Ciocolata Neagra

Ciocolata neagra

Se spune ca ciocolata neagra are numeroase efecte pozitive pentru organism. Asa ca, daca ti-ai dorit sa mananci ciocolata in fiecare zi, acum ai multe motive sa te bucuri de ea.

Dar, de ce iti poate oferi ciocolata neagra beneficii pentru sanatate si care sunt acelea?

Chiar daca majoritatea dintre noi preferam ciocolata cu lapte, trebuie sa stii ca ciocolata neagra este mult mai sanatoasa...incat se recomanda consumul ei cat mai des.

Desi s-ar putea sa iti displaca din cauza gustului sau amarui, treci peste acest aspect de dragul sanatatii.

Boabele de cacao sunt pline de antioxidanti si cu cat ciocolata este mai neagra, cu atat este mai benefica pentru sanatate.

Citeste mai departe pentru a afla ce contine ciocolata neagra, beneficii si cat este recomandat sa mananci.

De ce sa consumi ciocolata neagra?

De ce iti poate oferi ciocolata neagra beneficii pentru sanatate

Ciocolata neagra este un produs obtinut din cacao, unt de cacao si zahar.

Spre deosebire de ciocolata cu lapte, care contine cantitati mai mici de cacao, ciocolata neagra contine cel putin 50% cacao.

De fapt, datorita continutului mare de cacao poti obtine din consumul de ciocolata neagra beneficii pentru sanatate.

Boabele de cacao sunt bogate in nutrienti si antioxidanti, asa incat cu cat ciocolata neagra contine mai multa cacao, cu atat mai bine.

Ciocolata neagra cu peste 70% cacao contine minerale, precum: calciu, potasiu, magneziu, cupru, zinc si seleniu, de asemenea contine fibre solubile si fitonutrienti.

Cu cat ciocolata este mai neagra, cu atat este mai valoroasa din punct de vedere nutritional.

De exemplu, ciocolata neagra BIO cu 100% cacao, poate sa iti ofere o cantitate impresionanta de minerale, contribuind la completarea necesarul zilnic al organismului.

De asemenea, este mai bogata in antioxidanti.   

Evident ca valoarea ei nutritionala difera de la o marca la alta, in functie de cantitatea de cacao pe care o contine, de modul de procesare si de calitatea ingredientelor folosite.

Insa, un lucru este cert! Ciocolata neagra cu peste 70% cacao este o sursa excelenta de nutrienti si antioxidanti.

Conform USDA (United States Department of Agriculture), 100 g de ciocolata neagra cu un continut de 70-85% cacao contine:

  • calorii: 598 kcal
  • proteine: 7,79 g
  • lipide: 42,6 g
  • glucide: 45,9 g
  • zahar: 24 g
  • fibre: 10,9 g
  • calciu: 73 mg
  • fier: 11,9 mg
  • magneziu: 228 mg
  • fosfor: 308 mg
  • potasiu: 715 mg

Ciocolata neagra beneficii

Beneficiile asociate consumului de ciocolata neagra se datoreaza, in principal, proprietatilor antioxidante si antiinflamatorii pe care se pare ca le are.


Ciocolata neagra contine flavonoide, fitonutrienti cu actiune antioxidanta.


Antioxidantii neutralizeaza radicalii liberi, prevenind stresul oxidativ care provoaca deteriorarea celulelor si tesuturilor din organism.


Astfel, consumul de ciocolata neagra ar putea contribui la scaderea riscului aparitiei unor afectiuni de sanatate si intarzie procesul de imbatranire.


De asemenea, ciocolata neagra contine teobromina, un alcaloid regasit in boabele de cacao, cafea sau frunzele de ceai negru.


Aceasta substanta este responsabila pentru gustul amar, avand o actiune diuretica, de stimulent cardiac si antiinflamatoare.


Astfel, ciocolata neagra ar putea contribui la reducerea inflamatiilor din organism si cresterea imunitatii.


Avand in vedere aceste proprietati, se considera ca poti obtine din consumul moderat de ciocolata neagra beneficii pentru sanatate.

Scade riscul bolilor cardiovasculare

Se pare ca un consum regulat de ciocolata neagra ar putea contribui la scaderea riscului de boli de inima si accident vascular cerebral.


Desi studiile sunt inca limitate, ciocolata neagra ar putea imbunatati sanatatea inimii, prevenind bolile cardiovasculare in mai multe moduri:

  • scade tensiunea arteriala
  • reduce nivelul de colesterol rau si imbunatateste colesterolul bun

Conform unui studiu, datorita continutului bogat de flavonoide, ciocolata neagra ar putea influenta scaderea tensiunii arteriale, prevenind boala arteriala coronariana (cardiopatie ischemica).


