Remedii Insomnie

Remedii insomnie

Am vazut ca tot mai multi oameni cauta pe internet remedii insomnie. De fapt si statisticile ne arata ca unul din patru adulti sufera de aceasta afectiune.

Un vechi sfat pe care cred ca il stim cu totii este numaratul oilor atunci cand nu poti sa dormi 🙂 . Ce bine daca ar fi atat de simplu!

Insa din pacate, numaratul oilor nu este decat un mit. Un somnifer te poate ajuta sa adormi, dar exista si tratamente naturiste pentru a invinge insomnia.

Ce este insomnia?

Ce este insomnia?

Insomnia reprezinta incapacitatea de a dormi noaptea sau trezirea excesiva pe timpul noptii.

Cu siguranta te-ai confruntat cu cel putin un episod de insomnie, macar o data in viata.

Insomnia poate fi temporara sau pe o perioada mai lunga de timp.

Ea poate sa apara la debutul somnului, adica dificultatea de a adormi. Sau poate sa apara pe parcursul noptii, atunci cand te trezesti, dar nu mai poti sa adormi sau iti este foarte greu.

De altfel, exista si alte tipuri de insomnie:

  • insomnia acuta - este temporara, cauzata de obicei de aparitia unui eveniment in viata. Aceasta poate fi tratata foarte usor
  • insomnia cronica – dificultati de adormire pe termen mai lung. De obicei, insomnia este cronica daca nu poti dormi cel putin trei nopti pe saptamana timp de trei luni. Poate fi cauzata de mai multi factori

Oricum ar fi, insomnia te epuizeaza, devii nervos si incapabil sa faci fata sarcinilor de peste zi. Din acest motiv probabil tot mai multi cauta pe Google "tratament insomnie".

In plus, aceasta poate avea efecte negative asupra sanatatii tale. Aici mentionez de obezitate, boli de inima, diabet, hipertensiune arteriala.

Cauzele insomniei

Cauzele insomniei

Incapacitatea de a adormi poate rezulta dintr-o problema curenta, nu neaparat din trecut.

De asemenea, un stil de viata nesanatos, dar si o dieta dezechilibrata, poate sa duca la aceasta afectiune.

Oricum ar fi, la somnifere trebuie sa apelezi in ultima instanta si doar la recomandarea medicului specialist. Cele mai multe pot crea dependenta, iar apoi iti poti face mai mult rau decat bine.

Pentru a sti cum sa tratezi insomnia este foarte important sa afli si sa abordezi cauza care sta la baza acesteia.

Cauzele care provoca insomia pot fi:

  • stresul, depresia, anxietatea
  • nivelul scazut de melatonina
  • sindromul de apnee in somn
  • modificari in rutina ta zilnica (un nou job, modificarea programului de lucru, etc)
  • o masa grea inainte de culcare
  • un stil de viata dezechilibrat: consumul de cofeina, alcool si fumatul
  • schimbarea obiceiurilor de somn, cum ar fi sa dormi intr-un alt pat sau intr-o alta camera, intr-un hotel, etc.
  • anumite medicamente: antidepresive, medicamente pentru alergii, pentru hipertensiunea arteriala, etc.
  • probleme de sanatate: astm, afectiuni respiratorii, artrita, oboseala cronica, dureri, menopauza, dereglari hormonale
  • vizionarea la TV, pe smartphone sau tableta, inainte de culcare
  • radiatiile emise de router sau alte dispozitive
  • temperatura prea ridicata din camera in care dormi

De ce un tratament insomnie natural?

De ce un tratament insomnie natural?

Somniferele au devenit o afacere prospera in ultimii ani.

Conform datelor de la Centrul pentru controlul bolilor, aproximativ 1 din 25 de adulti apeleaza la somnifere pe baza de reteta.

Exista insa multe persoane mai interesate de un tratament insomnie (ma refer la cele naturale) pentru a invinge aceasta afectiune. Desigur, asta nu inseamna ca somniferele nu au si ele beneficiile lor (daca sunt recomandate de un medic specialist)

Dezavantajul remediilor natursite este ca rezultatele nu se vad intotdeauna imediat, ci dupa un anumit timp. In general dupa 14 zile de la administrare. Dar asta depinde si de la persoana la persoana, sau ce tratament doresti sa urmezi.

