Miere de Manuka

Miere de Manuka

Mierea de Manuka este cel mai apreciat sortiment de miere din lume! De asemenea, se crede ca are multe efecte pozitive asupra organismului uman. O fi oare adevarat?

In acest articol mi-am propus sa-ti spun totul despre mierea de Manuka - ce miere sa cumperi, beneficii, cum se administreaza la copii si multe alte informatii utile si interesante.

Promotii la Miere de Manuka Originala

Inca din cele mai vechi timpuri, oamenii au folosit mierea pentru beneficiile ei. Insa, nu toate sortimentele de miere sunt la fel. Unele au proprietati mai puternice decat altele.

Proprietatile mierii de Manuka le depasesc pe cele ale unei mieri obisnuite. Tocmai de aceea, este cel mai studiat si testat sortiment de miere din lume! A fost supusa unui proces amplu de cercetare pentru a-i dovedi proprietatile, autenticitatea si puritatea.

Ce este mierea de Manuka?

Ce este mierea de Manuka?

Mierea de Manuka este o miere raw, monoflora, cu proprietati terapeutice extraordinare.

Provine din nectarul florilor arbustului de Manuka (Leptospermum Scoparium). 

Aceasta specie de arbust face parte din familia Myrtaceae. Este un arbust de tipul unei tufe, care creste (pana la 5 m inaltime) in zone retrase din Noua Zeelanda si sud-estul Australiei.

Are o ramificatie bogata, mereu verde, cu frunze mici. Infloreste cateva saptamani pe an. Florile au 5 petale si sunt de culoare alb.

Mierea de Manuka este o miere nepasteurizata. Acest lucru inseamna ca nu este supusa unor procese care sa ii afecteze nutrientii si proprietatile terapeutice.

Dupa recoltare, mierea este filtrata usor pentru a fi indepartate impuritatile. Apoi este depozitata la temperaturi optime. 

Pe langa valoarea nutritionala si proprietatile terapeutice, mierea de Manuka se deosebeste de alte tipuri de miere si prin culoarea si gustul sau.

Astfel, mierea de Manuka are consistenta mult mai vascoasa, asemenea unui caramel.

Gustul este dulceag, aromat si intens. Culoarea acesteia difera in functie de zona de provenienta, de perioada de recoltare si de concentratie.

De regula, mierea de Manuka are culoarea maro opac, asemenea unui chihlimbar.

Mierea de Manuka este o "resursa" rara, din cauza ca arborii de Manuka cresc in zone retrase din Noua Zeelanda si Australia.

Acest lucru ingreuneaza accesul apicultorilor. In plus, faptul ca infloresc rar, scurteaza perioada de recoltare a nectarului din flori. 

Este una dintre cele mai studiate mieri din lume pentru a i se confirma proprietatile antibacteriene si antiinflamatoare. Se crede ca mierea de Manuka poate sa amelioreze sau sa trateze diverse afectiuni care au rezistenta la antibiotice.

Mierea de Manuka este un remediu natural modern, consumata ca atare. De altfel, ea se regaseste ca ingredient in diferite produse naturiste.

Avand in vedere efectele ei benefice, o regasim si in produse cosmetice si de ingrijire personala. 

Istoria mierii de Manuka

Istoria mierii de Manuka

Inca din cele mai vechi timpuri, lemnul arborelui de Manuka era apreciat in constructii. De altfel, frunzele si scoarta copacului erau utilizate in scopuri terapeutice.

Triburile indigene le cunosteau efectele benefice in tratarea anumitor afectiuni respiratorii, ale cavitatii bucale si diaree.

In Martie 1839, sora unui misionar englez, Mary Bumby, a fost cea care a introdus in Noua Zeelanda doi stupi cu albine din specia Apis mellifera.

Aceasta specie de albine este renumita pentru productia considerabila de miere, fiind crescute in scopuri comerciale.

Pana la acel moment, Noua Zeelanda avea doar doua specii native de albine, insa nici una nu era potrivita pentru producerea mierii.

Pana in anii 1860, apicultura in Noua Zeelanda a inflorit. Mediul s-a dovedit a fi ospitalier pentru albinele Apis mellifera, iar coloniile s-au inmultit.

Astfel, recolta de miere era considerabila.

La sfarsitul anilor 1870, dupa introducerea stupului Langstroth (stup folosit si astazi), a inceput productia comerciala de miere de Manuka in Noua Zeelanda.

Mai apoi, aceasta a devenit un produs reprezentativ pentru aceasta tara.

