Ulei de Babassu

Acest ulei de babassu se obtine prin metoda presarii la rece din nucile ce cresc in palmierul cu acelasi nume (si care poate fi intalnit in Brazilia).

Uleiul are mai multe intrebuintari: poate fi folosit si pentru gatit, ca si combustibil sau ca baza pentru diverse produse cosmetice. De asemenea este foarte util si ca hrana pentru animale.

Astazi insa am ales sa vorbesc despre utilizarile sale in cosmetica pentru ca da, uleiul de babassu este cu adevarat o minune pentru piele si par.

Daca vrei sa afli mai multe informatii despre acest ulei, ce este, ce contine si ce beneficii are, te invit sa citesti acest articol.

Ce este uleiul de babassu?

Ce este uleiul de Babassu?

Fiind cunoscut si sub numele de Attalea Speciosa, acest ulei este foarte cautat datorita compozitiei chimice, continand 70% grasimi.

Ca si proprietati, uleiul de babassu se aseamana cu uleiul de cocos. Totusi, acest ulei este insa superior celui de cocos.

Asta datorita absortiei mai rapide si aromei mai putin pronuntate. Cele mai multe beneficii ale acestui ulei de babassu sunt datorate, in principal, continutului de grasimi.

Este un ulei de culoare galbuie si poate fi cumparat din magazinele cu produse naturiste sau farmacii. Daca vrei sa-l cumperi online, il poti gasi AICI.

Palmeriul de babassu este specific zonei amazoniene si poate creste pana la o inaltime de aproxiamtiv 20 m. Din fructele acestuia (nuci) se obtine uleiul cu acelasi nume.

Procesul de fabricare al uleiului de babassu a ramas rudimentar. In sensul ca nucile se usuca la soare, iar mai apoi acestea sunt sparte cu ajutorul unor unelte din lemn.

De fapt, se spune ca doar femeile bastinase participa la producerea acestui ulei. Mai apoi, acestea fiind inscrise in anumite asociatii, alimenteaza procesul de livrare.

Ce contine uleiul de babassu?

Ce contine uleiul de babassu?

Proprietatile si beneficiile acestui ulei sunt date de compozitia acestuia.

In uleiul de babassu gasim o cantitate mare de acid lauric, prin urmare poate fi folosit in loc de uleiul de cocos.

De asemenea mai contine si acid stearic, palmitic, miristic si oleic. Acest ulei reprezinta totodata si o bogata sursa de vitamina E si antioxidanti, atat de necesari pentru sanatate.

Este un ulei emolient superior altor uleiuri, fiind benefic atat pentru tenul uscat, cat si pentru cel gras. Hidrateaza pielea bland, fara sa lase acea pelicula de grasime. 

Desi nu este un ulei foarte cunoscut, persoanele care isi prepara acasa produsele cosmetice (homemade) il folosesc destul de des. Este util atat pentru corp si ten, dar si pentru par si chiar in prepararea sapunurilor de casa.

Beneficiile uleiului de babassu

Foarte bun emolient pentru piele

Acest ulei de babassu este foarte bun pentru toate tipurile de ten. Nu este un ulei gras, nu incarca porii, hidrateaza pielea, mentinand-o neteda si catifelata.


Totodata, acest ulei echilibreaza uleiurile produse in mod natural de piele.

De ajutor la regenerarea pielii

Studiile efectuate in acest sens au aratat ca uleiul de Babassu este de ajutor in vindecarea leziunilor superficiale de mici dimensiuni.


De asemenea, este util si in refacerea rapida a pielii afectate in urma arsurilor minore, de gradul I si II.

Excelente proprietati aniinflamatorii

Datorita proprietatilor sale antiinflamatorii, uleiul de babassu ajuta la calmarea iritatiilor pielii, precum si la combaterea eczemelor si inflamatiilor acesteia.

Combate imbatranirea prematura a pielii

Indiferent daca utilizezi uleiul de babassu intern sau extern, acesta ajuta la incetinirea procesului de imbatranire a pielii.


Atentie, a se folosi intern doar daca este mentionat pe produs.

Balsam pentru buze

Acest ulei reprezinta un excelent remediu in special pentru buzele uscate, crapate.


Uleiul de babassu, datorita continutului de grasime, ajuta la refacerea buzelor, redandu-le sanatatea si un aspect placut.

Tratament pentru par

Mai ales pentru parul ars, cu varfurile despicate si pentru cel fragil. Un par frumos nu este doar un par lung, ci mai ales unul sanatos.


Asadar foloseste acest ulei de babassu ca baza pentru tratamentele naturale, facute in casa, iar rezultatele nu vor intarzia sa apara.


Desigur, poti opta si pentru mastile din comert care au in compozitie ulei de babassu. Daca insa alegi sa-ti prepari chiar tu masca de par, atunci mai poti adauga si un galbenus de ou (sau doua, in functie de lungimea parului).

Reda elasticitatea firului de par

De asemenea, chiar daca nu ai par fragil si cu varfuri despicate, acest ulei te ajuta sa obtii un aspect mai frumos si mai sanatos al podoabei tale capilare.


Ajuta la imbunatatirea elasticitatii firelor de par, confera volum si stralucire.

Combate matreata

Uleiul de babassu este foarte util si pentru a mentine si reda sanatatea scalpului.


De asemenea, ajuta la combaterea matretii (daca aceasta nu este de natura bacteriana).

Un excelent ulei de corp

Acest ulei poate sa inlocuiasca cu succes cremele si uleiurile de corp din comert.


Pe langa faptul ca hidrateaza si catifeleaza pielea, fara sa incarce insa porii, acest ulei are un parfum natural foarte usor si placut.