Ulei de neem

Trebuie sa recunosc ca despre ulei de neem am auzit relativ recent. Proprietatile sale si lista lunga de beneficii m-au convins repede ca este un remediu pe care trebuie sa il am mereu in casa, la indemana.

Din acest motiv mi-am propus ca astazi sa va impartasesc informatiile pe care le-am strans de-a lungul timpului.

Asa ca din materialul de fata vei putea afla detalii importante despre beneficiile uleiului de neem, utilizarea lui, dar si cateva pareri despre uleiul de neem.

Ce este uleiul de neem?

Ce este uleiul de neem?

Arborele de neem este originar din India, Burma si Pakistan.

Are coroana vesnic verde si atinge inaltimi de aproximativ 20 de metri, iar in conditii propice chiar si 40 de metri.

Ulei de neem se obtine prin presarea la rece a fructelor si semintelor acestor arbori.

Desi la noi inca nu este suficient de cunoscut, acest remediu este mentionat in textele antice, iar beneficiile sale erau cunoscute in India inca din vremuri stravechi.

Este un ulei cu largi intrebuintari in medicina ayurveda. Acesta are aplicatii inclusiv in agricultura, putand fi folosit atat ca fertilizator, dar si pe post de insecticid si pesticid natural.

Uleiul de neem este vascos la temperatura camerei. Este posibil ca acesta sa prezinte chiar si unele sedimente, insa la o incalzire usoara devine fluid.

Are un miros greoi si destul de neplacut (ce poate fi insa “acoperit” cu alte uleiuri esentiale) si o culoare brun-verzuie.

Ulei de neem - proprietati

Putem spune ca uleiul de neem este un adevarat panaceu universal, si asta datorita gamei foarte largi de proprietati.

Printre cele mai importante proprietati amintesc:

  • antibacteriene
  • antifungice
  • antiseptice
  • antiinflamatorii
  • analgezice
  • regeneratoare
  • hidratante
  • antiparazitare (pentru scalp si piele)
  • reproductive inhibatorii pentru paraziti si insecte
  • repulsiv pentru tantari, capuse, muste, purici
  • insecticide

Ce beneficii are uleiul de neem?

In aceasta sectiune voi arata doar aplicatiile sale, deoarece despre modul de folosire voi vorbi mai pe larg in subcapitolul “Ulei de neem utilizare”.


Deci, asa cum am promis, mai jos regasesti o intreaga lista cu principalele beneficii si intrebuintari ale uleiului de neem:

1. Benefic contra infectiilor cutanate

Deoarece uleiul de neem are puternice proprietati antifungice si antibacteriene, acesta poate fi utilizat pentru a combate infectii cutanate fungice si bacteriene.

2. Puternic adjuvant in tratarea bolilor de piele

Acest ulei este de mare ajutor pentru a ameliora vizibil simptomele diverselor boli ale pielii, precum acnee, herpes, psoriazis, eczeme, eruptii cutanate, iritatii, etc.


De asemenea, este util si pentru a vindeca leziuni minore si pentru a trata pielea afectata de diversi paraziti.

3. Combate matreata

Uleiul de neem este un remediu util si puternic pentru a combate matreata cauzata de infectii ale scalpului.


Aici poti opta si pentru varianta unui sampon gata preparat, precum samponul ayurvedic de la Khadi. Acesta este pe baza de ingrediente naturale, ce previne aparitia infectiilor fungice si exfolierea scalpului si calmeaza senzatia de mancarime.

4. Pentru ingrijirea pielii crapate

Acest ulei reface tesutul deteriorat, fiind astfel un remediu util contra pielii crapate.


Este benefic inclusiv pentru pielea crapata si ingrosata ce se formeaza de multe ori pe genunchi si coate.

5. Util pentru pielea uscata

Uleiul de neem este benefic si pentru ingrijirea pielii foate uscate, datorita proprietatii sale puternic hidratante.


