Alimente Care Subtiaza Sangele

Alimente care subtiaza sangele

Coagularea sangelui este un proces esential, dar in unele situatii iti poate pune viata in pericol. Consumul de alimente care subtiaza sangele ar putea contribui la scaderea riscului de aparitie a complicatiilor.

Astfel de alimente au in compozitia lor diverse substante active care pot impiedica coagularea sangelui, prevenind formarea cheagurilor.

Din acest motiv acestea mai poarta denumirea de anticoagulante naturale.

Diluantii naturali pot ajuta la fluidizarea sangelui, imbunatatind circulatia sanguina.

Cu toate acestea, se recomanda precautie atunci cand consumi alimente pentru subtierea sangelui si doar sub supraveghere medicala.

Citeste acest articol pentru a afla ce alimente subtiaza sangele, insa despre care ar fi bine sa discuti cu medicul inainte de a le consuma!

Alimente care subtiaza sangele

In mod normal, coagularea sangelui este un proces fiziologic necesar pentru a previne o hemoragie atunci cand apare o leziune.


Totusi, atunci cand cheagurile de sange se formeaza in interiorul venelor, pot bloca fluxul sanguin, provocand complicatii grave, precum infarct sau accident vascular cerebral.


Pentru a preveni formarea cheagurilor de sange si a scadea riscul de tromboza, medicul iti poate prescrie un tratament cu anticoagulante.


Desi este putin probabil sa fie la fel de eficiente, se pare ca se poate apela si la unele alimente pentru subtierea sangelui.


Retine ca este important sa ceri sfatul medicului inainte de apela la astfel de remedii naturiste. Iata ce alimente subtiaza sangele!

1. Scortisoara

Poate ai auzit ca scortisoara iti poate aduce numeroase beneficii pentru sanatate.


Printre altele, poate face parte si din categoria de alimente pentru subtierea sangelui datorita continutului de cumarina.


Wafarina este un medicament sintetic derivat din cumarina si prescris adesea ca anticoagulant pentru prevenirea trombozei.


Fiind o sursa de cumarina, scortisoara poate actiona ca un diluant natural al sangelui.


Cu toate acestea, scortisoara trebuie consumata cu precautie.


Ai in vedere faptul ca scortisoara Cassia (varianta chinezeasca) este mai bogata in cumarina fata de scortisoara Ceylon, considerata cea autentica.


Adaugata in diferite preparate culinare sau consumata sub forma de ceai de scortisoara, poate prezenta anumite riscuri pentru sanatate.


Aportul in exces de cumarina poate provoca hemoragii, iar pe termen lung poate cauza leziuni hepatice.

2. Turmericul

Turmericul nu este doar un simplu ingredient folosit in gastronomie, ci este apreciat din vremuri stravechi in scopuri medicinale.


Contine curcumina, o substanta activa care ii confera proprietati antioxidante si antiinflamatoare.


Datorita curcuminei, se pare ca turmericul poate actiona si ca un anticoagulant natural.


Adaugat in diverse preparate culinare, turmericul poate ajuta la fluidizarea sangelui si poate preveni formarea cheagurilor.


Cu toate acestea, se recomanda sa consumi turmeric cu prudenta in cazul in care urmezi un tratament medicamentos pentru subtierea sangelui.

3. Usturoiul

Usturoiul este apreciat pentru aroma sa intensa si placuta pe care o confera preparatelor culinare, dar si pentru efectele sau de antibiotic natural.


Proprietatile terapeutice ale usturoiului se datoreaza compusilor organosulfurici pe care ii contine, precum alicina.


Consumul regulat de usturoi poate actiona ca un diluat natural al sangelui. Poate avea efect antitrombotic, prevenind formarea cheagurilor de sange.


O cura cu usturoi pe stomacul gol poate scadea riscul de infarct si accident vascular cerebral.  

