De ce ar trebui sa bem CEAI VERDE

O ceasca cu ceai verde sorbita incet dimineata 🙂 , nu doar ca iti confera vitalitate si energie pentru o perioada indelungata de timp. Este bine de stiut insa ca acesta atrage dupa sine si nenumarate beneficii asupra sanatatii.

Cand si cat ceai verde sa consumi, care sunt proprietatile nutritive ale acestuia, despre beneficiile ceaiului verde si alte informatii utile vei afla citind acest articol.

Despre ceaiul verde

Ceaiul verde face parte din specia de plante Camellia sinensis.

Se considera ca este originar din China, din provincia Yunnan. Aceasta provincie este considerata casa speciei de plante Camellia sinensis. Yunnan detine 260 de soiuri de ceai verde din cele 380 de soiuri din intreaga lume.

Se spune ca in China cuvantul "ceai" se refera doar la ceai verde. Desi, in restul lumii, stim ca "ceai" este un termen general, care se refera la orice tip de ceai.

Despre ceaiul verde

O legenda din popor spune ca ceaiul verde ar fi fost decoperit din intamplare in jurul anului 2737 i.Hr.

Shennong, Emporor al Chinei, inventatorul medicinei chineze a descoperit ceaiul verde.

Se pare ca frunzele proaspete de ceai verde au cazut dintr-un copac in cana lui cu apa calda.

Sunt persoane care cred ca ceaiul verde a fost raspandit in China de budisti in jurul anilor 500 i.Hr. Se pare ca budistii aveau obiceiul de a bea ceai. Acestia il cresteau, recoltau si il preparau. Ceaiul iI ajuta fizic, in ritualurile lor de meditatii si in dezvoltarea lor spirituala. 

In jurul anului 1190, ceaiul verde a fost adus in Japonia de un preot, pe nume Zen.

Acesta vizita si studia marile manastiri si temple budiste din China. Din calatoriile sale a adus cu el in Japonia seminte si tufe de plante de ceai verde. Eisai, un preot tanar, s-a folosit de experienta lui pentru a cultiva si populariza ceaiul verde in Japonia.

Acesta a reusit sa implementeze obiceiul de a bea ceai ca un ritual al meditatiei in cadrul comunitatii de calugari budisti. Astfel a reusit sa popularizeze obiceiul de a se bea ceai in tot restul Japoniei.

De-a lungul vremii, ceaiul verde s-a cultivat si produs in toata lumea.

Pe langa China si Japonia, s-a raspandit in tari precum: India, Sri Lanka, taiwan, Noua Zeelanda, Hawaii, Taiwan.

Cu toate acestea, China si Japonia sunt cele mai mari tari producatoare si exportatoare de ceai verde din lume. 

Cum se prelucreaza ceaiul verde?

Poate ca vei fi surprins, insa ceaiul verde si ceaiul negru provin din aceeasi specie de plante (Camellia sinensis).

De fapt, modul de procesare al frunzelor de ceai face ca ceaiul sa fie verde sau negru.

Practic, ceaiul verde si ceaiul negru provin din frunzele oricarei plante Camellia sinensis. Tehnic, procesul de prelucrare face diferenta.

Metoda traditionala de prelucrarea a ceiului verde implica: incalzirea, racirea, uscarea, rularea si uscarea finala.

Schema de prelucrarea a ceaiului verde arata astfel:

Recoltare (Smulgere) → Racire → Aburire/prajire → Racire → Uscare (110°C/70°C) → Rulare → Uscarea finala (120°C/80°C)

1.

Recoltare

Frunzele de ceai sunt recoltate din planta Camellia sinensis. In industria ceaiului, procesul de recoltare se numeste smulgere.


Aceasta tehnica de smulgere este necesara pentru a asigura calitatea si gustul ceaiului. Procesul de recoltare se poate face manual sau mecanizat.

2.

Racire

Dupa recoltare, frunzele de ceai se aseza pe podea sau pe frunze de bambus.