Este un remediu ce mentine totodata nivelul optim de umiditate a pielii pentru o perioada indelungata.

6. Benefic pentru a trata micozele piciorului

Datorita proprietatilor sale, acest ulei s-a dovedit un remediu util si puternic pentru a combate micozele piciorului, care de altfel sunt destul de greu de tratat.

7. Benefic pentru eliminarea paduchilor

Are puternice proprietati antiparazite! Acesta poate reprezenta un bun remediu natural pentru a omori paduchii, indiferent de stadiul lor de dezvoltare.

8. Impotriva acarienilor

Pe scurt, acarienii sunt paianjeni foarte mici, multe specii putand fi observate doar la microscop.


Acestia se pot afla atat in casa, in special in locurile unde se aduna praf si transpiratie (perdele, draperii, covoare, perne, saltele, etc), dar se intalnesc si pe animalele si plantele din gospodarie.


In general inofensivi, totusi multe specii sunt daunatoare, putand declansa alergii grave. Uleiul de neem, datorita proprietatilor sale, reprezinta un bun remediu impotriva acarienilor.

10 utilizari ale uleiului de neem

In primul rand trebuie spus ca o caracteristica a acestui ulei consta in mirosul sau specific, greoi si destul de neplacut. 🙁


Asa ca cel mai indicat este sa il combini cu uleiuri esentiale, precum cel de portocale sau lavanda (sau orice alt ulei preferi).


Dar sa vedem in mod concret, in cele ce urmeaza, cateva moduri de utilizare:

1.

Pentru tenul cu probleme


Se adauga 1-2 picaturi de ulei de neem in crema pe care o folosesti zilnic pentru fata (care de asemenea trebuie sa fie o crema indicata pentru tenul cu probleme).


Sau adauga 2-4 picaturi in masca pentru ten, alaturi de alte ingrediente naturale. Sau si mai simplu, poti folosi cosmetice gata preparate.


Aici am pentru tine o recomandare care cu siguranta iti va fi de folos: vezi produsul. Acest pachet contine un mix de ingrediente naturale, printre care argila, propolis, ulei de tea tree, ulei de neem, de oregano, lavanda, aloe vera, etc.

2.

Pentru diverse probleme de piele


In produsele de corp pe care le folosesti (creme, lotiuni de corp, geluri de dus), adauga ulei de neem in concentratie de 5-20%.


Pentru persoanele care suporta mirosul, se poate aplica ulei de neem nediluat direct pe zona cu probleme (folosind o discheta demachianta).


Pentru a combate infectii bacteriene ale pielii, inclusiv impotriva cosurilor, poti folosi ulei de neem in amestec cu ulei de tea tree. 

3.

Contra matretii si infectiilor ale scalpului


Se adauga 4-6 picaturi in cantitatea de sampon utilizata la o spalare.


Alta metoda ar fi sa masezi scalpul cu ulei vegetal in care ai adaugat cateva picaturi de ulei de neem. Lasi sa actioneze inte 40 si 60 de minute, dupa care se spala bine parul.


Tot pentru a combate matreata, poti sa fierbi un litru de apa in care ai adugat 2 lingurite cu ulei de neem. Cand amestecul s-a mai racit, clateste parul masand bine scalpul. Apoi spala parul cu sampon.

4.

Pentru igienizarea mainilor


Adauga cateva picaturi cu ulei de neem in sapun, inainte de a spala mainile.


Deoarece mirosul poate fi insa destul de greu de suportat, poti adauga si cateva picaturi din alt ulei esential, precum cel de lavanda, de exemplu. 

5.

Pentru a tine la distanta insectele


Adauga un procent de aproximativ 10% de ulei de neem intr-un alt ulei vegetal, cum ar fi cel de susan, de caise sau de cocos.


Apoi omogenizeaza ingredientele si maseaza piele pana cand acesta este absorbit complet. Pentru mai multa eficienta, poti adauga si cateva picaturi de eucalipt sau lemongrass. 

