Bicarbonat de Sodiu

Bicarbonat de sodiu

Cand spunem bicarbonat de sodiu, ne putem gandi la un ingredient bun la toate. Pentru ca intr-adevar, acesta este astazi utilizat atat pentru gatit, in cosmetica sau menaj, cat si ca un remediu naturist.

Cu ceva ani in urma, pe vremea cand eram doar un copil, cunosteam doar cateva dintre intrebuintarile acestui remediu. Daca ma durea gatul sau aveam vreo afta, solutia era gargara cu apa si bicarbonat.

Pe masura ce am crescut si am inceput sa fiu pasionata de remediile naturiste, am descoperit insa o gama mult mai larga de intrebuintari ale acestui ingredient atat de minunat.

Despre acestea as vrea sa vorbesc astazi, in acest articol, si sa-ti impartasesc cateva dintre “secretele” bicarbonatului de sodiu.

Ce este bicarbonatul de sodiu

Ce este bicarbonatul de sodiu

Bicarbonatul de sodiu, a carui formula chimica este NaHCO3, face parte din categoria sarurilor.

Este un compus ce are aspect de pudra alba. Seamana foarte mult cu sarea fina.

Trebuie insa sa stii ca exista trei tipuri de bicarbonat, care au compozitie asemanatoare dar se supun unor standarde diferite.

Astfel, cele trei tipuri sunt:

  • bicarbonat de sodiu alimentar (se foloseste pentru uz intern si in cosmetica)
  • bicarbonat de sodiu non-alimentar (utilizat in menaj sau pentru gradinarit)
  • bicarbonat de sodiu farmaceutic (folosit pentru diverse medicamente)

Proprietatile bicarbonatului de sodiu

De ce este bicarbonatul totusi atat de utilizat? Care este secretul acestui ingredient ce are o gama atat de larga de intrebuintari?

Ei bine, “secretul” lui consta in proprietatile sale, si anume:

  • antifungice
  • antibacteriene
  • antimicrobiene
  • antiinflamatoare
  • antiseptice

Astfel, bicarbonatul si-a castigat de-a lungul timpului un loc de cinste printre cele mai utilizate remedii naturale.

Bicarbonat de sodiu beneficii

Utilizari in cosmetica

Un par frumos si sanatos

Stiu, suna cumva a reclama la sampon, insa bicarbonatul te ajuta cu adevarat sa ai o podoaba capilara demna de invidiat.


In primul rand are grija de scalp, eliminand impuritatile de la nivelul acestuia, apoi este foarte eficient in combaterea matretii.


In plus, parul va avea un aspect stralucitor si sanatos, va fi matasos si lipsit de orice impuritati.


Bicarbonatul poate absorbi excesul de sebum, deci este un remediu util pentru parul gras, in special, insa poate fi folosit foarte bine si pentru celelalte tipuri.


Atentie insa, trebuie utilizat cu prudenta daca ai firul de par fragil si subtire. 


Bicarbonatul il poate face si mai casant. In astfel de cazuri este bine sa il diluezi cu mai multa apa si sa il folosesti mai rar.


Iata si cateva moduri in care poti utiliza bicarbonatul astfel incat sa ai un par mai sanatos si mai frumos.

Pasta de bicarbonat

Una dintre cele mai simple retete este aceea de a amesteca 2-3 lingurite cu bicarbonat de sodiu cu putina apa pana cand formezi o pasta.


Apoi aceasta o aplici la nivelul radacinilor, iar dupa aceea si pe toata lungimea firelor de par. Masezi bine si lasi sa actioneze 10-15 minute.


La final clatesti din abundenta cu apa calduta.

Sampon cu bicarbonat de sodiu

De asemenea, daca iti este mai usor, poti amesteca intr-o ceasca sampon (cel pe care il folosesti in mod obisnuit) cu 1-2 lingurite de bicarbonat.


Amesteci bine si apoi speli parul cu amestecul astfel format.


Sau mai simplu, poti cumpara un sampon care sa aiba deja in compozitie bicarbonat de sodiu.


In acest sens iti recomand sampoanele cu bicarbonat din gama Ceta, care contin ingrediente naturale, minunate pentru podoaba ta capilara.

Apa pentru clatit

Mai poti adauga bicarbonat de sodiu in apa pentru clatit, aproximativ 2 lingurite la un litru de apa.


Dupa ce te-ai spalat in mod obisnuit, clateste bine parul cu apa calduta.


Cand acesta este curat, clateste-l cu apa in care ai amestecat bicarbonatul, masand in acelasi timp bine radacinile parului.

Bicarbonat de sodiu pentru ten

Bicarbonatul de sodiu curata in profunzime tenul de impuritati, lasandu-l curat si stralucitor.


In plus, te scapa de punctele negre si este foarte util si pentru tenul acneic sau iritat (vezi o reteta de crema antiacnee).


Il poti folosi simplu, sub forma de pasta din bicarbonat si apa, pe care o intinzi apoi pe ten. Lasi sa actioneze 10 minute, apoi clatesti cu apa calduta.


