Regim Alimentar pentru Fiere Inflamata

Adoptarea unui regim alimentar pentru fiere inflamata poate fi cea mai eficienta metoda pentru ameliorarea simptomelor. Desi dieta nu trateaza afectiunea, poate contribui la imbunatatirea functionarii vezicii biliare (fierea).

Din pacate, majoritatea dintre noi nu acordam importanta cuvenita vezicii biliare, decat atunci cand apar simptomele. Fierea inflamata provoaca crize dureroase, iar uneori poate duce la complicatii grave.

Unele alimente pot contribui la protejarea si mentinerea sanatatii vezicii biliare, in timp ce altele pot favoriza aparitia problemelor. O astfel de dieta nu doar ca previne inflamarea vezicii biliare, ci sustine o stare generala de sanatate.  

Citeste mai jos pentru a afla ce presupune un regim alimentar pentru fiere inflamata! Afla care sunt alimentele pe care ar trebui sa le consumi si pe care sa le eviti intr-o astfel de situatie.

Fiere inflamata - simptome

Fiere inflamata - simptome

Fierea este denumirea populara a vezici biliare (colecistului), un mic saculet in forma de para, situat sub ficat. Vezica biliara colecteaza bila produsa de ficat si o elibereaza in duoden.

Bila este un lichid galben-verzui care ajuta la descompunerea grasimilor consumate. In timpul digestiei, vezica biliara se contracta si elibereaza bila in primul segment al intestinului subtire (duoden).

Diversi factori pot bloca canalele biliare si impiedica evacuarea bilei. Acumularea bilei in vezica biliara poate provoaca umflarea si inflamarea acesteia.

In termeni medicali, inflamatia vezicii biliare poarta numele de colecistita care poate fi acuta sau cronica.

Colecistita acuta reprezinta inflamatia vezicii biliare aparuta brusc. Se manifesta printr-o durere severa in partea dreapta a abdomenului superior care poate iradia spre spate sau umarul drept.

Durerea se poate intensifica pe masura ce respiri profund. O criza de colecistita acuta poate persista pana la 3 zile.

Pe langa durere, colecistita acuta mai poate provoca si alte simptome, precum:

  • greata si varsaturi
  • febra si frisoane
  • diaree cu scaune deschise la culoare
  • balonare
  • scaderea poftei de mancare
  • icter

Colecistita acuta nu trebuie ignorata. Netratata, poate sa provoace complicatii care iti pot pune viata in pericol.

Pe termen lung, epiosadele repetate de colecistita acuta pot provoca micsorarea vezicii biliare, determinand incapacitatea acesteia de functionare. Aceasta inflamatie cronica a vezicii biliare poarta numele de colecistita cronica.

Fiere inflamata - cauze

Fiere inflamata - cauze

Cea mai frecventa cauza pentru colecistita acuta o reprezinta caliculii biliari sau pietrele la fiere (cum sunt numiti popular).

Atunci cand au dimensiuni mari, acestia pot infunda canalele biliare, provocand inflamarea vezicii biliare.

Prezenta caliculilor in colecist poarta numele de litiaza biliara, o afectiune care pote provoca disconfort si iti poate pune viata in pericol, in timp.

Dina cest motiv, uneori este necesara chiar interventia chirurgicala pentru indepartarea vezicii biliare.

Exista foarte muti factori de risc care duc la formarea pietrelor la fiere si implicit la colecistita:

  • o alimentatie bogata in grasimi saturate, carbohidrati rafinati si saraca in fibre
  • sexul, deoarece femeile sunt mai predispuse la caliculi biliari decat barbatii
  • antecedentele familiale
  • supraponderabilitatea sau obezitatea creste riscul de aparitie a pietrelor la fiere
  • dietele de slabit restrictive care produc o scadere in greutate rapida
  • inaintarea in varsta
  • sedentarismul
  • sarcina
  • administrarea de anticoncepitionale sau tratamente de substitutie hormonala
  • diabetul sau boala coronariana

Regim alimentar pentru fiere inflamata

Un regim alimentar pentru fiere inflamata iti poate fi util pentru ameliorarea simptomelor.

O astfel de dieta presupune inlocuirea alimentelor bogate in grasimi, colesterol si carbohidrati rafinati cu alimente bogate in fibre, vitamine, minerale si moderate caloric.

O dieta echilibrata, bazata pe alimente sanatoase si variate, poate mentine si imbunatati buna functionare a vezicii biliare, precum si a intregului organism.

De asemenea, este important sa iti stabilesti un program regulat de masa. In loc sa mananci trei principale mese pe zi si consistente, mai bine mananca putin si mai des.

Iata mai jos o lista cu ce ar trebui sa mananci si ce ar trebui sa eviti atunci cand urmezi un regim alimentar pentru fiere inflamata! Totusi, inainte de a face orice modificare majora in stilul tau alimentar, cere si sfatul medicului.

Alimente permise

Un regim alimentar pentru fiere inflamata ar trebui sa contina urmatoarele alimente:

  • cat mai multe legume proaspete sau gatite la aburi, sotate, fierte, la cuptor, pe gratar, precum dovlecel, ardei gras, morcovi, fasole verde, ciuperci, loboda, spanac (si alte legume cu frunze verzi), cartofi copti sau fierti, etc.
  • fructe proaspete, in special citrice, deoarece sunt bogate in vitamina C, precum si avocado, mure, etc.
  • carne slaba de pui gatita pe gratar sau la cuptor, fara piele
  • peste si fructe de mare, precum si conserve in suc propriu
  • lactate cu continut scazut de grasimi
  • nuci si seminte crude
  • cereale integrale, ovaz, orez brun, quinoa
  • fasole uscata, mazare, linte, soia, tofu (contin proteine vegetale si pot fi o alternativa excelenta pentru carnea rosie)
  • supe si ciorbe, fara grasimi
  • uleiuri vegetale, precum ulei de masline, ulei de susan sau ulei de canepa
  • suc de lamaie, otet, condimente nepicante si ierburi aromatice: marar, cimbru, patrunjel, foi de dafin, etc.
  • mustar si sosuri fara grasimi
  • zahar si dulciuri cu moderatie
  • apa plata si ceaiuri din plante, precum ceai de galbenele, tei, musetel, sunatoare

Alimente de evitat

Atunci cand adopti un regim alimentar pentru fiere inflamata, dar si pentru a te mentine sanatos, ar trebui sa eviti urmatoarele alimente:

  • prajelile in ulei incins
  • carnea rosie grasa
  • alimentele procesate, mezelurile si afumaturile
  • mancarea de tip fast-food
  • lactatele bogate in grasimi, untul, branza, inghetata
  • ouale
  • margarina
  • maineza si alte sosuri grase
  • conservele de peste in ulei
  • painea si pastele din faina alba
  • produsele de cofetarie si patiserie
  • chipsurile, ciocolata
  • nucile si semintele prajite si sarate
  • ciorbele si supele grase, cu smantana
  • unele legume, precum varza, rosii, castraveti, ridichi, vinete, hrean, usturoi, ceapa, mai ales daca le consumi crude
  • preparatele picante
  • alcoolul si bauturile carbogazoase

Surse:

  • https://www.healthline.com/health/gallbladder-diet
  • https://www.webmd.com/digestive-disorders/features/gallbladder-diet-foods-for-gallbadder-problems
  • https://www.medicinenet.com/what_foods_should_i_avoid_with_cholecystitis/article.htm