Alimente Bogate in Calciu

Alimente Bogate in Calciu

Calciul este un element cheie in dezvoltarea sanatoasa a sistemului osos. Ca atare, atunci cand acest mineral lipseste din organismul tau sau se afla intr-o cantitate insuficienta, ar trebui sa compensezi cu o cantitate cat mai mare de alimente care contin calciu.

Pe langa acestea, e important sa consumi si alimente care contin vitamina D3. Fara aceasta vitamina, consumul de alimente bogate in calciu poate fi oarecum inutil. Pentru a se fixa in oase, calciul are nevoie si de suportul vitaminei D3.

Ce alimente contin calciu mai mult decat laptele si branza, care este rolul acestui mineral in corp si care sunt principalele beneficii ale calciului...urmeaza sa afli in randurile de mai jos.

Principalele beneficii ale calciului

Principalele beneficii ale calciuliu

Probabil stii deja care este rolul principal al calciului pentru sistemul osos. Il intareste si il mentine sanatos.

Pentru a avea insa un sistem osos sanatos si o dantura perfecta, ai nevoie atat de un aport optim de calciul in organism, cat si de mineralele si vitaminele esentiale.

Pe langa calciu, sistemul osos are nevoie si de fosfor, magneziu si vitamina D3. Alimentele care le contin pe toate acestea sunt ideale pentru a-ti mentine oasele sanatoase.

Calciul are un rol important in coagularea sangelui si implicit in mentinerea inimii sanatoase. De asemenea, contribuie la reglarea batailor inimii si la reglarea presiunii arteriale.

Sistemul tau locomotor are nevoie de calciu. Datorita acestuia, muschii raspund comenzilor date de catre nervi. Dezvoltarea creierului si a activitatii cerebrale sunt intr-o oarecare dependenta fata de calciu.

Daca vrei sa slabesti, calciul poate avea un rol cheie in dieta. Acesta inhiba o substanta care provoaca depunerea grasimilor si, in acelasi timp, incetineste metabolizarea lipidelor.

De asemenea, pentru a pune punct insomniilor este indicat sa iti maresti doza zilnica de calciu. Vei avea un somn mai relaxat si odihnitor.

Daca ai un par care nu te multumeste sau unghiile se degradeaza usor, poti rezolva aceste probleme cu un surplus de calciu.

Pentru sistemul tau imunitar, calciul isi aduce zilnic aportul si ajuta la combaterea infectiilor, ajutand organismul sa se apere impotriva agentilor patogeni.

Deficitul si doza zilnica recomandata

Deficitul si doza zilnica recomandata

In multe cazuri e foarte simplu sa iti dai seama ca ai deficit de calciu. Totusi, sunt situatii cand ai nevoie sa afli acest lucru de la un medic, pentru ca altfel e greu sa realizezi tu acest lucru

Unghiile si parul se regasesc printre cei mai importanti depozitari de calciu din organism.

Atunci cand corpul tau are nevoie de mai mult calciu, si-l va extrage din acestea. Parul si unghiile vor resimti deficitul de calciu si nu vor mai parea sanatoase. Acesta este unul dintre cele mai vizibile semne ca ai un deficit de calciu.

Un alt simptom poate sa fie atunci cand resimti o stare de ameteala severa sau chiar lesini instant. E posibil ca organismul tau sa nu aiba suficient calciu.

Daca starea persista dupa ce ai consumat alimente care contin calciu, e indicat sa consulti un medic pentru ca problema poate sa fie in alta parte.

Senzatia de amorteala, carceii, pierderile de memorie si tulburarile ritmului cardiac se mai pot numara printre semnele unei carente de calciu.

Doza zilnica recomandata de calciu

Doza zilnica de calciu pentru oameni este stabilita dupa mai multe criterii. Printre acestea mentionez:

  • varsta
  • greutatea
  • sexul
  • anumite stari ale organismului

Cand vorbim de dozele zilnice de calciu, general valabile, varsta este cel mai important criteriu.

Adultii au nevoie zilnic de aproximativ 1.000 mg de calciu. Femeile insarcinate, care alapteaza sau sunt la menopauza, au nevoie de o doza crescuta pana la 1.300 mg.

Sugarii au nevoie de 200 – 260 mg, iar doza zilnica pentru copiii intre unu si trei ani este de aproximativ 700 mg.

Odata cu cresterea varstei, minorii au nevoie de un aport mai mare de calciu. Cei cu varsta intre patru si opt ani au nevoie de un aport de calciu similar cu cel al adultilor. Minorii trecuti de 9 ani au nevoie de 1.300 mg calciu.