6.

Pentru a combate negii


In acest caz se aplica cate o picatura de ulei nediluat in fiecare zi pe zona afectata, timp de 2-3 saptamani. Trebuie insa intrerupt tratamentul daca observi ca apar iritatii ale pielii.

7.

Impotriva micozelor piciorului


Se adauga 10-15 ml in putina apa calduta, apoi se tin picioarele in aceasta solutie aproximativ 10 minute. Pentru un miros mai placut, poti adauga cateva picaturi din alt ulei esential.

8.

Pentru igiena animalelor de companie


Deoarece este un remediu natural si care nu este toxic, uleiul de neem poate fi utilizat cu incredere daca animalele sunt afectate de capuse, purici sau paraziti.


Trebuie doar sa adaugi cateva picaturi la doza de sampon utilizata la o spalare. Poti include chiar si un procent de aporoximativ 7-10% ulei de neem in sticla cu sampon.

9.

Utilizat ca pesticide


Se amesteca 50 ml sapun cu pH neutru cu 100 ml ulei de neem si se completeaza pana la un litru cu apa calduta.


Se pulverizeaza soutia obtinuta pe frunzele plantelor afectate si pe trunchiul copacilor.


Este bine de stiut ca amestecul nu afecteaza cu nimic fluturii sau albinele, ci tine la distanta acarienii, afidele si diversi gandaci.


Procedura se repeta o data la 6-7 zile. 

10.

Pentru igienizarea locuintei


Se adauga cateva picaturi de ulei de neem in doza de solutie ce urmeaza a fi folosita pentru curatarea covoarelor sau a suprafetelor. 

Masca pentru par cu efect antimatreata

Nu as vrea sa inchei acest articol inainte de a-ti spune in cele ce urmeaza reteta pentru o minunata masca pentru par cu efect antimatreata.

Se prepara usor si ai nevoie de doar cateva ingrediente:

  • o lingurita cu ulei de neem
  • 2 linguri cu iaurt natural (simplu, fara fructe)
  • un galbenus de ou
  • o lingurita cu zeama de lamaie

Mod de preparare

Se amesteca toate aceste ingrediente pana cand se omogenizeaza, apoi se aplica pe scalp si pe par masand usor.

Se lasa sa actioneze timp de 40-50 de minute, dupa care se spala parul bine, samponand de doua ori. Se repeta procedura de doua ori pe saptamana.

Iar pentru un efect maxim, iti recomand uleiul de neem de la SOiL deoarece uleiurile care poarta aceasta marca sunt produse dintr-o singura specie de planta, fara a fi amestecate cu uleiuri din specii diferite ale aceleasi plante. Pentru a cumpara si pentru a afla mai multe informatii, viziteaza acest link.

Precautii si atentionari speciale

Uleiul de neem nu se utilizeaza intern, pe piata existand pentru administrarea interna produse alternative. Precum cele care au la baza extract din frunze de neem.

Totusi nu se recomanda administrarea interna a acestora fara consultarea in prealabil a unui medic specialist.

De asemenea, acest ulei nu se recomanda persoanelor varstnice sau copiilor mici si nici femeilor insarcinate sau care doresc sa ramana gravide.

Este bine ca inainte de a utiliza ulei de neem, mai ales in cazul copiilor, sa ceri sfatul medicului.

Cuvant de incheiere

Am incercat ca in acest articol sa ma axez in mod special pe beneficiile uleiului de neem si, de asemenea, sa vorbesc cat mai amanuntit despre utilizarea lui.

Nu degeaba copacul de neem, cultivat in special pentru valoarea sa terapeutica, mai este supranumit si copacul sacru.

Oricum, cert este faptul ca natura nu inceteaza sa ne surprinda cu darurile sale eficiente, pe care ar fi pacat sa nu le folosim.