Peste Pangasius – minciuna din farfurie

Consumul de peste Pangasius a explodat pur si simplu in ultimii ani. Intradevar, oamenii au inceput sa se mai documenteze si sa afle ce este cu acest asa numit peste.

M-am gandit sa vin in ajutorul celor care consuma Pangasius si sa le spun adevarul despre el. Nu il spun doar eu, ci si cercetarile si studiile care s-au realizat. O sa va las pe voi sa trageti concluziile la sfarsit si sa decideti daca e bine sau nu sa consumati peste Pangasius.

Din pacate adevarul despre pestele Pangasius nu este suficient de cunoscut si suficient mediatizat. Dina cest motiv multe persoane inca il consuma si nu cunosc riscurile la care se expun.

Ce este acest peste Pangasius?

Pangasius face parte din familia Pangasiidae, aceasta fiind inrudita cu rechinii. Asa ca mitul ca este un peste creat prin manipulare genetica NU este adevarat.

Este originar din apele proaspete din Sudul si Sud-Estul Asiei. Mai exact din regiunile Bangladesh, India, Myanmar si Pakistan. Apoi cu timpul a fost “importat” si in Cambodgia si Vietnam.

In 2011 a ocupat locul 6 in topul celor mai consumate fructe de mare/ pesti din Statele Unite ale Americii. Topul a fost organizat de National Fisheries Institute.

In unele tari, restaurante sau magazine se mai regaseste si sub numele de basa, tra sau swai. Ce-i drept in Romania l-am gasit doar sub numele de Pangasius.

De unde provine pestele Pangasius?

Aproximativ 90% din productia de peste Pangasius de pe mapamond provine din Vietnam. Pana aici nimic rau.

Insa ceea ce nu se cunoaste prea bine este faptul ca in Vietnam industria piscicola se desfasoara pe malurile raului Mekong. Apele acestuia sunt extrem de poluate datorita numarului mare de fabrici ce deverseaza in Mekong apele reziduale.

Acest peste nu a fost insa adus de natura in raul Mekong. A fost special “crescut” sa supravietuiasca in aceste ape mizere. Spuneam mai sus ca nu este manipulat genetic, insa este manipulat prin diversi hormoni. Acest lucru l-a facut un peste rezistent la toxinele prezente in aceasta apa.

De ce este nociv pestele Pangasius?

Cea mai frecventa greseala pe care o aud este am cumparat peste proaspat. NU exista peste Pangasius proaspat! Punct.

Asta nu ar fi o problema, chiar deloc. Dar o sa-ti spun mai jos cum sta treaba si cu congelatul. Idea e ca nu vreau sa crezi ca de fapt tu cumperi peste proaspat Pangasius. Pestele vine congelat si da, este proaspat decongelat.

Referitor la faptul de ce este nociv, stiu, este greu de crezut. Mai ales ca se comercializeaza in cantiati foarte mari in supermarket-uri. Dar lasa-ma totusi sa-ti spun 3 motive.

Apele din care provine acest peste sunt extrem de poluate.

Ca sa nu mai mentionez faptul ca este exportat congelat, datorita distantelor mari. Apa in care este inghetat provine tot din apele poluate ale raului Mekong.

Se recurge la injectarea in masa a antibioticelor si hormonilor. Ce contin acesti hormoni? Producatorii acestora refuza sa faca public continutul lor.

De mentionat si faptul ca in urma unor cercetari au fost descoperite acvaculturi in care pestii erau tinuti intr-un numar foarte mare, in spatii extrem de inguste. Practic pestele devine rentabil de cescut daca pe un metru patrat traiesc 40 de exemplare mature.Peste Pangasius

Mancarea pe care o consuma este BIO? Nicidecum. Sunt ironic. In realitate pestele Pangasius mananca all inclusive.

De la fosfati, resturi de pesti morti, excremente (chiar si de om) pana la substante chimice si metale grele. De exemplu bifenoli policlorurati, hexaxclorbenzol si arsenic.

Da, stiu, este un adevar dureros, insa acesta reprezinta realitatea

Mai mult decat atat, sunt zonuri care spun ca pestele Pangasius este injectat cu hormoni proveniti din urina deshidratata. De ce acesti hormoni? Studiile au demonstrat ca pestii cresc mult mai repede si carnea arata mai bine.

Urmari negative asupra sanatatii

Deoarece pestele Pangasius contine chimicale, bacterii, hormoni, metale grele si alte elemente nocive, acesta poate provoca si o serie intreaga de simptome neplacute asupra sanatatii.

Iata cateva dintre aceste urmari ce pot surveni, mai ales in cazul unui consum constant de peste Pangasius:

  • voma
  • diaree
  • leziuni ale organelor interne
  • leziuni hepatice
  • diverse boli de sange

Si cu siguranta ca lista ar putea continua. Iar daca acest peste poate avea urmari negative asupra sanatatii unui adult, atunci cu atat mai mult poate dauna copiilor.

Asadar, ca o concluzie la cele spuse pana acum: daca vrei sa ai o dieta sanatoasa, fii foarte atent la ceea ce consumi!

Iti las si un scurt filmulet despre Pangasius

error: Continut protejat!