Care miere de Manuka este mai buna?

Avand in vedere varietatea de pe piata, alegerea mierii de Manuka poate fi dificila. In acest articol o sa iti dezvalui informatii utile menite sa iti faca alegerea mai usoara. Astfel incat vei sti care miere de Manuka este mai buna pentru tine.

Pretul mai ridicat nu reprezinta neaparat o garantie a calitatii si eficientei mierii. Sunt multe alte criterii de care trebuie sa tii cont. Numai asa poti sa beneficiezi de proprietatile terapeutice ale acestei mieri speciale.

S-a constatat ca mierea de Manuka are proprietati antibacteriene si poate avea multe beneficii asupra sanatatii. De fapt, toate sortimentele de miere au aceasta proprietate. Insa, spre deosebire de acestea, miere de Manuka are si alte calitati care o fac speciala. Mai jos vei afla care sunt acestea.

Pe de alta parte, nu orice miere de Manuka are aceste proprietati speciale. Ele difera in functie de calitate, de producator, de puritate. Tocmai de aceea trebuie sa stii exact care miere de Manuka este mai buna.

Despre mierea de Manuka

Despre mierea de Manuka

Denumirea de miere de Manuka este data de numele arborelui din ale carui flori provine.

Albinele colecteaza nectarul florilor, producand mierea de Manuka. Arborele de Manuka este reprezentativ pentru tari ca Noua Zeelanda si Australia.

In Noua Zeelanda, efectele terapeutice ale arborelui de Manuka erau cunoscute inca din cele mai vechi timpuri. Frunzele erau utilizate pentru efectele benefice asupra anumitor afectiuni. Cu toate acestea, apicultura s-a dezvoltat mult mai tarziu.

Astfel ca, abia in prima jumatate secolului al XIX-lea a inceput recoltarea mierii de Manuka in Noua Zeelanda. In timp, productia de miere de Manuka in scopuri comerciale a crescut considerabil in aceasta tara.

Chiar daca in prezent tari precum China, Australia sau Argentina produc miere de Manuka, Noua Zeelanda este promotoarea acestui sortiment de miere. Este un produs reprezentativ pentru aceasta tara.

Mierea de Manuka pura este o miere nepasteurizata, de culoarea caramelului, mai vascoasa, cu o aroma intensa. Contine foarte multi nutrienti, vitamine si minerale.

De-a lungul timpului, s-a descoperit ca mierea de Manuka contine anumite substante active benefice organismului specifice doar ei. Acestea ii confirma proprietatile terapeutice si o diferentiaza de restul sortimentelor de miere. Ea are proprietati antibacteriene, antiseptice, antiinflamatorii, antivirale, antifungice si antioxidante. 

Care miere de Manuka este mai buna?

Cea mai buna miere de Manuka

Pentru a afla care miere de Manuka este mai buna, trebuie sa tii cont de urmatoarele aspecte: scopul pentru care intentionezi sa o folosesti, nivelul antibacterian adecvat si calitatea mierii.

Cea mai buna miere de Manuka este aceea care ti se potriveste cel mai bine scopului tau.

Adica trebuie sa aiba nivelul antibacterian adecvat intentiei tale. Alegerea puterii antibacteriene este foarte importanta pentru ca mierea de Manuka sa fie eficienta si sa beneficiezi de proprietatile terapeutice ale acesteia. 

Daca vrei miere de Manuka pentru consumul zilnic sau pentru intretinere, atunci puterea antibacteriana conteaza mai putin.

In schimb, pentru scopuri medicinale ai nevoie ca mierea de Manuka sa aiba o activitate antibacteriana suficient de puternica.

Iata care este cea mai buna miere de Manuka clasificata dupa puterea antibacteriana adecvata scopului utilizarii, conform NPA, UMF, MGO sau KFactor:

  • NPA 5+; UMF 5+; MGO pana la 100+ sau KFactor 8 indica o putere antibacteriana scazuta. Se utilizeaza pentru consumul zilnic ca orice alt tip de miere
  • NPA 10+; UMF 10+; MGO de la 100+ pana la 250 + sau KFactor 12 indica o putere atibacteriana medie. Ajuta la mentinerea imunitatii, sustinerea sanatatii genereale, raceli usoare, prevenirea infectiilor sau ca intretinere in cosmetica
  • NPA 15+; UMF 15+; MGO de la 250+ pana la 500 + sau KFactor 16 indica o putere antibacteriana ridicata. Poate fi administrata pentru inatrirea sistemului imunitar, tratarea infectiilor bacteriene, arsuri usoare, iritatii ale pielii.          
  • NPA de la 20+ pana la 25+; UMF de la 20+ pana la 25+; MGO de la 500+ pana la 800 + sau KFactor 22 indica o putere antibacteriana superioara. Se poate utiliza ca tratament naturist pentru afectiuni rezistente la antibiotice, probleme digestive, etc

De altfel, te sfatuiesc sa tii cont si de calitatea mierii pe care vrei sa o cumperi. Calitatea chiar face diferenta, in ceea ce priveste eficienta mierii de Manuka.

