Ceai de brusture

Brusturele (Arctium lappa) este o planta medicinala care face parte din familia Asteraceae. Popular, acesta se mai numeste si ciulin, capul calugarului, sgaice, brustur. Consumul de ceai de brusture este foarte apreciat deoarece are un spectru foarte larg in tratarea bolilor si afectiunilor.

Acesta are proprietati anticancerigene, antioxidant si antiinflamatoare. Pe langa actiunile interne, brusturele este des folosit si in cosmetica. Dar si ca adjuvant in curele de slabit.

Poti gasi ceai de brusture in magazinele naturiste sau farmacii. Rareori o sa-l gasesti in supermarketuri.

Despre brusture

Brusturele este o planta erbacee, ce poate ajuce pana la 2 m inaltime. Este considerat ca fiind o buruiana, dar se si cultiva pentru radacini. In general se gaseste in zonele cu sol bogat in azot. Florile sunt de culoare mov-violet si apar pe timpul verii.

Radacina de brusture este considerata una din cele mai sigure plante medicinale din lume. Pana in prezent nu s-au descoperite efecte adverse. Aceasta contine acid palmitic, ulei volatil, acid steric, inulina, viatmine din complexul B, hormoni vegetali, steroli si taninuri.

Cum prepari ceai de brusture

Ceaiul de brusture se prepara adaugand o lingurita de planta la o cana de apa fierbinte. Apoi se lasa la infuzat aproximativ 15 minute.

Incearca sa eviti pe cat posibil consumul cu zahar. In caz ca vrei totusi sa-l indulcesti, o poti face cu miere. Atentie, mierea se adauga cand ceaiul nu mai este asa fierbinte. Se pot consuma 3-4 cani pe zi.

Pentru uz extern se foloseste in general decoctul din radacini de brusture. Acesta se prepara adaugand 2 lingurite de planta intr-un pahar cu 200 ml de apa. Se lasa la macerat pana la 8 ore. Apoi se strecoara. Planta ramasa dupa strecurare se fierbe pentru cateva minute in 200ml de apa. Dupa ce se raceste, cele doua solutii se combina.

Ceai de brusture beneficii

Conform cercetarilor, s-a dovedit faptul ca brusturele are antitumorale si antioxidante. Acesta protejeaza organismul de efectele toxice ale radicalilor liberi, prin urmare si de cancer.

Brusturele se foloseste atat inter, sub forma de capsule, tincturi sau ceai, dar si extern, sub forma de decoct, infuzii, comprese sau spalaturi locale.

Uz intern

  • adjuvant in combaterea diabetului. Ajuta la reglarea glicemiei din sange
  • contribuie la purificarea organismului
  • ajuta la buna functionare a aparatului urinar
  • se foloseste ca adjuvant in curele de slabit
  • combate constipatia si si problemele digestive
  • stimulent al functiei hepato-biliare
  • util pentru persoanele care sufera de hipertensiune
  • folosit pentru o perioada mai indelungata (cateva luni) ajuta la tratarea celulitei
  • ajuta in curele de detoxifiere
  • se consuma in cazuri de gripa, raceli si bronsite

Uz extern

  • are un puternic efect antiinflamator
  • stimuleaza cresterea parului
  • treateaza dureri cauzate de intepaturi de insecte, reumatism, entorse, etc
  • se foloseste in tratarea acneei (cosuri pe fata, piept si spate)
  • ajuta la mentinerea sanatatii pielii

Contraindicatii in consumul de brusture

Toate testele efectuate au arata ca radacina de brusture nu are efecte negative. Totusi, persoanele care sufera de diabet trebuie sa consulte un doctor inainte. Asta deoarece brusturele contine insulina.

error: Continut protejat!