonioasa a bebelusului.

Stimuleaza productia de lapte matern

Nu trebuie sa consumi prea mult totusi. Aproximativ o lingurita pe zi este suficient.

Ulei de cocos – intrebuintari in cosmetica

Benefic pentru repararea si intretinerea sanatatii parului

Asa cum am spus si cu alte ocazii, un par frumos este in primul rand un par sanatos. Hranit si hidratat corespunzator.

Iar uleiul de cocos folosit ca masca de par sau sub forma de tratament cu ulei fierbinte, te ajuta sa iti recapeti frumusetea naturala a podoabei capilare. Uleiul de cocos hraneste si reface proteinele din firul de par.

Va ajuta la cresterea mai rapida a acestuia! In acelasi timp are grija si de sanatatea scalpului. Din acest motiv, multe produse precum sampoane sau balsamuri, au la baza ulei de cocos.

Hidrateaza si hraneste pielea

Uleiul de cocos hidrateaza si hraneste pielea. In plus, se absoarbe rapid, lasand doar senzatia de catifelare.

Poate inlocui crema de corp

Uleiul de cocos hidrateaza si hraneste pielea, conferindu-i acesteia catifelare si stralucire. Acesta va lasa pe piele un miros placut si subtil de nuca de cocos. Se foloseste dupa dus, direct pe piele, masand usor.

Reprezinta un excelent demachiant

Aplica pe discul demachiant putin ulei de cocos si sterge fata. Inclusiv zona ochilor. Astfel vei indeparta eficient urmele de machiaj. Tenul va capata un aspect frumos, catifelat.

Combate acneea

Va actiona ca un antibiotic natural, ce va lupta eficient impotriva acneei si a altor inflamatii ale pielii.

Ulei de cocos, in loc de crema cu protectie solara

Creste toleranta la soare prevenind astfel arsurile. Poate fi folosit in loc de crema cu protectie solara. Se utilizeaza simplu, direct pe piele sau amestecat in crema. In plus, va hidrata intens pielea, prevenind astfel uscarea acesteia. Lucru ce se intampla de obicei dupa expunerea la soare.

Intareste unghiile

Prin masarea regulata a unghiilor, insistand la radacini, in zona cuticulelor, acestea vor creste mai repede si vor deveni mai rezistente.

Albeste si intareste dintii

Amesteca ulei de cocos cu praf de copt pentru a obtine o pasta de dinti facuta in casa. Ajuta atat la intarirea, cat si la albirea dintilor.

Poate fi folosit ca ulei pentru masaj

Poti adauga in sticla/ borcanul cu ulei de cocos si cateva picaturi din uleiul tau esential preferat. Astfel relaxarea va fi garantata!

Impotriva celulitei si a vergeturilor

Aplicat in mod constant in zonele cu probleme, prin masaj viguros. Celulita si vergeturile vor fi mult diminuate.

Benefic pentru pielea sensibila a bebelusilor

Poate fi intrebuintat atat ca ulei pentru masaj, cat si ca protectie impotriva iritatiilor provocate de scutec.

Ulei de cocos – intrebuintari in gospodarie

Este cunoscut faptul ca uleiul de cocos se utilizeaza cel mai des in cosmetica. Dar stiai ca-l poti folosi si in gospodarie si bucatarie? De exemplu:

  • poate inlocui cu succes untul. Are extraordinare proprietati nutritionale
  • este perfect si pentru a praji diverse alimente. Precum oua, cartofi si carne, deoarece uleiul de cocos este stabil si nu se descompune usor la temperaturi inalte. Cum se intampla in cazul altor tipuri de ulei
  • poate fi adaugat in loc de ulei de floarea soarelui. La diverse prajituri, mai ales ca in acest fel dulciurile preparate vor capata o aroma placuta, de nuca de cocos
  • este ideal pentru diverse salate. Confera acestora o aroma deosebia si un plus de sanatate
  • este un ingredient perfect ce poate fi adaugat in smoothie-uri, inclusiv in cele preparate pentru copii
  • ideal pentru prepararea bomboanelor de casa. Pentru un plus de savoare si pentru un aspect mai placut, le poti “tavali” la sfarsit prin fulgi de nuca de cocos
  • uleiul de cocos ajuta la curatarea si intretinerea diverselor obiecte din piele
  • poti inlocui crema de pantofi, cu ulei de cocos
  • poti alunga rugina de pe obiectele de metal din gospodarie, folosind putin ulei de cocos

Tipuri de ulei de cocos

Ulei de cocos organic nerafinat

Acesta este considerat a fi cel mai util dintre toate. Provine din nuca de cocos proaspata, printr-un special proces de fermentatie.

Ulei de cocos extravirgin

Acest tip de ulei este obtinut prin presare la rece.

Ulei de cocos rafinat

Desi util pentru sanatate, totusi nu este la fel de benefic ca cel nerafinat. De obicei, acesta este procesat cu ajutorul unor substante chimice, la temperaturi ridicate.

Ulei de cocos fractionat

Se obtine din uleiul vegetal pur de cocos, din care sunt eliminati acizii grasi. Este ideal pentru masaj, deoarece favorizeaza absorbtia uleiurilor esentiale adaugate. Sau ca baza pentru diverse produse cosmetice preparate in casa.

Pretul uleiului din nuca de cocos

Pretul poate varia destul de mult, in functie de cativa factori, precum calitatea, cantitatea sau ambalajul folosit. Astfel, un pret foarte mic poate reprezenta un produs de o calitate inferioara.

