Colon Iritabil Tratament Naturist
Colonul iritabil este o afectiune des intalnita in zilele noastre. Unele studii arata ca pana la 25% din populatia planetei sufera de SCI (sindromul colonului iritabil). Din acest motiv este important sa cunosti cel putin un tratament pentru colon iritabil.
Medicii considera ca acest sindrom are mai mult cauze de natura psihica, decat de natura fizica. Practic, nu este o boala propriu-zisa, ci mai degraba o asociere de simptome.
Aceasta afectiune se manifesta prin dereglari digestive (relativ banale), motiv pentru care majoritatea persoanelor care sufera de SCI nu consulta un medic, ci asteapta sa treaca de la sine.
Simptomele cele mai frecvente ale colonului iritabil sunt durerile abdominale, crampele, diareea, constipatia, flatulenta si balonarea. Acestea isi fac simtita prezenta timp de cel putin 3 luni consecutiv.
Tratarea colonului iritabil
Pentru a trata sindromul colonului iritabil se folosesc medicamente antispastice, antidiareice, laxative, medicamente antidepresive, dar si tratamente naturiste.
Antidepresivele si agentii psihotropi sunt din ce in ce mai folositi pentru a trata afectiuni gastrointestinale, inclusiv colonul iritabil.
Aceste medicamente au rolul de a reduce semnalele nocive transmise de la nivelul intestinului catre creier si de a reduce simptomele intestinale.
Initial, tratamentul contine doze mici, dar apoi acestea cresc constant, pana la atingerea unui efect terapeutic optim.
Tratamentul se continua 6 luni, sau chiar mai mult, pentru consolidarea raspunsului terapeutic.
Atentie, a nu se administra medicamente fara a consulta medicul!
Un rol important in tratarea colonului iritabil il au si probioticele.
Datorita faptului ca au efecte asupra microbiomului intestinal, asupra barierei intestinale si efecte imunomodulatoare, sunt de folos in terapia sindromului de colon iritabil.
Aceasta optiune de tratament este la limita dintre medicament si alicament (termen care inseamna aliment cu actiune pozitiva asupra sanatatii).
Pentru ameliorarea simptomatologiei se recomanda a se reduce stresul, dar si modificarea alimentatiei. Acestea sunt principalele cauze care declanseaza sindromul colonului iritabil.
Nu in ultimul rand, pentru a trata simptomele colonului iritabil, se poate apela si la alternative mai naturiste.
Printre acestea se numara meditatia, masaj, yoga, terapii cognitiv-comportamentale sau hipnoterapie.
Acestea se bazeaza pe relaxare, diminuarea stresului si anxietatii si eliminarea manifestarilor afectiunii.
Colon iritabil tratament naturist
Colonul iritabil poate fi tratat si cu ajutorul unor remedii naturale. Un tratament pentru colon iritabil naturist este foarte bine tolerat de organism si are rezultate bune in foarte multe din cazuri.
Totusi, daca afectiunea nu se trateaza sau chiar se agraveaza, re recomanda consultarea unui medic specialist.
Iata ce tratamente naturiste poti incerca pentru a trata colonul iritabil.
Uleiul esential de menta
Uleiul esential de menta a fost studiat timp indelungat, in detaliu, pentru numeroasele sale proprietati benefice asupra organismului.
Printre ele se numara si faptul ca reuseste sa relaxeze muschii intestinali, reducand spasmele care produc durerile abdominale.
Totodata, acesta este eficient in ameliorarea crampelor abdominale.
O capsula sau doua pe zi cu ulei esential de menta ajuta la ameliorarea sau chiar tratarea unor probleme ale colonului, printre care boala Crohn, diverticulita si diaree.
Musetelul
Consumat sub forma de ceai de musetel sau sub forma de supliment alimentar, musetelul reduce inflamatia intestinala si amelioreaza spasmele.
Se recomanda celor la care colonul iritabil se manifesta prin diaree.
Ceaiul din frunze de fructe de padure
Frunzele de fragi, zmeura sau mure contin o substanta numita tanin. Ceaiurile din astfel de frunze reduc inflamatia si ajuta in ca de diareea.
