Cum se Mananca Mango

Cum se mananca mango?

Mango, fructul tropical dulce si aromat, este considerat fructul vietii si al fericirii, dar si „regele fructelor”. in acest articol iti voi spune cum se mananca mango, dar si alte informatii extrem de utile.

Denumirea de rege al fructelor se datoreaza substantelor nutritive pe care le contine. Acestea fac ca mango sa fie o foarte buna sursa de energie. Totodata, consumul de mango are o multime de alte beneficii pentru sanatate.

Mango este originar din Asia, mai exact din India si Myanmar, cultivandu-se acolo de peste 4000 de ani. In urma unor studii s-a constatat ca in prezent este considerat cel mai consumat fruct din lume.

Sa fie oare adevarat? Cel mai probabil da, insa in Romania foarte multe persoane fug de mango pentru ca nu stiu cum sa-l manance, cum se curata sau cum se taie. Asa ca ramai alaturi de noi si afla toate aceste informatii.

Cum se curata si cum se taie mango?

Cum se curata si cum se taie mango?

De-a lungul timpului s-a constatat ca unii producatori folosesc o substanta care grabeste procesul de coacere al acestui fruct, dar care este nociva pentru organismul uman.

Din aceasta cauza este indicat sa speli foarte bine fructele inainte de a le consuma. O alta varianta este sa le lasi in apa pentru cateva ore.

Pentru a curata un mango cel mai simplu este sa-l tai in doua parti egale, de jur-imprejurul samburelui.

Acesta este situat central si tot ce trebuie sa faci este sa il indepartezi. Exista insa si varianta de a decoji mango inainte de a-l manca.

Miezul poate fi taiat in cuburi sau in felii. Daca preferi sa il tai in cubulete, poti sa crestezi pulpa pe orizontala si pe verticala. Cubuletele formate le poti manca direct din coaja.

Ca sa iti fie si mai usor, ti-am lasat mai jos un video. Vei gasi si alte metode prin care vei afla cum se taie mango.

Alegerea celui mai bun mango

Poti gasi mango de diverse culori: verde, portocaliu, rosu sau galben.

De asemenea, formele fructului pot sa varieze. Totusi, pentru alegerea celui mai bun mango, trebuie sa verifici zona din jurul coditei.

Vei sti ca fructul este copt daca coaja acestuia este mai groasa in jurul coditei. Poti sa verifici intregul fruct, apasandu-l usor.

Daca se simte putin moale atunci cand il apesi, inseamna ca este bine copt.

Pentru a alege un mango bun si copt, mai poti sa il mirosi. Daca emana un miros dulceag in zona coditei, inseamna ca este copt si va fi aromat.

Trebuie sa eviti cumpararea daca acesta este foarte tare, iar atunci cand il apesi nu cedeaza la atingere. Acela este un fruct necopt, fara aroma si cu putin suc.

Nu cumpara mango nici daca zona din jurul coditei este plata. Fructul nu este suficient de bine dezvoltat si mai are nevoie de timp pentru a se coace.

Cum se mananca mango?

Cum poti manca mango?

Mango iti ofera o multitudine de variante pentru a-l consuma, insa foarte multi nu stiu cum se mananca mango.

Majoritatea il consuma ca atare. Trebuie sa stii insa ca-l mai poti include in salate, smoothie-uri, sucuri si chiar in deserturi sau sosuri.

Din frunzele uscate de mango poti chiar sa prepari un ceai aromat, pe care sa il indulcesti cu miere (de preferat miere de Manuka).

Mango poate fi adaugat in salatele de fructe, dar si in alte salate mai consistente, precum in cele cu pui, tofu sau ton.

Poti sa incerci un smoothie in care ingredientul principal sa fie mango, de exemplu. Dar iti recomand sa il combini si cu alte fructe, precum zmeura, banana, kiwi, portocala sau ananas.