Cea mai mare nevoie de calciu in fiecare zi o au adultii trecuti de 50 de ani. In cazul acestora doza zilnica recomandata este de 1.500 mg de calciu.

*atentie, dozele pot sa varieze in functie si de recomandarea medicului

9 alimente care contin calciu

9 alimente care contin calciu

Laptele este unul din cele mai cunoscute alimente care contine calciu. Totusi, aici vreau sa-ti spun alte 9 alimente care contin mai mult calciu decat laptele.

Desigur, pe langa lapte, tot in categoria de produse lactate, poti consuma si branza, iaurt, cascaval, branza tartinabila, etc.

Organismul nu are capacitatea de a absorbi tot calciul din lapte, iar din acest motiv nu ar trebui sa te bazezi doar pe aceasta sursa. Ar trebui sa te orientezi si spre alte alimente care au chiar un continut mai mare de calciu.

9 alimente care contin calciu mai mult decat laptele

Foarte multi oameni cred ca laptele este alimentul cu cel mai mare continut de calciu.

In realitate lucrurile nu stau deloc asa, deoarece gasim acest mineral, chiar in cantitati mai mari, si in alte alimente.

*cantitatile de calciu mentionate mai jos pot varia, in functie de produs. Acolo unde este cazul, citeste eticheta produsului pentru valoarea exacta

1. Tofu - este un aliment asemanator cu branza, insa este produs din lapte condensat de soia.

Procesul de fabricatie este foarte asemanator cu cel al branzei. Tofu (100 g) contine 350 mg de calciu, insa pe langa acesta se mai gasesc si seleniu, mangan si fosfor.

2. Conserva de somon - nu este foarte sanatos sa consumam mancare din conserve, insa in aceasta situatie, o conserva (normala) de somon poate sa contina aproximativ 500 mg de calciu.

Cel mai indicat este somonul salbatic, insa este mult mai rar de gasit in marile magazine.

3. Sardinele - putini stiu ca acesti pesti mici contin calciu. Cantitatea nu este deloc de neglijat, asta deoarece 100 g de sardine contin 382 mg de calciu.

Pe langa acest mineral, sardinele mai contin si Omega-3, fier, potasiu, niacina, zinc, magneziu, fosfor. 

4. Migdalele - acestea sunt extrem de bogate in substante nutritive, iar printre acestea se regaseste si calciul.

Migdalele crude (100 g) contin 260 mg de calciu, iar tot din compozitia acestora nu lipsesc vitamina E, magneziul sau manganul.

5. Smochine uscate - aceste fructe extrem de gustoase sunt de asemenea si foarte sanatoase.

Continutul de calciu in 100 g de smochine uscate este de 160 mg. Sunt excelente pentru sistemul digestiv, imbunatatesc sanatatea inimii si a pielii.

6. Patrunjelul - stiai ca patrunjelul contine mai mult calciu decat laptele? Intradevar, se foloseste in cantitati mici pentru a condimenta mancarea, insa chiar si asa, trebuie sa stii ca 100 g de patrunjel contine 140 mg de calciu.

Daca vrei sa consumi mai mult patrunjel, atunci iti recomand salatele.

7. Spanacul - cu totii stim desenele in care Popeye marinarul manca spanac pentru a-si creste puterile.

Acest lucru nu este un mit, ci un fapt extrem de adevarat. La 100 g de patrunjel gasim 135 mg de calciu, dar si luteina, nitrati, antioxidanti, vitamine si compusi vegetali.

8. Varza kale - un alt aliment bogat in calciu este varza kale (de fapt kale este considerata un super aliment).

La 100 g din aceasta leguma beneficiem de 120 mg de calciu. Este extrem de benefica pentru sanatate, in special continutului ridicat de vitaminele A, C, K si minerale.

9. Fasolea uscata - unul din alimentele preferate in bucataria romaneasca este fasolea. Un lucru foarte bun, asta deoarece 100 g de fasole uscata contine 65 mg de calciu.

Aceasta leguma mai contine si proteine, fibre, potasiu si fier.

Atentie!

Nu este insa suficient sa aceste alimente pentru a avea un aport crescut de calciu in organism.

Trebuie sa elimini si o serie de alte alimente care impiedica asimilarea calciului, cum ar fi alimentele bogate in grasimi (asa ca uita de fasolea cu ciolan). 🙂

Sfecla (care de altfel este extrem de sanatoasa), cafeaua, ciocolata, bauturile alcoolice si carbogazoase se afla pe lista celor pe care nu ar trebui sa le consumi daca vrei sa iti cresti aportul de calciu din organism.