Asigura-te ca alegi o miere de Manuka de calitate superioara, raw, monoflora, produsa de un brand certificat si de renume.

Pentru a veni in sprijinul tau, iti las cateva recomandari de miere de Manuka:

Nivel antibacterian scazut

Nivel antibacterian mediu

Nivel antibacterian ridicat

Nivel antibacterian superior

Sistemul de clasificare al mierii de Manuka

Sigur ai observat pe etichetele borcanelor cu miere de Manuka simboluri precum: NPA, MGO, UMF, KFactor.


Acestia sunt factori care clasifica mierea de Manuka dupa nivelul sau de activitate antibacteriana si autenticitate. Ei iti indica puterea medicinala a mierii de Manuka.


Prin urmare, pentru a afla care miere de Manuka este mai buna, trebuie sa stii ce reprezinta fiecare factor.

Factorul NPA

Acest factor masoara activitatea non-peroxidica a mierii de Manuka. El indica puterea antibacteriana a acesteia.


Orice tip de miere contine peroxid de hidrogen. Acesta ii da mierii proprietatea antibacteriana. Insa, peroxidul de hidrogen din miere se descompune in stomac, iar mierea isi pierde din puterea antibacteriana.


Datorita proprietatii non-peroxidice, mierea de Manuka isi mentine activitatea antibacteriana. Nivelul de NPA incepe de la 5+ pana la 25+. Acesta creste direct proportional cu puterea antibacteriana a mierii.  

Factorul MGO

Acest factor clasifica puterea antibacteriana a mierii de Manuka in functie de concentratia de metiglioxal.


Metiglioxalul este o substanta regasita doar in mierea de Manuka si are proprietati antibacteriene. Numarul care urmeaza dupa simbolul MGO indica cantitatea de metiglioxal din miere.


Astfel, conform MGO clasificarea mierii de Manuka incepe de la sub 100+ si ajunge pana la 550+, chiar 800 +. Puterea antibacteriana a mierii creste pe masura ce cantitatea de MGO creste.

Factorul UMF

Acest factor este unic si specific pentru mierea de Manuka produsa in Noua Zeelanda. As putea spune ca este cel mai complex indicator. El indica atat nivelul non-peroxidic al mierii, cat si concentratia de metiglioxal prezenta in miere.


Pe langa acestea, UMF indica prezenta unei substante active specifice doar florilor de Manuka, leptospermina. Astfel, acest factor indica, atat nivelul antibacterian, cat si autenticitatea mierii de Manuka.


Sistemul de clalsificare al mierii de Manuka conform UMF este identic cu factorul NPA. Incepe de la 5+ pana la 25+, crescand direct proportional cu puterea antibacteriana. 

Factorul KFactor

Acest simbol KFactor indica prezenta granulelor de polen din florile de Manuka. El specifica autenticitatea mierii. Totodata masoara si nivelul antibacterian al acesteia.


Sistemul de clasificare KFactor incepe de la 8+ pana la 22+. Un nivel ridicat KFactor indica o cantitate mare de granule de polen Manuka si o putere antibacteriana superioara.

Beneficiile mierii de Manuka

In functie de nivelul sau antibacterian, mierea de Manuka poate fi folosita ca tratament natural in scopuri medicinale, precum:

  • combate acneea
  • amelioreaza sistemul digestiv si inflamatiile gastro-intestinale
  • infectii fungice
  • previne si trateaza infectiile respiratorii
  • previne colonel iritabil
  • combate infectiile cu agenti patogeni, precum: E. coli, Salmonella, Stafilococul auriu, Helicobacter pylori, Candida albicans (candidoza)
  • trateaza arsurile usoare si ranile
  • amelioreaza durerile in gat si amigdalele inflamate
  • poate trata afectiuni cornice care au capatat rezistenta la antibiotic
  • trateaza afectiunile pielii: psoriazis, dermatite, eczem

De altfel, mierea de Manuka poate fi si un remediu natural de intretinere, astfel:

  • intareste sistemului imunitar
  • imbunatateste starea generala de sanatate
  • relaxeaza psihicul
  • combate insomnia
  • calmaeaza durerile de cap
  • mentine sanatatea cavitatii bucale
  • vindeca taieturile superficiale de la nivelul pielii
  • trateaza intepaturile de insect si inflamatiile  provocate de acestea
  • emolient pentru pielea uscata si crapata
  • hidrateaza tenul uscat
  • exfoliaza si curata pielea de impuritati
  • tonifica tenul
  • utila pentru pielea imbatranita
  • vindeca herpesul
  • incetineste caderea parului
  • hidrateaza parul uscat
  • un bun indulcitor natural care inlocuieste zaharul