Flavonoidele stimuleaza productia de oxid nitric care relaxeaza vasele de sange si fluidizeaza fluxul sanguin.


Ciocolata neagra ar putea contribui la imbunatatirea functiei endoteliale si scaderea tensiunii arteriale in mod natural.


Nivelul crescut al colesterolului rau (LDL) poate sa infunde arterele, crescand riscul de ateroscleroza si boli cardiovasculare.


Datorita antioxidantilor continuti de boabele de cacao, ciocolata neagra ar putea contribui la scaderea colesterolului rau si imbunatati nivelul colesterolului bun (HDL).


Combinand aceste potentiale beneficii, se crede totusi ca un consum moderat de ciocolata neagra ar putea sa scada riscul de afectiuni coronariene, infarct miocardic sau accident vascular cerebral.


Insa, studiile sunt limitate si este nevoie de mai multe cercetari pentru a dovedi efectul pe care il are ciocolata neagra asupra tensiunii arteriale, colesterolului si bolilor cardiovasculare.

 

Prin urmare, este prematur sa se declare ca poti dobandi din consumul de ciocolata neagra beneficii pentru sanatatea inimii.

Sustine buna functionare a creierului si creste starea de spirit

Consumul moderat de ciocolata neagra ar putea aduce beneficii creierului.


Flavonoidele continute de boabele de cacao stimuleaza functia cognitiva si previn aparitia bolilor neurodegenerative, precum Alzheimer sau Parkinson.


Se pare ca un consum moderat de ciocolata negra creste neuroplasticitatea creierului, reduce inflamatiile si stresul.


Ciocolata neagra ar avea capacitatea de a stimula activitatea neuronala, imbunatatind performanta cognitiva.


Ciocolata neagra ar putea fi un adjuvant in tratarea unor forme de depresie (am scris mai multe in articolul despre ce este depresia).


Stimuleaza buna dispozitie, creste energia si starea de spirit, inlaturand starile depresive.

Previne diabetul

Chiar daca pare incredibil, conform unui studiu consumul moderat de ciocolata negara poate sa previna diabetul.


Ciocolata neagra ar putea sa scada valorile glicemiei datorita capacitatii de a combate factorii de risc care perturba modul de absortie a glucozei in organism.


Rezistenta la insulina determina cresterea glicemiei si riscul de prediabet sau diabet de tip 2.


Flavonoidele pe care le contine ciocolata neagra ar putea neutraliza radicalii liberi care provoaca stresul oxidativ, factorul principal care creste rezistenta la insulina.  


Astfel, consumul regulat de ciocolata neagra ar putea imbunatati sensibilitatea la insulina, ceea ce determina scaderea nivelului glicemiei din sange si riscul de diabet.


Cu toate acestea, si in acest caz, sunt necesare studii suplimentare pentru a dovedi efectul pe care il are ciocolata neagra asupra insulinei.

Stimuleaza pierderea in greutate

Ciocolata neagra poate fi utila si in curele de slabire.


De exemplu, in dieta Rina ziua 3 se incurajeaza consumul a catorva patratele de ciocolata neagra.


Cu siguranta te intrebi cum este posibil sa iti aduca consumul de ciocolata neagra beneficii pentru controlul greutatii?


De fapt, se crede ca ciocolata neagra stimuleaza scaderea in greutate prin scaderea apetitului.


Astfel, daca esti la cura de slabire poti sa consumi putina ciocolata neagra, fie inainte de masa, fie dupa masa. Ti-ar putea conferi senzatie de satietate si te va face sa mananci mai putin.


De altfel, ciocolata neagra contine fibre solubile care actioneaza ca un prebiotic in intestin. Fibrele solubile reprezinta hrana pentru bacteriile intestinale bune, contribuind la dezvoltarea lor.


Ciocolata neagra poate contribui la sanatatea microflorei intestinale, imbunatateste absorbtia nutrientilor, metabolismul si  functionarea sistemului digestiv.


Cu toate acestea, ciocolata, chiar si daca este neagra, este un aliment cu o densitate calorica ridicata.


Numai 30 g de ciocolata neagra contin aproximativ 170 calorii!


Daca vrei sa slabesti, trebuie sa consumi ciocolata neagra cu moderatie.


In schimb, consumul de ciocolata neagra poate fi o alternativa sanatoasa pentru cei care vor sa dobandeasca cateva kilograme in plus.

