Cele mai populare citrice

Zemoase, aromate si pline de vitamine, citricele fac parte din categoria fructelor preferate de multi dintre noi. Aceste fructe sunt bogate in vitamina C si au numeroase beneficii pentru sanatate.

Desi se pare ca citricele sunt originare din Asia de Sud-Est, de-a lungul timpului s-au raspandit peste tot in lume. Astfel ca, in prezent citricele sunt printre cele mai cultivate si comercializate fructe la nivel mondial.

In lume exista o varietate de tipuri de citrice. In functie de soi si de tip, gustul, marimea si aspectul lor difera. Unele citrice sunt dulci-acrisoare, pe cand altele sunt acre sau chiar amare. De altfel, culoarea si dimensiunea citricelor variaza si ele.

Poti gasi citrice in magazine in orice perioada a anului, insa este important sa stii cum sa le recunosti pe cele mai bune. Afla si cate tipuri de citrice exista si care dintre ele sunt cele mai populare in lume!

Despre citrice

Despre citrice

Conform DEX, plantele citrice reprezinta o familie de arbori si arbusti fructiferi, a carui tip principal este lamaiul.

Cuvantul citrice reprezinta numele generic dat fructelor produse de plantele citrice.

Arborii si arbustii din care provin citricele fac parte din familia Rutaceae, genul Citrius. Se pare ca la inceput au existat doar trei specii orginale.

Este vorba de pomelo, mandarine si citron (lamai salbatic). Toate celelalte citrice sunt specii hibride, rezultate din incrucisarea celor trei specii.

Plantele citrice sunt mereu verzi, au frunze lucioase si ovale. De regula, dezvolta flori cu cinci petale de culoare alba care au un parfum imbietor si puternic. Plantele Citrius produc fructe hesperide, adica baciforme, caracteristice pentru acest gen.

Fructele citrice au la exterior o coaja groasa, aromata si plina de uleiuri volatile. Coaja trebuie indepartata pentru a consuma pulpa fructului extrem de zemoasa, caracterizata de o aroma puternica si inconfundabila.

Cele mai reprezentative citrice sunt: lamaile, portocalele si mandarinele. Totusi, pe langa acestea, in intreaga lume mai exista o varietate de alte citrice.

Recunosc ca de unele dintre ele nici nu stiam ca exista, asa ca mi se pare absolut necesar sa le mentionez:

  • tangerine
  • satsuma
  • lime
  • lime kaffir
  • lime de Filipine
  • lime deget
  • lime Rangpur
  • citron
  • tangelo sau mineole
  • kumquat
  • yuzu
  • grepfrut
  • clementine
  • pomelo

Cele mai populare citrice

Multi oameni includ in categoria citricelor toate fructele zemoase. Acest lucru este total gresit. Ananasul, kiwi, rodia sau fructul pasiunii, de exemplu, nu sunt citrice.

Acum, haide sa vedem care sunt cele mai populare citrice si cum sa le recunsoti atunci cand vrei sa le cumperi.

1. Portocalele

Portocalele

Portocalele sunt foarte populare, fiind cele mai cumparate si consumate citrice.

Originare din China, portocalele au aparut in urma incrucisarii dintre pomelo si mandarina. Pare logic daca este sa analizam marimea portocalelor – mai mici decat pomelo, dar mai mari decat mandarinele.

Exista doua  tipuri de portocale, impartite fiecare in mai multe soiuri:

  • portocale dulci – includ soiurile: portocale Navel, Valencia, Hamlin
  • portocale acre – includ soiurile: Sevilia, Naruto, Sanbo, kitchli, Bergamote

Portocalele contin o cantitate impresionanta de apa (100 de grame de portocale contine aproximativ 88% apa). Astfel, portoclalele pot fi considerate alimente diuretice, fiind benefice pentru a sustine sanatatea rinichilor si functionarea optima a digestiei.

Totodata, vitaminele A, B si C, precum si cantitatile considerabile de calciu, fosfor, betacaroten si potasiu, contribuie la intarirea sistemului imunitar.

Este important de stiut si cum sa recunosti portocalele proaspete si suficient de coapte, astfel incat sa poata fi mancate.