De asemenea, poti utiliza bicarbonatul ca ingredient in diverse masti pentru ten.


O reteta foarte simpla este sa amesteci o lingurita de bicarbonat de sodiu cu 2-3 lingurite de ulei de cocos (pe care in prealabil il aduci in stare lichida daca acesta se afla in stare solida), iar pasta obtinuta o intinzi pe fata.


Dupa 10-15 minute clatesti bine tenul cu apa.

Dinti sanatosi si albi

Datorita proprietatilor sale, bicarbonatul ajuta atat la eliminarea placii bacteriene, cat si la albirea dintilor. Combate respiratia urat mirositoare si petele de pe dinti cauzate de tutun sau cafea.


Daca vrei sa scapi de tartrul care se poate depune pe dinti, o metoda simpla si eficienta este ca periodic, dupa ce ai spalat dantura in mod obisnuit, sa formezi o pasta din jumatate de lingurita de bicarbonat, putin praf de carbune medicinal si putina apa.


Apoi spala dintii cu aceasta pasta pe toate suprafetele, timp de 2-3 minute. Procedura se repeta zilnic iar rezultatele nu se vor lasa asteptate.


Nu in ultimul rand, poti utiliza o pasta de dinti care are in compozitie bicarbonat de sodiu. Iti recomand acest produs.

Beneficii pentru sanatate

Combate arsurile gastrice

Un stil de viata agitat, dezordonat, stresul, greselile alimentare pe care le facem si o alimentatie nesanatoasa, duc in timp la blocarea toxinelor in organism si la un pH acid.


Toate aceste lucruri pot duce aparitia arsurilor gastrice.


Pentru a le combate si a reveni la un pH alcalin, bicarbonatul de sodiu este un remediu util si la indemana (chiar daca nu prea gustos insa).


In acest sens dizolva un sfert de lingurita cu bicarbonat de sodiu in aproximativ 150 de ml de apa si bea amestecul dupa ce ai terminat de mancat.


Totusi, iti recomand acest remediu ca pe o solutie de moment si nu ca tratament prelungit.


Sfatul meu este sa incerci o detoxifiere a organismului si de asemenea sa eviti alimentatia nesanatoasa.

De ajutor in caz de raceala si gripa

Datorita proprietatilor sale, bicarbonatul te ajuta si atunci cand esti racit, combatand principalele simptome, precum durerea de gat sau nasul infundat (citeste si leacuri batranesti pentru durerea in gat).


O prima solutie este sa faci gargara cu apa si bicarbonat (cam jumatate de lingurita in 200 de ml de apa calduta, nu fierbinte). Repeta procedura de mai multe ori pe zi (o data la aproximativ 2-3 ore).


Desigur, nu uita ca intre timp sa consumi si cate o lingurita de miere de albine (3-4 lingurite pe zi, cu inghitituri mici), deoarece si aceasta are puternice proprietati antimicrobiene si antiinflamatoare.


Iar pentru nasul infundat, poti face inhalatii cu aburi. In apa fierbinte (1 litru de apa), adauga 2-3 lingurite cu bicarbonat de sodiu, 2-3 lingurite cu sare mare (grunjoasa) si putin cimbru uscat.

Combate aftele bucale

Bicarbonatul este foarte eficient contra aftelor suparatoare. Pentru a le combate, dizolva un sfert de lingurita cu bicarbonat intr-o ceasca cu apa si fa gargara.


De asemenea, poti aplica doar bicarbonat simplu direct pe afta, cu ajutorul unui betisor pentru urechi.


Tine apasat in zona cu probleme timp de 10-15 secunde (chiar daca in primele secunde vei resimti cel mai probabil durere). Repeta procedura de 2-3 ori pe zi.

Eficient ca tratament pentru candida

Datorita proprietatilor sale antifungice, este eficient si pentru a trata candidoza.


Aceasta poate sa apara atat in cavitatea bucala si in gat, cat si in zona intima.


In primul caz se face gargara cu solutie din 200 de ml de apa in care ai dizolvat jumatate de lingurita cu bicarbonat.


Pentru candidoza localizata la nivelul organelor genitale, se fac spalaturi de doua ori pe zi cu apa calduta in care ai dizolvat bicarbonat.

Util in caz de infectii urinare

Infectiile urinare sunt cauzate de regula de bacterii, iar bicarbonatul, datorita proprietatilor sale antimicrobiene, este eficient pentru a le combate.


Dizolva o jumatate de lingurita cu bicarbonat in 250 de ml de apa si bea apoi amestecul (poti sa bei doua cani pe zi).


Totusi, daca simptomele persista, nu ezita sa te adresezi unui medic specialist.

Combate mirosul neplacut al transpiratiei

Prepara o pasta din bicarbonat in care ai pus putina apa, dupa care aplici pasta obtinuta in zona axilei si lasi sa actioneze aproximativ 15-20 de minute.


Clateste apoi cu apa calduta. Repeta aceasta procedura atat dimineata, cat si seara.


