Ceai de armurariu beneficii si contraindicatii
In acest articol iti voi spune ce beneficii si contraindicatii are consumul de ceai de armurariu. De asemenea, iti voi prezenta cum se prepara acest ceai.
Cele mai cunoscute beneficii ale ceaiului de armurariu sau ciulin de lapte, cum mai este cunoscut, sunt de hepatoprotector, regenerator si detoxifiant al ficatului.
Este consumat inca din antichitate ca adjuvant al functiilor hepatice, dar mai exista alte cateva motive pentru care oamenii beau in mod traditional acest ceai.
Vom explora in detaliu beneficiile si contraindicatiile ceaiului de armurariu. Astfel, vei putea sa iei o decizie informata, in cazul in care te gandesti sa faci o cura terapeutica cu acest ceai.
Ceai de armurariu beneficii si contraindicatii
Ceaiul de armurariu are o serie de beneficii pentru sanatate, dar si cateva contraindicatii.
Poti sa il consumi pentru a ameliora diverse probleme de sanatate, insa trebuie sa stii ca iti poate provoca si reactii adverse in unele situatii.
Pentru a sti la ce sa te astepti atunci cand alegi sa bei ceai de armurariu, vom analiza in detaliu atat beneficiile, cat si contraindicatiile sale.
Ceai de armurariu beneficii
Beneficiile ceaiului de armurariu provin in mare parte din silimarina, un complex de flavonoide pe care le contin semintele plantei Silybum marianum (armurariu).
Silimarina este cunoscuta pentru actiunea sa puternic antioxidanta si antiinflamatoare, oferind ceaiului de armurariu cateva potentiale beneficii pentru sanatate.
Sprijina sanatatea ficatului
Ceaiul de armurariu poate sprijini sanatatea ficatului prin promovarea regenerarii celulelor hepatice si reducerea inflamatiei.
Substantele active din planta, in special silimarina, actioneaza ca antioxidanti puternici, neutralizand radicalii liberi si protejand celulele hepatice de daune.
De asemenea, ceaiul de armurariu stimuleaza eliminarea toxinelor si productia de bila, imbunatatind astfel digestia si capacitatea de detoxifiere a ficatului.
Consumand regulat ceai de armurariu, ficatul beneficiaza de protectie impotriva factorilor nocivi si isi poate mentine functiile optime.
Este o alegere excelenta ca remediu pentru indigestie, ficat gras (steatoza hepatica), pentru detoxifierea alimentara, alcoolica si medicamentoasa.
Scade colesterolul
Ceaiul de armurariu poate ajuta la scaderea nivelului de colesterol rau (LDL), datorita proprietatilor antioxidante si antiinflamatoare ale silimarinei.
Colesterolul rau acumulat in exces poate duce la formarea placilor de aterom pe peretii arterelor, ceea ce creste riscul de ateroscleroza si de boli cardiovasculare.
Prin reducerea nivelului de colesterol, ceaiul de armurariu contribuie la mentinerea arterelor curate si la prevenirea bolilor de inima.
Echilibreaza nivelul de glucoza din sange
Ceaiul de ciulin de lapte ar putea ajuta la echilibrarea nivelului de glucoza din sange, putand fi util celor cu hiperglicemie sau cu diabet zaharat de tip 2.
Se crede ca, ingredientul sau activ, silimarina, ar putea reduce valorile crescute ale glicemiei prin imbunatatirea sensibilitatii la insulina.
Exista si pareri care sustin ca silimarina ar putea fi eficienta in gestionarea nivelului de glucoza din sange prin mecanisme care nu tin neaparat de rezistenta la insulina.
Totusi, daca ai diabet, consuma ceai de armurariu cu prudenta. In ciuda acestui beneficiu, ceaiul poate interactiona cu medicamentele administrate pentru diabet.
Cel mai bine ar fi sa intrebi medicul daca poti sa il bei.