Pentru aceasta trebuie sa le „cantaresti” in mana. Cele grele, dense si tari sunt proaspete. Coaja trebuie sa fie lucioasa. Acest aspect reprezinta tot un semn de prospetime. Daca o zgarii usor cu unghia si emana un miros puternic, autentic, o poti cumpara fara indoiala.

2. Lamaia

Lamaia

Multi oameni se feresc de lamaie din cauza gustului sau deosebit de acru. Chiar si asa, atunci cand te gandesti la citrice, dupa portocale, pe al doilea loc va fi mereu lamaia.

Lamaile sunt originare din India. Se crede despre ele ca au rezultat in urma imperecheri unui portocal acru si a unui citron (lamai salbatic). Lamaile sunt si ele de mai multe soiuri, iar cele mai populare sunt: lamai Eureka, Lisabona, Primofiori si Meyer.

Toate aceste soiuri au in comun culoarea galbena si, evident, gustul acru. Dimensiunile lor pot varia, de la lamai foarte mici, pana la dimensiuni medii, cat ale unui mar.

In compozitia lamailor se gaseste acid citric, calciu, magneziu, pectina, vitamina C si uleiuri esentiale. Toate acestea fac ca lamaile sa aiba proprietati antivirale, antibacteriene, antiseptice si tonifiante.

Lamaile sunt consumate adesea pentru intarirea imunitatii. Poti incerca si tu miere cu lamaie pentru tuse seaca, de exemplu.

Atunci cand cumperi lamai, alege-le pe cele cu coaja lucioasa, ferma, fina si de un galben stralucitor.

Nu te feri nici de cele care sunt inca verzui. Acelea sunt mai proaspete si mai recent importate. Nu te gandi ca sunt necoapte. Daca le pastrezi 1 – 2 zile in camera, se vor ingalbeni.

De altfel, iti recomand sa eviti sa cumperi lamaile mai mari ca marime. Cauta sa cumperi lamai mai mici si cu coaja fina. Acestea vor fi mai zemoase.

3. Mandarine

Mandarine

Mandarinul este unul dintre cele trei soiuri originale de citrice, participand la dezvoltarea altor tipuri de citrice. Spuneam mai sus ca mandarinul prin incrucisarea cu pomelo a contribuit la aparitia portocalelor.

Spre deosebire de acestea din urma, mandarinele au o culoare mai intensa de portocaliu. De asemenea, mandarinele sunt mult mai mici, mai dulci, sunt rotunde si usor turtite.

Deseori coaja lor este folosita drept condiment, datorita aromei deosebite pe care o are.

Mandarinele au in compozitia lor vitaminele B si C, betacaroten, folati, calciu, potasiu, luteina si xantina. Toate acestea ofera mandarinelor proprietati antioxidante si detoxifiante. Acestea reduc riscul obezitatii si ajuta la vindecarea mai rapida a ranilor.

Cand vrei sa cumperi mandarine, acorda o atentie deosebita mirosului. Daca emana un miros puternic, inseamna ca sunt coapte si bune de mancat.

De asemenea, coaja trebuie sa nu fie prea tare, iar cand o apesi cu degetul sa intre usor spre interior. Vei stii ca ai cumparat mandarine coapte daca atunci cand le decojesti coaja se desprinde cu mare usurinta din jurul miezului.

4. Clementine

Clementine

Clementinele sunt originare din Algeria si se poate spune despre ele ca s-au format prin incrucisarea mandarinei cu portocala dulce. Din acest motiv, se aseamana atat de mult cu mandarinele, incat multi oameni nu le diferentiaza.

Totusi, diferenta dintre ele se poate face privind coaja lor. Clementinele au coaja mai lucioasa si sunt de un portocaliu mai profund decat mandarinele.

Gustul clementinelor se aseamana cu cel al mandarinelor, insa primele pot fi uneori mai dulci.

Clementinele sunt bogate in vitamina A, C si E, potasiu si fibre. Atunci cand sunt consumate regulat si pe termen lung, sunt de un real folos pentru reducerea efectelor negative ale stresului.