Iar pentru picioare, iti recomand ca seara, inainte de culcare, sa tii picioarele in apa, in care ai dizolvat bicarbonat de sodiu. Pune 1-2 lingurite pentru fiecare litru de apa.


Acesta este un remediu util nu doar pentru a combate mirosul neplacut, ci si pentru picioarele umflate si obosite.

De ajutor pentru a trata ciuperca piciorului

Prepara o solutie formata din 4 lingurite cu bicarbonat si 1-2 linguri cu otet.


Tamponeaza apoi zonele afectate cu aceasta solutie si lasa sa actioneze 10-15 minute. Apoi clateste cu apa calduta. Repeta de doua ori pe zi.

Utilizari in gospodarie

Curata covoarele

O solutie formata dintr-un litru de apa, 2 lingurite cu bicarbonat si optional o lingura plina cu otet, este ideala atat pentru a igieniza covoarele (si alte suprafete), cat si pentru a reda stralucirea culorilor.

Alunga mirosurile neplacute

De exemplu mirosul de tigara din scrumiera sau cele din incaltaminte. Scrumiera, sau alte vase care au capatat in timp un miros neplacut, se tin pentru 15-20 de minute in apa in care ai dizolvat bicarbonat (2-3 lingurite la fiecare litru de apa).


Iar incaltamintea care a capatat un miros urat, presara (inauntru) seara bicarbonat, pe care il indepartezi apoi dimineata.

Curata tocatorul

Tocatorul se curata foarte eficient si in plus vei inlatura si mirosurile de pe acesta.


Trebuie sa il speli cu o pasta formata din bicarbonat si sare mare (in proportii egale), dar si putina apa. Lasa cateva minute sa actioneze, iar la final clateste cu apa fierbinte.

Reda stralucirea vaselor

Mai ales obiectele din inox vor deveni stralucitoare daca le cureti cu apa si bicarbonat. Nu doar ca isi vor recapata stralucirea, dar vor fi si igienizate.


Si tacamurile si alte obiecte din argint vor redeveni stralucitoare daca le cureti cu o pasta din bicarbonat si apa.


De asemenea, poti spala cu bicarbonat si cada, chiuveta sau cafetiera.

Curata eficient cuptorul cu microunde

Pune un vas cu apa si 2-3 lingurite cu bicarbonat in cuptor si incalzeste timp de cateva minute.


Nu deschide apoi usa imediat si lasa aburii sa inmoaie grasimea de pe peretii cuptorului.

Bicarbonat pentru haine curate si igienizate

Hainele tale se curata si se improspateaza eficient daca odata cu detergentul vei adauga in masina de spalat si 1-2 lingurite cu bicarbonat.

Spala si igienizeaza peria de par

Periodic, pentru a curata peria de par (sau pieptenele), las-o la inmuiat pentru 30 de minute intr-o solutie dintr-un litru de apa si 1-2 lingurite cu bicarbonat.


La final clateste bine sub jetul de apa.

Alunga furnicile

Presara bicarbonat de sodiu pe la praguri, coltul casei, pervaz, etc, si lasa peste noapte. A doua zi aspira si repeta procedura mai multe zile la rand.

Improspateaza florile

Florile isi vor mentine mai mult timp prospetimea. Atunci cand le schimbi apa, adauga in vaza si jumatate de lingurita cu bicarbonat.


De asemenea, nu uita sa le tai putin din codite la aproximativ 2 zile.

Deodorant natural cu bicarbonat

Deodorant natural cu bicarbonat

Nu pot sa inchei acest articol inainte de a-ti dezvalui si o minunata reteta de deodorant natural.

Ai nevoie doar de bicarbonat de sodiu, ulei de cocos si cateva picaturi din uleiul tau esential preferat.

Cum il prepari?

Pune doua linguri pline cu ulei de cocos intr-un vas. Daca acesta este in stare solida, mai intai il incalzesti usor pentru a-l aduce in stare lichida.

Apoi adaugi doua lingurite cu bicarbonat de sodiu si cateva picaturi din uleiul esential ales si amesteci bine.

Toarna amestecul intr-un recipient de sticla sau intr-un ambalaj de la un alt deodorant.

Pastreaza-l intr-un loc racoros, ferit de lumina soarelui si de aburi. In fiecare dimineata, dupa dus, aplica putin din acest amestec la subrat.

Concluzii

Cand vorbim de uzul intern, este bine sa nu folosesti bicarbonatul pentru perioade prea lungi de timp.

De fapt orice remediu, chiar daca este naturist, nu trebuie folosit in exces.

Cuvantul de baza pentru o viata sanatoasa trebuie sa fie echilibru. De asemenea, nu se recomanda acest remediu persoanelor hipertensive.

Bicarbonatul de sodiu este eficient, versatil si accesibil. Este un ingredient ce nu ar trebui sa lipseasca din nicio gospodarie.

Iar daca mai cunosti si alte intrebuintari pe care nu le-am mentiona aici, te astept cu drag sa ni le impartasesti pe pagina de Facebook.

Pana atunci, iti doresc multa sanatate si spor in toate!