Imbunatateste sanatatea pielii

Se crede ca un consum regulat de ciocolata neagra ar putea imbunatai sanatatea si aspectul pielii.


Acest beneficiu este legat de continutul bogat de nutrienti si antioxidanti ai ciocolatei.


Aceasta are putea neutraliza radicalii liberi, prevenind imbatranirea prematura a pielii.


De altfel, stimuleaza productia de colagen si contribuie la regenerarea celulelor, redand elasticitatea si stralucirea pielii.


Datorita acizilor grasi pe care ii contine, masca cu ciocolata neagra hidrateaza si trateaza pielea uscata, redandu-i fermitatea si aspectul catifelat.


Antioxidantii pe care ii contine ciocolata neagra ar putea proteja pielea de actiunea razelor ultraviolete.


Desi studiile de pana acum sunt limitate in acest sens, totusi se pare ca ciocolata neagra poate imbunatati elasticitatea pielii expuse la soare.


Asta nu inseamna ca poti sa inlocuiesti crema de protectie solara sau alte produse de ingrijire ale pielii cu un consum de ciocolata neagra!

Cata ciocolata negra poti sa mananci?

Cata ciocolata negra poti sa mananci

Chiar daca ciocolata neagra este mai sanatoasa decat ciocolata cu lapte, trebuie sa o consumi cu moderatie.

Ciocolata neagra este bogata in nutrienti si antioxidanti, dar contine si multe calorii care provin din grasimi si zahar.

Stim cu totii ca un consum exagerat de zahar si grasimi dauneaza sanatatii.

Astfel, limiteaza consumul de ciocolata neagra la aproximativ 30 g pe zi.

Aceasta este cantitatea zilnica considerata rezonabila pe care poti sa o mananci, astfel incat sa obtii din ciocolata neagra beneficii pentru sanatate fara sa te ingrasi.

Un alt aspect de avut in vedere este acela ca ciocolata negra contine cofeina.

In 30 g de ciocolata neagra se regasesc in jur de 25 mg de cofeina, adica aproximativ jumatate din cantitatea de cofeina pe care o contine un espresso scurt.

Prin urmare, daca vrei sau trebuie sa limitezi consumul de cofeina, atunci este un aspect de luat in considerare.

Cofeina stimuleaza sistemul nervos central, sporind energia si vigilenta.

Chiar si asa, creaza dependenta si poate cauza o serie de probleme de sanatate. Iata un alt motiv pentru care trebuie sa mananci ciocolata neagra cu moderatie!

Care ciocolata negara este mai buna?

Care ciocolata negara este mai buna

Majoritatea sortimentelor de ciocolata neagra contin unt de cacao.

Spre deosebire de alte uleiuri vegetale, in untul de cacao se regasesc in principal grasimi saturate.

De asemenea, ciocolata neagra este indulcita cu zahar sau indulcitori naturali pentru a-i neutraliza gustul amar.  

Totusi, cantitatea de zahar si grasimi din ciocolata neagra difera de la un producator la altul.

Atunci cand vrei sa cumperi ciocolata neagra, verifica intotdeauna valorile nutritionale de pe eticheta.

In acest mod, te asiguri ca beneficiezi de un produs de calitate, fara prea multe grasimi si zahar.

In ceea ce priveste proprietatile antioxidante ale ciocolatei, si acestea difera de la o marca la alta.

Metodele de procesare pot sa afecteze cantitatea de flavonoide pe care o contin boabele de cacao.

Daca cantitatea de zahar sau grasimi se verifica usor de pe eticheta produsului, producatorii nu sunt obligati sa specifice cantitatea de flavonoide pe care o contine ciocolata.

Asa ca, este dificil sa stii ce ciocolata neagra sa alegi pentru a-ti maximiza potentialele beneficii.

De regula, se considera ca cu cat ciocolata negra contine mai multa cacao cu atat ar trebui sa fie mai bogata in antioxidanti.

Daca vrei sa obtii din consumul de ciocolata neagra beneficii maxime pentru sanatate, cel mai bine ar fi sa te orientezi spre ciocolata neagra BIO.

Astfel de produse sunt mai dietetice, contin ingrediente naturale, iar producatorii folosesc tehnici de procesare mai delicate, astfel incat sa pastreaza aproape intacte substantele active din cacao.

Surse:

  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/dark-chocolate#nutritional-information
  • https://www.everydayhealth.com/diet-and-nutrition-pictures/delicious-reasons-to-eat-dark-chocolate.aspx