Abia in anul 1981, mierea de Manuka a devenit foarte cunoscuta in toata lumea pentru proprietatile ei curative.

Acest lucru se datoreaza unui profesor biochimist de la Universitatea Waikato din Noua Zeelanda, dr. Peter Molan.

El este cel care a descoperit proprietatea antibacteriana a acesteia, datorita prezentei factorului NPA (activitatea non-peroxidica).

De-a lungul timpului, oamenii de stiinta au supus mierea de Manuka unor serii de teste si cercetari pentru a-i demonstra capacitatile de prevenire si vindecare a diverselor afectiuni.

Este una dintre cele mai studiate tipuri de miere, iar cercetarile inca continua.

Miere de Manuka proprietati

Miere de Manuka proprietati

Consumul de miere de Manuka poate fi un medicament natural si complex, datorita valorii sale nutritionale. 

Continutul bogat de nutrienti si substante active esentiale o face foarte speciala.

In continutul acesteia regasim:

  • peroxid de hidrogen
  • dihidroxiacetona
  • metilglioxalul
  • leptospermina
  • acizi organici: acid acetic, acid citric, acid lactic, acid oxalic
  • zaharuri si fructoza
  • aminoacizi
  • carotenoide
  • polifenoli si flavonoide
  • acid ascorbic (vitamina C)
  • complexul de vitamine B (B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9)
  • minerale: potasiu, calciu, magneziu, zinc, fier, sodiu, fosfor, mangan
  • carbohidrati, proteine si fibre

Mierea de Manuka este singurul sortiment de miere recunoscut si certificat de autoritatile medicale.

Fiind bogata in atatia nutrienti si substante active esentiale pentru organism, are o gama larga de proprietati:

  • antibacteriene
  • antimicrobiene
  • antifungice
  • antioxidante
  • antivirale
  • antiinflamatorii
  • antiseptice

Cum se clasifica mierea de Manuka?

Cum se clasifica mierea de Manuka?

In ultimii ani, interesul pentru mierea de Manuka a crescut in intreaga lume. 

Pe piata regasim disponibile diferite sortimente. Unele produse in Noua Zeelanda, altele produse in Australia, Argentina si China.

Avand in vedere toate aceste aspecte, Noua Zeelanda a considerat ca este necesara reglementarea testarii mierii de Manuka. In acest fel sa se poata demonstra autenticitatea si calitatea acesteia.

Timp de 4 ani, mierea de Manuka a fost supusa unor cercetari stiintifice in urma carora s-au identificat anumiti factori regasiti exclusiv in acest tip de miere.

Astfel ca, in 5 februarie 2018, Ministerul Industriilor Primare din Noua Zeelanda a emis un set de reglementari menite sa determine autenticitatea mierii de Manuka.

Conform noilor reglementari, mierea de Manuka se clasifica in functie de anumiti factori determinati in baza unui test AND si a testarii chimice.

Acesti factori stabilesc proprietatile antibacteriene ale mierii, autenticitatea si calitatea ei.

Ce inseamna NPA?


Factorul NPA (non-peroxide activity) reprezinta activitatea non-peroxidica a mierii de Manuka care ii confera proprietatile antibacteriene. Ce inseamna acest lucru?


Pai, haide sa vedem!


Mierea, indiferent de sortiment, contine peroxid de hidrogen (apa oxigenata sau perhidrol).


Atunci cand albinele culeg nectarul florilor, adauga glucozoxidaza (o flavoenzima), formand peroxid de hidrogen. Acest component este cel care confera mierii proprietatile antiseptice si antibacteriene.


Peroxidul de hidrogen se descompune foarte rapid cand este expus la caldura sau lumina. Astfel, mierea isi pierde din efectele antiseptice si antibacteriene.


In 1981 Dr. Peter Molan a descoperit activitatea non-peroxidica (NPA) a mierii de Manuka. El a descompus intentionat peroxidul de hidrogen din mai multe sortimente de miere.


Astfel, a constatat ca, desi celelalte tipuri de miere isi pierdusera activitatea antibacteriana, mierea de Manuka inca mai prezenta aceste proprietati.