Poti incerca chiar si un smoothie cu iaurt sau lapte de cocos. Cu siguranta gustul sau nu va lasa de dorit. 🙂

Daca nu te incanta ideea de a manca mango proaspat, poti sa iti prepari din el un suc natural. Iar daca nu vrei ca in suc sa predomine gustul de mango, mai poti adauga si alte fructe.

Sucul de mango mai poate sa contina si legume, precum morcovi, sfecla rosie sau ghimbir.

Deserturile cu mango sunt foarte aromate, iar variantele acestora sunt numeroase. Daca vrei sa te rasfeti cu ceva dulce, un desert cu mango ar putea fi o foarte buna alegere.

Poti sa pregatesti o multime de prajituri cu acest fruct, in combinatie cu mascarpone sau pandispan.

De asemenea, mai poti sa incerci doua deserturi racoroase, precum o inghetata sau un cheesecake cu mango.

Despre gustul unui mango se stie ca este bine pus in evidenta atunci cand este combinat cu fulgi de cocos, ciocolata sau lime. Asadar, poti sa personalizezi un desert in care sa folosesti cu succes aceste ingrediente.

Desi multe persoane nu le agreeaza, sosurile de mango ofera o nota exotica mancarurilor in care sunt folosite.

Exista mai multe retete de sos de mango, majoritatea dintre ele avand in compozitie si alte ingrediente esentiale.

In sosuri, mango poate fi amestecat cu ghimbir, lime, rozmarin, mustar, curry sau chiar ardei iute.

Sosurile de mango sunt ideale pentru preparatele din peste, paste, piept de pui sau de gasca.

Lasa-ti imaginatia sa zboare si incerca acest fructe in mai multe combinatii si vezi care iti palce cel mai mult.

Cum se pastreaza fructele de mango?

Cum se pastreaza fructele de mango?

Mango poate fi gasit cu usurinta in magazine, in orice perioada a anului. 

Dar daca cumperi mai multe astfel de fructe, nu trebuie sa iti faci griji in privinta conditiilor de depozitare si pastrare.

Fructele de mango pot sa ramana proaspete chiar si doua saptamani dupa cumparare.

Singura conditie este sa nu fie desfacute (taiate bucatele din ele). Evident, o solutie si mai eficienta este sa folosesti un aparat de vidat.

Daca cumperi fructe mai putin coapte sau care ti se par de-a dreptul crude, le poti „ajuta” sa se coaca.

Trebuie doar sa le pui in pungi de hartie, intr-un loc ferit de razele soarelui, la temperatura camerei. Dupa cel mult 4 – 5 zile, fructele vor fi coapte si suculente.

Pentru a pastra sau depozita mango mai exista varianta de a-l tine la congelator. Poti opta pentru taierea lui in cubulete si pastrarea la congelator in pungi din care ai scos aerul.

Mai poti sa congelezi fructul intreg, nedecojit si cu sambure. Daca il vei pastra in acest fel, trebuie sa stii ca dupa un timp, coaja lui va deveni neagra.

Miezul insa va fi la fel de proaspat ca al unui mango cumparat recent.

Contraindicatii

Desi mango este un fruct care contine multe vitamine, minerale si antioxidanti, consumul lui in exces poate sa dauneze sanatatii.

Este recomandat sa consumi cel mult un mango pe zi. Altfel, exista riscul de a te confrunta cu varsaturi si diaree.

Consumat in cantitati mici, mango este unul dintre fructele de care se pot bucura persoanele care sufera de diabet sau obezitate.

Acestora le este recomandat consumul de mango deoarece acest fruct are o cantitate moderata de zahar.

Totusi, atunci cand este consumat in cantitati mai mari, poate creste nivelul de zahar din sange. Oricum, cel mai recomandat este sa ceri si parerea medicului.

Persoanele care sufera de boli ale rinichilor sau de artrita ar trebui sa evite consumul de mango. Acesta le poate agrava simptomele.