Ce este Serotonina
Denumita si hormonul fericirii, serotonina este extrem de importanta pentru organismul nostru, avand o serie de caracteristici (roluri) importante pe care nu ar trebui sa le ignori.
In acest articol vreau sa-ti spun ce este serotonina, dar si multe alte informatii extrem de importante si interesante care iti vor fi de mare ajutor.
Noi, oamenii, avem nevoie de hormoni pentru a putea supravietui si pentru a ne dezvolta sanatos.
Orice dereglare la nivel hormonal (indiferent ca vorbim de femei sau barbati) poate sa aiba efecte negative asupra sanatatii noastre.
Hormonii sunt niste substante chimice care sunt secretate de corpul uman (anumite glande fac acest proces). Acestia sunt foarte important pentru realizarea cu succes a proceselor chimice din organism.
Ce este serotonina
Serotonina este o substanta derivata dintr-un aminoacid esential, numit triptofan, absorbit de organism din alimentele consumate.
Mai este cunoscuta sub denumirea 5-HT sau 5-hidroxitriptamina si este sintetizata de celulele din intestin.
Aproximativ 80-90% din cantitatea totala de serotonina din organism este produsa la nivelul tractului intestinal. Restul cantitatii este sintetizata la nivelul creierului de catre glanda pineala.
In esenta, serotonina este un neurotransmitator deoarece ajuta la transmiterea impulsurilor catre sistemul nervos, realizand o serie de conexiuni intre creier si celelalte organe.
Principalele functii ale serotoninei
Serotonina este o substanta cheie si trebuie sa te asiguri ca organismul nu resimte lipsa acesteia.
Vei fi mai fericit, mai relaxat si nu in ultimul rand mai sanatos! Aceasta iti aduce in mod direct sau indirect o doza de sanatate de care ar fi bine sa nu te lipsesti.
Ajungand la rolul si la functiile acesteia, despre serotonina se poate spune ca:
- este un neurotransmitator. Ajuta creierul sa primeasca si sa transmita informatii catre celelalte organe
- este un inhibator. Ajuta la transmiterea catre creier faptul ca organismul a fost hranit suficient, ajungandu-se astfel la sentimentul de satietate. Datorita acesteia, creierul poate primi informatia ca o anumita hrana nu este benefica si se ajunge astfel la senzatia de voma
- stimuleaza secretia de melatonina. Aceasta este o substanta responsabila cu reglarea ritmului circadian, adica cu inducerea starii de somn si trezirea corpului atunci cand e odihnit suficient
- este un vasoconstrictor. Controleaza sangerarile din corp prin ingustarea vaselor de sange
Uitandu-te in mare peste rolul si functiile serotoninei in organism, poti foarte repede sa ii creionezi un portret de "gardian" de incredere al organismului tau.
Serotonina iti spune cand corpul are nevoie sa fie hranit, cat trebuie si cu ce trebui sa fie hranit, te ajuta sa dormi, sa ai o stare de spirit pozitiva. De asemenea, iti stimuleaza memoria, iti reduce starea de anxietate.
Lipsa si surplusul de serotonina
Serotonina nu poate lipsi in totalitate din organism, insa nu intotdeauna cantitatea acesteia este cea potrivita.
In lipsa unei anumite cantitati de serotonina, o mare parte dintre functiile enumerate mai sus nu mai sunt indeplinite corespunzator. Din pacate rolul acesta nu este preluat de o alta substanta decat in anumite cazuri.
Ca atare, lipsa serotoninei poate duce la:
- insomnii (tulburari ale somnului) – consecinta indirecta a faptului ca serotonina nu mai stimuleaza secretia de melatonina, responsabila cu reglarea ritmului circadian
- lipsa apetitului – organismul nu va mai fi informat ca are nevoie de hrana
- irascibilitate si agresivitate
- anxietate, atacuri de panica
- probleme cu memoria si cu capacitatea de concentrare
Din pacate, in momentul de fata nu se poate masura cantitate de serotonina dintr-un creier viu. Nu iti poti da seama daca simptomele de mai sus sunt o cauza a lipsei acesteia, iar uneori cauzele pot fi multiple.
Se poate masura in schimb cantitatea de serotonina din sange printr-un test al serotoninei serice.
Surplusul de serotonina
Surplusul de serotonina, daca acesta nu este indus prin medicamente sau droguri, e foarte rar intalnit, dar nu trebuie exclus.
Toate simptomele care apar ca urmare a excesului de serotonina poarta denumirea de sindrom serotoninergic. Mai este cunoscut si ca sindromul de serotonina.
Simptomele sindromului serotoninergic sunt urmatoarele:
- halucinatii si alte tulburari cognitive (nelinistea, confuzia, durerea de cap)
- tahicardie si temperaturi ridicate, transpiratie
- spasme si crampe musculare, reflexe exagerate
- greata, varsaturi si diaree
Cum iti poti creste serotonina?
Cantitatea de serotonina din corp poate fi reglata prin mai multe metode.
Totusi, nu exista mijloace prin care aceasta poate fi masurata la nivelul creierului, iar cresterea ei in mod artificial (prin medicamentatie) poate fi o arma cu doua taisuri.
Din acest motiv iti recomand sa iti cresti cantitatea de serotonina din organism doar daca simti ca este nevoie. Neaparat doar prin mijloace cat mai naturale si cat mai firesti.
Pe lista metodelor naturale de a-ti creste nivelul de serotonina poti sa consideri:
- expunerea la lumina naturala a soarelui – organismul isi va mari cantitatea de vitamina D. Aceasta care are un rol important in stimularea secretiei de serotonina
- reflexia – gandindu-te la lucrurile pozitive, iti va creste si nivelul de serotonina. Fiecare gand rau poate duce la o scadere a nivelului de serotonina
- exercitiile fizice – daca faci miscare in limita corpului, fara a te forta, nivelul de serotonina va creste. Cheia este aceea de a simti placere cand faci exercitiile fizice si nu le face doar din constrangere
- o alimentatie sanatoasa si echilibrata - nu uita sa incluzi in dieta zilnica fructe si legume
Dintre cele patru lucruri de mai sus, alimentatia este o tema asupra careia trebuie facute cateva precizari.
Nu exista alimente care sa iti creasca in mod direct nivelul de serotonina. In mod indirect, poti sa cresti acest nivel.
Explicatia este aceea ca serotonina este o substanta derivata din triptofan. Ca atare, poti consuma alimente care duc la secretia acestui aminoacid.
Cu alte cuvinte, alimentele bogate in proteine, semintele, somonul, carnea de pui, laptele, bananele, ouale si spanacul sunt unele dintre multele alimente care ajuta indirect la secretia de serotonina.
In concluzie...
Vei fi mai fericit, mai relaxat, mai concentrat in timpul activitatilor de zi cu zi si vei avea un somn linistit daca nivelul de serotonina din corp este unul adecvat.
Nu iti poti masura cantitatea de serotonina de la nivelul creierului, dar daca incerci sa iti maresti aceasta cantitate prin autoinducerea unei atitudini pozitive, sport si plimbarea in spatii deschise, vei avea doar de castigat!