Cu cat nivelul NPA este mai mare, cu atat puterea antibacteriana a mierii este mai mare. Acest lucru duce la o clasificare a mierii de Manuka, astfel:


  • NPA 5+ are o activitatea antibacteriana scazuta, nefiind recomandata pentru scopuri terapeutice. Se poate folosi pentru consumul de zi cu zi, ca supliment alimentar sau indulcitor
  • NPA 10+ avand un nivel antibacterian mediu, este recomandata pentru refacerea organismului slabit. Poate fi administrata pentru intretinerea sanatatii generale a organismului si cresterea nivelului de energie
  • NPA 15+ poate fi folosita ca un remediu naturist pentru intarirea sistemului imunitar. Deoarece are o activitate antibacteriana ridicata, este recomandata persoanelor cu ulcer gastric si alte probleme ale sistemului digestive. De altfel, poate trata afectiunile cavitatii bucale, precum aftele sau herpesul
  • NPA 20+ si NPA 25+ avand un nivel antibacterian superior, poate fi administrata ca tratament naturist pentru diverse afectiuni cu rezistenta la antibiotice

Ce inseamna MGO?


Factorul MGO reprezinta concentratia de metilglioxal din mierea de Manuka, fiind o caracteristica reprezentativa a acesteia. MGO este marca inregistrata a producatorului Manuka Health din Noua Zeelanda.


De fapt, mierea de Manuka contine dihidroxiacetona (DHA), o substanta care formeaza, in timp, metilglioxalul din miere.


Aceasta este prezenta intr-o concentratie mare in nectarul florilor parfumate ale arborelui de Manuka.


Albinele culeg acest nectar pe care il transforma in mierea cu aspect portocaliu si un usor miros de eucalipt.


Ca si NPA, nivelul MGO indica puterea antibacteriana a mierii de Manuka. Proprietatile antibacteriene sunt cu atat mai puternice, cu cat este mai mare concentratia de MGO.


Cu toate acestea, se pare ca nivelul antibacterian al mierii de Manuka este influentat de toate substantele active pe care le contine, nu doar de factorul MGO.


Factorul MGO arata cate miligrame de metilglioxal contine un kilogram de miere. Acest fapt este indicat de numarul de dupa indicatorul “MGO”.


Clasificarea mierii de Manuka in functie de concentratia de MGO este:


  • MGO sub 100+  confera un nivel antibacterian de intretinere, se poate utiliza pentru consumul zilnic
  • MGO 100+ are un nivel antibacterian util si se recomanda pentru intretinerea sanatatii organismului si intarirea imunitatii. Poate fi administrata ca remediu naturist in caz de raceala si gripa
  • MGO 250+ prezinta un nivel ridicat de activitate. Datorita proprietatilor antibacteriene si antifungice, se recomanda pentru tratarea infectiilor fungice sau bacteriene
  • MGO 400+ reprezinta nivelul superior de activitate. Are o putere antibacteriana foarte ridicata, fiind indicata ca posibil tratament naturist impotriva anumitor afectiuni cronice
  • MGO 550+ reprezinta nivelul maxim de activitate antibacteriana. Este indicat impotriva infectiilor foarte puternice si rezistente la alte tratamente

Ce inseamna UMF?


UMF (Unique Manuka Factor), dupa cum ii spune si numele, reprezinta un marker specific mierii de Manuka provenita din Noua Zeelanda. Acesta indica proprietatile antibacteriene si autenticitatea mierii de Manuka.


In anul 1998, din nevoia de a proteja originalitatea mierii  de Manuka produsa in Noua Zeelanda, s-a infiintat sistemul UMF de evlauare si clasificarea a mierii.


Este un indicator acordat doar acelor producatori din Noua Zeelanda inscrisi in UMF Honey Association (UMFHA) care indeplinesc standardele cu privire la calitatea si puritatea mierii de Manuka.


Factorul UMF este determinat in baza unor teste microbiologice prin comparatie cu fenolul. El indica activitatea non-peroxidica (NPA) a metilglioxalului prezent in mierea de Manuka. De altfel, nivelul UMF este egal cu factorul NPA.


Totodata indicatorul UMF evalueaza si puterea antibacteriana a mierii prin concentratia factorului MGO.


Pe langa acestea, sistemul UMF indica daca leptosperina este prezenta in miere.


Leptosperina este o substanta activa care se regaseste doar in florile arborelui de Manuka. Astfel, se demonstreaza originea si autenticitatea mierii de Manuka.