Protejeaza oasele
Pe masura ce imbatranim, oasele noastre isi pierd din densitate, devenind mai fragile si predispuse la fracturi chiar si in urma unor incidente minore.
Acest lucru este deosebit de ingrijorator pentru femeile aflate in postmenopauza, deoarece poate duce la osteoporoza.
Desi nu exista inca studii specifice la oameni, cercetarile pe animale si in laborator sugereaza ca armurariu ar putea avea un efect benefic asupra sanatatii oaselor.
Conform acestui studiu, silimarina ar putea fi benefica pentru construirea tesutului osos si vindecarea fracturilor, reducand astfel riscul de osteoporoza.
Astfel, ceaiul de armurariu ar putea fi de ajutor in protejarea si mentinerea oaselor puternice, in special pentru femeile aflate in postmenopauza.
Totusi, pana la confirmarea acestor beneficii prin studii clinice umane, eficacitatea sa ramane inca neclara.
Stimuleaza lactatia
Daca esti proaspat mamica si iti faci griji ca nu ai suficient lapte pentru a satisface nevoile bebelusului tau, ceaiul de armurariu ti-ar putea fi de ajutor.
Se crede ca silimarina ar avea efect galactogen.
Consumul de ceai de armurariu ti-ar putea creste productia de lapte matern. Se crede ca acest efect se datoreaza capacitatii silimarinei de a creste productia de prolactina, hormonul responsabil pentru stimularea lactatiei.
Este important de mentionat ca sunt necesare mai multe cercetari care sa confirme eficacitatea si siguranta armurariului pentru mamele care alapteaza.
Dovezile stiintifice disponibile pana in prezent sunt foarte limitate. Asa incat, daca alaptezi, verifica cu doctorul daca poti sa bei ceai de armurariu.
Ajuta la slabit
Consumul de ceai de armurariu slabeste? Nu este sigur, dar se crede ca ar putea fi un aliat in curele de slabire.
Ceaiul de armurariu ar putea ajuta la slabit prin imbunatatirea digestiei si prin stimularea metabolismului.
Favorizeaza astfel o mai buna absorbtie a nutrientilor si arderea mai eficienta a grasimilor.
De asemenea, proprietatile sale detoxifiante contribuie la eliminarea toxinelor, ceea ce poate facilita procesul de slabire.
Cu toate acestea, nu se stie clar daca consumul de ceai de armurariu slabeste!
Sustine sanatatea pielii si scalpului
Ceaiul de armurariu ar putea avea beneficii pentru sanatatea pielii si scalpului.
Datorita proprietatilor sale antioxidante si antiinflamatoare, aplicarea externa a acestuia ar putea sa reduca infectiile cutanate.
De asemenea, se sugereaza ca armurariu ar avea efecte antiimbatranire asupra celulelor pielii. Silimarina ar avea capacitatea de a proteja pielea impotriva efectelor nocive si de a incetini procesul de imbatranire.
Cu toate acestea, sunt necesare cercetari mai amanuntite pentru a confirma aceste beneficii si pentru a stabili impactul aplicarii armurariului pe piele.
Ceai de armurariu contraindicatii
Contraindicatiile ceaiului de armurariu sunt putine, dar totusi exista. In ciuda acestor beneficii, sunt cazuri cand poate sa provoace efecte adverse.
Desi ceaiul de armurariu este in general sigur pentru consum, fii precaut daca te afli intr-una dintre urmatoarele situatii.
Alergii
Unele persoane pot dezvolta reactii alergice in urma consumului de ceai de armurariu. Acestea pot include:
- eruptii cutanate
- mancarimi
- dificultati respiratorii
Daca stii ca ai alergii la plantele din familia Asteraceae, cum ar fi ambrozia, galbenelele, crizantemele, coada soricelului, margaretele sau musetelul, ar trebui sa fii deosebit de atent si sa nu bei ceai de armurariu.
Efecte secundare gastrointestinale
Curele cu ceai de armurariu pot provoca efecte secundare, in special la inceputul consumului.
