Masca de fata cu argila pentru riduri

Argila este un ingredient vedeta in multe produse de ingrijire a pielii. In acest articol iti voi spune cum poti sa iti faci acasa o masca de fata cu argila pentru riduri potrivita tenului tau.
Folosita de mii de ani, argila este unul dintre cele mai vechi secrete de infrumusetare. Ieftina, naturala si eficienta, continua si astazi sa fie o solutie ideala pentru o piele frumoasa si sanatoasa.
Exista mai multe tipuri de argila si fiecare actioneaza diferit asupra pielii. O masca cu argila ofera beneficii doar atunci cand este adaptata caracteristicilor tenului tau.
Unele tipuri de argila au o capacitate mai mare de curatare si absortie a sebumului, fiind indicate tenului mixt, gras sau acneic. Altele curata delicat pielea si sunt potrivite tenului uscat.
Care argila ti se potriveste si cum o poti folosi eficient in rutina ta de ingrijire, iti voi spune mai jos!
Cum sa iti faci o masca de fata cu argila pentru riduri?

Sa iti faci acasa o masca de fata cu argila pentru riduri este extrem de simplu, ieftin si usor de personalizat.
Aplicata regulat, o astfel de masca iti ofera un tratament care poate sa stimuleaze regenerarea celulelor deteriorate ale pielii, sa ii imbunatateasca elasticitatea si textura.
O masca cu argila este naturala, plina de nutrienti si beneficii pentru piele. Cu toate acestea, tinde sa usuce fata daca nu este preparata corespunzator nevoilor specifice ale tenului tau.
Cand vine vorba de o masca de fata cu argila pentru riduri as recomanda sa folosesti argila alba (Caolin). Aceasta este potrivita pentru toate tipurile de ten, chiar si pentru pielea sensibila.
Argila Caolin este alegerea excelenta pentru reducerea ridurilor si liniilor fine. Are o actiune blanda si nu usuca excesiv pielea.
Argila Caolin detoxifica si absoarbe impuritatile, conferind tenului un aspect mai neted si catifelat.
Pentru a face o masca de fata cu argila pentru riduri poti sa combini argila alba cu apa plata si/sau cu alte ingrediente naturale care au efecte anti-imbatranire.
Amesteca toate ingredientele pana cand obtii o pasta cremoasa si omogena. Foloseste ustensile din lemn, plastic sau sticla, atunci cand prepari masca.
Evita metalul, deoarece acesta poate afecta proprietatile argilei.
Recomandari de ingrediente pentru fiecare tip de ten
Iata cateva recomandari de ingrediente specifice pentru fiecare tip de ten, pe care le poti adauga in retetele homemade ca sa iti faci o masca de fata cu argila pentru riduri:
- tenul uscat are nevoie de hidratare intensa si nutritie. Amesteca pudra de argila alba cu ulei de migdale, ulei de argan, ulei de avocado, ulei de masline sau alte uleiuri vegetale, miere, lapte, iaurt natural, glicerina vegetala
- tenul gras necesita ingrediente care echilibreaza excesul de sebum si nu infunda porii. Prepara masca de argila alba cu infuzie de ceai verde, apa de trandafiri, ulei de jojoba, putin suc de lamaie, de portocale, ulei din seminte de struguri
- tenul sensibil are nevoie de ingrediente blande, hidratante, calmante si fara potential iritant. Adauga in masca de argila ceai de musetel, gel de aloe vera, ulei de galbenele, ulei de ricin, cateva picaturi de vitamina E sau vitamina A
Cum se aplica masca de fata cu argila?