Prin urmare, sistemul UMF indica:


  • activitatea non-perixodice (NPA)
  • proprietatile antibacteriene si antiseptice ale mierii, datorita factorului MGO
  • autenticitatea si calitatea acesteia, datorita prezentei leptosperinei care demonstreaza ca este produsa exclusiv din flori de Manuka

Clasificarea mierii de Manuka dupa factorul UMF este:


  • UMF 5+ este un nivel cu activitate antibacteriana redusa, recomandata pentru consumul zilnic
  • UMF 10+ reprezinta un nivel cu activitate antibacteriana medie. Se recomanda pentru intretinerea sanatatii generale a organismului si in caz de infectii fungice
  • UMF 15+ este un nivel antibacterian ridicat. Se recomanda ca tratament naturist pentru intarirea sistemului imunitar si ameliorarea unor afectiuni usoare, precum gripa, raceala, dureri in gat
  • UMF 20+ si UMF 25+ au un nivel antibacterian foarte ridicat. Mierea poate fi folosita in scopuri terapeutice pentru ameliorarea unor boli cronice si afectiuni rezistente la alte tratamente

Ce inseamna KFactor?


KFactor este un indicator care evalueaza concentratia granulelor de polen de tip Manuka din miere aprobat de Ministerul Industriilor Primare din Noua Zeelanda.


Cu cat indicele KFactor este mai ridicat, cu atat concentratia de granule de polen de tip Manuka este mai mare.


Mierea de Manuka poate fi monoflora, produsa doar din nectarul florilor arborelui de Manuka.


Totusi, mai poate fi si poliflora, produsa in cea mai mare parte din nectarul florilor de Manuka in combinatie cu alte specii de plante.


Pentru a diferentia mierea monoflora de cea poliflora, se efectueaza diverse teste care stabilesc proportia granulelor de polen Manuka din miere. Acest lucru este evidentiat pe eticheta produselor prin indicatorul KFactor.


Pe langa cantitatea de polen de tip Manuka, indicatorul KFactor masoara prezenta substantei dihidroxiacetona (DHA).


Astfel, acesta arata puterea antibacteriana si antioxidanta a mierii, fiind direct proportional cu nivelul de activitate al acesteia.


In baza acestui factor, mierea de Manuka se clasifica astfel:


  • KFactor 12 indica un continut de 65% de granule de polen Manuka. Conform acestuia, mierea este poliflora, cu o putere antibacteriana medie. Se poate administra ca remediu naturist pentru intarirea imunitatii
  • KFactor 16 indica un continut de 75% granule de polen Manuka. Acesta arata ca mierea este monoflora si are o putere antibacteriana mare
  • KFactor 22 indica un continut de 90% granule de polen Manuka. Arata faptul ca mierea este monoflora, produsa exclusiv din flori de Manuka. Proprietatile antibacteriene sunt superioare si se poate utiliza in scopuri terapeutice

Ce miere de Manuka sa cumperi?

Ce miere de Manuka sa cumperi?

Gasesti miere de Manuka in magazinele naturiste sau online.

Pretul de vanzare al acestei mieri variaza in functie de proprietatile ei antibacteriene, de concentratia factorilor din compozitia ei, de calitate, producator si provenienta.

Exista foarte multe sortimente de miere de Manuka pe piata, insa nu toate sunt la fel.

Pentru a avea garantia unui produs natural, cu proprietati terapeutice, este bine sa tii cont de cateva aspecte importante:

  • alege o marca care indica factorul UMF pe eticheta produsului
  • poti alege si marci care indica factorul MGO si NPA sau KFactor
  • adapteaza intotdeauna nivelul antibacterian al mierii de Manuka cu scopul pentru care vrei sa o utilizezi
  • cumpara miere de Manuka de la comercianti care vand produse raw si originale
  • asigura-te ca mierea este produsa de un brand renumit si de incredere. Un producator certificat de Asociatia Producatorilor de Manuka din Noua Zeelanda
  • cel mai bine este sa alegi mierea de Manuka produsa in Noua Zeelanda. Aceasta este testata si clasificata dupa sisteme bine reglementate impuse de Ministerul Industriilor Primare din Noua Zeelanda
  • mierea activa de Manuka, sortiment care se regaseste pe piata, nu este aceeasi cu mierea de Manuka evaluata UMF. Este peroxidica, are o activitatea antibacteriana mai mica si nu are aceleasi proprietati terapeutice
  • citeste eticheta produsului, respecta recomandarile de utilizare si administrare

Mai jos ai cateva recomandari si link-ul catre pagina produsului. Chiar daca o sa gasesti uneori acelasi produs la un pret mai mic, atentie mare de unde cumperi.

Este o miere foarte des falsificata. Mai bine platesti putin mai mult, dar esti sigur de calitatea produsului. Vezi si articolul care miere de Manuka este mai buna.

