RESVERATROL – de ce este atat de important?

Pentru cei care nu stiu, resveratrol este o substanta minune, cu un puternic rol antioxidant si care aduce multiple benficii asupra sanatatii.

In ce alimente poate fi gasit, care sunt beneficiile unui consum constant de resveratrol, precum si alte informatii utile, isi vor gasi raspunsul in materialul de fata.

Sa nu uitam ca specialistii (medici, nutritionisti) avertizeaza ca numarul bolilor “moderne” sunt intr-o continua crestere. Acest articol vine atat in intampinarea celor care sufera de diverse afectiuni, cat si a celor care doresc un stil de viata mai sanatos.

Care sunt principalele surse de resveratrol

Cantitati insemnate de resveratrol se regasesc in fructele inchise la culoare precum:

  • prune
  • mure
  • afine
  • coacaze
  • struguri

De asemenea, vinul rosu este o sursa bogata in resveratrol, cu mentiunea ca acesta trebuie sa fie natural.

Resveratrolul este eliberat din coaja si semintele boabelor de struguri in timpul procesului de fermentatie. Ceea ce face ca vinul rosu, consumat in cantitati moderate, sa fie benefic pentru sanatate.

Antioxivita

Antioxidant PUTERNIC

Antioxivita este unul din cele mai puternice antioxidante naturale de pe piata din Romania. Contine resveratrol!

Totusi cea mai insemnata sursa de resveratrol este radacina unei plante originare din Japonia si care poarta denumirea stiintifica de Polygonum cuspidatum.

Aceasta nu poate fi consumata in stare naturala, asa ca resveratrolul este extras in mod artifial si “tranformat” in suplimente alimentare.

Cum actioneaza resveratrolul?

Organismul uman are o uimitoare capacitate de a se reface si de a se auto-apara in fata bacteriilor care ne “ataca” din exterior.

Intrebarea care se impune este cum de avem aceasta capacitate de a lupta cu bacteriile si cu stresul oxidativ?

Secretul consta in faptul ca organismul nostru produce o proteina SIRT1, denumita si “proteina longevitatii”. Rolul acesteia este de a proteja celulele ADN-ului si de a repara moleculele ce au fost afectate de radicalii liberi.

Insa din cauza numarului mare de radicali liberi, proteinele SIRT1 sunt “directionate” tot mai mult pentru a reface celulele.

In acest mod procesul de imbatranire este accelerat, iar capacitatea organismului de autoaparare impotriva bacteriilor scade.

Resveratrolul stimuleaza productia de proteine SIRT1, ajutand la incetinirea procesului de imbatranire si la mentinerea sanatatii celulelor!

Resveratrol - beneficiile lui asupra sanatatii

Numeroasele cercetari efectuate au demonstrat faptul ca resveratrolul are numeroase beneficii asupra sanatatii. Despre aceste beneficii vom vorbi si noi in cele ce urmeaza.

1. Incetineste procesul de imbatranire

Asa cum am vazut mai sus, resveratrolul stimuleaza productia de proteine SIRT1, astfel procesul de imbatranire este incetinit.


In plus, acesta contine antioxidanti care neutralizeaza efectul radicalilor liberi.

2. Mentine sanatatea sistemului cardiovascular

Cercetarile efectuate pana acum demonstreaza ca un consum constant de alimente bogate in resveratrol scade riscul de ateroscleroza si previne formarea chegurilor de sange.


Aceasta substanta ajuta la scaderea nivelului de colesterol LDL (denumit si colesterol “rau”).


Resveratrolul mai este numit si “paradoxul francez” deoarece acestia, desi obisnuiesc sa consume alimente cu un continut ridicat de grasimi, totusi se afla printre oamenii cu cel mai sanatos sistem cardiovascular din lume.


Se crede ca aceasta situatie se datoreaza consumului regulat de vin rosu.

3. Reduce inflamatiile din organism

Resveratrolul are si rol antiinflamator, asadar ajuta la reducerea inflamatiilor din organism.


Astfel, un aport de fructe inchise la culoare este util si benefic inclusiv in cazuri de raceli si gripe.

4. Previne aparitia obezitatii

Resveratrolul poate preveni acumularea de kilograme nedorite. Mai mult, cercetarile arata ca aceasta substanta ajuta si la reducerea greutatii corporale.


Cu toate acestea, trebuie subliniat faptul ca se impune in acelasi timp un stil de viata sanatos, din care sa nu lipseasca miscarea fizica si alimentatia corespunzatoare.

5. Regleaza nivelul de insulina

Resveratrolul regleaza nivelul de insulina si totodata reduce nivelul de zahar din sange. Se recomanda consumul de alimente bogate in resveratrol pentru a preveni declansarea diabetului.


Totusi, in cazul in  care suferi deja de aceasta afectiune si vrei sa incepi un tratament bazat pe resveratrol, este indicat sa ceri sfatul medicului specialist.

6. Are efect anticancerigen

Cercetarile efectuate in acest sens, au demonstrat ca resveratrolul contribuie la blocarea procesului de carcinogeneza (un proces ce favorizeaza dezvoltarea de tumori canceroase).

7. Previne osteoporoza

Potrivit unui studiu ce a fost publicat in revista PubMed, resveratrolul are un rol important in dezvoltarea si mineralizarea oaselor, scazand astfel riscul de osteoporoza.

8. Mentine sanatatea ficatului

Resveratrolul ajuta la prevenirea obezitatii si totodata previne aparitia fibrozei sau a steatozei hepatice, protejand astfel sanatatea ficatului.

9. Benefic pentru creier

Consumul de alimente bogate in resveratrol diminueaza riscul de aparitie a bolilor neurodegenerative ce sunt asociate cu inaintarea in varsta.


Datorita efectelor sale antioxidante si antiinflamatorii, resveratrolul reduce riscul de aparitie a bolii Parkinson sau Alzheimer.

Ce este Antioxivita?

Antioxivita este considerat a fi unul dintre suplimentele cu cel mai puternic rol antioxidant.


Aceasta are o formula concentrata si este un produs realizat din ingrediente 100% naturale! Contine extract din samburi, pielite si rahis provenite de la struguri atent selectionati.


Ce rol are antioxivita? Aceasta previne imbatranirea, normalizeaza nivelul de colesterol, reduce stresul oxidativ, protejeaza vasele de sange, plus celelalte beneficii mentionate mai sus.

Antioxivita

Precautii, recomandari si efecte adverse

Resveratrolul poate interactiona cu medicamentele cu rol anticoagulant sau cu antiinflamatoarele nesteroidiene.

Se recomanda intreruperea administrarii de suplimente cu resveratrol in cazul unei interventii chirurgicale, cu cel putin doua saptamani inainte.

Desi resveratrolul nu este interzis femeilor insarcinate sau care alapteaza, totusi se recomanda precautie in privinta dozajului. Se administreaza cantitati mai mici si, desigur, la recomandarea medicului.

Depasirea dozei recomandate de resveratrol poate avea efecte negative, precum greata, dureri de stomac, dureri musculare sau insomnii.

In concluzie...

Avand in vedere multitudinea de beneficii, este usor de inteles de ce este atat de important resveratrolul.

Cu toate acestea, nu trebuie pierdut din vedere faptul ca indiferent daca alegi sa consumi alimente bogate in resveratrol sau suplimente alimentare, cheia pentru o viata sanatoasa este echilibrul.