Ramane insa intrebarea: de ce sa apelezi la tratamente naturiste pentru a invinge insomnia? Hai sa vedem raspunsul impreuna!

Somniferele pot fi solutia pe termen scurt pentru a invinge insomnia. Insa, luate pe termen lung, vei obtine toleranta la efectele sedative ale acestora.

Acest lucru insemna ca somniferele nu isi vor mai face efectul. Prin urmare, va trebui sa maresti doza de administrare. Lucru deloc sanatos.

Pe de alta parte, somniferele pot avea efecte secundare pentru organism. Pot aparea dureri de cap si de muschi, constipatie, lipsa de concentrare, oboseala, senzatie de gura uscata, etc.

Daca vrei sa invingi insomnia si sa sporesti sansele unui somn odihnitor, apeleaza mai bine la tratamente naturiste. Adopta un stil de viata sanatos, obiceiuri sanatoase, o dieta echilibrata si nu uita de miscare.

Din fericire, sa faci asta este mai usor decat ai crede!

S-a dovedit ca tratamentele naturiste pot imbunatati calitatea somnului. In plus, nu vin la pachet cu efectele secundare pe care le pot avea somniferele.

Tratament insomnie (naturist)

Hai sa aruncam o privire asupra modului in care ne putem schimba stilul de viata pentru a dormi mai bine!

Creste nivelul de melatonina

Produsa de serotonina, melatonina este un hormon natural care regleaza ciclul de somn.


Un nivel scazut de melatonina duce la lipsa somnului si aparitia insomniei. Poti creste nivelul de melatonina astfel:


  • consuma alimente care contin triptofan. Triptofanul este un aminoacid esential care ajuta la producerea de serotonina, implicit de melatonina. Include in alimentatia ta carne de curcan, oua, lapte, fructe de mare, branza tofu, nuci, seminte de floarea soarelui, cereale integrale, germeni de grau
  • apeleaza la un supliment natural de triptofan, cum ar fi 5 – HTP (5 - hidroxitriptofan de origine vegetala). Acesta contine vitaminele B, C si acid folic
  • ia un supliment natural de melatonina. Este suficient sa iei 3 – 6 mg de melatonina cu o ora inainte de a merge la culcare

Melatonina 3mg

Melatonina 5mg

Ai grija ce mananci la cina

Alimentele consumate la cina au un rol important in calitatea somnului. Incearca sa incluzi in meniul tau de la cina urmatoarele alimente:


  • branza contine triptofan. Consumul de branza te va relaxa si va induce somnul
  • nucile si migdalele sunt bogate in triptofan, calciu si magneziu. Substante cu rol important pentru atingerea unui somn odihnitor
  • pestele este bogat in Omega – 3 (somon, ton, macrou, sardine)
  • ciresele sunt foarte bogate in melatonina. Un bol de cirese este desertul ideal dupa cina care induce somnul. Daca nu este sezonul cireselor, poti opta pe varianta de cirese congelate sau suc de cirese
  • bananele sunt bogate in carbohidrati, triptofan, magneziu, potasiu. Toate acestea relaxeaza muschii si combat insomnia

Un somn odihnitor depinde si de alimentele pe care trebuie sa le eviti inainte de culcare:


  • cofeina. Este bine cunoscut faptul ca aceasta stimuleaza insomnia si agitatia. Evita sa mai bei cafea dupa-amiaza si seara. Cofeina se poate resimti in organism chiar si dupa 6 ore de la consumare
  • consumul de zahar inainte de culcare. Zaharul creste nivelul de energie, insa pe o perioada scurta de timp. Acest lucru poate duce la scaderea glicemiei pe timpul noptii si cresterea cortizonului si a adrenalinei. Somnul in toiul noptii se poate intrerupe, inducand insomnia
  • mancarurile picante duc la cresterea temperaturii corpului. Vei adormi mai greu si nu vei avea un somn linistit pe parcursul noptii
  • alimentele grase sunt mai greu de digerat. Acest lucru poate duce la disconforturi stomacale si afecteaza somnul

Ai grija la deficitul de calciu si magneziu

Calciu si magneziu lucreaza foarte bine impreuna pentru a calma organismul, a relaxa nervii si muschii.