Miere de Manuka beneficii

Cu siguranta ai cautat pe internet miere de Manuka beneficii. In primul rand trebuie sa stii ca datorita proprietatilor sale antibacteriene, antiinflamatorii si antioxidante, mierea de Manuka poate fi un remediu natural alternativ pentru multe afectiuni.


Efectele benefice ale mierii de Manuka asupra anumitor tipuri de afectiuni au fost demonstrate stiintific.


In urma testarii in vitro pe anumiti agenti patogeni, s-a demonstrat ca mierea de Manuka poate sa inhibe eficient anumite bacterii. Aceste teste s-au efectuat in special asupra agentilor patogeni care provoaca afectiuni ale pielii.


De asemnea, factorul MGO este responsabil pentru indepartarea si uciderea microbilor care se regasesc in biofilme.


Biofilmul este o colonie de bacterii care se regasesc pe suprafete, dinti, rani, etc. Daca nu este distrus, biofilmul se dezvolta si devine rezistent, provocand anumite infectii persistente.

Poate ameliora inflamatiile gastro-intestinale

Deoarece mierea de Manuka are proprietati antibacteriene foarte puternice, poate ameliora infectiile provocate de microorganisme.


Recent, s-a constatat ca mierea de Manuka poate distruge si preveni formarea coloniilor de anumiti agenti patogeni, precum:


  • Escherichia coli (E.coli),
  • Staphylococcus aureus (Stafilococul auriu)
  • Streptococcus faecalis
  • Pseudomonas aeruginosa
  • Salmonella
  • Proteus mirabilis

De altfel, mierea de Manuka poate inhiba dezvoltarea bacteriei Helicobacter Pylori. Netratata, infectia cu aceasta bacterie duce la aparitia ulcerului gastric.


Clostridium difficile este un alt agent patogen cu sensibilitate crescuta la proprietatile mierii de Manuka.


Acesta este responsabil pentru aparitia unor afectiuni intestinale, precum aciditate si reflux gastric, gastroenterita, etc.


Mierea de Manuka poate sa amelioreze problemele persoanelor care sufera de boala Crohn (boala inflamatorie intestinala).

Poate preveni colonul iritabil

Un consum constant de miere de Manuka poate preveni iritatiile colonului.


In urma unui studiu efectuat pe sobolani, s-a constatat ca aceasta miere este eficienta in caz de infectii ale colonului. Se pare ca, tratamentul cu diferite doze de miere de Manuka, a redus semificativ aceasta inflamatie.


Prin analogie, se crede ca mierea de Manuka poate fi eficienta in prevenirea si vindecarea colonului iritabil la om. Totusi, sunt nevoie de studii suplimentare pentru a confirma acest lucru.

Poate trata candidoza

Mierea de Manuka cu un nivel ridicat de NPA poate distruge anumite bacterii fungice, inclusiv Candida albicani.


Acesta este un agent patogen fungic care provoaca candidoza.


Datorita proprietatilor sale antibacteriene, antiinflamatorii si antifungice, poate sa inhibe dezvoltarea ciupercii si sa declanseze procesul de vindecare.

Intareste sistemul imunitar

O imunitate scazuta poate cauza nenumarate probleme de sanatate. De la simple raceli, dureri in gat sau de cap, pana la afectiuni cronice si acute.


Datorita proprietailor antivirale, un consum constant de miere are rolul de a intari sistemul imunitar. Astfel, calmeaza simptomele de raceala si gripa.

Impotriva infectiilor respiratorii

Se crede ca mierea de Manuka poate fi utila atat in preventia, cat si in tratarea infectiilor respiratorii conice.


De asemenea, actioneaza sinergic cu tratamentul medicamentos specific la pacientii cu fibroza chistica.


Mai poate fi eficienta si in cazurile de sinuzita cronica, tuse cronica, bronsita cronica sau acuta, rinita, pneumonie, etc.

Imbunatateste calitatea somnului

Grijile si problemele de peste zi, ritmul alert de viata, schimbarile hormonale, anumite afectiuni de ordin fizic, sunt factori ce pot influenta durata si calitatea somnului.


Aceasta miere poate reprezenta un remediu natural eficient capabil sa relaxeze psihicul si sa induca o stare de calm si un somn odihnitor.


Mierea elibereaza in corp o substanta numita glicogen si care are un rol esential pentru functionarea optima a organismului in timpul somnului.


Pentru mai multa eficienta, poti sa adaugi o lingurita cu miere de Manuka intr-un pahar cu lapte caldut pe care sa il bei inainte de culcare.

