Intarirea Sistemului Imunitar
Intarirea sistemului imunitar este absolut necesara pentru o sanatate de fier si pentru a evita vizitele dese la medic.
Sistemul imunitar este esential pentru supravietuire. Fara un sistem imunitar puternic organismul ar fi deschis atacurilor bacteriilor, virusilor si a parazitilor.
Corpul are nevoie de un sistem imunitar puternic pe tot parcursul anului. Este oarecum gresit sa te preocupi de intarirea sistemului imunitar doar in sezonul rece.
Exista o serie de minerale si vitamine de care organismul are nevoie pentru a se fortifica. Acestea pot fi procurate din suplimentele pe care le gasesti in farmacii.
Totusi, e indicat sa apelezi la alimente si tratamente naturiste! Natura poate fi cel mai mare aliat al tau atunci cand vrei sa te mentii sanatos.
Despre sistemul imunitar
Sistemul imunitar este raspandit in tot corpul. Este un sistem complex, format din celule, organe, tesuturi, sange, maduva osoasa.
Atunci cand fiecare dintre aceste componente functioneaza corect, organismul este protejat de agentii patogeni nocivi si de aparitia infectiilor.
Sistemul imunitar cauta in permanenta "inamicii". De indata ce a depistat un virus, acesta il va ataca sub forma unui raspuns imun.
De asemenea, poate depista si elimina celulele moarte din organism.
Pe masura ce te expui la mai multi agenti patogeni, sistemul tau imunitar devine mai puternic si prin urmare dezvolta anticorpi.
Anticorpii sunt componente ale sistemului imunitar care recunosc si elimina virusii din organism.
In plus, in momentul in care acelasi virus ataca din nou, sistemul imunitar il va distruge mai usor, datorita anticorpilor deja creati. Acest proces se numeste imunitate.
Sa luam ca exemplu varicela. Este o boala pe care o faci, de regula, o singura data in viata. Este produsa de virusul varicelo-zosterian.
Dupa ce boala s-a tratat, corpul dezvolta imunitate la aceasta boala. Practic corpul tau are un anticorp la acest virus si il va neutraliza cand apare data viitoare.
Trebuie sa stii ca sistemul imunitar este diferit de la un individ la altul. De regula, imunitatea se dezvolta pe masura ce inaintezi in varsta.
Astfel, adultii au mai multa imunitate fata de copii. Acesta este si motivul pentru care copiii se imbolnavesc mai usor.
Tipuri de imunitate
Exista trei tipuri de imunitate:
- imunitate innascuta - cu totii avem o imunitate la anumiti agenti patogeni inca de la nastere. Practic, inca din prima zi de viata sistemul imunitar va fi pregatit sa atace anumiti "invadatori"
- imunitatea adaptativa - aceasta imunitate este dobandita pe masura ce te expui la anumit agenti patogeni. Corpul tau va dezvolta anticorpi pentru anumiti virusi sau baterii. Desigur, iti poti crea anticorpi si prin vaccinuri
- imunitate pasiva - este acel tip de imunitate primita din alte surse. De obicei, imunitate pasiva primesc copiii inainte de a se naste de la mama prin placenta. Astfel de anticorpi mai pot primi nou-nascutii prin laptele matern
Tulburari ale sistemului imunitar
Priveste sistemul imunitar ca pe o orchestra. Pentru o performanta buna, fiecare muzician trebuie sa cante partea sa conform planului.
Acelasi lucru este valabil si in cazul sistemului imunitar. Fiecare componenta trebuie sa functioneze corect. Doar in acest fel organismul se poate apara impotriva agentilor patogeni.
Ce se intampla cand aceste componente nu functioneaza corect? Apar tulburarile sistemului imunitar.
Imunodeficienta - apare atunci cand una sau mai multe componente ale sistemului imunitar nu functioneaza corect.
Organismul devine foarte sensibil in fata agentilor patogeni. Cauzele aparitiei acesteia pot fi:
- malnutritia
- obezitatea
- varsta
- consumul excesiv de alcool
- chimioterapia
- uneori cauze genetice
Autoimunitatea - apare atunci cand sistemul imunitar nu mai este capabil sa distinga celulele santoase de cele nesanatoase.