Uleiul de cocos poate fi gasit atat in recipiente mai mari, cat si in unele mai mici. Insa este bine ca uleiul sa fie ambalat in recipiente de sticla. Acestea pastreaza mai bine si pentru un timp mai indelungat valorile nutritionale si proprietatile produsului.

Chiar daca investitia poate parea destul de costisitoare, totusi este o investitie care aduce un plus de sanatate organismului. Putem spune ca uleiul de cocos are un pret mic, raportat la beneficiile pe care acesta le aduce.

Cum alegi un ulei de cocos de calitate?

Uleiul de cocos are, asa cum am vazut, beneficii extraordinare pentru sanatate. Insa din pacate, se poate intampla ca acesta sa fie contrafacut sau sa nu fie procesat intr-un mod corespunzator. Asadar, este bine sa tii cont de urmatoarele aspecte atunci cand vrei sa cumperi un ulei de cocos de calitate.

In primul rand este bine ca produsul pe care il cumperi sa fie ecologic, organic sau BIO. Sa aiba specificat acest lucru pe eticheta! Un astfel de ulei are parte de un control riguros pe tot parcursul productiei si transportului.

Un ulei bun, are o concentratie mare de acid lauric.

Pretul reprezinta in cele mai multe cazuri un criteriu pe care este bine sa il iei in considerare. Un pret foarte mic poate fi un indiciu ca uleiul respectiv a fost produs si ambalat in conditii improprii.

Sa nu fie ambalat intr-un recipient de plastic. Ci in unul de sticla. Spre deosebire de recipientul din plastic, cel din sticla nu altereaza gustul si calitatile produsului.

Sa nu prezinte reziduuri si alte impuritati. Aceste resturi fac ca uleiul sa rancezeasca usor si sa isi piarda din calitati intr-un timp foarte scurt

Ulei sau unt de cocos?

Ulei sau unt de cocos

Aceste doua produse, desi sunt foarte usor de confundat, totusi prezinta mai multe diferente pe care este bine sa le cunosti. Astfel incat sa alegi ceea ce consideri ca este cel mai potrivit pentru tine.

Uleiul de cocos

  • uleiul de cocos se extrage doar din miezul de nuca de cocos, prin diverse procedee. De exemplu prin presare la cald sau la rece
  • poate fi atat in stare lichida cat si solida
  • este versatil, avand o gama foarte larga de utilizari. Este ideal pentru prajit, pentru copt, etc

Untul de cocos

  • untul de cocos provine prin maruntirea intregului continut al nucii. Este transformat intr-un “piure” de cocos
  • spre deosebire de ulei, untul de cocos contine toate grasimile, nutrientii si fibrele nucii de cocos
  • consistenta variaza in functie de temperatura de depozitare. Foarte cremos daca este tinut in mediu cald, solid daca este tinut in mediu rece / racoros
  • untul de cocos este mai putin folosit pentru gatit, insa este ideal in loc de untul clasic. Merge combinat atat cu alimente dulci, cat si sarate

Crema de maini cu ulei de cocos, preparata in casa

De multe ori ne dorim sa ne facem chiar noi produsele cosmetice. Dina cest motiv iti prezint mai jos o reteta de crema pentru maini, pe baza de ulei de cocos. Se face foarte simplu si cu ingrediente putine.

Ingrediente:

  • 80 de grame de ulei de cocos extravirgin
  • 70 ml ulei de migdale
  • cateva picaturi din uleiul esential favorit (lamaie, lavanda, etc)

Mod de preparare

Daca uleiul este in stare solida, se pune intr-un vas de sticla termorezistent care se aseaza intr-un alt vas cu apa fierbinte. In acest fel il transformi in stare lichida.

Dupa topire, se lasa sa se raceasca usor. Apoi se adauga uleiul de migdale si se amesteca bine pana cand se omogenizeaza. Adauga apoi cateva picaturi de ulei esential si toarna amestecul cat inca este in stare lichida intr-un recipient, preferabil din sticla.

Precautii in utilizarea uleiului de cocos

Se recomanda un consum moderat al uleiului de cocos in cazul persoanelor care sufera de boli cardiovasculare, de diabet zaharat sau obezitate. In astfel de cazuri, 1-2 lingurite cu ulei de cocos sunt suficiente, datorita aportului caloric substantial oferit de acizii grasi.

Desi uleiul de cocos este benefic femeilor insarcinate si celor care alapteaza, totusi se recomanda un consum moderat in aceste cazuri.

In concluzie…

La cele spuse pana acum, as vrea sa mai specific un aspect important. Asa cum am vazut, uleiul de cocos are beneficii multiple si minunate atat in privinta sanatatii, cat si a intretinerii frumusetii naturale.

Totusi, este bine sa nu consumi ulei de cocos in mod exagerat, deoarece orice remediu, oricat de benefic ar fi, cand se administreaza prea mult, devine daunator. Si in acest caz, un consum exagerat de ulei de cocos reprezinta un exces caloric care nu este de dorit.

Cu speranta ca articolul de fata a raspuns tuturor intrebarilor tale si ca am reusit sa adun toate informatiile necesare intr-un singur loc, voi incheia aici, nu inainte insa de a va invita sa lasi eventualele intrebari si / sau opinii in comentariul articolului pe Facebook. Sanatate multa!

 

error: Continut protejat!