Calmeaza durerile de cap

Proprietatile sale antiinflamatoare, precum si continutul de magneziu si potasiu, fac ca mierea de Manuka sa calmeze durerile de cap.


Mai ales pe cele cauzate de oboseala si stres.

Pentru ingrijirea orala

Deoarece Manuka are uimitoare proprietati antimicrobiene combate formarea placii bacteriene. Conform studiilor, contribuie la mentinerea sanatatii gingiilor si protejeaza impotriva cariilor.


Mai mult, aceasta este de mare ajutor in tratarea problemelor gingivale si parodontale.


Nu este de mirare ca mierea de Manuka este folosita ca ingredient de baza pentru fabricarea anumitor paste de dinti.


Daca vrei sa cumperi un astfel de produs, acceseaza acest link.

Mierea de Manuka pentru piele

Manuka pentru piele

Administrata extern, mierea de Manuka are multe beneficii asupra pielii.

Acest lucru se datoreaza, activitatii sale antibacteriene, dar si proprietatilor sale antiinflamatoare puternice.

Mai jos vei regasi cateva din beneficiile acestei mieri pentru piele si ten. Sper ca acestea sa te convinga sa alegi pe viitor si produse cosmetice care au la baza acest ingredient. Desigur, poti sa o folosesti si in produsele homemade.

Poate vindeca ranile si arsurile usoare


Mierea de Manuka poate ajuta la vindecarea mai rapida a ranilor, taieturilor minore si ulceratiile piciorului.


De asemenea, aceasta poate fi un remediu natural pentru tratarea arsurilor usoare si durerile provocate de acestea.


Utilizarea acestei mieri ca remediu in acest sens a fost aprobata de FDA (Food and Drug Administration) din Statele Unite ale Americii.


Proprietatilor antiinflamatorii ale mierii inhiba infectiile ce pot sa apara ca urmare a acestor leziuni, ameliorand totodata durerea. Aplicata local, mierea de Manuka poate sa vindece rana reducand cicatricile.


Atentie insa, pentru arsuri sau rani grave ale pielii, este bine sa eviti tratarea acasa si sa te adresezi unui medic specialist!

Poate vindeca dermatitele si alte afectiuni ale pielii


Poate ajuta la regenerarea pielii, reparand celulele deteriorate ale pielii.


Astfel, poate fi utila in caz de eczeme, dermatite, psoriazis, ulceratii ale pielii, intepaturi de insecte si poate preveni infectiile cauzate de ulcerul venos.

Te ajuta sa scapi de herpes


Ajuta la vindecarea mai rapida a herpesului. Aplica miere direct pe zona afectata si lasa sa actioneze cel putin 30 de minute. Repeta de 2 ori pe zi, dimineata si seara.


Pentru o eficienta sporita, este bine sa incepi acest tratament inca de la primele semne ale aparitiei herpesului.

Impotriva calcaielor crapate


Fie din cauza lipsei de hidratare, fie din cauza unor bacterii, uneori pielea calcaielor crapa si devine uscata.


Pentru repararea si regenerarea pielii calcaielor, aplica un strat subtire din aceasta miere direct pe zona afectata. Incalta-te cu o pereche de ciorapi din bumbac si lasa sa actioneze cateva ore. Ar fi de preferat peste noapte!

Poate trata acneea si punctele negre


Datorita activitatii sale antibacteriene, mierea de Manuka indeparteaza bacteriile de la nivelul tenului. Acest lucru ajuta la oxigenarea porilor, reducand acneea si punctele negre.


De altfel, avand proprietati antiinflamatorii puternice, scade inflamatia provocata de acnee si reduce roseata.


Capacitatile sale de regenerare a pielii fac ca mierea sa ajute la reducerea cicatricilor provocate de acnee si imbunatatirea aspectului tenului.


Aplica miere de Manuka ca pe o masca pe tenul demachiat si curat. Las-o sa actioneze 30 de minute, apoi spala-te pe fata cu apa calduta.


Repeta acest procedeu zilnic, pana cand vei obtine rezultatele dorite!

Pentru hidratarea tenului uscat


Mierea de Manuka poate fi un remediu natural pentru hidratarea tenului uscat, deoarece este un antioxidant si hidratant puternic pentru ten.


Continutul de vitamine si nutrienti ajuta la restabilirea elasticitatii pielii uscate. Tenul isi va recapata tonusul si aspectul natural sanatos.


Incearca acest ser hranitor si hidratant pentru tenul uscat si sensibil!