Acestea se pot manifesta prin tulburari gastrointestinale, cum ar fi:
- diaree
- balonare
- greata
- mancarimi
Aceste simptome sunt de obicei temporare si se reduc pe masura ce organismul se obisnuieste cu ceaiul.
Totusi, unele persoane le pot experimenta chiar si dupa o cura mai indelungata.
Interactiuni medicamentoase
Ceaiul de armurariu poate interactiona cu anumite medicamente, reducandu-le eficacitatea sau crescand riscul de efecte secundare.
Sunt multe medicamente cu care ar putea sa interfereze armurariu, inclusiv cu cele care trateaza:
- colesterolul marit
- tensiunea arteriala
- insomniile
- hepatita C
- infectiile
- diabetul
- bolile autoimune
Daca iei orice tip de medicament in mod regulat, pentru a fi sigur de contraindicatii, discuta cu medicul inainte de a incepe sa bei ceai de armurariu.
Afectiuni hormonale
Ceaiul de armurariu poate avea efecte estrogenice, ceea ce inseamna ca poate imita actiunea estrogenului in organism.
Acest lucru poate fi problematic pentru femeile cu afectiuni hormonale, cum ar fi:
- endometrioza
- fibrom uterin
- cancer mamar
Daca suferi de vreo afectiune hormonala, este recomandat sa eviti consumul de ceai de armurariu si sa consulti medicul.
Utilizare in sarcina si alaptare
Nu exista suficiente studii care sa confirme siguranta ceaiului de armurariu in timpul sarcinii si alaptarii.
Din acest motiv, daca esti insarcinata sau alaptezi, te sfatuiesc sa discuti cu medicul inainte de a-l consuma.
Desi se crede ca ceaiul de armurariu ar stimula lactatia, nu exista un suport stiintific considerabil in acest sens. Asa ca, cel mai bine este sa fii precauta.
Cum prepari ceai de armurariu?
Ca sa prepari ceai de armurariu ai nevoie de fructele sau semintele uscate ale plantei.
Adauga o lingurita de planta maruntita la o cana cu apa clocotita (200 ml).
Acopera si lasa la infuzat intre 10 – 15 minute la temperatura camerei, apoi strecoara.
Ceaiul de armurariu are o aroma dulce-amaruie, fiind adesea comparat cu ceaiul de papadie. Il poti consuma indulcit cu miere sau lapte, pentru a-i spori gustul si a adauga o textura cremoasa ceaiului.
Se pot consuma 2-3 cani de ceai de armurariu pe zi, preferabil pe stomacul gol. Se bea dimineata, la pranz si chiar seara. Nu perturba somnul, deoarece nu contine cofeina.
In scopuri terapeutice, se pot face cure cu ceai de armurariu de cate 14 zile, cu pauze de 14 zile intre ele, daca se doreste consumul pe o perioada mai indelungata.
Pentru uz extern, ceaiul de armurariu se poate aplica pe ten si piele sub forma de comprese sau spalaturi locale.
Pentru ingrijirea scalpului si parului, se adauga in apa de clatire.
Poti sa cumperi ceai de armurariu din magazinele naturiste sau online (link). De asemenea, il mai gasesti in farmacii sau uneori in supermarket.
Alege intotdeauna marci organice certificate. In acest fel, vei beneficia de cat mai multe efecte curative ale armurariului.
Verifica intotdeauna termenul de valabilitate atunci cand cumperi armurariu. Este o planta care se degradeaza puternic, din cauza ingredientelor sale active sensibile.
Surse:
- https://www.webmd.com/diet/milk-thistle-tea-good-for-you
- https://nutratea.co.uk/blogs/the-benefits-of-milk-thistle-tea/
- https://www.healthline.com/nutrition/milk-thistle-tea
- https://www.webmd.com/digestive-disorders/milk-thistle-benefits-and-side-effects
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/320362
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3959115/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19260380/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24093748/