Cand aplici masca de fata cu argila, tine cont de urmatoarele sfaturi:
- inainte de aplicare, curata bine fata cu apa micelara, un demachiant sau un gel de curatare potrivit tipului tau de ten
- clateste-te pe fata cu apa calda pentru a se deschide porii si a permite ingredientelor active din masca sa actioneze in profunzime
- aplica masca intr-un strat uniform pe toata fata, evitand zona ochilor si a buzelor
- lasa masca cu argila pe piele timp de 10-15 minute. Nu astepta sa se usuce complet, deoarece argila uscata absoarbe umezeala din piele, lasand-o deshidratata si iritata. Acest lucur nu este benefic, mai ales pentru un ten uscat sau sensibil
- cand observi ca masca incepe sa se usuce, clateste-te cu apa calduta pe fata pentru a o indeparta. Poti folosi o discheta demachianta sau un prosop moale pentru a indeparta usor resturile
- dupa ce ai indepartat masca, aplica o crema hidratanta potrivita tipului tau de ten
Masca cu argila se aplica cel mult o data sau de doua ori pe saptamana, in functie de nevoile si tipul tau de ten.
Beneficii cosmetice suplimentare ale mastii cu argila
Masca cu argila poate oferi multiple beneficii cosmetice:
1. Curata si desfunda porii
Argila actioneaza ca un magnet pentru impuritati. Absorbe excesul de sebum si reziduurile din profunzimea pielii.
Acest lucru ajuta la curatarea si desfundarea porilor, care pot duce la aparitia punctelor negre si a altor probleme cutanate.
Utilizarea regulata a unei masti cu argila face ca pielea sa devina mai curata si mai revigorata.
2. Reduce excesul de sebum si porii dilatati
Datorita capacitatii ridicate de absortie, masca cu argila tine sub control excesul de sebum. Argila verde, in special, este ideala pentru tenul gras sau mixt.
Aceasta absorbe in profunzime sebumul acumulat in exces in pori.
Reduce stralucirea nedorita a zonelor grase si confera tenului un aspect mat, fara a provoca uscarea excesiv si descumarea pielii.
Argila inchide in timp porii dilatati, conferind tenului un aspect mai uniform si sanatos.
3. Previne acneea
Daca ai un ten predispus la acnee, o masca cu argila iti poate fi benefica. Stii ca aparitia cosurilor si a punctelor albe este cauzata de porii infundati cu mizerie si exces de sebum.
Curatand pielea in profunzime, masca cu argila previne infundarea porilor cu impuritati si bacterii, scazand riscul de aparitie a acneei.
4. Exfoliaza si detoxifica pielea
Masca cu argila ofera beneficii de exfoliere si detoxifiere. Curata si indeparteaza celulele moarte de pe suprafata pielii, stimuland regenerarea celulara.
De asemenea, argila ar avea capacitatea de a atrage si elimina particulele de poluare care se acumuleaza pe piele.
Praful, metalele grele si alte impuritati din mediu pot deteriora bariera de aparare a pielii, accelerand procesul de imbatranire si provocand inflamatii sau pete.
Utilizarea regulata a unei masti cu argila protejeaza pielea de efectele daunatoare ale poluarii, mentinand-o sanatoasa, luminoasa si ferma.
5. Reduce inflamatiile cutanate si disconfortul
Argila poate avea proprietati antiinflamatorii, antiseptice si de regenerare.
Desi nu exista dovezi clare privind aceste beneficii, se crede ca ar calma iritatiile cutanate si disconfortul.
In practica populara, masca cu argila este folosita ca remediu pentru dermatite, eczeme, rozacee, psoriazis si chiar pentru iritatiile de scutec.
Se pare ca ar reduce inflamatiile de la nivelul pielii, roseata si mancarimile.
Cu toate acestea, sunt indicate argilele blande, potrivite pentru pielea sensibila si iritata, cum ar fi cea roz sau alba.
De asemenea, aplicarea mastii cu argila ar trebui urmata de o hidratare intensa a pielii.
6. Stimuleaza circulatia sanguina si sinteza de colagen
Aplicarea unei masti cu argila stimuleaza circulatia sangelui in zona fetei, favorizand oxigenarea tesuturilor.
Elimina impuritatile, toxinele si celulele moarte, pregatind pielea sa absorba mai eficient nutrientii esentiali in tesuturi.
Acest porces creaza mediul favorabil pentru cresterea sintezei de colagen, care se pierde odata cu inaintarea in varsta si duce la aparitia liniilor fine si a ridurilor.
Aplicarea mastii de fata cu argila sustine astfel regenerarea celulara, iar rezultatul este o piele mai ferma, cu elasticitate imbunatatita si un aspect intinerit.
7. Curata delicat si mentine hidratat tenul uscat
Majoritatea oamenilor considera ca masca cu argila ofera beneficii doar tenului gras sau mixt. Total gresit, deoarece si tenul uscat poate fi rasfatat cu argila.
O masca cu argila rosie poate fi benefica pentru pielea uscata. Curata delicat tenul si cand incepe sa se usuce pe fata, formeaza o pelicula care ajuta la mentinerea hidratarii.
Totusi, utilizarea frecventa poate duce la uscarea excesiva a pielii. Este recomandat sa aplici masca cu argila o data pe saptamana pentru a evita disconfortul.
Ce tip de argila se potriveste tenului tau?

Argila este de mai multe tipuri. In functie de compozitia chimica, continutul de minerale si de provenienta, capata culoare si proprietati distincte.
Daca intentionezi sa aplici o masca cu argila, este foarte important sa alegi tipul care se potriveste tenului tau, astfel:
- argila verde – este recomandata pentru tenul gras, mixt si acneic. Are proprietati detoxifiante, antiinflamatoare si de absortie a excesului de sebum. Este benefica pentru matifierea tenului gras, estompeza porii dilatati, reduce punctele negre si acneea
- argila alba (Caolin) – dupa cum spuneam si mai sus, cand am vorbit despre masca de fata cu argila pentru riduri, acest tip de argila se potriveste pentru toate tipurile de piele. Este considerata cea mai blanda argila dintre toate si are un continut bogat de siliciu. Ofera o exfoliere si curatare blanda a pielii, fiind ideala inclusiv pentru cea sensibila
- argila rosie – este recomandata pentru tenul uscat si matur. Retine umezeala in piele si stimuleaza regenerarea tesuturilor. Inlatura semnele de oboseala si creste ferimitatea pielii, conferindu-i stralucire si un aspect tern
- argila roz – se potriveste tenului sensibil, uscat si iritat. Aceasta este o combinatie de argila alba si rosie, avand proprietati delicate de purificare, calmare si de revitalizare
- argila Bentonita – este indicata cu precadere tenului gras sau predispus la acnee. Bentonita este foarte apreciata in industria cosmetica, datorita puterii ridicate de absortie, efectului detoxifiant si astringent. Este ideala pentru indepartarea excesului de sebum si impuritatilor, reducerea porilor dilatati, punctelor negre, cosurilor si punctelor albe
- argila Rhassoul (sau Ghassoul) – este o alegere excelenta pentru pielea mixta sau grasa, predispusa la acnee si imperfectiuni. Are culoarea maro-rosiatica si i se mai spune argila marocana. Aceasta este apreciata pentru delicatetea cu care inlatura reziduurile si sebumul, curatand profund pielea fara a o usca sau irita. De asemenea, este eficienta in ingrijirea scalpului gras si a parului subtire
Alte surse de informare:
- https://www.healthline.com/health/clay-mask-benefits
- https://www.researchgate.net/publication/318508286_Characterization_and_Short-Term_clinical_study_of_clay_facial_mask
- https://www.loreal-paris.co.uk/how-do-clay-masks-work
- https://www.ecco-verde.com/info/beauty-blog/clay-1