Radacina de Patrunjel

Radacina de patrunjel este folosita in special pentru aromatizarea diferitelor preparate culinare. Stiai insa ca este un aliment bogat in nutrienti, incat poate fi folosita si in scopuri medicinale?

Se stie despre patrunjel ca este o planta aromatica foarte sanatoasa. De fapt, se crede ca mai intai a fost utilizat ca planta medicinala si abia apoi in bucatarie.

Toate partile plantei sunt comestibile. Desi frunzele sunt mai des folosite, nici radacina de patrunjel nu ar trebui ignorata si se recomanda consumul ei cat mai des. Vezi mai jos ce vitamine contine radacina de patrunjel.

Patrunjelul cultivat pentru radacina diferita de patrunjelul cultivat pentru frunze. Desi asemanatoare, sunt doua tipuri diferite de plante. Prima, se numeste popular patrunjel de radacina si este cultivata indeosebi pentru radacina pe care o dezvolta.

Radacina de patrunjel este alba, groasa, fiind inrudita cu pastranacul sau morcovul. De cele mai multe ori este confundata cu pastarnacul, deoarce seamana izbitor cu acesta.

Insa, in ciuda aspectului, radacina de patrunjel este mai aromata si are o compozitie diferita fata de pastarnac.

Ce vitamine contine radacina de patrunjel?

Ce vitamine contine radacina de patrunjel?

La fel ca frunzele, radacina de patrunjel are un profil nutritional foarte variat.

Este un aliment cu un aport mic de calorii, contine apa, fibre si nu are colesterol. Desi in mare parte aportul total de calorii provine din glucide, radacina de patrunjel are un indice glicemic mic.

Poate fi consumata chiar si intr-o dieta ketogenica, avand in vedere ca 100 g de radacina de patrunjel proaspata contine:

  • calorii 55 kcal
  • proteine 2 g
  • glucide 12 g
  • fibre 4 g
  • lipide 0,6 g

*Sursa: https://www.healthline.com/nutrition/parsley-root

La ce vitamine contine radacina de patrunjel nici nu este de mirare ca ar putea avea efecte pozitive pentru sanatate.

In 100 g de radacina de patrunjel se regasesc vitamina C in proportie de 55% din necesarul zilnic recomandat si vitamina B9 (acid folic) in proportie de 45%.

De asemenea, mai contine vitaminele B1, B2, B6, vitamina E si vitamina A sub forma de beta-caroten.

Trebuie sa stii ca radacina de patrunjel abunda in minerale. Consumul a 100 g poate sa satisfaca aproximativ 13% din necesarul zilnic de zinc si 12% din necesarul zilnic de potasiu.

Pe langa acestea, mai contine cantitati mari de fier, fosfor, magneziu, calciu si sodiu.  

De asemenea, radacina de patrunjel mai contine si alti compusi care ii confera proprietati antioxidante, precum flavonoide si acizi organici.

Ce beneficii are radacina de patrunjel?

Datorita valorilor sale nutritionale esentiale pentru organism, consumul frecvent de radacina de patrunjel poate avea anumite beneficii pentru sanatate.

1. Stimuleaza tranzitul intestinal

Nu stiu daca stiai, dar grecii folosesc atat frunzele, cat si radacina de patrunjel ca tratament naturist traditional pentru a ameliora tulburarile sistemului digestiv.


Radacina de patrunjel contine multe fibre, care contribuie la buna functionare a tranzitului intestinal. Fibrele ajuta la formarea bolului fecal si stimuleaza excretia.


Prin urmare, consumul de radacina de patrunjel poate fi un remediu natural pentru constipatie, balonari, crampe, flatulenta sau indigestii.


Mai mult decat atat, fibrele pe care le contine ajuta la mentinerea echilibrului florei intestinale.


Impiedica dezvoltarea bacteriilor si previne infectiile tractului digestiv provocate de acestea, chiar si candidoza. Datorita continutului de vitamina C, poate avea un usor efect laxativ.

2. Intareste sistemul imunitar

Radacina de patrunjel poate contribui la intarirea sistemului imunitar, fiind bogata in vitamina C si alte substante care ii confera proprietati antioxidante.