4. Ghimbirul

Considerat un puternic antiinflamator, ghimbirul face si el parte din categoria de alimente care subtiaza sangele.


Pe langa numerosi alti compusi, ghimbirul contine salicina, un derivat natural al aspirinei sau acidul acetilsalicilic.


Aspirina este un medicament sintetic recomandat in doze mici pentru a preveni formarea cheagurilor de sange, scazand riscul de infarct.


Fiind o sursa naturala de salicilati, consumul regulat de ghimbir ar putea avea efecte similare aspirinei.


Poate imbunatati circulatia sanguina si poate actiona ca un anticoagulant.


Ghimbirul poate fi consumat proaspat, adaugat in diverse preparate, smoothie-uri, sucuri sau sub forma de ceai de ghimbir.

5. Ardeiul iute

Desi nu foarte multa lume il tolereaza, consumul de ardei iute in cantitati moderate poate avea multiple beneficii pentru sanatate.


Acesta contine vitamine si minerale, precum si numerosi compusi activi care ii confera proprietati antioxidante si antiinflamatoare.


Ca si ghimbirul, ardeiul iute este o sursa naturala de salicilati, putand actiona ca un diluant natural al sangelui.


Poate imbunatati circulatia sanguina, contribui la scaderea tensiunii arteriale si poate preveni bolile cardiovasculare.


Il poti consuma ca atare, crud sau murat. De asemenea, poate fi folosit la gatit, adaugat ca si condiment.


Pentru cei care nu agreaza gustul picant, ardeiul iute este disponibil in magazinele naturiste sub forma de capsule.

6. Uleiul de germeni de grau

Uleiul de germeni de grau presat la rece este un puternic antioxidant. Previne aparitia bolilor si sustine sistemul nervos, imbunatatind memoria.


In plus, uleiul de germeni de grau poate preveni formarea cheagurilor de sange, fiind o sursa excelenta de vitamina E (tocoferol).


Vitamina E este o vitamina liposolubila care are principii antioxidante pentru organismul uman.


Neutralizeaza efectele nocive ale radicalilor liberi si protejeaza organismul de stresul oxidativ.


Vitamina E este un ingredient apreciat in cosmetica pentru efectul sau antiaging.


Poate fi administrata si sub forma de suplimente, insa consumul de alimente bogate in vitamina E reprezinta cea mai sigura modalitate prin care organismul poate beneficia de acest micronutrient.


Pe langa mentinerea si imbunatatirea starii generale de sanatate, sursele naturale de vitamina E sunt considerate si alimente care subtiaza sangele.


Se gaseste din abundenta in uleiul de germeni de grau. Conform Wikipedia, 100 g de ulei de germeni de grau contine 255 mg de vitamina E.

Precautii

In general, consumul moderat de alimente care subtiaza sangele nu prezinta efecte adverse. Cu toate acestea, se recomanda precautie si sa ceri sfatul medicului inainte.

Chiar daca sunt naturale, unele alimente pentru subtierea sangelui pot provoca reactii alergice sau pot prezenta contraindicatii in cazul anumitor persoane.

Atunci cand sunt consumate in exces pot creste riscul de sangerare.

De altfel, este contraindicat consumul acestor alimente in paralel cu administrarea de medicamente anticoagulante, deoarece pot interfera cu acestea.

Avand in vedere ca exista probabilitatea sa nu fie la fel de eficiente ca medicamentele anticoagulante, alimentele pentru subtierea sangelui nu inlocuiesc tratamentul prescris de medic.

Daca esti predispus la formarea cheagurilor de sange si ti s-a prescris un medicament anticoagulant, discuta cu medicul inainte de a consuma alimente care subtiaza sangele.

Acest articol are scop informativ! Inainte de a apela la remedii naturiste, cere sfatul medicului de fiecare data cand te confrunti cu o problema de sanatate.

Surse:

  • https://www.healthline.com/health/high-cholesterol/blood-thinners
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/322384