Se stropesc cu o cantitate mica de apa pentru a se raci si improspata.

3.

Aburire

Pentru ceaiul verde, frunzele prospat culese sunt incalzite rapid prin aburire sau prajire. Acest proces de aplicare a caldurii pe frunzele de ceai previne procesul de oxidare al frunzelor.


Oxidarea ar face ca frunzele de ceai verde sa isi schimbe culoarea si sa-si modifice aroma. Intentia este ca frunzele de ceai sa isi patreze proprietaile sanatoase, aromele si culoarea.

4.

Racire

Dupa incalzire (aburire), frunzele de ceai sunt intinse pe niste tavi perforate pentru a fi racite si pregatite pentru urmatoare etapa.

5.

Uscare

Uscarea adecvata a frunzelor de ceai verde este foarte importanta pentru procesul urmator.

6.

Rulare

Frunzele de ceai sunt rulate strans in stiluri diferite.


Acest proces este foarte important pentru calitatea ceaiului. Totodata usureaza procesul urmator de uscare.

7.

Uscarea finala

Uscarea finala a frunzelor de ceai verde influenteaza aroma ceaiului si aspectul.

Sortimente de ceai verde

In functie de momentul recoltarii si de modul de prelucrare, exista mai multe sortimente de ceai verde.

Sortimentele difera si in functie de tara de provenienta: China sau Japonia.

Ceaiuri verzi chinezesti

1

Dragonwell

Este considerat un ceai verde chinezesc clasic. Are un aspect neted, plat, in forma de sabie. Are o aroma prajita, pe care nici o alta regiune producatoare de ceai verde nu a reusit sa o redea.

2

Gunpowder

Aceasta denumire vine de la forma de praf de pusca pe care o ia frunza dupa procesul de prelucrare. Frunza de ceai verde este rulata intr-un tub metalic perforat, apoi uscata. 

Ceaiuri verzi japoneze

1

Sencha

Este cel mai popular ceai verde din Japonia. Planta creste direct in razele soarelui, iar frunzele sunt recoltate imediat dupa ce acestea au inverzit. Apoi sunt preparate la abur, lasate la uscat si in final rulate in suvite lungi si subtiri.

2

Gyokuro

Cu trei saptamani inainte de recoltarea frunzelor, planta este ferita de soare. Astfel, aceasta nu mai realizeaza fotosinteza, ceea ce duce la retinerea in planta a aminoacizilor puternic aromati. Din acest motiv ceaiul gyorko are o aroma intensa.

3

Matcha

Este un ingredient foarte popular folosit in bucataria Japoneza. Pentru obtinerea acestuia procedeul este asemanator cu cel al ceaiului Gyokuro, doar ca la finalul procesului mentionat, frunzele sunt macinate foarte fin.

4

Hojicha

Se obtine prin prajirea la foc mare a ceaiului Sencha. Are aroma de nuci prajite. Prin prajirea la foc mare se reduce si continutul de cofeina a ceaiului.

Ce contine ceaiul verde?

Deoarece este obtinut din frunze neoxidate, ceaiul verde reprezinta o sursa bogata de antioxidanti si polifenoli.

Principalii compusi ai ceaiului verde sunt:

  • cafeina
  • L-teanina
  • fluorina
  • betacaroten
  • acid folic
  • flavonoide
  • proteine
  • fibre
  • calciu
  • grasimi
  • magneziu
  • fosfor
  • mangan
  • potasiu
  • riboflavina (vitamina B2)
  • vitamina B6
  • Ceai verde beneficii

    Acum te invit sa te asezi cat mai comod. Eventual cu o ceasca de ceai verde alaturi, pentru ca urmeaza sa citesti (asa cum promiteam la inceputul articolului), despre multiplele beneficii ale acestuia.

    Reduce stresul oxidativ

    Deoarece este o sursa foarte bogata de antioxidanti, ceaiul verde reduce stresul oxidativ si combate actiunea radicalilor liberi.


    Este stiut faptul ca radicalii liberi au efecte negative asupra organismului, iar un consum moderat si constant de ceai verde este de mare ajutor.