Ceai de ghimbir
Ghimbirul are proprietatea de a calma in scurt timp problemele digestive, mai ales simptomele colonului iritabil.
Insa ceaiul de ghimbir nu este un adjuvant doar pentru aceasta afectiune, ci are un spectru larg de beneficii pentru sanatatea noastra.
Chimen
Chimenul stimuleaza echilibrul florei intestinale si are efect antiinflamator.
Se recomanda consumul a 2-3 cani pe zi cu ceai de chimen, pentru ca amelioreaza simptomele de intestin iritabil, mai ales a diareei.
Fenicul
Poate fi folosit in caz de balonare si flatulenta, pentru calmarea crampelor gastro-intestinale, a colicilor, arsurilor stomacale, durerilor de stomac si in caz de indigestie.
Feniculul are proprietati antispasmodice si stimuleaza productia de suc gastric.
Coriandru
Acest condiment are un puternic efect carminativ si este spasmolitic.
Datorita acestor calitati, poate sa diminueze simptomele sindromului de colon iritabil. Pentru aceasta afectiune se recomanda consumul a maximum 3 cani/zi de infuzie fierbinte de seminte de coriandru.
Iberogast
Iberogastul este un produs naturist pe care il gasesti sub forma de picaturi si care este produs din 9 extracte a unor plante medicinale. Printre acestea se regasesc musetelul, menta, rostopasca si roinita.
Iberogastul are proprietati antispasmodice, combate greata, diareea si constipatia.
Tratament prin gemoterapie
Pe langa toate aceste tratamente naturiste mai exista o alta optiune de tratament pentru colon iritabil. Este vorba de gemoterapie.
Gemoterapia utilizeaza tesuturile embrionare ale plantelor, numite si tesuturi meristeme. Printre acestea se numara si mugurii, seva, radicele sau mladite.
In functie de particularitatile pacientului si de simptomatologia pe care o prezinta, pot fi recomandate mai multe extracte gemoterapice.
De exemplu, extractul din muguri de smochin, extractul din muguri de tei argintiu si extractul din mladite de merisor.
In randurile de mai jos gasesti cateva informatii despre fiecare extract in parte si despre beneficiile acestora asupra colonului iritabil.
Tratamentul gemoterapic poate fi aplicat pe o perioada de 2 - 8 luni, insa primele rezultate pozitive vor incepe sa fie vizibile, de obicei, dupa primele 2 – 3 saptamani.
Totusi, trebuie retinut ca fiecare caz este particular. Din acest motiv medicii specialisti in gemoterapie recomanda ca tratamentul sa fie personalizat, in functie de simptomele si cauzele care i-au declansat afectiunea.
Extractul din muguri de smochin
Extractul din muguri de smochin regleaza secretia gastrica, cicatrizeaza mucoasa gastrica si intestinala si ajuta la normalizarea reactiilor somatice la nivel digestiv.
In general se administreaza cate 30-50 de picaturi de doua ori pe zi, combinate cu putina apa. In caz de ulcer gastro-intestinal doza poate ajunge si la 70 de picaturi pe zi (o singura data), de preferat dimineata.
Extractul din muguri de tei argintiu
Acest extract are efect antispastic asupra colonului, calmeaza pacientii agitati, cu spasme intestinale si tulburari de tranzit (cauzate de stres).
Se recomanda a se administra seara, pentru ca are un efect usor sedativ.
Extractul din mladite de merisor
Este recomandat pentru ameliorarea scaunelor predominant diareice, dar si in cazuri de constipatie, deoarece imbunatateste motilitatea colonului.
Totodata, extractul de merisor ajuta la reglarea florei intestinale si are efect antiinflamator la nivel intestinal.
Stilul de viata in tratarea colonului iritabil
De multe ori schimbarile in stilul nostru de viata pot avea efecte pozitive asupra sanatatii.
Chiar daca ai deja un stil de viata bine stabilit, pe care il respecti si pe care nu ai vrea sa-l schimbi, uneori este benefica o schimbare.
Desi poate nu iti vine sa crezi, schimbarea reprezinta unul dintre cele mai bune tratamente pentru colonul iritabil.