Curata pielea


Fiind un antibacterian puternic, aceasta curata si indeparteaza impuritatile pielii. Poate fi folosita pentru exfolierea si indepartarea ceulelor moarte. Tonifica, inmoaie, regenereaza, hidrateaz, calmeaza si catifeleaza pielea.


Prepara o masca exfolianta din miere de Manuka si malai. Poti inlocui malaiul cu fulgi de ovaz sau chiar cu zat de cafea. Se aplica dupa ce tenul a fost curatat in prealabil cu un sapun delicat si cu apa calduta.


Lasa sa actioneze aproximativ 30 de minute. Clateste apoi bine cu apa calda (nu fierbinte). Evita zona sensibila a ochilor si a buzelor.


Pentru tratamentele naturiste pentru ten, alege miere de Manuka cu o activitate antibacteriana medie.


Iti recomand aceasta spuma cu miere de Manuka pentru curatarea tenului sensibil, pe care o folosesc si eu de ceva timp.

Mierea de Manuka pentru par

Manuka pentru par

Nu doar pielea beneficiaza de efectele uimitoare ale mierii de Manuka, ci si parul.

Aceasta protejeaza, hraneste si hidrateaza firele de par, conferindu-i un aspect sanatos si placut.

De altfel, reduce considerabil procesul de cadere a parului.

Datorita continutului de antioxidanti, aminoacizi si complexul de vitamine B, hraneste si hidrateaza scalpul. De asemenea, ajuta la indepartarea matretii.

Amesteca o lingurita de miere in balsamul tau si aplica pe toata lungimea firului de par; maseaza cu blandete radacinile.

Lasa sa actioneze cateva minute, apoi clateste cu apa din abundenta.

Se poate consuma in caz de diabet?

Se poate consuma in caz de diabet?

Sigur ca mierea poate fi o alternativa mai sanatoasa de indulcitor decat zaharul.

Insa, avand in vedere continutul mare de zaharuri, ea poate sa afecteze nivelul glicemic din sange.

Pe de alta parte, avand proprietati antiinflamatoare si antioxidante, mierea de

Manuka poate ajuta la controlul glicemiei. Daca suferi de diabet se recomanda consumul de miere de Manuka cu precautie.

Cel mai bine este sa intrebi medicul inainte de a o consuma!

Iata cateva informatii pe care este bine sa le stii despre mierea de Manuka:

  • este un produs care contine  ~80% zahar provenit din glucoza, sucroza si fructoza
  • o lingurita cu miere de Manuka contine 17 grame de carbohidrati
  • o lingura cu miere de Manuka poate furniza aproximativ 60 de calorii

In cazul in care glicemia ta este sub control si poti consuma miere de Manuka, ai grija ca mierea sa fie raw, pura si nepasteurizata.

Alege mierea de la producatori renumiti si certificati UMF. In acest fel esti sigur de calitatea mierii. Unii producatori adauga zahar in miere, ceea ce ar fi extrem de periculos daca suferi de diabet.

Cum se administreaza Manuka?

Cum se administreaza?

Avand in vedere activitatile ei antibacteriene puternice, mierea de Manuka nu poate fi administrata ca un sortiment obisnuit de miere. 

Trebuie sa stii exact care este scopul administrarii ei si sa alegi factorul potrivit nevoilor tale pentru a evita aparitia unor eventuale reactii adverse.

Pentru uz intern, doza de miere de Manuka variaza de la 2 la 3 lingurite pe zi, in functie de scopul pentru care o administrezi:

  • pentru consumul zilnic, alege mierea de Manuka cu un nivel antibacterian scazut. O poti consuma ca atare sau ca indulcitor natural in ceaiuri, sucuri, smoothie-uri, lapte. Nu o adauga in bauturi fierbinti pentru a nu isi pierde din proprietatile terapeutice
  • pentru intretinerea sanatatii generale a organismului, raceala, gripa, dureri in gat sau intarirea sistemului imunitar consuma 1- 2 lingurite pe zi de miere de Manuka cu un nivel de activitate mediu
  • ca remediu naturist pentru combaterea infectiilor usoare cu microorganisme si fungice, consuma 2-3 lingurite de miere de Manuka cu un nivel ridicat de activitatea antibacteriana
  • pentru afectiuni cornice sau infectii rezistente, foloseste miere de Manuka cu un factor puternic ca un tratament naturist alternativ. Iti recomand sa ceri sfatul medicului si doar la recomandarea acestuia sa incepi tratamentul cu miere de Manuka

Calitatile si proprietatile terapeutice ale mierii de Manuka difera in functie de mai multi factori, asa ca te sfatuiesc sa citesti intotdeauna eticheta si recomandarile producatorului.