    Te ajuta sa slabesti

    Ceaiul verde este foarte util pentru detoxifierea organismului, ceea ce il face un aliat de nadejde al curelor de slabire.


    Mai mult, unele studii efectuate in acest sens au aratat ca ceaiul verde favorizeaza arderea grasimilor.

    Energizeaza in mod natural

    Ceaiul verde, una dintre cele mai consumate bauturi in intreaga lume, confera energie si vitalitate, reprezentand un bun inlocuitor al cafelei.


    Nu-ti place sa consumi cafea? Incearca sa te energizezi cu o ceasca din acest ceai!

    Mentine sanatatea inimii

    Ceaiul verde ajuta la scaderea colesterolului “rau” din sange (denumit LDL).


    Catechinele din continut, impreuna cu alti compusi, ajuta la scaderea riscului de aparitie a diverselor boli de inima.

    Imbunatateste memoria

    Mai multe studii efectuate (precum cel publicat in revista Psychopharmacology), au demonstrat faptul ca ceaiul verde imbunatateste capacitatea de concentrare si de memorare.


    De asemenea, ceaiul verde ajuta si la cresterea atentiei si vitezei de reactie.

    Reduce inflamatiile

    Ceaiul verde are excelente proprietati antiinflamatorii, motiv pentru care este de ajutor in ameliorarea diverselor inflamatii din organism.

    Mentine sanatatea pielii

    Tot datorita proprietatilor antiinflamatorii, dar si a celor anticarcinogenice, ceaiul verde amelioreaza boli de piele.


    Aici pot sa amintesc de psoriazis si dermatita.

    Sanatatea cavitatii bucale

    Prezenta catechinelor din ceaiul verde este de ajutor in inhibarea bacteriei Streptococcus mutans, ceea ce face sa scada riscul de aparitie a cariilor.


    In plus, combate respiratia urat mirositoare.

    Pentru un ten mai frumos

    Si in cosmetica ceaiul verde este foarte util, in special pentru persoanele care au tenul cu tendinta de ingrasare.


    Acesta are efect usor astringent si totodata calmant, previne aparitia acneei si intarzie procesul de imbatranire a pielii. Pliculetele de ceai aplicate pe ochi vor ajuta la diminuarea cearcanelor si pungilor.

    Cum putem consuma ceaiul verde?

    Sub forma de infuzie

    Cea mai populara metoda sa consumi ceai verde este sub forma de infuzie. Poti alege intre ceai la pliculete sau planta vrac.

    Mai jos regasesti si doua link-uri utile de unde poti achizitiona ceai de buna calitate.

    Ceai Verde Organic India, BIO

    Ceai Verde Sencha Uji, BIO

    Sub forma de capsule cu extract de ceai verde

    Aceste suplimente le poti cumpara de la magazinele cu produse naturiste sau online.

    Mai jos iti recomand un produs foarte bun. 

    Matcha Ecologic din Japonia

    Matcha Ecologic din Japonia

    Acest produs este un tonic general al organismului. Te ajuta sa combati oboseala fizica si mentala, dar si la energizarea organismului.

    Cum sa prepari corect un ceai verde?

    Ca sa te bucuri de o aroma placuta si intensa atunci cand bei ceai verde, este bine sa tii cont de sfaturile de mai jos:

    • pentru a evita ca ceaiul sa aiba un gust amarui, este bine de stiut ca planta, indiferent ca folosesti ceai la vrac sau la pliculet, nu se pune in apa clocotita. Temperatura optima este de aproximativ 80-90 grade Celsius
    • timpul mediu de infuzare este de 3-4 minute. Ceaiul va capata un gust mai intens pe masura ce planta este lasata mai mult la infuzat
    • pentru 150 de grame de apa, cantitatea ideala de planta este de 2-3 grame

    Ce gust are ceaiul verde?

    Gustul ceaiului verde depinde de mai multi factori. Difera in functie de locul de unde provine, de modul de procesare, dar si de modul de preparare al ceaiului.