Vitamina C protejeaza organismul in fata virusurilor si bacteriilor, crescand rezistenta in fata gripei si racelii.


Prin faptul ca mentine echilibrul florei intestinale, indirect radacina de patrunjel creste rezistenta functiilor imune. Este cunoscut faptul ca bacteriile bune care colonizeaza flora intestinala creaza anticorpii necesari organismului pentru a se apara de infectii si boli.

3. Reduce inflamatiile

Antioxidantii pe care ii contine contribuie la combaterea stresului oxidativ provocat de radicalii liberi, dand forta organismului sa inlature daunele provocate de agentii patogeni.


Astfel, radacina de patrunjel capata proprietati antiinflamtorii care ajuta la previrea si reducerea inflamatiilor.


Mai mult decat atat, se crede ca radacina de patrunjel are proprietati antitumorale. Atata fibrele, cat si vitamina C, pot combate infectiile bacteriene, reducand riscul aparitiei unor boli cronice.  

4. Previne bolile cardiovasculare

Proprietatile antioxidante si antiinflamatoare pe care le are radacina de patrunjel ar putea contribui la prevenirea bolilor cardiovasculare.


In plus, radacina de patrunjel este foarte bogata in potasiu, un mineral esential pentru buna functionare a sistemului cadiovascular. Unul dintre principalele roluri ale potasiului in organism este acela de a mentine automatismul cardiac care determina contractii ritmice ale inimii.


De asemenea, un nivel optim de potasiu in organism contribuie la dilatarea vaselor sanguine si la scaderea tensiunii arteriale.


Rolul de vasodilatator al acestuia face ca un consumul frecvent de radacina de patrunjel sa poata avea efecte in prevenirea accidentelor vasculare si a bolilor de inima.

5. Are proprietati detoxifiante

Se crede ca sucul de radacina de patrunjel are proprietati detoxifiante pentru ficat, datorita substantelor antioxidante pe care le contine. Mai mult, consumul de radacina de patrunjel stimuleaza secretia de glutation.


Glutationul este un antioxidant puternic pe care organismul are capacitatea sa il produca singur si care contribuie la detoxifierea organismului.


Sucul de radacina de patrunjel elimina toxinele din ficat, purifica sangele, curata tractul urinar si digestiv. Vezi si alte sucuri pentru detoxifiere.

Cum poti sa folosesti radacina de patrunjel?

Cum poti sa folosesti radacina de patrunjel?

Exista foarte multe modalitati cu cum poti sa folosesti radacina de patrunjel pentru a beneficia de efectele ei pozitive asupra sanatatii.

Radacina de patrunjel este adesea adaugat in diferite preparate culinare.

De regula, gospodinele o adauga in ciorbe si tocanite pentru a da gust si aroma preparatelor. Radacina de patrunjel mai poate fi coapta in cuptor sau sotata la tigaie impreuna cu alte legume si consumata pe post de garnitura.

De altfel, datorita texturii cremoase pe care o capata dupa ce este fiarta si gustului dulceag, radacina de patrunjel poate fi adaugata in diferite piureuri alaturi de cartofi, morcovi sau pastarnac.

Radacina de patrunjel proaspata poate fi rasa sau feliata si adaugata intr-o salata de cruditati. Poti chiar sa usuci radacina de patrunjel cu ajutorul unui deshidrator.

Dupa uscare, o poti macinata si amestecata cu alte legume deshidratate, obtinand o vegeta de casa naturala.

Insa, dincolo de utilizarea in bucatarie, mai exista si alte modalitati prin care poti sa folosesti radacina de patrunjel.

Suc de radacina de patrunjel

Prin procesul de preparare termica substantele nutritive din radacina de patrunjel pot fi alterate. Pentru a evita acest lucru, sucul este o metoda eficienta de a beneficia de profilul nutritional al acestei legume in stare cruda.

In plus, sub forma de suc, organismul va asimila mai usor toate vitaminele, mineralele si compusii activi pe care ii contine radacina de patrunjel.

Pentru a prepara acest suc ai nevoie de o radacina de patrunjel si de un storcator de fructe si legume. Spala bine radacina de patrunjel, apoi adaug-o in storcator necuratata de coaja si colecteaza sucul obtinut intr-un recipient.

