De ce ar trebui sa consumi spanac?

De ce ar trebui sa consumi spanac?

Vrei sa ai mereu creierul tanar, intregul tau organism sa fie sanatos, iar tu sa te simti plin de energie? Atunci include spanac cat mai des in alimentatia ta! Iar rezultatele nu vor intarzia sa apara.

Lista impresionanta de nutrienti pe care ii contine spanacul face ca frunzele verzi sa fie o adevarata minune pentru sanatate.

Este util daca vrei sa slabesti sau daca doar vrei sa te mentii in forma. Pentru cei tineri, dar si pentru cei varstnici. Pentru copii si chiar pentru bebelusii aflati inca in burtica mamei.

Spanacul este delicios, indiferent daca il consumi ca atare (in salate) sau gatit. Daca nu esti convins inca de beneficiile acestuia, te invit sa citesti acest articol!

Despre spanac

Despre spanac

Spanacul (Spinacia oleracea) este o planta legumicola, comestibila si care are frunzele verzi.

Este originara din Asia, mai exact din Persia (Iran), si face parte din familia Amaranthaceae. Din aceasta familie mai fac parte si loboda sau sfecla rosie.

Cel mai adesea se gaseste in gradini, deoarece este o leguma des cultivata, insa uneori gasim spanac si pe terenurile necultivate.

In functie de soi, spanacul este o planta anuala, dar si bianuala. Tulpina rareori depaseste 30 cm, iar pe aceasta se gasesc frunzele verzi, late la baza si inguste spre varful lor.

Desi frunzele sunt cele mai des folosite, mai ales pentru consum, in medicina se folosesc si semintele de spanac. Din acestea se pot prepara ceai sau decoct.

De subliniat faptul ca nutritionistii recomanda a se consuma frunzele de spanac in forma lor naturala! Asta deoarece prin fierbere se pierde o buna parte din nutrienti.

Desi contine carbohidrati, majoritatea acestora sunt de fapt fibre insolubile. Acestea ajuta sistemul digestiv, prevenind constipatia, dar iti si dau senzatia de satietate.

Asa ca o salata la care adaugi si spanac ar trebui sa tina ceva timp de foame 🙂 . Nu ar trebui sa ai scuze ca ai mancat doar "salata".

Personal prefer sa cumpar spanacul din piete, atunci cand este sezonul lui. In cealalta perioada a anului, cumpar baby spanac din magazine, de preferat BIO.

Ce contin frunzele de spanac?

Ce contin frunzele de spanac?

Trebuie sa stii ca frunzele de spanac contin 92% apa! Chiar si asa, pe langa apa mai gasim vitamine si minerale foarte importante.

In frunzele verzi, atat de apreciate de mii de ani, regasim vitaminele K, A, C, B1, B2, B3.

De asemenea, acestea contin fier, iod, zinc, magneziu, potasiu, acid folic, calciu, cupru, seleniu, Omega-3, luteina, quercitina si alte substante atat de necesare organismului nostru.

Insa nu uita! Ca sa beneficiezi de toate aceste substante nutritive, trebuie sa consumi spanacul crud, nu fiert!

Desigur, asta nu inseamna ca daca-l gatesti tot ce este bun din el se pierde. Dimpotriva, spanacul trebuie oparit usor pentru a elimina oxalatii pe care ii contine si care sunt toxici.

Prin urmare, o mancare de spanac va ramane una sanatoasa, chiar daca ingredientul principal se fierbe.

Datorita aportului foarte mic de calorii si continutului extrem de scazut de grasimi, spanacul este un aliment permis de dieta Daneza.

Valori nutritionale (100 g spanac)

  • 23 Kcal
  • 3.6 g carbohidrati
  • 2.8 g proteine
  • 0.4 g grasime
  • 0 g colesterol
  • 2.2 g fribre alimentare
  • 130 mg calciu
  • 3.5 mg fier
  • 23 mg magneziu
  • 30 mg vitamina C

Este important de stiut faptul ca 100 g de spanac proaspat ne asigura 25% din necesarul zilnic de fier si 50% din necesarul zilnic de vitamina C.

