Insolatie – Simptome si Remedii

Insolatie

Cred ca este bine sa fii informat astfel incat sa-ti dai seama cand ai simptome de insolatie. De asemenea, in astfel de situatii e important sa stii cum sa combati insolatia!

Sper ca esti de acord cu mine ca un concediu care incepe intr-un mod cat se poate de placut, se poate transforma foarte repede intr-o experienta neplacuta. Si asta din cauza insolatiei.

Asadar, iti recomand acest articol despre insolatie, simptomele acesteia si, desigur, despre remedii rapide in aceasta situatie. Cu atat mai mult daca vrei sa pleci intr-o vacanta la mare si nu vrei sa-ti petreci zilele libere in camera de hotel.

Trebuie sa stii ca cei mai predispusi la insolatie sunt copiii, varstnicii, persoanele care sufera de boli cardiace sau cele care lucreaza afara pe timp de vara.

Ce este insolatia

Ce este insolatia?

Insolatia este o afectiune prin care corpul nostru se supraincalzeste.

Acest lucru se intampla, de obicei, daca petrecem prea mult timp la soare sau in cazul in care facem un efort fizic, iar temperatura mediului in care ne aflam este prea mare.

Perioadele cele mai frecvente pentru insolatii sunt lunile calduroase de vara.

Atunci, temperatura corpului poate sa ajuga pana la 40 de grade (sau sa depaseasca aceasta valoare), iar mai apoi sa avem neplacerea sa facem insolatie.

Desigur, in aceasta situatie, daca nu luam masuri urgente, ne putem pune chiar si viata in pericol.

Caldura excesiva ne face sa pierdem foarte rapid lichide si sarea din organism. Mai apoi, se instaleaza starea de extenuare, oboseala sau crampe musculare.

In unele situatii, in functie si de starea de sanatate a fiecarei persoane, pot aparea si stari de greata, ameteli sau, mult mai rau, chiar si pierderea constientei.

Totusi, mai multe informatii despre simptome vei gasi in urmatorul capitol.

Insolatie simptome

Insolatie simptome

Este foarte important sa cunosti simptomele insolatiei ca sa poti lua masuri cat mai rapide.

Desi unele dintre simptome te pot duce cu gandul si catre alte afectiuni (de exemplu o infectie alimentara), totusi o expunere prelungita la soare iti poate da de gandit ca cel mai probabil ai facut insolatie.

Sunt situatii cand aceste simptome pot imita chiar si un atac de cord sau alte afectiuni mai grave. Chiar si asa, nu trebuie sa te sperii, ci doar sa iei masurile care se cuvin.

Iata care sunt simptomele insolatiei (cele mai frecvente):

  • stare de epuizare fizica
  • lipsa poftei de mancare
  • stare acuta de sete
  • senzatie de durere si de presiune la nivelul ochilor
  • paloare a fetei (piele palida)
  • pielea devine fierbinte si rosie, mai ales in zonele care au fost cele mai expuse la soare
  • dureri persistente de cap si stari de ameteala
  • incoerenta in vorbire sau stari de lesin
  • uscarea pielii si lipsa transpiratiei (sau, in unele cazuri, transpiratie excesiva)
  • greata si varsaturi
  • crampe musculare
  • febra mare (aceasta poate fi chiar si de peste 40 de grade) sau convulsii
  • in cazuri mai severe pot sa apara chiar scurte perioade de halucinatie
  • respiratie dificila (rapida, sacadata sau intrerupta)
  • in cazurile foarte grave, persoana afectata poate intra chiar si in coma

Remedii impotriva insolatiei

Acum, daca am vorbit despre simptome insolatie, trebuie sa vedem si care sunt remediile simple si eficiente pentru a o combate.


Desigur, daca este vorba despre insolatie severa, cel mai bine este sa apelezi la ajutor medical de urgenta. Insa, pana la primirea ajutorului de specialitate, este bine sa stii cum sa acorzi primul ajutor persoanei afectate.


De asemenea, daca este vorba despre un caz de insolatie usoara, poti urma un tratament acasa pentru a combate acele simptome.

Mutarea intr-un loc racoros

Desi pare un lucru banal, mutarea persoanei intr-un loc racoros (de exemplu la umbra sau intr-o camera) este printre cele mai usoare si rapide actiuni ce le poti lua.


Am vazut foarte multe cazuri de persoane care erau tratate de prieteni sau familie chiar pe plaja, in caldura sufocanta a soarelui. Acest lucru este indicat sa se faca daor de catre un echipa medical specializat.


Asa ca, daca ai posibilitatea, incearca sa duci persoana intr-un loc ferit de razele soarelui.

Contactul cu aerul

Ca transferul termic sa fie cat mai eficient, trebuie ca persoana afectata de insolatie sa intre in contact cu aerul. Aici ma refer ca o suprafata cat mai mare a corpului sa fie expusa la aer.