Daca suferi de aceasta afectiune de ceva timp, stii cat poate sa fie de dureroasa si cat de mult iti poate afecta activitatile.
Mai jos vei gasi trei lucruri pe care sa le faci in viata ta, daca vrei sa scapi de sindromul colonului iritabil.
1. Fa miscare
Activitatea fizica are un puternic efect de inlaturare a stresului, fiind un bun ajutor pentru tratarea depresiei si anxietatii.
Stii deja ca stresul este unul dintre factorii cauzatori ai colonului iritabil. Asa ca 30 de minute de activitate fizica pe zi poate ajuta la tratarea acestei afectiuni.
2. Creeaza-ti momente de relaxare
Stresul, incordarea si nervii ajuta sindromul de colon iritabil sa ne manifesta cat mai mult timp si declanseaza astfel simptomele specifice acestuia.
Orice activitate de relaxare (hobby, meditatie, yoga, etc) trebuie practicata cat mai des pentru a tine la distanta simptomele specifice acestui sindrom.
3. Alege cu grija alimentele pe care le consumi
Alimentatia joaca un rol deosebit de important in tratarea colonului iritabil.
Se recomanda evitarea alimentelor care pot sa agraveze simptomele aceste afectiuni. Printre aceste alimente se numara: cafea, ciocolata, alcool, sucuri.
Alimente pentru colon iritabil
Pe langa tratamentele mentionate anterior pentru a trata colonul iritabil, cel mai indicat este regimul alimentar adecvat.
Acest lucru inseamna ca, intr-o mare masura, trebuie sa iti modifici alimentatia, daca nu ai facut-o inca.
Desi nu alimentele stau la baza sindromului de colon iritabil, unele dintre ele pot sa agraveze simptomele acestei afectiuni. Din acest motiv se recomanda echilibrarea si schimbarea alimentatiei.
Astfel, printre cele mai bune alimente pentru colon iritabil sunt:
- carne slaba de vitel, pasare, peste, sunca slaba, jambon presat
- legume verzi, crude sau fierte: fasole verde, spanac, salate, dovlecel
- oua fierte tari, omleta la aburi
- paine neagra, integrala, de secara, graham
- cereale, fulgi de ovaz
- branzeturi uscate
- supe de zarzavat strecurate, supe cu carne slaba, budinci, soteuri
Totodata, se recomanda un regim bogat in fibre, deoarece acestea corecteaza si amelioreaza tranzitul intestinal incetinit.
Ce este FODMAP?
Dificultatile apar atunci cand discutam despre alimentele care trebuie reduse sau scoase din alimentatie.
Se impune un regim sarac in alimente fermentabile, deoarece este necesar pentru a controla simptomele cu colon iritabil.
Acest regim trebuie urmat timp de mai multe saptamani sau chiar luni, motiv pentru care este necesara urmarirea pacientilor de catre medicul gastroenterolog sau nutritionist.
Echipa gastroenterolog / nutritionist determina cantitatile minime de alimente tolerate si poate duce la evitarea regimurilor excesiv de restrictive.
Acest regim sarac in alimente fermentabile este cunoscut sub acronimul FODMAP, provenit din limba engleza care inseamna Fermentable, Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides, Polyols.
Altfel spus, FODMAP grupeaza alimente cu continut mare de fructoza, lactoza, fructo-oligozaharide, fructani, xilitol si sorbitol prezenti in anumite produse de cofetarie.
Principalele surse de FODMAP, pe grupe de alimente, sunt:
- fructele - mere, caise, mango, nectarine, piersici, pere, prune, pepene verde, mure
- legumele – anghinare, conopida, varza de Bruxelles, broccoli, praz, sparanghel, usturoi, ceapa, mazare
- proteine – fistic, caju
- cereale – grau, orz
- produse lactate – lapte concentrat sau liofilizat, branza alba, ricotta, iaurt, inghetata
- alte alimente - miere, sirop de porumb bogat in fructoza, sorbitol
Trebuie retinut ca un rol deosebit de important in regimul alimentar il reprezinta frecventa meselor.
De asemenea, se recomanda ca mesele sa fie echilibrate, atat ca si cantitate, cat si ca si componenta.