Mierea de Manuka mai poate fi consumata si ca ingredient in anumite produse:

  • otet din cidru de mere cu miere de Manuka (link produs)
  • spray oral cu miere de Manuka
  • spray pentru ameliorarea durerilor in gat cu miere de Manuka

Pentru uz extern, aplica mierea direct pe zonele afectate de rani, taieturi, eczeme, rozacee, psoriazis, arsuri. Poti proceda asa:

  • curata bine zona afectata
  • aplica mierea pe zona afectata
  • acopera cu un pansament sau un plasture steril
  • lasa sa actioneze peste noapte sau macar cateva ore
  • repeta procedeul ori de cate ori este necesar pana la vindecare

Nu in ultimul rand, mai poti aplica mierea de Manuka pe fata sau par, sub forma unor masti sau creme preparate in casa (homemade) din ingrediente naturale.

Mierea de Manuka la copii

Mierea de Manuka la copii

Ca orice alt sortiment de miere, nu este recomandata pentru consumul copiilor mai mici de 12 luni.

Mierea contine spori botulinici care, ingerati, pot dezvolta in sistemul digestiv bacteria Clostridium botulinum.

Deoarece sistemul de aparare al bebelusului inca nu este matur, aceasta bacterie poate duce la botulism. Botulismul este o boala care afecteaza sistemul nervos.

Pe masura ce copii cresc, sistemul lor de aparare se intareste, devenind mai rezistent in fata bacteriilor. Astfel, consumul mierii de Manuka este recomandat copiilor cu varste mai mari de un an.

Atentie insa, anumite tipuri de miere de Manuka nu se recomanda pentru consumul copiilor cu varsta sub 12 ani. Citeste recomandarile producatorului de pe eticheta!

Mierea de Manuka are o serie de beneficii pentru organismul copiilor:

  • ajuta la intarirea sistemului imunitar
  • poate fi un remediu naturist impotriva virusilor si bacteriilor
  • previne raceala si gripa
  • mentine buna functionare a organismului
  • imbunatateste sanatatea generala
  • amelioreaza infectiile usoare si durerile in gat
  • este o sursa de energie pentru copiii in crestere
  • este un inlocuitor natural si sanatos al zaharului
  • ofera o serie de vitamine si nutrienti esentiali pentru copii

Inainte de a-i da copilului tau miere de Manuka, asigura-te ca acesta nu este alergic la polen. Cere sfatul medicului pentru a evita eventualele reactii adverse!

Cum administrezi mierea de Manuka la copii?

Introdu mierea de Manuka in alimentatia copilului tau treptat! Incepe cu o doza mai mica si creste-o treptat. Respecta intotdeauna doza recomandata de producator.

Poti sa ii dai copilului tau miere de Manuka ca atare, o poti adauga in lapte sau o poti folosi ca indulcitor in smoothie-ul lui preferat sau intr-un ceai caldut.

De asemenea, ii mai poti cumpara:

Contraindicatii si atentionari speciale

In mod normal, consumul de miere de Manuka este sigur si nu duce la aparitia reactiilor adverse. Cu toate acestea, o putere antibacteriana mai mare decat necesitatile tale, poate avea efecte nedorite.

Pe de alta parte, exista cateva situatii cand consumul de miere de Manuka ar trebui evitat:

  • nu se administreaza copiilor mai mici de un an
  • anumite sortimente de miere de Manuka nu sunt recomandate pentru copiii cu varste sub 12 ani
  • daca suferi de diabet, consuma miere de Manuka cu precautie din cauza continutului de zaharuri. Cere sfatul medicului inainte de a o consuma!
  • in cazul in care esti alergic la polen sau produse apicole
  • daca urmezi tratamente medicamentoase pentru scaderea tensiunii arteriale. Este recomandat sa ceri parerea medicului specialist

Surse:

  • https://www.umf.org.nz/umf-science/information-database/
  • https://www.mpi.govt.nz/news-and-resources/media-releases/mpi-begins-consultation-on-science-based-definition-for-manuka-honey-and-new-export-requirements/
  • https://www.nature.com/articles/s41538-018-0016-6
  • https://www.umf.org.nz/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4837971/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18688794/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4398880/
  • https://vegis.ro/blog/totul-despre-mierea-de-manuka-pdf-beneficii-proprietati-utilizare-pret/