Carentele de calciu, dar mai ales de magneziu, pot produce dificultati de somn.


Magneziu este un sedativ natural. Include in alimentatia ta alimente bogate in magneziu: legume verzi, migdale, caju, tarate de grau, banane, cereale integrale.


Apleaza chiar la suplimente naturale de calciu si magneziu. Ia inainte de culcare o capsula cu pana la 500 mg de calciu si 300 mg de magneziu.

Apeleaza la ajutorul plantelor medicianale

Exista dovezi ca anumite plante medicinale pot combate insomnia. Apeleaza la aceste plante pentru a te bucura de un somn linistit peste noapte.


Le poti administra sub forma de ceai sau capsule.


Plantele pot fi de asemenea folosite sub forma de uleiuri esentiale cu efecte benefice pentru somn. Foloseste uleiurile esentiale din plante intr-o baie relaxanta inainte de a merge la culcare.


Aromaterapia cu uleiuri esentiale din plante este, de asemenea, recomandata.


Iata cateva plante care inving insomnia.


Valeriana

Aceasta planta este cunoscuta ca planta care are efecte benefice asupra inducerii somnului. Este de asemenea un sedativ natural.


Se crede ca aceasta are efecte de crestere a acidul gamma-aminobutiric (GABA). Acesta este un neurotransmitator calmativ din organism.


Daca nivelul GABA este scazut, adrenalina creste, ceea ce duce la insomnie.


Valeriana se poate administra sub forma de ceai sau ca supliment (pastile) cu o ora inainte de culcare.


Musetelul

Este dovedit stiintific ca musetelul este o planta folosita adesea pentru a reduce anxietatea, tensiunea musculara, calmeaza digestia si induce somnul.


O cana cu ceai de musetel seara ajuta, de asemenea, sa combati insomnia.


Lavanda

Aceasta planta este un bun remediu natural care induce somnul, avand efecte linistitoare.


O poti consuma sub forma de ceai, capsule sau ulei esential de lavanda.


Foloseste betisoare cu ulei de lavanda pentru relaxare inainte de culcare. Poti chiar sa  puni cateva picaturi de ulei de lavanda pe o batista si sa o asezi sub perna.

Expune-te la lumina

Producerea de melatonina este influentata de lumina. Lumina ii spune corpului cand sa mearga la culcare si cand sa se trezeasca.


Daca adormi greu noaptea, ai nevoie de mai multa lumina dimineata. Fa o plimbare dimineata pe lumina, in aer liber.


Daca nu mai poti dormi dimineata si te trezesti devreme, plimba-te in aer liber dupa-amiaza tarziu, spre seara.


Desi sunt mai recomandate plimbarile in aer liber, este posibil sa nu ai intotdeauna timp. In acest caz, apeleaza la dispozitive de terapie cu lumina.

Asculta muzica relaxanta sau mediteaza

Inainte de a merge la culcare, muzica are un efect de relaxare profunda.


Acelasi efect il are si meditatia. Induce somnul, imbunatateste calitatea acestuia si reduce riscul sa te trezesti pe timpul noptii.


Fa exercitii fixice

Multe studii arata ca exercitiile fizice ajuta la imbunatatirea calitatii somnului.


Practica sport cel putin 30 de minute pe zi de trei sau patru ori pe saptamana. Se recomanda sa faci exercitii fizice cu cel putin 3 ore inainte de culcare.

Cand sa consulti medicul?

In cazul in care insomnia nu se poate trata natural, iti recomand sa consulti un medic. De asemenea, consulta medicul daca:

  • insomnia persista pe o perioada lunga de timp. Discuta cu el despre simptomele pe care le ai pentru a-l ajuta sa afle cauza insomniei
  • ai reactii adverse precum greata, varsaturi, batai rapide ale inimii, diaree, eruptii cutanate intrerupe tratamentul naturist. Anunta imediat medicul
  • suferi de depresie, hipertensiune arteriala, diabet, etc. si urmezi un tratament medicamentos

Unele tratamente naturiste in combinatie cu tratamentul medicamentos pot avea efecte nedorite. Cere sfatul medicului cand vrei sa le combini!

De exemplu, valeriana interactioneaza cu medicamentele sedative. De asemenea, nu combina 5-HTP cu medicamentele antidepresive.