Peste Pangasius

Peste Pangasius

Consumul de peste Pangasius a explodat pur si simplu in ultimii ani! Intradevar, oamenii au inceput sa se mai documenteze si sa afle ce este cu acest asa numit peste.

M-am gandit sa vin in ajutorul celor care consuma Pangasius si sa le spun adevarul despre el. Nu il spun doar eu, ci si cercetarile si studiile care s-au realizat.

O sa va las pe voi sa trageti concluziile la sfarsit si sa decideti daca e bine sau nu sa consumati peste Pangasius.

Din pacate, adevarul despre pestele Pangasius nu este suficient de cunoscut si de mediatizat. Din acest motiv multe persoane inca il consuma si nu cunosc riscurile la care se expun.

Ce este acest peste Pangasius?

Ce este acest peste Pangasius?

Pangasius face parte din familia Pangasiidae, aceasta fiind inrudita cu rechinii. Asa ca mitul ca este un peste creat prin manipulare genetica NU este adevarat.

Este originar din apele proaspete din Sudul si Sud-Estul Asiei.

Mai exact, din regiunile Bangladesh, India, Pakistan si Myanmar. Apoi cu timpul a fost "importat" si in Cambodgia si Vietnam.

In 2011 a ocupat locul 6 in topul celor mai consumate fructe de mare/ pesti din Statele Unite ale Americii. Topul a fost organizat de National Fisheries Institute.

In unele tari, restaurante sau magazine, se mai regaseste si sub numele de basa, tra sau swai. Ce-i drept, in Romania l-am gasit doar sub numele de Pangasius.

De unde provine pestele Pangasius?

De unde provine pestele Pangasius?

Aproximativ 90% din productia de peste Pangasius de pe mapamond provine din Vietnam. Pana aici nimic rau, desigur.

Insa ceea ce nu se cunoaste prea bine este faptul ca in Vietnam industria piscicola se desfasoara pe malurile raului Mekong.

Apele acestuia sunt extrem de poluate datorita numarului mare de fabrici ce deverseaza in Mekong apele reziduale, dar si a populatiei din acele zone.

Acest peste nu a fost insa adus de natura in raul Mekong. A fost special "crescut" sa supravietuiasca in aceste ape mizere.

Spuneam mai sus ca nu este manipulat genetic, insa este manipulat prin diversi hormoni. Acest lucru l-a facut un peste rezistent la toxinele prezente in aceasta apa.

De ce ar fi nociv pestele Pangasius?

De ce ar fi nociv pestele Pangasius?

Cea mai frecventa greseala pe care o aud este am cumparat peste proaspat. NU exista peste Pangasius proaspat! Punct.

Asta nu ar fi o problema, chiar deloc. Dar o sa-ti spun mai jos cum sta treaba si cu congelatul.

Idea e ca nu vreau sa crezi ca tu de fapt cumperi peste proaspat Pangasius. Pestele vine congelat si da, este proaspat decongelat.

Referitor la faptul de ce este nociv (sau mai bine spus nu este indicat pentru consum), stiu, este greu de crezut.

Mai ales ca se comercializeaza in cantitati foarte mari in supermarket-urile din Romania. Dar lasa-ma totusi sa-ti spun 3 motive.

Apele din care provine acest peste sunt extrem de poluate.

Ca sa nu mai mentionez faptul ca este exportat congelat, datorita distantelor foarte mari. Apa in care este inghetat poate proveni tot din apele poluate ale raului Mekong.

Se recurge la injectarea in masa a antibioticelor si hormonilor. Ce contin acesti hormoni? Producatorii acestora refuza sa faca public continutul lor. Cel putin eu nu am gasit nicio sursa cu aceste informatii.

De mentionat si faptul ca in urma unor cercetari au fost descoperite acvaculturi in care pestii erau tinuti intr-un numar foarte mare, in spatii extrem de inguste.

Practic pestele devine rentabil de crescut daca pe un metru patrat traiesc 40 de exemplare mature.

Mancarea pe care o consuma este BIO? Nicidecum. Sunt ironic. In realitate pestele Pangasius mananca all inclusive.

De la fosfati, resturi de pesti morti, excremente (chiar si de om) pana la substante chimice si metale grele. De exemplu bifenoli policlorurati, hexaclorbenzol si arsenic.

Da, stiu, este un adevar dureros, insa acesta reprezinta realitatea

Mai mult decat atat, sunt zvonuri care spun ca pestele Pangasius este injectat cu hormoni proveniti din urina deshidratata.

De ce acesti hormoni? Studiile au demonstrat ca pestii cresc mult mai repede si carnea arata mai bine.

Atentie: asta nu inseamna ca Pangasius este cel mai nociv peste pentru consum. Majoritatea pestilor de acvacultura sunt hraniti cu furaje, proteine granulate, etc. Asa ca atentie mare cand cumperi pesti, sa citesti sursa lor si daca sunt BIO.

Posibile efecte adverse pentru sanatate

Posibile efecte adverse pentru sanatate

Deoarece pestele Pangasius poate contine chimicale, bacterii, hormoni, metale grele si alte elemente nocive, acesta poate provoca si o serie intreaga de simptome neplacute asupra noastra.

In cazuri extreme, se pot ajunge chiar la complicatii sau intoxicatii alimentare.

Acest lucru nu este valabil doar pentru pestele Pangasius, ci pentru orice aliment care este produs in conditii improprii sau cu ingrediente de proasta calitate.

Iata cateva dintre urmarile ce pot surveni, mai ales in cazul unui consum constant de peste Pangasius:

  • voma sau diaree
  • leziuni ale organelor interne
  • leziuni hepatice
  • diverse boli de sange

Si cu siguranta ca lista ar putea continua. Iar daca acest peste poate avea urmari negative asupra sanatatii unui adult, atunci cu atat mai mult poate dauna copiilor.

Asadar, ca o concluzie la cele spuse pana acum: daca vrei sa ai o dieta sanatoasa, fii foarte atent la ceea ce consumi!

Atentie! Noi nu spunem ca nu exista si peste Pangasius crescut in conditii normale! Doar vrem sa tragem un semnal de alarma si sa-ti spunem sa ai grija ce cumperi!

Iti las si un scurt filmulet despre Pangasius

Surse:

  • https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/natura-si-mediu/adevarul-despre-pangasius-624320
  • http://www.sfatulmedicului.ro/comunitate/diete/despre-pangasius_25059
  • https://www.agenciasinc.es/en/News/Continuous-consumption-of-pangasius-exposes-to-dangerous-mercury-levels