Aceasta din urma este un antioxidant care ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor, crescandu-ti astfel imunitatea.

Beneficiile spanacului pentru sanatate

Beneficiile spanacului pentru sanatate

Datorita substantelor ce se gasesc in spanac, acesta este foarte benefic impotriva multor afectiuni si boli.

Si aici nu ma refer la faptul ca "se crede" ca acesta ar ajuta organismul uman, ci la lucruri demonstrate prin studii stiintifice.

Exista chiar si cercetari care arata ca acesta este recomandat gravidelor. Asta deoarece ajuta la o buna dezvoltare a fatului. Insa daca esti in aceasta situatie, este indicat sa-ti informezi si medicul ginecolog.

Dar hai sa vedem o lista mai ampla de beneficii ale spanacului asupra sanatatii noastre. Cu siguranta asta o sa te convinge sa incluzi spanacul cat mai des in alimentatie:

  • spanacul protejeaza creierul si imbunatateste memoria
  • este un puternic antioxidant
  • este benefic pentru vedere
  • intareste sistemul imunitar
  • sustine sistemul muscular si osos
  • este util pentru a avea o piele frumoasa si sanatoasa
  • spanacul are rol antiinflamator
  • ajuta la buna functionare a sistemului digestiv
  • scade colesterolul rau
  • este util pentru buna functionare a ficatului
  • regleaza tensiunea arteriala
  • are rol benefic pentru reducerea inflamatiilor
  • imbunatateste activitatea metabolica

Nu te-am convins inca? Atunci lasa-ma sa-ti spun ca, datorita fitonutrientilor din compozitie, spanacul poate apara organismul chiar si de celulele canceroase.

Acest lucru se datoreaza antioxidantilor violaxantina, luteina, neoxantina si zeaxantin. Acestia au proprietati antiinflamatorii, prin urmare pot reduce riscul de cancer.

Vrei sa ai creierul mereu tanar?

Vrei sa ai creierul mereu tanar?

Atunci consuma spanac! De ce este acesta atat de bun pentru functionarea optima a creierului?

In primul rand datorita continutului bogat de acid folic. Este bine de stiut ca acidul folic ajuta la dezvoltarea normala a creierului bebelusilor aflati inca in burtica mamei.

De asemenea, acesta are un rol important in prevenirea aparitiei bolii Alzheimer. Spanacul reprezinta o buna alternativa pentru persoanele care prezinta risc de tulburari neuronale si cognitive.

Potasiul din spanac pastreaza sanatatea creierului si ajuta la cresterea fluxului sanguin cerebral. Ajuta la cresterea capacitatii de concentrare si imbunatateste activitatea neuronala.

Luteina din este un element natural ce protejeaza celulele neuronale. Magneziul si potasiul sunt si ele elemente care ajuta la protejarea neuronilor.

Toate acestea fac din spanac un excelent aliat pentru imbunatatirea memoriei si pentru mentinerea sanatatii creierului.

O dieta sanatoasa, bazata pe legume verzi si fructe, ajuta organismul sa aiba energie pentru provocarile de peste zi.

Contraindicatii

Continand foarte multa vitamina K, spanacul este interzis persoanelor care administreaza anticoagulante. Acesta poate avea efecte negative in combinatie cu unele medicamente.

Spanacul contine si acid oxalic. Aceasta este o substanta care se poate cristaliza ca pietre de oxalat la nivelul tractului urinar.

Persoanele cu pietre la rinichi trebuie sa evite consumul de spanac, dar si a celorlalte legume care contin acid oxalic.

De asemenea, nu trebuie consumat spanac daca suferi de guta, reumatism, hepatita, vezica biliara, artrite, inflamatii gastrice sau intestinale.

Sfat important: daca in timpul prepararii si-a schimbat culoarea, din verde proaspat in verde-galbui, spanacul trebuie aruncat! Este daunator organismului.