Prin urmare, este indicat sa-i fie inlaturate hainele, daca sunt in exces. Desigur, daca vorbim de o persoana de pe plaja, acest lucru nu mai este necesar.

Reducerea treptata a febrei

Nu este recomandat ca pacientul sa fie bagat dintr-o data in apa foarte rece (sau in cuburi de gheata). Se pulverizeaza in schimb apa racoroasa pe intreaga suprafata a corpului.


De asemenea, se poate spala cu un burete imbibat in apa (nu foarte rece). Pachete cu gheata se pot pune insa pe abdomen, pe gat sau la axile (acolo unde vasele mari de sange se gasesc la suprafata pielii).

Administrarea de lichide

Dupa cum am mentionat si in capitolul ce este insolatia, persoana afectata va pierde foarte repede lichide si saruri din organism.


Din aceasta cauza, in primele doua ore se administreaza intre unu si doi litri de lichide (de preferat apa). Pacientul trebuie sa bea cate putin, cu inghitituri mici.


Cred ca nu mai avea rost sa mentionez ca nu este indicat sa se consume bauturi alcoolice reci, ca de exemplu berea sau cidru.

Infuzia de galbenele

Un remediu naturist ce poate ajuta este ceaiul de galbenele. Chiar daca nu-l ai la indemana, acesta se gaseste foarte usor la majoritatea magazinelor alimentare.


Cazurile de insolatie sunt insotite, de cele mai multe ori, de dureri de cap. Acest ceai te ajuta la calmarea migrenelor. In plus, te si hidrateaza.

Lapte sau iaurt rece

Tot la capitolul remedii batranesti se afla si laptele sau iaurtul rece.


Aplica laptele sau iaurtul rece pe zonele inrosite de soare. S-a constatat ca acestea contin o enzima care este benefica si eficienta in tratarea arsurilor usoare.

Ulei de sunatoare

Sunatoarea (pojarnita, cum mai este cunoscuta in popor), este foarte eficienta de asemenea in tratarea arsurilor de gradul I si II (inclusiv a celor provocate de soare).


Asa ca daca ai un magazin naturist prin apropiere, poti sa incerci si uleiul de sunatoare. Preventiv, iti poti cumpara o sticluta inainte sa pelci in concediu.

Ceai de musetel

Prepara o infuzie din flori de musetel (ceai de musetel), iar cand aceasta s-a racit, tamponeaza pielea pacientului folosind un tampon steril.


Musetelul dezinfecteaza, calmeaza durerea si ajuta pielea arsa sa se refaca mai repede. In plus, il gasesti la aproape orice alimentara.

Gelul de aloe vera

Si gelul de aloe vera are proprietati de vindecare uimitoare. Daca ai o astfel de planta in casa, colecteaza gelul proaspat din frunze si unge pielea arsa de soare.


Poti folosi si o crema naturala pe baza de aloe vera. Acest gel ajuta la reducerea inflamatiilor, a durerii si a senzatiilor de mancarime ce apar atunci cand pielea incepe sa se refaca.

Atentie! Iti recomand aceste remedii doar in cazul unei insolatii usoare sau daca nu ai acces la un medic.

Sfaturi pentru prevenirea insolatiei

Sfaturi pentru prevenirea insolatiei

Este mult mai indicat sa previi, decat sa combati. Iar acest lucru se aplica si in cazul acestei afectiuni.

Cu totii ne dorim sa ne petrecem cat mai mult timp la soare, pe plaja. Insa acest exces ne poate dauna si chiar strica tot concediul.

Asa ca daca vrei sa nu ai nevoie de asistenta medicala sau sa apelezi la unul din remediile de mai sus, iti recomand cateva idei cum poti sa previi insolatia.

Cele mai multe sunt lucruri banale si foarte usor de aplicat. Chiar si asa, cei mai multi nu le respecta si ajung sa-si petreaca cateva ore la urgente sau in cabinetul unui medic.

Iata cateva sfaturi de care este bine sa tii cont pentru a evita cazurile de insolatie:

  • acopera capul cu o sapca sau palarie atunci cand mergi mai mult prin soare
  • nu sta in actiunea directa a soarelui (este bine sa folosesti o umbrela de soare)
  • foloseste o crema cu factor ridicat de protectie solara
  • consuma o cantitate suficienta de lichide, aproximativ 2,5 – 3,5 litri. Evita pe cat posibil consumul de cafea si/sau de bauturi alcoolice
  • poarta haine deschise la culoare, lejere si confectionate din materiale naturale, care lasa pielea sa “respire” (de exemplu in sau bumbac)
  • evita pe timp de canicula efortul fizic intens si de lunga durata
  • alterneaza perioadele de expunere la soare cu cele de odihna la umbra