Sare Iodata sau Neiodata

Sare iodata sau neiodata

Din pacate, oricat de daunatoare ar putea fi mancarea prea sarata, cea lipsita de sare iodata poate crea deficite la nivelul glandei tiroide. Intrebarea este: sare iodata sau neiodata?

De cate ori nu i-ai auzit pe cei din jur povestindu-ti de beneficiile consumului de sare iodata? Cat de des nu ai auzit de oameni care iau tratament pentru a-si regla nivelul de iod din organism? 

Un deficit de iod in organism poate genera stari de ameteala, pierderi in greutate, caderea parului si un dezechilibru hormonal care necesita tratament medicamentos pentru cateva luni.

Iodul este o substanta (element chimic) care se gaseste mai ales in oceane si mari.

Din acest motiv apar problemele cu cat ne indepartam din punct de vedere geografic de zonele cu deschidere la apa sarata si venim catre munti si zone deluroase.

Indiferent ca esti in favoarea consumului de sare iodata sau neiodata, Uniunea Europeana a decis sa te lase sa alegi si sa nu forteze cetatenii intr-o directie anume. In Romania s-a mers pe varianta de sare iodata.

De ce este sarea atat de importanta

De ce este sarea atat de importanta?

Sarea este condimentul cel mai usor de gasit, aflat la indemana oricui si disponibil in orice supermarket. 

Aceasta este necesara organismului pentru mentinerea volumului adecvat de lichide in sange si in tesuturi.

In mod normal, sarea din magazine contine 99.5% clorura de sodiu, insa sunt situatii cand acest procentaj poate sa difere.

Se poate intampla ca o parte din substantele nutritive de care avem nevoie sa fie inlocuite de altele.

Din cauza acestor substituenti, unele mineralele de care avem nevoie pot lipsi din organism, prin urmare pot duce la aparitia unor afectiuni.

Pe de alta parte, dietele moderne se bazeaza foarte mult pe alimentele procesate, care au foarte multa sare. Organismul uman este adaptat unei diete care are la baza potasiu, nu sodiu.

Potasiul este responsabil la scaderea presiunii in sange, iar daca acesta lipseste din alimentatie, atunci implicit nivelul sau din sange scade, pe cand cel de sodiu creste.

Este exact opusul a ceea ce organismul poate sa faca in mod natural, fara tratament.

Iodul este un micro-element nutritiv, mai greu de gasit in natura prin comparatie cu alti macro-nutrienti. Totusi, este indispensabil organismului.

Exista situatii cand este necesar consumul unor suplimente de iod tocmai pentru ca in alimentatia zilnica nu se acopera necesarul zilnic recomandat.

Sarea iodata este de fapt sare normala, combinata cu iod. Acest iod este inclus fie sub forma de iodat, fie sub forma de iodura de potasiu.

Termenul de valabilitate pentru sarea iodata variaza intre 1 an si 20 de ani, in timp ce cel pentru sarea neiodata este nelimitat.

Dintre cele doua tipuri de sare, sarea iodata este indicata pentru industria alimentara, consumul omului si hrana animalelor.

Pentru a alege mai bine intre sare iodata sau neiodata, trebuie sa tii cont de importanta iodului asupra hormonilor tiroidieni.

Un consum insuficient de sare iodata poate avea efecte negative asupra diverselor organe (ficat, rinichi, muschi) sau chiar asupra creierului.

De aceea, pentru a alege corect (in functie de cum reactioneaza corpul tau) intre sarea iodata sau neiodata, trebuie sa-ti faci anual analizele de sange.

Consumul excesiv de sare

Consumul excesiv de sare

Un consum ridicat de sare poate produce diverse afectiuni sau boli, precum cele de inimii sau diabet.

Asadar, oricat de mult ti-ai dori sa protejezi glanda tiroida, trebuie sa fii atent sa nu ataci inima.

Romanii consuma in medie aproximativ 12 grame de sare pe zi, de 3 ori mai mult decat media Europei.

Tocmai de aceea in tara noastra lucrurile necesita o atentie mai ridicata asupra consumului excesiv de sare.

In Romania au existat o serie de demersuri ale Guvernului, acesta obligand iodarea tuturor pachetelor de sare comercializate la noi in tara, cu exceptia celor vandute prin reteaua Plafar.

Recomandarile au venit din partea Ministerului Sanatatii si a UNICEF, iar motivul invocat de guvernanti a fost prevenirea bolilor din cauza deficitului de iod.

Documentul de lege care sta la baza acestei decizii de a comercializa sare iodata in Romania este Hotararea de Guvern nr. 568/2002, publicata in Monitorul Oficial.

Ulterior, hotararile de guvern au devenit din ce in ce mai permisive, astfel ca s-a ajuns ca doar in sectorul panificatiei sa fie obligatorie folosirea de sare iodata.

Cu toate acestea, pentru a alege corect intre sare iodata sau neiodata trebuie sa ne uitam si catre alte tari mult mai dezvoltate in sectoarele de alimentatie  si sanatate.

Posibilele efecte negative a consumului de sare iodata

Oricat de multe cazuri de hipotiroidie ar exista, sunt destule altele care apar datorita consumului exagerat de sare iodata.

Printre acestea se numara: suprasolicitarea rinichilor si a organelor interne, alte disfunctii tiroidiene, incetinirea metabolismului si slabirea sistemului imunitar.

Tot in randul efectelor negative se mai numara aparitia cancerului de tiroida, tulburari ale somnului si intoleranta la caldura.

Pe de alta parte, conform cercetatorilor britanici, consumul de iod sintetic din alimente poate contribui la dezvoltarea unor afectiuni tiroidiene autoimune.

Sarea iodata are in compozitia sa iodat de potasiu si magneziu, iar in doar 900 de grame de sare pot exista 25 de grame de iod.

Datorita acestor valori ridicate se recomanda consultarea medicului dupa primele simptome specifice disfunctiilor glandei tiroide.

Printre dezavantajele consumului indelungat de iod se numara inhibarea sintezei hormonale, aparitia gusii, hipotiroidie.

Prin administrarea iodului, anumite grupe de pacienti, cum sunt gravidele de exemplu, se poate cauza gusa sau hipotiroidie la nou-nascuti.

Alte consecinte negative ale consumului de sare iodata, pe perioade prea lungi si in cantitati mari, sunt cresterea glandei tiroide, afectarea vederii, cresterea bolilor alergice.

Pentru a lamuri dilema sare iodata sau neiodata, ai putea lua in calcul efectele negative ale consumului de sare iodata deja confirmate in tara noastra.

Pavel Chirila, un renumit doctor in Romania, si-a manifestat parerea in mass-media impotriva hotararii de guvern din Romania din anul 2002, acuzand la doar 4 ani de la intrarea acesteia in vigoare o serie de probleme.

Conform statisticilor, au fost inregistrate rezultate precum dublarea cazurilor de hipotiroidie si a cancerelor tiroidiene fata de nivelul din 2002.