Este indicat sa consumi sucul obtinut imediat dupa storcere, altfel isi pierde din proprietatile benefice. Nu bea mai mult de 100 ml de suc pe zi.

Pentru un gust mai bun, dar si pentru a-i creste beneficiile, se recomanda sa combini sucul de radacina de patrunjel cu suc de morcovi sau de telina.

Beneficiile sucului de radacina de patrunjel

  • poate fi un tratament naturist pentru pietrele la rinichi, deoarece stimuleaza eliminarea acestora daca au dimensiuni mici. Consuma zilnic timp de 14 zile cate 50 ml de suc de radacina de patrunjel combinat cu suc de morcovi
  • ajuta la scaderea glicemiei din sange, normalizand insulina. In acest sens, consuma zilnic 100 ml de suc de radacina de patrunjel
  • calmeaza durerile menstruale si poate normaliza ciclul menstrual neregulat, se recomanda sa bei intre 30 si 50 ml de suc de radacina de patrunjel zilnic
  • poate fi util pentru femeile la menopauza si poate sa trateze amenoreea, daca bei 100 ml de suc de radacina de patrunjel zilnic timp de aproximativ o luna
  • poate trata alergiile. Combina 50 ml de suc de radacina de patrunjel cu suc de morcovi pe care trebuie sa il bei zilnic timp de aproximativ o luna
  • faciliteaza expectoratia si poate ameliora tusea, daca consumi zilnic intre 50 si 100 ml de suc de radacina de patrunjel. Incerca si miere cu lamaie pentru tuse seaca

Ceai de radacina de patrunjel

O alta modalitate prin care poti sa folosesti radacina de patrunjel este sub forma de ceai.

Pentru a prepara acest ceai ai nevoie de 50 g de radacina de patrunjel si un 1 l de apa. Spala bine radacina, toac-o marunt fara a o curata de coaja, apoi pune-o intr-o craticioara si adauga apa peste. Lasa amestecul la fiert pentru 25 min.

Dupa ce a fiert, strecoara lichidul. Bea pana la 3 cani de ceai de radacina de patrunjel pe zi, de preferat neindulcit.

Daca vrei il poti indulci cu o lingurita de miere, iar pentru o aroma mai placuta poti adauga in el scortisoara, cuisoare sau anason.

Beaneficiile ceaiului de radacina de patrunjel sunt asemantaoare cu cele ale sucului de radacina de patrunjel. Are efect diuretic, putand fi consumat pentru ameliorarea tulburarilor tractului urinar.

De asemenea, amelioreaza tulburarile menstruale, combate anemia si astenia. Are proprietati depurative, elimina retentia de apa din organism si calmeaza simptomele de guta. Este util pentru a calma crampele abdominale si tusea.

Totusi, ceaiul de radacina de patrunjel poate fi folosit si extern ca remediu naturist in cosmetica. Aplicat rece pe fata, dimineata si seara, poate ajuta la reglarea excesului de sebum, inlatura petele pigmentare si poate trata acneea.

De asemenea, poate trata psoriazisul si alte afectiuni ale pielii. Ceaiul de radacina de patrunjel aplicat in zona ochilor, reduce pungile si ridurile din jurul ochilor.

Poti sa iti clatesti parul cu ceai de radacina de patrunjel pentru a-l intari si a-i reda stralucirea. De altfel, combate caderea parului, avand capacitatea de a stimula circulatia sanguina de la nivelul scalpului.

Contraindicatii

Daca vrei sa folosesti radacina de patrunjel in scopuri terapeutice, cere opinia medicului inainte, mai ales in cazul in care suferi de afectiuni severe.

Consumul de radacina de patrunjel este contrindicat in cazul in care esti gravida, deoarece poate provoca contractii uterine si avort spontan.

Evita sa consumi radacina de patrunjel daca ai alergii, suferi de epilepise sau ai tulburari ale absortiei de calciu in organism.

Daca suferi de afectiuni gastrice cronice, ulcere, afectiuni renale cronice sau tulburari genito-urinare, apeleaza la radacina de patrunjel ca remediu naturist cu precautie si doar sub supraveghere medicala.