El ataca practic aceste celule santoase. Aceasta tulburarea a sistemului imunitar provoaca aparitia bolilor autoimune. Cauzele pot fi:
- genetice
- excesul de estrogeni la femei
- fumatul
- anumite medicamente
- stresul
Hipersensibilitatea - apare din cauza unei reactii exagerate de aparare a sistemului imunitar de un factor patogen cunoscut deja. Practic, anticorpii creati deja in organism recunosc acel factor patogen si il ataca excesiv.
Un exemplu de hipersensibilitate este un soc anafilactic. Sistemul imunitar raspunde la aparitia unui factor patogen atat de puternic, incat pune viata in pericol.
Cum stii ca sistemul tau imunitar este slabit?
Printre cele mai frecvente simptome ale unui sistem imunitar deficitar sunt:
- oboseala accentuata
- insomniile
- infectiile repetate care nu raspund la tratamente
- ganglionii limfatici mariti
- raceli frecvente si de lunga durata
- bolile cronice
Cel mai bun mod de intarire a sistemului imunitar este sa adopti un stil de viata sanatos si echilibrat. In tot acest proces intra si sportul, macar cateva minute in fiecare zi.
Intarirea sistemului imunitar
Sistemul imunitar are nevoie de echilibru pentru o functionare cat mai buna.
Practicarea unor obiceiuri sanatoase ajuta la intarirea sistemului imunitar.
O dieta sanatoasa
Sistemul nostru imunitar depinde foarte mult de alimentele pe care le consumam.
Elementele nutritive din plante, legume si fructe sunt esentiale pentru sistemul imunitar puternic.
Fructele si legumele au proprietati antimicrobiene si antivirale, impiedicand raspandirea virusilor si bacteriilor in organism.
Din fericire natura este foarte generoasa! Exista multe legume, fructe si condimente care te pot ajuta la intarirea sistemului imunitar.
Consuma in special alimente bogate in vitaminele A, C, E, B6, B12, antioxidanti, magneziu, zinc, fier, seleniu.
Acestea sunt substante nutritive care ajuta la intarirea sistemului imunitar. Astfel, va functiona corect si va face fata mai usor virusilor.
Alimente bogate in vitamine si minerale sunt:
- legume verzi: broccoli, spanac, salata verde, etc
- citrice: portocale, grapefruit, lamaie
- caise, capsuni
- nuci, migdale, caju
- fructe de mare
- carne slaba: pui, curcan, peste
- mierea (mai ales mierea de manuka), propolisul
- echinacea, scortisoara
- ardeiul iute, ardeiul rosu, usturoiul
- teiul, musetelul, catina, macesele
- cimbrul, oregano, cuisoarele, ghimbirul
Somnul odihnitor
In timp ce dormi, corpul se regenereaza si se vindeca. Prin somn, corpul produce celule imune capabile sa lupte cu infectiile. Astfel, un somn bun si odihnitor este esential pentru un raspuns imun in fata virusilor.
Daca nu dormi suficient, sistemul tau imunitar nu este capabil sa apere corpul de atacul agentilor patogeni. Apar astfel sansele sa te imbolnavesti.
Ca sa te mentii sanatos, este recomandat sa dormi cel putin 7 ore pe noapte. Asigura-te ca ai un somn de calitate! Apeleaza la cateva tratamente naturiste pentru insomnie.
Mentine stresul sub control
Stresul are un impact negativ asupra sistemului imunitar. Stim ca acesta poate duce la numeroase afectiuni. Explicatia sta in nivelul de cortizol din organism.
Cortizolul este un hormon de stres, iar acesta are rolul de aparare a organismului in fata unei situatii stresante.
Acesta blocheaza celelalte functii ale corpului care nu sunt necesare in acea situatie.
Un nivel ridicat constant al cortizolului blocheaza sistemul imunitar chiar si atunci cand ar fi nevoie sa intervina. Astfel, sistemul imunitar este impiedicat sa isi faca datoria in fata agentilor patogeni.
De aceea este important felul cum gestionezi situatiile stresante care apar in viata ta. Exista multe obiceiuri sanatoase care te ajuta sa reduci stresul. Gaseste modalitatea care functioneaza pentru tine!