    Cu toate acestea, exista cateva trasaturi comune ale gustului de ceai verde.

    Ceaiul verde poate avea aroma dulce, vegetala, ierboasa, pamanie, de nuci prajite sau de alga.

    Daca este preparat corect, ceaiul verde are culoarea verde, galben sau maro deschis.

    Sfaturi si recomandari

    Nu este indicat sa bei ceai verde pe stomacul gol deoarece L-teanina poate creste nivelul de aciditate din stomac.

    Nu se recomanda consumul de ceai verde inainte de culcare. Datorita continutului de cafeina, ideal ar fi sa faci o pauza de cateva ore (macar 3-4) inainte de a merge la culcare,

    Consumat intre mesele principale, ceaiul verde duce la cresterea absorbtiei de nutrienti.

    Este recomandat sa nu depasesti cantitatea de 2-3 cani pe zi.

    Un consum prea mare de ceai verde poate avea ca efecte negative simptome precum stari de nervozitate, dureri de cap, insomnii, ameteli sau palpitatii cardiace.

    Contraindicatii

    • Mamicile care sunt insarcinate sau care alapteaza nu ar trebui sa consume ceai verde datorita cafeinei pe care acesta il contine
    • Nu este recomandat persoanelor care au probleme digestive
    • Persoanele cu anemie si deficit de fier ar trebui sa evite consumul de ceai verde
    • Nu se recomanda persoanelor care prezinta afectiuni hepatice
    • Este contraindicat persoanelor aflate sub tratament cu medicamentatie antidepresiva sau anticoagulanta

    Reteta Iced Tea cu ceai verde

    Aceasta bautura este foarte racoritoare si revitalizanta in zile calduroase.

    Poate inlocui cu succes sucurile asemanatoare pe care le gasim in comert. In plus, este mult mai sanatoasa!

    Eu cred ca este mai bine sa iti prepari tu acasa un Iced Tea proaspat decat sa il cumperi din comert.

    Avantajele sunt ca eviti indulcitorii artificiali, conservantii si stii exact ce ingrediente contine.

    Reteta Iced Tea cu ceai verde, lamaie si menta

    Ingrediente:

  • 1 cana de suc de lamaie
  • 5 cani de apa rece
  • 5 pliculete de ceai verde
  • ¼ cana de miere
  • 18 frunze de menta
  • o lamaie
  • Mod de preparare

    Pasul 1

    Intr-o oala/ibric, pune la fiert doua cani de apa, din cele cinci.

    Pasul 2

    Cand apa fierbe, adauga cele 5 pliculete de ceai verde. Acopera vasul si lasa-l la infuzat 5 minute sau conform instructiunilor de pe pachet.

    Pasul 3

    Dupa ce a trecut timpul de infuzare, scoate pliculetele de ceai verde. Cu ajutorul linguritei, apasa usor pe pliculete pentru a le stoarce bine. Arunca apoi pliculetele de ceai la gunoi.

    Pasul 4

    Lasa ceaiul sa se raceasca si adauga mierea. Amesteca bine pana la dizolvare.

    Pasul 5

    Toarna intr-un vas sucul de lamaie din cana.

    Pasul 6

    Adauga ceaiul verde preparat in vasul cu sucul de lamaie. Amesteca foarte bine.

    Pasul 7

    Toarna peste ceaiul verde cu sucul de lamie, cele 3 cani de apa rece care ti-au ramas. Amesteca foarte bine. Gusta si, daca vrei, poti sa mai adaugi miere sau suc de lamaie.

    Pasul 8

    Transfera amestecul intr-o sticla sau intr-o carafa. Pastreaza-l la rece, in frigider pentru cel putin 2 ore.

    Pasul 9

    Toarna amestecul in pahare. Taie lamaia in felii subtiri si spala frunzele de menta. Adauga cateva felii de lamaie  si 3 frunze de menta in fiecare pahar. Serveste aceasta bautura rece, cu cuburi de gheata.