Vrei sa ai creierul mereu tanar? Consuma spanac!

Vrei sa ai mereu creierul tanar, intregul tau organism sa fie sanatos, iar tu sa te simti plin de energie? Atunci include spanac cat mai des in alimentatia ta! Iar rezultatele nu vor intarzia sa apara.

Lista impresionanta de nutrienti face ca frunzele verzi ale spanacului sa fie o adevarata minune pentru sanatate. Este util daca vrei sa slabesti sau daca doar vrei sa te mentii in forma. Pentru cei tineri, dar si pentru cei varstnici. Pentru copii si chiar pentru bebelusii aflati inca in burtica mamei.

Spanacul este delicios, indiferent daca il consumi ca atare (in salate) sau gatit.

Ce contin frunzele de spanac?

Frunzele verzi, atat de apreciate de mii de ani, contin in primul rand o gama larga de vitamine. Regasim vitaminele K, A, C, B1, B2, B3.

De asemenea, contin fier, iod, zinc, magneziu, potasiu, acid folic, calciu, cupru, seleniu, Omega-3, luteina si alte sbstante atat de necesare organismului nostru.

Valori nutritionale la 100 g spanac:

  • energie: 23 Kcal
  • carbohidrati: 3.63 g
  • proteine: 2.86 g
  • grasime: 0.39 g
  • colesterol: 0 mg
  • fibre alimentar: 2.2 g
  • calciu: 99 mg
  • fier: 2.71 mg
  • magneziu: 79 mg
  • alte minerale si vitamine (inclusiv acid folic)

Interesant este ca 100 g de spanac contine aproape 50% din necesarul zilnic de vitamina C. Si dupa cum stii, aceasta vitamina este un antioxidant care ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor, crescandu-ti astfel imunitatea.

Spanacul si beneficiile lui asupra sanatatii

Beneficiile spanacului asupra sanatatii

Hai sa vedem si lista de beneficii ale spanacului asupra sanatatii noastre. Cu siguranta asta o sa te convinga sa incluzi spanacul cat mai des in alimentatie.

  • spanacul protejeaza creierul si imbunatateste memoria
  • este un puternic antioxidant
  • este benefic pentru vedere
  • intareste sistemul imunitar. Citeste si 10 alimente sanatoase care amelioreaza simptomele bolilor autoimune
  • sustine sistemul muscular si osos
  • este util pentru a avea o piele frumoasa si sanatoasa
  • spanacul are rol antiinflamator si anticancerigen
  • ajuta la buna functionare a sistemului digestiv
  • scade colesterolul rau
  • este util pentru buna functionare a ficatului
  • regleaza tensiunea arteriala
  • are rol benefic pentru reducerea inflamatiilor
  • imbunatateste activitatea metabolica

Vrei sa ai creierul mereu tanar?

Atunci consuma spanac! De ce este acesta atat de bun pentru functionarea optima a creierului?

In primul rand datorita continutului bogat de acid folic. Este bine de stiut ca acidul folic ajuta la dezvoltarea normala a creierului bebelusilor aflati inca in burtica mamei.

De asemenea, acesta are un rol important in prevenirea aparitiei bolii Alzheimer. Spanacul reprezinta o buna alternativa pentru persoanele care prezinta risc de tulburari neuronale si cognitive.

Potasiul din spanac pastreaza sanatatea creierului si ajuta la cresterea fluxului sanguin cerebral. Ajuta la cresterea capacitatii de concentrare si imbunatateste activitatea neuronala.

Luteina din spanac este un element natural ce protejeaza celulele neuronale. Magneziul si potasiul sunt si ele elemente care ajuta la protejarea neuronilor.

Toate acestea fac din spanac un excelent aliat pentru imbunatatirea memoriei si pentru mentinerea sanatatii creierului.

O dieta sanatoasa, bazata pe legume verzi si fructe ajuta organismul sa aiba energie pentru provocarile de peste zi.

Cand nu ar trebui sa consumi spanac

Continand foarte multa vitamina K, spanacul este interzis persoanelor care administreaza anticoagulante. Acesta poate avea efecte negative in combinatie cu unele medicamente.

Spanacul contine si acid oxalic. Aceasta este o substanta care se poate cristaliza ca pietre de oxalat la nivelul tractului urinar. Persoanele cu pietre la rinichi trebuie sa evite consumul de spanac, dar si a celorlalte legume care contin acid oxalic.

De asemenea, nu trebuie consumat spanac daca suferi de guta, reumatism, hepatita, vezica biliara, artrite, inflamatii gastrice sau intestinale.

Sfat important: daca in timpul prepararii si-a schimbat culoarea din verde proaspat in verde-galbui, spanacul trebuie aruncat! Este daunator organismului.

error: Continut protejat!