Fa miscare regulat
Miscarea scade riscul de aparitie a bolilor cronice, infectiilor virale si bacteriene. De asemenea, sportul este un mod excelent de a mentine stresul sub control.
Plimbarile in aer liber sustin foarte mult intarirea sistemului imunitar.
Ceaiuri din plante medicinale
Ceaiurile din plante medicinale sustin si ele intarirea sistemului imunitar. Iti recomand sa consumi ceaiuri regulat, nu doar atunci cand nu te simti bine.
Ceaiul de tei, musetel, macese sau catina au proprietati antimicrobiene, antiinflamatorii, antivirale, sustin combaterea stresului si imbunatatesc calitatea somnului.
Excesul de ceai poate avea insa efecte adverse. Din acest motiv este indicat sa nu consumi mai mult de 3 cani de ceai pe zi.
Iti recomand sa citesti recomandarile de pe prospectul fiecarui ceai. Cere si sfatul medicului inainte de a incepe un tratament care pe baza de ceaiuri medicinale.
Retete pentru intarirea sistemului imunitar
Trebuie sa acorzi o atentie deosebita obiceiurilor sanatoase pentru intarirea imunitatii. In paralel poti incerca cateva retete pentru intarirea sistemului imunitar (remedii naturiste). Acestea au rolul de a grabi acest proces.
Cura cu tinctura de propolis
Este unul dintre cele mai cunoscute tratamente naturiste folosite pentru intarirea sistemului imunitar.
Propolisul ajuta corpul sa secrete o substanta chimica ce lupta impotriva leziunilor ce pot aparea la nivelul celulelor. Nu intamplator este numit cel mai puternic sau complet medicament natural antiinfectios.
Tratamentul cu tinctura de propolis trebuie repetat aproximativ 10 zile consecutiv. Tinctura de propolis trebuie administrata dimineata pe stomacul gol si seara inainte de culcare.
Cantitatea optima pentru adulti este intre 30 si 40 de picaturi. La copii se administreaza pana la 15 picaturi sau conform sfatul medicului (atentie, propolis fara alcool).
Gasesti tinctura de propolis in magazinele naturiste, in farmacii sau online. Respecta intotdeauna instructiunile de pe prospect! Propolisul poate fi consumat si sub forma de tablete, miere propolizata sau in stare bruta.
Sirop din muguri de pin sau brad
Aceste siropuri sunt foarte indicate pentru intarirea sistemului imunitar. De regula, acest tratament se face toamna si iarna, dar nu e gresit daca apelam la el si primavara.
Cei care urmeaza acest remediu naturist trebuie sa consume o lingurita sau doua pe zi de sirop. Respecta instructiunile de pe prospect!
Siropul de muguri de pin sau de brad poate fi cumparat de la magazinele naturiste, farmacii sau online.
Tinctura de echinacea
Echinacea este o planta care ajuta sistemul imunitar prin faptul ca stimuleaza productia de globule albe si a unei cantitati importante de interferon.
Cate o lingurita de tinctura de echinacea dizolvata in apa, de trei sau patru ori pe zi, poate face minuni. Respecta instructiunile de pe prospect si cere sfatul medicului inainte de a administra aceasta tinctura.
Tinctura de arnica
Arnica poate fi folosita si ea ca tratament de intarire a sistemului imunitar.
Se pot administra pana la 40 de picaturi de tinctura, de doua ori pe zi.
Respecta instructiunile de pe prospect si cere sfatul medicului inainte de administrare.
Retete combinate
Mai exista si alte retete pentru intarirea sistemului imunitar. Poti combina acasa diferite alimente, fructe, legume si sa le folosesti ca remedii naturiste pentru intarirea sistemului imunitar.
Reteta cu miere, ceapa si mere
Prepara un amestec din cantitati egale de ceapa rasa, mere rase si miere. Consuma cate doua sau trei lingurite din acest amestec de doua sau trei ori pe zi.
Reteta cu ou, miere si lamaie
Prepara un amestec dintr-un galbenus de ou, o lingurita de miere si cateva picaturi de suc de lamaie. Consuma acest amestec dimineata pe stomacul gol.