De asemenea, sunt utilizate frecvent drept ingredient pentru mastile cosmetice naturale. Vezi si alte masti naturale pentru hidratarea tenului homemade.

Cand cumperi clementine, sa stii ca au coaja mult mai tare decat a mandarinelor. Din acest motiv nu se vor decoji la fel de usor, insa acest lucru nu inseamna ca nu sunt bune pentru consum.

5. Grepfrut

Grepfrut

Grepfrutul (grapefruit - varianta in engleza) este originar din Jamaica si este rezultatul incrucisarii dintre pomelo si portocalele dulci. Este un fruct citric de dimensiune mai mare decat celelalte, dar mai mic decat pomelo.

Exista mai multe soiuri de grepfrut, date de culoarea cojii si a miezului. Diferenta dintre soiuri nu este doar de culoare, ci si de gust. De obicei, grepfrutul rosu este dulceag, iar soiurile galbene au un gust acru-amar.

Grepfrutul contine multe enzime, apa si fibre insolubile, fiind din acest motiv un foarte bun aliat al curelor de slabire.

De asemenea, are o cantitate insemnata de vitamina A si flavonoizi, ceea ce ii confera efectele antioxidante si antiinflamatorii. Mai este bogat in potasiu, magneziu, fier, acid folic si mangan.

Stii ca ai cumparat un grepfrut proaspat si potrivit pentru a fi savurat, daca are coaja neteda si fara pete.

Trebuie sa mai fie ferm la atingere si mai greu decat ti-ar putea indica marimea sa. Un grepfrut proaspat poate fi pastrat o saptamana la temperatura camerei si 2 saptamani la frigider.

6. Pomelo

Pomelo

Se spune despre pomelo ca este fratele mai mare al grepfrutului. De fapt lucrurile stau putin altfel, deoarece pomelo este fructul citric original, pe cand grepfrutul este un hibrid.

Totusi, pomelo chiar se poate lauda ca fiind cel mai mare citric. Dincolo de aceasta postura, pomelo se mai deosebeste de toate celelalte citrice prin coaja foarte groasa pe care o are.

Pomelo abunda de vitaminele A, B, C, D, E si K. Are atat de multe incat poate fi considerat o „bomba vitaminizanta”. Nici mineralele nu se lasa mai prejos si se gasesc in pomelo in cantitati mari.

Un pomelo contine calciu, acid folic, magneziu, potasiu, sodiu si litiu, care ii confera beneficii pentru sanatate. De asemenea, numeroasele fibre din pomelo ajuta la functionarea normala a tranzitului intestinal.

Cand vrei sa cumperi un pomelo, acesta trebuie sa aiba o coaja stralucitoare. Acest lucru este un bun indiciu al faptului ca fructul ales este dulce, bine copt si zemos.

De ce sa consumi citrice?

Nu doar ca sunt gustoase, aromate si viu colorate, citricele sunt si extrem de sanatoase.

Toate fructele citrice au un continut ridicat de vitamina C, fibre, potasiu, fosfor, cupru, magneziu si alte uleiuri esentiale. De asemenea, citricele mai contin rezerve importante ale complexului de vitamina B.

Datorita acestor substante, consumul de citrice confera numeroase beneficii organismului. Asa ca nu ezita sa le consumi cat mai des!

Citricele sunt de un real ajutor in timpul curelor de slabire. Au un continut redus de grasimi si calorii, deci chiar se recomanda a fi consumate la dieta.

Mai mult decat atat, citricele au efecte antioxidante, stimuland organismal in lupta impotriva radicalilor liberi. Propreiattile antiinflamatoare fac consumul de citrice sa poata preveni sau ameliora durerile articulare si musculare.

Trebuie mentionat si faptul ca vitaminele care se gasesc in citrice au un rol important in producerea de colagen. Astfel, ridurile, petele cutanate sau acneea pot fi tinute sub control sau eliminate prin consumul regulat de citrice.

Desi poti sa le consumi oricand, citricele se recomanda a fi mancate cu precadere iarna. Ele au un aport deosebit de mare de vitamina C si flavonoizi, esentiali pentru organism in sezonul rece, prevenind gripa.